Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори - тема 88

• 31 402
  • 736
  •   1
Отговори
# 315
Абсолютно нормално е, до 6 седмица рядко го виждат добре, понякога вагинално става по-лесно, но си зависи от техниката. Честито и успешна и лека бременност!

# 316
Да се включа и днес😁 нали уж от сладкото бебета се раздвижват? Аз съм 21 г.с. та още не е много голямо, усещам го предимно вечер и по гръб, но вече 2 пъти ми се случва да ям сладко и нищо (напоследък се старая да не ям сладко)... даже имам чувството, че се кротва...има ли мама с такова бебче💐

# 317
26та седмица и все още има периоди само с по няколко леки помръдвания на ден. Нормално ли е?

# 318
Аз пия мента, глог и валериана сироп. АГ ми одобри. Като не мога да спя, ми действа добре, предполагам, че и за сърцебиене ще успокои.

За самата с болките и течението - отидете в спешен кабинет. Ако сте в София - Майчин дом или Токуда. В Токуда много бързо реагират да ви прегледат ш са учтиви. Аз ходих онзи ден за контракции, след 20 часа и за 10 Мин организираха да ме вземат.

Аз да се похваля, момичета пу-пу май се поовладяха контракциите. Определено има подобрение от предишните дни, не си усещам матката така напрегната, като предишните дни. Днес даже малко ходих на разходка. АГ ми препоръча и да пийвам по 50 гр червено вино, мисля тази вечер да си сложа малко. Дано така да продължат нещата и занапред Heart
А какво приемате?
В четвъртък вечерта за първи път( 16 седмица и 5 дни тогава) усетих стягаме и тежест и в петък на видеозона се видяха контракции. Нямам болки, през деня и снощи на няколко пъти ме стегна отново целия корем и стана твърд. Днес вече само няколко пробождания усетих ниско долу и нищо друго. Корема е мек при допир. Пия магнерот, папаверин и но шпа. В понеделник съм отново при АГ. Трета бременност ми е, но с предишните две съм нямала контракции ,освен в 9 месец ден преди да родя второто.
Сега приемам 3*2 Магнерот, 3*1 Диаспорал, 2*1 Алеракт, 3*2 но шпа. Като мисля от утре да намаля диаспорала на 2*1 за два дни и после съм при АГ и ще видим какво ще каже.

При мен бебчо се видя вече като точица в 8ма седмица, преди това не се виждаше добре.

# 319
  • Смолян
Аз пия мента, глог и валериана сироп. АГ ми одобри. Като не мога да спя, ми действа добре, предполагам, че и за сърцебиене ще успокои.

За самата с болките и течението - отидете в спешен кабинет. Ако сте в София - Майчин дом или Токуда. В Токуда много бързо реагират да ви прегледат ш са учтиви. Аз ходих онзи ден за контракции, след 20 часа и за 10 Мин организираха да ме вземат.

Аз да се похваля, момичета пу-пу май се поовладяха контракциите. Определено има подобрение от предишните дни, не си усещам матката така напрегната, като предишните дни. Днес даже малко ходих на разходка. АГ ми препоръча и да пийвам по 50 гр червено вино, мисля тази вечер да си сложа малко. Дано така да продължат нещата и занапред Heart
А какво приемате?
В четвъртък вечерта за първи път( 16 седмица и 5 дни тогава) усетих стягаме и тежест и в петък на видеозона се видяха контракции. Нямам болки, през деня и снощи на няколко пъти ме стегна отново целия корем и стана твърд. Днес вече само няколко пробождания усетих ниско долу и нищо друго. Корема е мек при допир. Пия магнерот, папаверин и но шпа. В понеделник съм отново при АГ. Трета бременност ми е, но с предишните две съм нямала контракции ,освен в 9 месец ден преди да родя второто.
Сега приемам 3*2 Магнерот, 3*1 Диаспорал, 2*1 Алеракт, 3*2 но шпа. Като мисля от утре да намаля диаспорала на 2*1 за два дни и после съм при АГ и ще видим какво ще каже.

При мен бебчо се видя вече като точица в 8ма седмица, преди това не се виждаше добре.

За пореден път го чета този алеракт и ще я питам в понеделник. Аз днес цял ден съм добре и не ме е стягало изобщо. Дано е било нещо моментно

# 320
Аз тези дни много чета за Бракстън хикс контракциите и родилните контракции.

Бракстън хикс са безобидни, причиняват се най-вече от стрес и дехидратация и вечер са по-активни, заради повишаването на нивата на хормоните. Тези контракции не могат да предизвикат раждане, не вредят на бебето, нито могат да скъсят шийката или да и повлияят. Бракстън не могат да предизвикат родилни контракции или да преминат в родилни.

Докато вече при родилните, тогава се получават проблемите. Има разни таблици за сравнение как да разпознаваш едните и как другите. Но общо взето - Бракстън не са регулярни, нямат pattern, не са болезнени, траят около макс 20 секунди, изчезват при смяна на позицията и се тригърват от определени неща (натиск, стрес, дехидратация) и са с един и същ интензитет (тоест не се увеличава болка, сила и т.н), обикновено няма по време на сън и са в една област на корема само. При родилните имат pattern и регулярност, т.е. са през определени минути (20, 10), стават все по-интензивни и болезнени и чести, не изчезват при смяна на позицията или по време на сън, започнат от горната част на корема и слизат надолу като вълна и вече предизвикват кървене, изтичане на води.

Също така, скъсяването на шийката или приемане на фуниевидна форма се влияе от фактори, доста по-различни от контракции, най-често инфекции или патологии и предразположеност още от началото на бременността. От Бракстън не може да се скъси.

Горната информация я събрах от научни статии и интервюта с гинеколози, основно чуждестранни, но и някои български (напр.Сигридов).
Всъщност, защо като имаме повече контракции искат да ни хоспитализират - за да следят дали не са случайно родилни контракции и междувременно, като сме там, да ни пуснат малко магнезий. Тук говоря за случаи, при които няма промяна в шийката. Вече при скъсвания и други Прометей нещата стоят по съвсем различен начин и може би Бракстън тогава да влияят все пак отрицателно.

Във вторник мисля да отида да ме види д-р Апостолова и искам да сверя с нея горната информация, за да се успокоя малко. От там нататък, няма да им обръщам толкова внимание и ще следя само за признаци на родилни контракции и ще си гледам живота Simple Smile

Надявам се да съм била полезна за някои момичета Simple Smile

И накрая, да добавя, че мама, като е била бременна с мен, е била с контракции от 4 месец. Постоянно е била под стрес, заради тях и накрая са били почти постоянни контракциите. По много на брой на ден, сигурно 30-40 каза. Тогава не е било модерно да се пие магнезий и в малкия град не се е лежало за задържане. Тя е била млада студентка по медицина и си е биела инжекции с но шпа. Даже ме е преносила накрая. Та едва ли едното но шпа я е спасило. Шийката, разбира се никой не и я е мерил, но щом съм преносена, не е имала скъсяване.
Имам доста познати около мен, които казват, че са били с контракции, даже са били приемани в болница за вливане на магнезий и така и не са спрели, родили са си в термина, шийката не е мръднала. Но колкото повече са се стресиралию толкова повече са били контракциите.

# 321
  • София
След секциото ми вливаха окситоцин, за да предизвика контракции, които да изхвърлят кръв от матката, общо взето матката да контрахира. Тази болка, която се изпитва при този тип контракции няма как да се сбърка. Много са болезнени, втвърдяването на корема и то изключително много. Цяла нощ имах контракции, макар да имах само две банки окситоцин.
Повярвайте, няма как да ги объркате.
Бракстъна са си безобидни, стига да се следи и шийката, макар че не скъсяват, но лекарите се застраховат. От моя опит - когато бебето започна да расте повече, бракстън зачестиха. Може да са от няколко секунди до 2 минути. Имала съм такива случаи. Усещах стягане в гърдите и сякаш спиране на дъха, после се изразяваше във втвърдяване на корема - обикновено от едната страна или по-рядно целия. Събуждала съм се от втвърдяване също.
Беше ми забранено да си пипам корема, тъй като възбужда матката. Имах контракции още от 6та седмица, отдадоха го на чувствителна матка.
 Лежах за задържане 3 пъти - системи много, резултат 0, ама си родих в 39та седмица. След разговор с много лекари, системите обикновено не помагат особено.

Бракстън при мен спряха малко преди да родя.

# 322
Надежда, много благодаря за това мнение. За мен изключително полезно. И аз от 6та съм с менструални болки, което вероятно са си контракции. И като цяло, почти винаги съм си имала менструалните болки и тежестта, което сега се замислям, че вероятно са си били контракции винаги. От всички прегледи в началото, ги отдаваха на чувствителна матка, защото промяна в шийката не е имало, нито отлепяния и т.н. Като се замисля, откакто ми нарастна много коремът и бебето стана над 650 грама, тогава започна да ми се стяга и коремът. Аз съм доста слаба в гръдния кош, там съм кожа и кости и в талията също и коремът започна да ми тежи още в 4ти месец. Сега вече си е доста голям, много ми тежи, особено и като се наям и може би и това стимулира контракциите.
Моята приятелка е по-едричка и с по-едър гръден кош и ханш и никакви контракции не е имала.

Наистина ме успокои и вече спирам да ги мисля, само ще следя дали няма да има симптоми на родилни и самата шийка с АГ Heart

# 323
КРР следя темата редовно и съм забелязала, че прекалено мислиш нещата и се притесняваш излишно. Вредиш си така. Ти сама писа, че подготвителните контракции могат да се появят от стрес, а с това мислене за тях със сигурност си причиняваш стрес.
Споменавала съм и друг път, че с предните две бременности бях от 5-ти месец с подготвителни контракции. Не бяха малко, но не съм им обръщала внимание, пиех само магнезий. Преносих и двата пъти с 5 дни. Сега с тази бременност даже почти нямам такива подготвителни контракции. Може би, защото съм по-спокойна  с тази бременност, въпреки че съм по-натоварена с работа, деца, домакинство.
Спри да мислиш за лоши неща и се наслаждавай на бременността си.

# 324
  • София
Според лекарят, който ме следеше - тежестта на матката дразни лигамента и предизвиква бракстън хикс. Започнах да ги усещам още от 21 седмица и бях силно притеснена. Тогава бях доста слаба, подчертавам. Предполагаха, че понеже съм слаба, това може да е причина, матката да е така чувствителна и да реагира. Не знам.
Със съпруга ми обиколихме много лекари. Само знам, че постоянно се тормозех и притеснявах да не стане нещо лошо, да не започна да раждам със толкова ранни стягания. Но те могат да си започнат и от 4ти месец - това от моите проучвания.
Бебето си оказва голяма роля, а чувствителната матка само допринася, но те са наистина безобидни. Понеже лежах до 34 седмица, имах контракции дори и в покои, докато спя, както написах. Получават се и от силни емоции, тревожност, недоспиване. Случи ми се и следното: сънувах дооста еротичен сън (признавам си имах много такива от хормоните) и се събудих от втвърдяване. Бях в потрес. Бяха ми казали като усетя втвърдяване да се размърдам - не помагаше. Пиех страшно много вода - 0 ефект. Пиех и алфа липоева киселина, активната съставка на алеракт - 0 ефект. Просто физиологичен процес от напредване на бременността. В един момент спрях да се тревожа.

Най-беше забавно, когато ходех на тонове и вкъщи имам контракции, а там нищо, макар бебето ми в корема да беше супер активно.

