Преместване от Варна в гр.Русе

• 1 944
  • 26
  •   1
Отговори
# 15
И аз винаги съм мислела, че Русе не е никак малък град и ми харесва това, което виждам, колкото пъти да отида.

Но в последните две години съм неприятно изненадана от здравеопазването. Свекър ми в Русе получи микро инсулт, държаха го пет дни и го изписаха с думите "Вървете на ЯМР и скенери в София, тук нямаме оборудване". Дойде човекът, докато дойде часът за прегледи вече получи истински инсулт.

Тази година ново 20 - приемат го в Русе за изследвания, трябва да му се сложи байпас. Къде го пратиха? В Плевен. Можели да му направят операция, ама там по-добре да върви, че имало повече техника и специалисти. Междувременно съседът му по легло мистериозно се оказа с изчезнали дрехи и портфейл.

Съжалявам за дългия коментар, но мисълта ми е да сте подготвени, понеже може много неща да са се променили към зле, докато сте живели във Варна. Здравеопазването особено.

# 16
Родом съм от Варна. Преди 16 години се преместих в Русе, защото ММ е от тук. И двата града си имат плюсове и минуси. На Варна няма да Ви ги изброявам, предполагам си ги знаете.
Плюсовете на Русе  - малки разстояния, стига се бързо до почти всяка точка.  Така е по-лесно с децата. Водене, вземане, всичко може да се случи в рамките на 15 мин. Отделно пък това осигурява повече време с тях. Едно е да го вземеш в 17 от градина,  друго е в 18:30. Има места в градините и училищата. Има страшно много допълнителни спортни занимания.
Минуси: Здравеопазването не е на ниво. На очен лекар ходим във Варна, на гинеколог ходя в Плевен. Личния ни лекар е ок, но и не сме много чести клиенти, за наша радост. Дрехи често пазарувам онлайн или от Варна. Първо, че тук избора е доста по-малък, второто е, че често онлайн е по-удобно. Въздухът е мръсен.
Като цяло не се оплаквам от живота тук. Ако имаше море, щеше да е съвсем прекрасно.

# 17
От голям и уреден град, дойдохме да живеем в Русе.
Сменихме няколко квартала, въздуха е ужасен. Вярно, в Дружбите по-малко мирише от колкото в ЦЮР или Възраждане... НО мирише!
Няма къде да ходим на разходки с детето, два парка.. Има площадки, но някои са ба ниво СОЦ , други са разбити от пубертети и оставени в окаяно състояние, на общината не ѝ дреме. Всичко, което не е център е изоставено от общината..
Целия град е в разкопки.. ВиК надупчи навсякъде, всяка седмица ровят нещо ново, я ЕнергоПро, я ВиК.. Тротоари няма на много места.. Щом сте от тук, щом във вашия квартал не мирише, значи сте от Дружбите сигурно. Подкрепям примера си с Дружба 1 и 2.. Няма тротоари, няма асфалтирани улици.

Има много луди и много клошари, които разхвърлят боклука от контейнерите. В събота и неделя стават още повече...
Сметосъбирането е под всякаква критика .. Има нова фирма, дано се справи..

Така.. Здравеопазване - почти никакво. За добрите доктори се чака със седмици и месеци...
Магазини като Айко, Миомакс, Бершка, Зара тн - няма. "Мола" - наполовина празен и вътре няма много смислени магазини.
Фаст Фууд (освен ХесБургер) знаете, че няма, което е плюс за мен и семейството ни, но за много хора е минус 😄

Хората са многооо студени(младите хора). Ние идваме от източна България, там всички се мусят по навик, но иначе заговориш ли ги - са усмихнати..
Тук ако се усмихнеш на някого и го поздравиш с "Добър ден", започва да се чуди к'во ти има и защо си усмихнат, нещо ще му искаш ли, нещо на интересен ли се правиш... Така да кажа - Трудно се разтапят, но пък после са мили и усмихнати.. Странно е колко са предпазливи и предубедени...

Наемите са нелогично високи, за соц обзавеждане ..

Да кажа и нещо хубаво за баланс :

Навсякъде ходим с кола, но дори в най-тежките задръствания в час-пик, ни отнемат 15мин да стигнем до другия край на града😄
(Във Варна за 15мин мърдаме с 15метра в задръстването в час-пик 🫣🫣🫣 )

Спокойно е, има места в градини и ясли.
За семейства е супер малкия град.

Харесва ми тук, въпреки всичко негативно изброено горе. Търсихме спокойствие, тук го открихме. Надявам се някога да се смени управата на града  и да стане по-уредено.

# 18
  • София
Природа няма, просто няма къде да мръднеш наблизо за уикенда. Особено лятото е много зле, няма наблизо море, планина и никакъв вариант за прохлада за ден-два.

Аз тихичко да кажа, че има Дунав с плажове, пророден парк Русенски Лом, Ивановски скални църкви и т.н.

И не мога да повярвам, че друхи няма, след като Русе е Меката на ишлемето.

# 19
Природа няма, просто няма къде да мръднеш наблизо за уикенда. Особено лятото е много зле, няма наблизо море, планина и никакъв вариант за прохлада за ден-два.

Аз тихичко да кажа, че има Дунав с плажове, пророден парк Русенски Лом, Ивановски скални църкви и т.н.

Малко снобско ще прозвучи, за което искрено се извинявам ...
Но като човек, израснал на морето, Дунав ми се струва крайно неприятен и дори гнусен за плажуване (а и по данни на екоинспекцията пълен с ешерихия коли, от което допълнително ме втриса при мисълта за влизане във водата). Не че морето по цялото черноморие не е гнусно, ама Дунав... 😵‍💫

# 20
  • София
На малко, а доста префърцунено ми се струва да си ги мерим кой къде е роден и къде живее.
Морето във Варна чисто ли е с онази тръба, която излива нечистотии в него? Родените край морето всеки ден ли са на плаж или им се налага и да поработват?
Излишно снобеене и мерене на ....

Казвам, че има къде да се ходи и има дрехи. Защото в Русе има регистрирани над 200 шивашки фирми.

П.п. Със сигурност всички, които са отишли да живеят в София, катерят Витоша всеки уикенд. Laughing

# 21
  • Washington,USA
Не. Не препоръчвам. Неподреден град. Няма какво да се прави. Наемите са скъпи, но пък са комунистически музеи. Не става.

# 22

Дунав не става за плажуване. Реката е тиня, къпането е забранено от години защото водата е мръсна, освен това е опасно. Плажове вече няма, едно време знам, че е имало. Сега има няколко места, които някои хора ползват за "плаж", опъват едни скари, бири и въобще не е ОК.
В парк Русенски лом няма къде да се разходиш за съжаление. Иваносвките църкви ще отидеш да ги видиш веднъж. Природа натисна няма, все пак е равнина. И да, няма прохлада наблизо лятото, кошмар е.

Дрехите не знам какво общо имат. Има шивашки фирми, но те техните дрехи не се продават само тук, човек може да си ги купи навсякъде. Факт е, че магазини в Русе липсват за всичко, не само за дрехи, но за мен лично това не е особен проблем, от години пазарувам 90% онлайн.

# 23
На малко, а доста префърцунено ми се струва да си ги мерим кой къде е роден и къде живее.
Морето във Варна чисто ли е с онази тръба, която излива нечистотии в него? Родените край морето всеки ден ли са на плаж или им се налага и да поработват?
Излишно снобеене и мерене на ....

Казвам, че има къде да се ходи и има дрехи. Защото в Русе има регистрирани над 200 шивашки фирми.

П.п. Със сигурност всички, които са отишли да живеят в София, катерят Витоша всеки уикенд. Laughing

Както казах - "Не, че морето по цялото черноморие не е гнусно". Във Варна си е гнус с тръбата, Но не съм от Варна. Поработвах, да, но абсолютно всеки ден (от март до октомври) имах време и за плаж, дори да е само час. Simple Smile Има хора, нямат време. Всеки говори за себе си. От името на друг нямам право да се изказвам.
Дунав ми е гнусен. Извиних се горе, извинявам се пак. Simple Smile

Планинарстването и плажуването нямат нищо общо.

В един подкаст нарекоха Русе "градът на втората употреба", има сто магазина за дрехи втора употреба, има и много цехове, ама аз не говоря само за дрехи в поста си. Не искам да си купувам от НоваЛиния, искам от Бершка и ПулЕнБеър (примерно..) Дрехите какво общо имат с Айко или Икеа примерно ? 😵‍💫😄

# 24
По темата за ишлеметата - дрехите на Moncler, Sandro, Balmain, Versace, Givenchy,  Max Mara, Kenzo и така нататък, които се шият не само в Русе, но и в Бяла Слатина и на още няколко места в България, нашите магазини са последното място на света, където ще ги намерите.

Има чат-пат някакви находки от фабриките, ама да казваме, че в Русе има много магазини за дрехи, заради фабриките е далеч от истината.

# 25
Аз за съжаление живея в Русе откакто съм се родила,сега съм на 32. Въздухът е наистина ужасен по всяко време на деня можеш да усетиш букет от тежки,неприятни миризми,дори задушливи понякога и също така е голям град и предвижването с кола е непрепоръчително, има си огромни тапи в пиковите часове . Не препоръчвам Русе. Ние мечтаем за къща наоколо , но за сега е само мечта

# 26
Варна някога беше хубав град. Сега е съсипан, мизерия, мръсотия, ужасни пътища, липса на пространства, тотално презастрояване и скъпотия на услуги, стоки, жилища. Пазарът на труда също не е конкурентен, ако бяхте писали Пловдив или Бургас, да има какво да се замислите, но Варна…

Общи условия

Активация на акаунт