НАБОР 2004 - студенти - четвърта тема

• 57 233
  • 753
  •   1
Отговори
# 150
  • София
Перуанка, при моята също ще има ексчейдж по Еразъм през третата година като част от програмата. Таксата за университета, доколкото знам, не е различна от тази на основния университет.
Още не знам подробности, защото за момента стажът й е на дневен ред. После ще мисли за обмена.

# 151
  • Варна
И моя син е на тази вълна в момента, но май вече изпусна сроковете за кандидатстване за ексчейнч през зимния семестър. Ако те приемат за избрания университет им се заплаща определена сума в зависимост държавата/ континента където отиваш. След това трябва да попълниш въпросник с впечатления, презентация и есе, които са достъпни за всички кандидатстващи през следващите години за да се запознаят с дадения университет и предмети. През 5 семестър имат малко предмети, които могат да си ги вземат през 4 и 6 семестър и да не губят. Той обаче се е насочил към някакви 6 месечни платени стажове, но сега като се прибере ще разкаже подробно.

# 152
Мойта щерка е забита в зъби и ченета и хич май и не е разбрала за програмите Еразъм и т.н. Grinning
Но аз съм я оставила да си управлява ученето по какъвто начин иска, не се бъркам, от време на време само цъкам възхитено какви хубави зъби е направила Joy

Като цяло колкото повече време минава, толкова по-уверена и спокойна се чувства. Сега зимният семестър ще е малко зор, защото има изпити по анатомия и биохимия, но аз не се съмнявам, че ще се справи. За разлика от началото, когато не знаеше съвсем къде се намира, сега учи системно и постоянно. Но мисля, че няма търпение вече да започнат да преобладават стоматологичните дисциплини, а това ще се случи чак някъде 3-4-ти курс, така че има да стиска зъби Grinning
Иначе заминаха една добра група за Банско, меката на осмодекемврийските празници Joy

# 153
  • София
И наборката е в Банско от вчера.

# 154
  • София
За Еразъм, моето само сподели, че се е запознал с университите, които са партньори на ТУ/Айндховен по програмата, струва му се интересно от една страна, но от друга страна, точно като дъщерята на Перуанка, каза че тъкмо се е наместил "в гнездото" и му се струва неоправдано да мести целия катун само за 6 месеца. JoyJoy
Ходил е на организирано събитие за ориентация в мастър програмите. Беше разочарован, че алумнитата с които е извадил късмет да се срещне, били само местни. Задал си е част от предварително подготвените въпроси, но други не е имал възможност. Много искал да говори с интернешънали и да разбере, какво евентуално ги е накарало да останат в Холандия за постоянно..  Един от колегите му се е срещнал с грък, който накратко казал, че слънцето и партито през лятото в Гърция е едно, но парите и възможностите за технологии в Холандия е друго.... 😂😂
Мисля, че за мастър се е ориентирал към класиката "Софтуерен дизайн"... все още се ориентира, но твърдо каза, че ще бяга от AI, защото "много статистика и вероятности има там, няма да го изклася" ..😂
Оценявам това, че оценява възможностите си или мързела...

# 155
Не е далеч от истината с AI. Вярно моята е в Амстердам магистърска, обаче от стрес беше се разболяла много сериозно, изринала се, въобще пълен набор. Особено математиката сериозно я беше притеснила, а не е като да не е математичка. Беше правила консултации с адвайзъра на специалността, обмисляхме дали да не търсим онлайн консултации с бг преподавател. За момента каза, че не може да съвмести с работа, ще види как ще е от февруари. Разликата между бакалавъра и магистъра, както и между университетите се оказа голяма.
Тя обаче счита Нидерландия само за стартова страна за работа по специалността - ще търси друга в бъдеще (климат, здравеопазване и др. неща, които не са й ок).
Малката все още не иска да се връща да учи и спокойно си бачка. Вчера и днес с нея правим меденки - голям талант е в рисуването им.

# 156
За ексчейнч програмите,  наборката само ми сподели, че само ги е разгледала и всичко , което е английски било още по на север и това тотално я отказа. Освен това каза, че чисто финансово ще е много, защото ще трябва да се плащат два наема ( а наемите са ....). Оставила съм тя да си решава кое, как и кога. А за работа е почти невъзможно, а и с баща й считаме, че е по-добре да се съсредоточи върху учебния процес изцяло.

# 157
  • София
Да, това със съвместяване на работа и учене в техническа специалност, се оказа по-различно от представите, които имахме.
Не, че няма и такива деца, за някои от тях знам, че закъсват с по някои изпит, но пък други успяват да го бутат успешно ( момичетата успяват, по нашата статистика 😂)..., но да, като цяло са изключения.
Червенокоска, моето все още не знае иска ли или не иска да остава. Обаче фактът, че търси мнение по този въпрос, ме кара да мисля, че не изключва такова развитие.
Само да са живи и здрави, достатъчно големи са да могат да преценят себе си и силите си, за да вземат решение за бъдещето си!

# 158
  • София
И наборът е на Банско;)
Изпрати ми доказателства.
Скрит текст:
А ние вече в австрийско обикаляме коледните пазарчета и пием глювайн;).
Скрит текст:
Chervenokoska, пускай снимки на сладките за коледно настроение!;)

# 159
  • София
Ето малко коледно настроение Blush
Скрит текст:

# 160
  • София
И моите девойки май се отказаха от ексчейнджите т.е. едната не е и мислила, но другата се интересува и даде задна - причините са почти същите, като при вашите.
Не знам за вас, но моят декември в препълнен - и с работа, и с партита, та предлагам, ако има сбирка да е януарска.
Аз приключих с подаръците. Имам още 3 за опаковане и съм на 100%. Вчера ми доставиха и рисуваните коледни меденки, та с децата ще правим само с печатчета Simple Smile. Червенокоске, то пък няма на кой да се метне малката. За мен би било учудващо, ако НЕ й се отдава. Завиждам за планините и базарите. Аз бях командировка в Букурещ. Много яко е украсен градът, но пътувахме за кръчмата за коледно парти 10 км … 57 мин. Елхата ни ще е истинска, та чакам да напредне месецът, а може би ще изчакаме и каките. Санчо, вашата е много яка!
Аз мога да се похваля само с офисната румънска, която по традиция украсяваме всички заедно - жива, висока 5 м.

# 161
Честит празник на децата!Да са здрави,да запазят жаждата си за знания,да не се спират пред предизвикателствата и да покоряват върхове!

# 162
Честит празник на всички студенти - на настоящите,  но и на отдавна завършилите!
Ех, а нашата елха от миналата седмица стои извадена, но децата пораснаха и на никой вече не му се занимава да я украсява. Така се получава от известно време и с великденските яйца…

# 163
  • Варна
Честит празник на децата и на всички завършили студенти, защото бивши няма!

# 164
Честит празник и от мен! Много успехи по пътя на науката и дано им останат незабравими спомени от студентските години!

Общи условия

Активация на акаунт