Не са опасни. Simple Smile KPP, не го мисли, отпусни се и се наслаждавай на бременността. Почивай си повечко, отделяй си време за глезотии, нещо, което не изисква много движения.
 Това са едни прекрасни месеци, после пък идва най-хубавото, гарантирам. Когато пък започне да се усмихва - всичко се забравя съвсем. Heart

# 325
Много благодаря, момичета за успокоението, наистина ми помогнахте да видя нещата от друга гледна точка. Истината е, че в началото на бременността изобщо не бях така, но от 8ма г.с. натам попаднах на АГ, което много ме наплаши (пак заради менструалните болки, които имах). Беше ми казала, че едва ли ще задържа бебето с тези болки и контракции, но да видим какво ще стане. После я смених с друг специалист (във Фемина), там ми казаха, че ми няма нищо и бременността ми е съвсем нормална, просто имам чувствителна матка. Успокоих се, после пък започнаха зацапванията, сетих се за думите на първото АГ и си казах - ами, ако е права. И то става един порочен кръг. Истината е, че наистина матката ми, с изключение на контракциите, е в супер състояние и всичко с бременността върви нормално. Но пък аз така и не си намерих АГ, което да ме поеме и на което да разчитам, първа бременност ,не съм запозната какво да очаквам, нямам и АГ да ми обясни. Уж съм пакет ЖК във Фемина, а при прегледите даже АГ не ме помни. Ходя, общо взето през месец за фетална и биометрии. Като започнаха стяганията сега, АГ ми каза само - не може да са Бракстън, това са спазми на матката, не обръщай внимание. Даже не ми мери шийката. От там се увеличиха стяганията, аз не знам какво е, защо е - отидох на преглед, там ми казаха, че едва ли не положението е много страшно и трябва да ме хоспитализират. Хайде, пак стрес.
Никой нищо не обяснява - едните те плащат, другите казват - нищо ти няма и аз се въртя в порочен кръг.
Затова е важно да има такива теми и мини общества, в които да споделяме опит и да се подкрепяме, за което съм много благодарна Heart
И най-вече, основното нещо е да стартираме бременността си с нашия си АГ, на когото имаме доверие. Аз не случих на такъв, сега ще раждам при д-р Апостолова в Токуда, но при нея започвам от 32 г.с., дотогава съм на произвола на съдбата. Ако бях с нея от началото, със сигурност нямаше да изпадам в такива ситуации, като сега, но каквото такова Simple Smile
За втора бременност, живи и здрави, ще си знам процедурите и урока.

Лека вечер желая и наистина, от сърце благодаря. Вие сте прекрасни феи Heart

П.П. Момичета, а вие като сте били с Бракстън, как са били интимните отношения с мъжа? Въздържали ли сте се или не сте обръщали внимание. Ние с мъжа ми от началото на бременността има няма 4 пъти сме правили нещо и това е. А от хормоните си го желая. Добре, че не ни се отразява на отношенията, но все пак. А и сме и младоженци Laughing

Последна редакция: нд, 27 окт 2024, 01:55 от KPP

# 326
КРР пиеш ли магнезий?
Ако наистина имаш чувствителна матка, болки, стягания и контракции, бих ти препоръчала да пиеш максимална доза магнезий и но шпа при нужда. Да си почиваш повече и да ограничиш спорт и секс. контакти.

Да си задам въпроса отново
Полага ли се по ЗК от ЖК гинекологичен преглед след раждането?

# 327
Пия огромни дози и съм ограничила всичко

# 328
Здравейте, от снощи съм с адски остри болки в корема, имам течение като вода какво може да е това, звънях на АГ но днес е събота не ми вдига
Хубаво са ви казали да отидете в спешен кабинет, какво стана? Това си звучи като начало на раждане

# 329
Здравейте, от снощи съм с адски остри болки в корема, имам течение като вода какво може да е това, звънях на АГ но днес е събота не ми вдига
Хубаво са ви казали да отидете в спешен кабинет, какво стана? Това си звучи като начало на раждане
Отидох в спешен кабинет, аз съм в 13 седмица и не е раждане, казаха за сега всичко е наред

Общи условия

Активация на акаунт