Интериорен и екстериорен дизайн по аматьорски - тема 88

• 28 386
  • 736
  •   1
Отговори
# 555
Здравейте, обръщам се за съвет и мнения.
Скрит текст:
Става дума за голямата стая на гарсониера, която е "разделена" на 2 части посредством арка.

Първата част е непосредствено след като се влезне от вратата със следните размери: широчина - 3.40 см
дължина - 3.50. Другата част е една идея по-голяма - 3.70 х 3.40. Прозорецът в стаята е само един.
Направила съм и схема за онагледяване (надявам се че става ясно).
Скрит текст:

Идеята за стаята е да е спалня и хол. Търся мнение коя част какво е по-удачно да се направи?
Скрит текст:

Възможно най-оптималното разпределение на помещението:

Гардероб до тавана с плъзгащи огледални врати - дават дълбочина на помещението, стената визуално "изчезва", отразява светлината от прозореца и я вкарва в дневната
Спалня (1400/2000) и лежанка (900/2200) с тапицирана база и повдигащ механизъм (по поръчка) с дълбоки твърди възглавници-облегалки - образуват в композиция диван
Кухня (стена хладилник) - изцяло колони с вградени фурна, MW, кафемашина
Маса (800/800) - разтегателна (1600/800)
или
Бар-плот (1300/700), вграден в колоните

Един доста приличен дневен тракт с огромни кухня, диван-спалня и пълноценен гардероб.

# 556
Много е хубаво предложението на Gery. Втори кухненски плот на това малко жилище ми се струва излишно предвид общата квадратура на помещението, но пък може да се направят отдолу чекмеджета и там да се събират други вещи, различни от дрехи. Може също да се направи по-плитко, а чекмеджетата със 100% изваждане. Това с оглед да не стане твърде коридореста тази част на помещението.

# 557
  • София
Това в ляво ли е гардероба, как се ползва като половината е запушен от лежанка и шкаф с тв?
140легло как се ползва за диван, абсурд е да се обленеш, освен ако не полегнеш, дали е приятно гостите да ти се въргалят по леглото. И горко му на спящия към стената, трябва да прескача другия. Това нито е удобна спалня, нито ок хол.. Не е и търсено разположение всъщност, защоъо собственичката не е казвала на този етап да иска 3в 1.просто като самостояъелен обект ми се вижда безумно, а дори не пробвах да помисля над кухненската част.

# 558
  • София
По принцип на дясната стена има врата, там е и водата, а накрая има балконска врата.
Така че /евентуално/ леглото отива вляво, а мивката е вдясно.
Ей сега ще ви дам схема на гарсониерата, май имах някъде.

# 559
  • София
Може и така да е, може и не точно, на майка ми е подобен, но малко по-различно, с по-дълга кухня и балкона е към нея и го няма този гардероб , вратата на хола е малко по-надолу, в смисъл не е ясно точно ясно дали това е разположението, има вариации.

# 560
Angel, то хора, живеещи в гарсониери, едва ли подчинават логиката в обзавеждането на "гостите".  Но и така да е, сега са модерни дивани с лежанки почти колкото спални. Или с две желанки една до друга. И с подвижни облегалки. (Виж това последното не знам някъде да се продава. Все още се води висок клас дизайнерска приумица.)
Проблема при отваряне и аз го видях, но предполагам, са отделни врати в по-ниската част. За рядко използвани вещи.

# 561
А и в гарсониера защо пък трябва да се канят гости?! Бих я възприемала само като жилищна площ, а когато искам гости ще си ги каня в някой ресторант. Не е като едно време с гостите.

# 562
  • София
Първо, това, че някой предложи като имат дете да набутат и спалнята в това помещение, не значи, че е желано в момента или изобщо.
Второ... Ми безумно разположение е. По-добре по-малка кухня, диванче в кухненскатачаст, комбинирано с трапезна маса, барче...нещо..и да остане нормално място за спане, но 2/3 кухня с трапезна маса +струпване на мебели в 1/3от мястото за холоспалня... 😅 В смисъл не е ок изобщо проекта, за мен.
Ако аз някой ден трябва да набутам вс в едно по някаква причина, бих седнала и бих обмисляла много внимателно как наистина да оползотворя вс см, с многофункционални мебели, скрити, изкачащи и тн. Или ако нямам такава възможност(защото това предполага правене по поръчка ) бих го карала доста минималистично.

