Октомврийски книжен клуб - 2024

• 2 357
  • 41
  •   1
Отговори
# 15
  • Карлово
Явно този камък е като повечето шедьоври или го харесваш извънредно много или  го отричаш.
Аз съм от феновете на романа. Отдавна не ми беше допадала така книга.

# 16
На мен книгата ми хареса много, но не знам дали бих я определила като шедьовър.

Първите 20% са наистина тягостни и стилът на автора не би се харесал на всички. Цялото действие в тази първа част се върти около раждането, като в същото време авторът се опитва да въведе много главни герои. Така беше въведена Хема, но докато нейният образ започна много силно, в останалите части на книгата беше много по-заглушен. Според мен, силни женски образи липсваха. Дженет би могла да бъде интересна героиня, но не ми изглеждаше реалистична. Беше описана като лекоглава системно, но след това реши да се жертва (и то по огромен начин) само за да не заподозрят Марион. Не мисля, че Марион го грозеше голяма опасност дори и да беше заподозрян (а Хема и всички останали вече го подозираха така или иначе).

Романът ми хареса заради някои чисто човешки разъждения върху смисъла на живота, както и смъртта. Гош показа добре как човек може да изпитва радост от работата си, от семейството, и обикновените неща. Хареса ми и връзката между Марион и неговия близнак. Мен също ме разплака накрая.

Харесаха ми и описанията на Етиопия, но за мен не беше добре поднесен като исторически роман. Като цяло, романът не описа добре историческия контекст (за сметка на множеството медицински подробности) и трябваше да издирвам какво се е случило по онова време сама за да запълвам тия пропуски.

ДамаТрефа, а Вие какво харесахте в романа?

Последна редакция: нд, 20 окт 2024, 18:12 от Cool_Cat

# 17
  • в сърцето на един мъж...
Аз още се боря с него и имам чувството, че не помръдва напред. Но със сигурност ще си го дочета Simple Smile

# 18
Определено ми потръгна книгата и вече ми е доста по-интересна. Обаче много обстоятелствена. Харесва ми това, че описва каква е страната по това време и какво се случва с тях. А Гош ми е може би любим герой, от всичките

# 19
  • София
Определено ми потръгна книгата и вече ми е доста по-интересна. Обаче много обстоятелствена. Харесва ми това, че описва каква е страната по това време и какво се случва с тях. А Гош ми е може би любим герой, от всичките
И на мен! Както и Хема Simple Smile

# 20
  • София
Не беше моята 'чаша чай' книгата ни за октомври, но въпреки това не съжалявам, че я прочетох.

С нетърпение очаквам книгата, която ще изберем за ноември. И на мен ми се чете нещо скандинавско (може крими, може и друго) Wink, но не знам кои книги могат да се намерят електронно. Може да опитаме нещо на Ирса Сигурдардотир (ако се намира) например (не съм чела все още нищо нейно, но я хвалят).

# 21
Скандинавско - Стиг Ларшон, Милениум. Има обаче специфичен стил на писане, малко суховат, вероятно повлиян от професията му на разследващ журналист, но историите са… страшни. Буквално и преносно.

# 22
И на мен! Както и Хема Simple Smile

А да, на описанието на полета и разговора с пилота се смях с глас Simple Smile

# 23
  • София
Скандинавско - Стиг Ларшон, Милениум. Има обаче специфичен стил на писане, малко суховат, вероятно повлиян от професията му на разследващ журналист, но историите са… страшни. Буквално и преносно.

О, да, страхотен е, но съм го изчела още като излязоха книгите.

# 24
Предложението за Ирса Сигурдардотир хич не е лошо. Предлагам "ДНК", защото е първа от поредица. Аз я имам на хартия, но дано я има и някъде онлайн на български.

# 25
  • Карлово
На мен книгата ми хареса много, но не знам дали бих я определила като шедьовър.

ДамаТрефа, а Вие какво харесахте в романа?
Харесвам книги за непознати за мене страни. На мене ми беше достатъчно описанието на историческите събития.
Също обичам да чета за лекари, отдадени на професията, особено без голямо заплащане, особено когато се грижат за толкова изостанало, необразовано и бедно население. Е, това е било преди 40-50години, но все пак.
Хареса ми, ретроспекцията в изграждане на образите, което обяснява защо дадения персонаж постъпва по определен начин.
Хареса ми описанието обучението на чуждите студенти в САЩ , 24 часовото разположение на стажанти, лекари, дори не бях разсъждавала защо ги канят да специализират, как ги експлоатират, но пък другаде няма как да напреднат толкова.
За който не е чел, не препоръчам да влиза в подробности от съдържанието на книгата.
Скрит текст:
Не ми хареса обрязването на момичето и смъртта на майката. Самоубийството и с  нищо не допринася за изкупването на стореното и с нищо не  помага на дъщерята за по-натътшния и живот.

А за шедьовър и аз не я смятам книгата, просто ми дойде като обощително понятие, за възхвалявани и напълно отричани явления, картини и филми и т.н. и ги обедених с това понятие.

Последна редакция: чт, 24 окт 2024, 16:51 от ДамаТрефа

# 26
Здравейте! Аз пак към края на месеца се включвам. Може ли линк към книгата отново?

# 27

Хареса ми описанието обучението на чуждите студенти в САЩ , 24 часовото разположение на стажанти, лекари, дори не бях разсъждавала защо ги канят да специализират, как ги експлоатират, но пък другаде няма как да напреднат толкова.

Благодаря! И на мен ми хареса да чета за студентите по медицина. Да си призная, противопоставянето на чуждестранните (главно индийски) медици, които са представени като идеалистични и безкористни, и американските, представени като водени от пари и престиж, не ми се видя правдиво. И индийските медици се водят от пари, но това е сложна тема. А между другото, и американските студенти по медицина са експлоатирани.

Ирса ми е малко скучнованата, но я четох отдавна.

# 28
Ирса я бях започнала преди време и я оставих на средата, не можах да я дочета. Но може да не му е било времето.

# 29
Само да попитам, някакви идеи има ли вече какво ще четем следващият месец? Имам една седмица отпуска и ми се иска да наваксам, ако е възможно Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт