НАБОР 2004 - студенти - четвърта тема

• 57 231
  • 753
  •   1
Отговори
# 135
  • София
И при нас така. Първият квартил е разписан успешно, вече е във водовъртежа на следващия. Чувства се много по-спокойно. Казва, че е почти като у дома си... Налага му се да се бори с битовизми, като спукана гума на колело, запушен канал на мивката и почистване на готварски плот, но всичко е под контрол. 😂
Определя това си начинание (живот далече от дома и зад граница), като най-добрият учител за справяне с живота. Понякога му е трудно и в университета, и в битов план, но казва, че ако трябва да избира, би избрал същото.
На 7.12 срещу 8.12 са на БГ парти в един от клубовете на Айндховен, а аз не искам да знам какво ще бъде партито. 😂
Каза, че далече от БГ се слуша всичко българско, дори и да не си фен на такава музика.

# 136
  • София
Слънчевата,
Възхищавам се на твоя син! Браво, че се справя така успешно и с университета и с битовизмите. Никак не му е лесно, сигурна съм. Моят на един еразъм не ще да отиде.😠
За “всичко българско” бих поспорила с БГ студентите, защото има разлика между Графа напр.  и сърбо-ориенталското “българско”, ама ти си го казала най-добре - “не искаш да знаеш”😂. Да са живи и здрави!
Санака, твоята щерка ходила ли е на еразъм от ЮФ? Заслужава ли си или е само един допълнителен и непризнат семестър към 6-годишното образование?

# 137
  • София
При нас всичко е наред, уж. Девойката почна работа, продължава да си взима кредитите от изпитите. Вика, че нищо не я притеснява, но я мъчи безсъние. Взе таблетки антистрес от там, но не помагат.
Някакви съвети?

# 138
  • София

Санака, твоята щерка ходила ли е на еразъм от ЮФ? Заслужава ли си или е само един допълнителен и непризнат семестър към 6-годишното образование?

Не е ходила. Като преживяване сигурно си заслужава, но като образователна полза в практически план - по-скоро бих заложила на второто ти предположение.

# 139
Слънце,бравос на младежа!!!
   И аз ръчкам за Еразъм , има в любимата му Италия нещо,което му харесва. Дърпа се.

# 140
  • София
И наборът не иска да ходи навън.
Мисля си, че ако живее самостоятелно ще е по-добре за развитието му. Ама за сега не е готов май още за квартира.

# 141
  • София
Слънчевата, много добре си описала нещата, както и при нас ги виждаме с моя син. Вкъщи това житейско каляване го определихме като "скъпата" казарма, макар че напоследък кара на абсолютния минимум като пари, които пращам - едва ли не само наема, чак се чудя какво яде, но той известно време работеше по малко и получаваше субсидии, в това отношение холандската система ми се струва доста добра за финансиране на работещи студенти. Струва ми се, че отвън оценява повече България и колко му е мила Laughing. Още малко остана, другата седмица едни предварителни изпити и идва време за прибиране и домашно глезене.
Скиорче, наистина ли така говорят за новия председател на НС (предвид току що случилият се избор), според мен е по добрият избор в момента за положението, което се създаде, все пак е юрист и то конституционалист, нали така.

# 142
  • София
…Вика, че нищо не я притеснява, но я мъчи безсъние. Взе таблетки антистрес от там, но не помагат.
Някакви съвети?
Ето тази Алора много ми я препоръчаха за такива проблеми.
https://sopharmacy.bg/bg/product/000000000010002871
Допълвам се, че сме писали заедно, Bora.
Ами да, такова е мнението на студентите, а пълният текст ще ти го пусна на ЛС.
Друг неин лаф : “нали не сте изненадани, че съм от ЦСКА?” 😂 Жената си е откровена.

Последна редакция: пт, 06 дек 2024, 14:35 от Skiorche

# 143
  • София
Стана ми интересно за Еразъм и ще помоля да ми обясните.. Те не ходят ли и да учат там същите неща, които тук в дадения семестър?
Дъщеря ми се подготвя за кандидатстване, но мисля, че не по Еразъм, а по някаква друга програма. Но като съм я питала дали това няма да ѝ удължи обучението ми казва, че няма, че ще запише курсове, които предварително знае, че тук ще ѝ признаят.
Обаче сега ме замислихте. Пак ще я питам.
Тя се е насочила към Американските университети в Дубай и в Мароко. Намерила си е и студенти, които са били там, говорила е с тях подробно .
Просто се притеснявам да не пропусне нещо.
Макар че вероятността да я приемат не е особено голяма.  Но нека пробва, да знае, че е опитала

За напрежение хич не ми се говори. Положението е ....Перфекционизмът ѝ ѝ играе ужасно лоша шега и ако сега не го пребори това, много ядове ще има в живота .

Последна редакция: пт, 06 дек 2024, 22:10 от Валенцето

# 144
  • София
Валенце, не се притеснявай! Все пак в нашия случай става дума за Право. А както знеш то си е различно за всяка държава.
Европейско и международно право, ако се запише за Еразъм, пак ще пропусне нещо важно от българската програма. Затова нещата при нас са по-сложни. Но наборът каза, че имало и съкратени програми (даже едноседмични), което съвсем безсмислено ми се струва - екскурзия:)))

# 145
Попринцип е огромен късмет нещо да съвпадне в програмата.
Българското висше образование не е синхронизирано с европейското като учебен материал.
Тука се учат неща “от време оно”. Програмите са ни доста остарели.
 Иначе на Еразъм се пътува основно с цел екскурзия.

# 146
  • София
Да, Скиорче, права си , правото е друга материя .
Между другото наборката тоя семестър учи Международно право. Просто в такъв ужас я хвърля тоя курс, толкова ѝ е труден!
Като се замисля може би точно затова тя иска да кандидатства в Американски университети за обмен, програмите им са сходни, независимо от държавата и е по- лесно напасването на курсовете.
Ще го изговорим с нея ваканцията. Така бленуваната ваканция !

# 147
Ееее, чак пък така генерално....

# 148
  • Варна
За тази година наборката кандидатства по Еразъм, или друга програма беше. Но не я одобриха. След втората година имат право на научен обмен, а следващите вече практически. Много беше ентусиазирана, за жалост ѝ се размина. Вероятно догодина пак ще се пробва.

# 149
  • София
При моята сега се отваря "прозорец" до някой си януари, доколкото знам от нея, за кандидатстване за ексчейндж за другата година за първи семестър.
Тя си е харесала уни в Ню Орлиънс, но чела, какво чела и стигнала до заключение, че и трябват 4000 долара на месец, въпреки че май таксата на обучение е същата като в изпращащия университет. Аз да си призная не съм проучвала лично и според мен това е твърде високо само за издръжка, нещо не е разбрала. Или пък сумата включва и учебната такса, която никак не е малка... Някой има ли опит за САЩ финансовото изражение на нещата как е при ексчейндж?
От друга страна взе, че свикна в Амстердам и новата работа в музея, та чак не и се преживява пак културен шок някъде другаде.
Евентуално work and travel за 2 месеца лятото е ок.

Еразъм не е лош вариант да се види свят. Аз в далечната 2001г бях една година в NL по Еразъм. Това обаче добави 1 година към курса ми на обучение в България.
Не знам сега дали би могло да е част от ексчейндж, без да се губи семестър или година в базовия университет. Може да зависи от специалността.

Общи условия

Активация на акаунт