НАБОР 2004 - студенти - четвърта тема

• 57 390
  • 753
  •   1
Отговори
# 315
  • София
Е, значи няма база за сравнение с българския материал от ПП. Моята госпожица е в ДСД-паралелка.

# 316
  • Пловдив
Скиорче, Ваниша, информационното право задължителен предмет ли е? Кой го води сега? Помня, че нещо стана от задължително избираемо по новия учебен план, но май правната информатика беше това.

Да, от задължителните е по новата програма, май за първа година. Жена го води, Хубенова, ако не се лъжа.

# 317
  • София
Според набора, във всеки поток на всеки курс има по един преподавател, подобен на описания от Скиорчето. Гледат да слагат по един такъв на поток, че иначе много студенти ще окапят. На изпита, който не взе сега, се явили 250 човека при поток от около 100. Зала в Ректората, защото в никой от факултетите на Джейм Баучер (ФМИ, ФЗФ и Химическия) няма толкова голяма зала. Протести - периодично, след масово късане имало студенстски брожения, които не водели до нищо - обяснението е семпло, не са подготвени, не учат достатъчно, не знаят базови неща. Явяват се четвъртокурсници, които си го влачат тоя изпит през годините и вече разчитат на чудо, не на учене. Това, предполагам, е доста разкрасена история, за да засенчи факта, че самият той не го е взел...а може и да е форма на себеуспокоение, защото се е напрегнал под маската на "не ми пука".
Сега нов казус с избираемите дисциплини. Системата с кредитите при тях е някаква половинчата, доколкото схващам. Трябва да имаш едиколкоси кредита, за да завършиш и трябва да си покрил избираеми дисциплини от всички катедри. В 1 курс няма избираеми, започват да се появяват нататък. Добиваш правото да запишеш определен набор избираеми предмети и можеш да го правиш до края на обучението си - т.е. в 4 курс може да запишеш всички предлагани избираеми дисциплини. Добре, ама сега за някакво избираемо се записали ужасно много студенти, не се събрали в предвидената зала. Отново от всички курсове, като за някои е последен шанс да покрият кредити от въпросната катедра, защото са в последния си семестър. И сега щяло да има приемен тест и да мислят колко места още могат да отпуснат, защото желаещите са в пъти повече от свободните места. Ама това е глупаво, ако вземат четвъртокурсниците, защото тези хора трябва да завършат семестриално все пак, натрупват проблем при "малките" - те ще добутат 4 курс без кредити от катедрата. Щели да ходят да се разправят да се пуснат няколко групи и се чудят след теста ли или предварително. Ама то някой трябва да преподава, та не знам дали ще е възможно въобще.
Малката получи задача да разгледа всички специалност в СУ и вече с плам в очите откри мечтаната. Листът оглави Хебраистика (за мой срам трябваше да го гугълна, да видя какво е това - е, "интердисциплинарна академична специалност, центрирана около изследването на еврейското общество, история и философия"). Тук следва онзи емотикон, който ритуално припада. Когато в 7 клас искаше коресйкия и аз я разубеждавах, тогава каза - ако не е корейски, тогава иврит. Еми ето, сега иврита изплува отново. Преди години на въпроса какво я влече да учи, автоматично отговаряше, че ще става археолог. Роднини от всички страни я разколебаваха с могъщи аргументи като "в това няма пари, ще копаеш на жегата с лопатата" и други подобни. Сега не знам колко безмълвни ще останат с новото 20. Само си повтарям "има време" и "няма да се меся, че ще стане по-зле" и съм Омммм. Профилите вървят към История + География. Засега Rolling Eyes

# 318
  • София
Не е за първа година задължително ИП. И при дъщеря ми беше от задължителните. Тя на него има 6 /при Кискинов/, обаче по правна информатика беше онлайн тест, който забил, изхвърлил я от системата и айде на поправка. Joy
Голямата резачка е търговското право по принцип. Но като ви слушам, май тази Хубенова се изживява като втори Калайджиев. Разказах ви на дъщеря ми, каза, че това няма да е последният им проблем в тази специалност. Joy

# 319
  • Пловдив
Аааа, Санака, това последното все едно не съм го прочела, да знаеш.  Simple Smile 
Моята има познати от трети курс и ги е питала как протича изпита по Инф.право, защото през цялото време преподавателката ги е плашила, и те са й казали, че не знаят, тъй като при тях е бил избираем. Та затова реших, че е за първа година задължителен.