Последна редакция: сб, 23 ное 2024, 16:32 от Angel_Dust

# 563
И за мен лежанка и легло 140 в тази стая са излишни в комбинация и неудобни (не само за гости), а и запушват почти изцяло гардероба. Кухнята, ако беше самостоятелно помещение, е наистина голяма (на мен все кухня не ми стига), но дали с разположението на масата между двата реда е удобно за придвижване и свободно отваряне и манипулиране с долните шкафове, не мога да преценя, че не виждам добре размерите.
Ангелче, мислила съм и аз за мебели трансформери, по-точно за легло, но се отказах по една основна причина и тя не е цената - този мебел в разтворено/разпънато положение пак ще заеме същото място, каквото би заел и ако не е трансформер, т.е. така или иначе това пространство трябва да му го осигуря, а не всеки ден или често да местя всякакви мебели (и къде, щом не е имало друго място за тях?), за да го ползвам. Това е решение за инцидентно ползване на стаи с принципно различна функция, в които се налага и да се спи понякога, но не е за ежедневие.
Ако толкова ще се спи в стаята или се търси принципна възможност за инцидентно ползване на такава функция, има много комфортни разтегателни дивани, вярно - скъпи, но спестяващи ред неудобства, все с нещо се налагат компромиси.  При настоящото разположение на лежанка и легло дори няма място за нормална холна маса, на която да си сложиш я кафето, я книгата, отделно, че на тях наистина се седи неудобно и практически тази функция няма да се ползва.

# 564
  • София
При всички разположения, на късата вътрешна стена има прозорец. Така че какъв гардероб там?

# 565
  • Бургас
Спалня 140 е тясна и неудобна за двама, пък кой каквото ще да казва. Сънят е важен и колкото по-голямо е леглото, толкова по-добре. 160 ми е компромис.
И всяка сутрин да оправяш по конец легло, щото си прекарваш времето в тази холоспалня, мерси.

# 566
Къде има прозорец, нали е само един и оттам драмата кое къде да иде?

# 567
  • SF
Холът не е място за гости, с много дивани, фотьойли и места за сядане. Холът е място, където семейството прекарва цялото си време, когато не спи. Това помещение трябва да е удобно на самите живеещи там, а не дали гостите ще гледат спалнята и т.н.
Аз бих предложила визуално отделяне с дървени ламери, както са показани в примерното клипче. Може също пропускаща светлината плъзгаща врата, която през повечето време ще стои отворена. Няма да е шумоизолирана, но колко прайвъси имат обитателите на гарсониера??? Стараят се и свикват, че докато единият будува, другият до него хърка.
Гости - само близки хора, които могат да понесат да виждат спалнята. А гостенин може и в уютната кухня, на голямата маса да си изяде пицата, да си изпие виното или кафето.

# 568
Angel, предпочитам децата ми да имат собствени стаи и да е удобно на тях, вместо да мисля кои гости ще ми гледат чаршафите.
Та изобщо не е безумно да се обособи отделна спалня/детска и ежедневието да е в голямата стая по всички направления. Не всеки може да си позволи 5 стаен... Или да си сменя жилището през 5 години.

# 569
  • Mediterraneo
Angel, предпочитам децата ми да имат собствени стаи и да е удобно на тях, вместо да мисля кои гости ще ми гледат чаршафите.

Абсолютно! Ние преградихме огромен кухньо-хол, светлата част остана за настоящата ни спалня, в тъмната част са кухнята и холът, като в хола има само трапезна маса и диван. Но не е затворено помещение, коридорът към входната врата е отворен и изобщо не е задушаващо и тясно. С хубаво осветление и добър аспиратор няма драма, че няма прозорец. Беше ни важно да осигурим на децата самостоятелни стаи в даден момент. Гостите предимно ги посрещам на терасата, което ни е неудобно от гл.т. на това, че се минава през спалнята вече, но не ми дреме. Не приемам принцесата на Уелс, че да се притеснявам колко са ми изпънати чаршафите.

Последна редакция: сб, 23 ное 2024, 13:07 от Тарталета

Общи условия

Активация на акаунт