Сега са им казали за Гражданското, че било тегаво, да видим.

# 320
  • столицата
Гражданско и  Право на ЕС. Дори някъде мернах, че второто вече е разделено на 2 части, май.

# 321
  • София
При нас навремето имаше Правна информатика,  факултативно, мижав интерес, сега други времена Инфрмационно право, интересно ли е, дали има полза? Вчера слушах онлайн лекция за AI в правната сфера, от Софтуни, макар и общи неща, беше интересно и как би улеснило работата на юристите, жалко че още няма разработени български приложения, на английски посочиха няколко, но има бъдеще в това. Отделно чисто правните въпроси, които ще постави този интелект, а и навлизането на всичко електронно и сигурността. Интересно е как виждат бъдещето на професията сега студентите. Защо така късат в това ЮФе, навремето не беше така масово, за ФМИ и техническите си е от крайвреме много трудно следването с висшите математики, ама Правото, макар и доста учене, не беше така или се заблуждавам?
Скиорче, биологията и химията като профили, ще са й полезни на малката наборка, пък и щом ще ги учи на немски, ако иска да се насочи към Германия или Австрия. На мен кандидатстването за медицинските специалности ми се струва най-трудно и като съдържание, и като стратегия за подготовка, ако има колебания в чужбина ли в България ли, защото за тук си трябва две години подготовка, а за Гермния си трябва немски и подготовка за техния си изпит, който май е различен. Мойта хем уж има мераци към чужбина, хем мисли, че сама може да се готви и за тук, и ми се струва много рисково, а и немският и все пак не е на ниво немска гимназия, както при Вас, ще трябва външни усилия, но те да си решават. Опитвам се да проучвам, може да обменяме инфо, мtz ми даде малко разяснение за кадидатстването за Германия. Но тя още се колебае, трябва да го избистри до месец два за избора на профилите, дали ще е нещо природнонаучно или хуманитарно.
Мандаринка, интересна специалност, на моя приятелка дъщеря й я учи, но тя знае иврит покрай произхода. И тази специалност, както и археологията - моя детска мечта покрай Индиана Джоунс, са наистина за истински желаещи, ако съчетае корейски и иврит, ще е впечатляващо като знания.

# 322
  • Пловдив
Гражданско и  Право на ЕС. Дори някъде мернах, че второто вече е разделено на 2 части, май.

Да, ПЕС е 2 части, имаха сега изпит, и лятото, макар че тогава щял да влиза и материалът от първи семестър. ГП е двусеместриален изпит, учиха го и първия семестър, и сега втория семестър, но изпитът е само един - лятната сесия.

# 323
  • София
Като разбра, че са го скъсали по ИП бяхме на гости при баща ми, който е с доста добро чувство за хумор.
“Спокойно бе, дядо! Със сигурност ще ти стигнат тези оценки за депутат”😂. (Нали някой попита по-горе как си представят реализацията - та дядо му реши да му подскаже)
И наборът отговори кисело: “То поне да бях се записал за пожарникар за тази работа, а не да се мъча в СУ”.😆 Друг е въпросът, че “депутатин” е последното, за което би си помислил. Wink
Наистина установявам, че Правото в СУ няма нищо общо с това в УНСС и НБУ. За ЮЗУ и Бургаския свободен университет не ми се коментира изобщо. Изпити се взимат там без да си стъпил на лекция. А както се видя от тези два университета има най-голямо представителство в НС.
Не знам защо е тази гавра със студентите. Не стига, че се скъсват от учене, а накрая за назидание има и поголовна сеч. Какви комплекси избиват тези хора - те си знаят.
Ще трябва да се подготви психически, че до края ще си кара следването с три сесии.
Мандаринка, опасни са твоите. Смях се сама като те четох!😀
Bora, моята не е по немската програма в НЕГ. Профилите ще са си стандартните български.
Всяка вечер сядаме на масата и се започва едно пуфтене…”Ох, кажете вие какво да избера”. Е как да кажа. Наистина да проучи кое ще е най-лесно и да не й пука.
А, ако реши да учи медицина в БГ, оценките от девети и десети клас по химия и биология имат ли голяма тежест?

Последна редакция: чт, 20 фев 2025, 19:10 от Skiorche

# 324
  • София
Засега нямат никаква тежест. Балообразуването е 3х оценките от кандидатстудетските изпити и 1хДЗИ БЕЛ. По едно време го промениха в балообразуването да влизат оценките по химия и биология от първи гимназиален етап, вместо ДЗИ БЕЛ, но го отмениха още преди да е влязло в сила. Joy Предвид колко шизофренично правят изменения, по-добре да се подсигури със 6-ци от 9-ти и 10-ти клас. В 8-ви клас в ЕГ не учат биология и химия.

ПП Балообразуването за Медицина се определя нормативно с НАРЕДБА ЗА ЕДИННИТЕ ДЪРЖАВНИ ИЗИСКВАНИЯ ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ ПО СПЕЦИАЛНОСТИТЕ "МЕДИЦИНА" И "ДЕНТАЛНА МЕДИЦИНА" ЗА ОБРАЗОВАТЕЛНО-КВАЛИФИКАЦИОННА СТЕПЕН "МАГИСТЪР"

Последна редакция: чт, 20 фев 2025, 15:57 от sanaka

# 325
  • София
Мерси много! От 9-ти клас не сме се подсигурили по химия (с 5 завърши), но сега ще я понатисна!

# 326
  • столицата
Ако й е нужна оценката, не може ли да се яви на повишителен?

Явно доста юристи има в темата. По информационно право преди година учеха  за ЗДОИ, защита на личните данни и законите, свързани с електронното управление. Поне аз тези видях. Вероятно има и други. Аз го оценявам като полезно като знание за един юрист, но наистина не разбирам защо е тази сеч. Познати деца, пълни отличници по всички други предмети, бяха скъсани. Никой не може да ме убеди, че не са се подготвяли.
Има отделен избираем предмет правна информатика.

# 327
  • София
И моята с 5 от 9 клас по химия, мислеше за повишителен, но нали измениха Наредбата и засега са без значение. Но пък виж Санака какво отбелязва с изменчивостта на правилата Rolling Eyes Колко би била фатална една 5 ца в балообразуването, че повишителния си е риск.
Чета все повече британски студенти идват да учат медицина тук, нашите пък гледат навън, ама май все по малко ...

# 328
  • София
Риск е първо, защото не е повишителен, а изпит за промяна на оценката и второ, защото е изпит за промяна на окончателната оценка от първи гимназиален етап, а не само на годишната такава. Т.е. трябва да се явят на целия материал от първи гимназиален етап и да си рискуват и оценката от 10-ти клас. При окончателна оценка 5,50 не съм сигурна дали си заслужава риска, въпреки че половин единица хич не е малко, когато се бориш за стотни. Мисля, че сегашното балообразуване с ДЗИ БЕЛ няма да го променят пак, поне не и бързо, т.е. едвали ще има промяна за вашите набори. Но с тази смяна на правителства в последно време, няма как да сме сигурни в каквото и да е било.

Последна редакция: чт, 20 фев 2025, 18:18 от sanaka

# 329
  • тук-там
Скиорче, ако малката наборка се е насочила към по-трудни специалности, аз бих я посъветвала да запише и труден профил. От сега да свиква на повече учене, конкуренция и работа под стрес. Няма как да и е лесно в момента и после да удържи на напъна. Ако има амбиции, не следва да се пести. А обратното - да се тренира!
Има немалко деца от ДСД, всякакви профили, които кандидатстват и учат медицина в Германия. Щерката на Русалка е една от тях. ДСД и то не е е била профил биология и химия. Така че и това е вариант. Но ако от сега знае, че ще се насочи към медицинска специалност, не виждам защо да пише география например.

Общи условия

Активация на акаунт