Събиране на породени деца в една група

• 1 416
  • 12
  •   1
Отговори
Здравейте,
Имам две деца набор 2022 и 2023 понеже от сега малкия си върви доста едър и сме решили да ги пуснем заедно в първи клас. Все още не сме питали в детската градина, става въпрос за София. Въпросът ми  е възможно ли е още в детската градина малкия да мине към набор 2022?

# 1
  • София
По принцип ще влезне наборът в съответната група и ако останат свободни места чак тогава може да се смени набора на детето и да кандидаства за по-горна група. Другият вариант, за който съм чувала е да влезне в градина и с молба до директора да прехвърлите детето в по-горна група.

# 2
  • София
Това, че детето върви по-едро не означава, че ще е готово психически и емоционално да тръгне едно година по-рано на училище. Аз тръгнах на 6 години, защото нямаше кой да ме гледа. Можех да чета и смятам до 10, защото баба ме научи преди това, ама никак не ми се учеше, играеше ми се, доспиваше ми се  и все ми се караха, че не внимавам.

# 3
Аз на твоя място не бих ощетила малкия, въпреки че върви едър, да тръгва една година по-рано. Защо да лишавам дете от една година безгрижно детство?
Така или иначе после го чака ... животът на бързо обороти. За да се подготви за него е важен всеки етап от развитието му.

Освен това може психологически да се размият границите между двете деца - кой е по-голям, кой по-малък. Да не говорим за това как ще вървят в училище - всеки с набора си е най-естественото нещо, според мен.
Но ако това е решението ви, желая успех!

# 4
Мисля, че е несправедливо към малкото дете да бъде приравнено с по-голямото. След години те наистина ще се изравнят и тази разлика няма да се усеща, но в момента цяла година от живота на 6-годишен се равнява на 10 години от живота на 40-годишен - пак е 1/6.
Чувствителна съм към темата, защото аз съм била такова дете, изпратено по-рано на училище, защото е вървяло височко. Не, че не съм се справяла, напротив, но не мисля, че ръстът е основателна причина да се отнема 1/6 от ранното детство ей така, защото детето върви височко.
Навремето не го възприемах така и ужасно досаждах на родителите ми да ходя на училище, а после бях много доволна, че съм тръгнала по-рано.

# 5
Реално зависите единствено от възможностите на градината и трябва да говорите с директора.
Иначе и аз не бих пуснала дете на 6г., има си разлика, особено ако е в края на годината, съвсем зор ще му дойде целодневно обучение, без сън на обяд, реално те са цял ден в училище. Разликата между 3та група и първи клас е сериозна.

# 6
Не мисля, че е добра идея да тръгне синът по-рано на училище с по-голямото дете. Една година от детството е много, за да лишавате детето от нея. На вас може да ви е по-удобно да водите двете деца едновременно в училище, но помислете за детето. Вероятно ще ги сложат в едни клас и ще бъдат непрекъснато сравнявани от учителите едно с друго, в повечето случаи не в полза на малкото дете. Така може да израстне комплексирано. В чужбина дори близнаците често ги разделят в различни паралелки, за да са самостоятелни личности.

# 7
Имах съученици породени, двама братя. В един клас бяхме 1-4 клас. Нямаше никаква разлика, само малкият беше по-калпазанин, което няма как да е автоматично от възрастта.
Аз също съм тръгнала на 6, синът ми също, завърши на 17 и е доволен от което (защото наборите му тепърва ги чакат матури, той вече студент).
Можете да прецените преди 1 клас дали да ги запишете заедно на училище - попълва се заявление до директора за тръгване на 6.
Не е задължително от градината да ги събирате. Ако прецените, че не се получава да се справи, си го оставяте в градината. Все пак са още бебета на 1-2г, как преценихте готовност за училище не знам ☺️

# 8
Ако е момиче ок, но готовността на момчетата за училище е на различно ниво. Ако съм на ваше място бих ги оставила да са в различни класове, първо детето да се развие нормално, второ всяко дете да си има неговата среда, неговия клас. От гледна точка взимане, връщане е по-удобно сигурно за вас, но готовността и индивидуалността на децата също са важни.

# 9
Въпросът Ви не е "дали" но да си кажа...
Това вобще не ми звучи като добра идея. Голямото Ви дете няма да се наслади на момента, че е първолак, а ще го раздели с брат си. Ще кажете че и с близнаците е така, но те са заедно от зачеването и е по-различно.
Също моите наблюдения и спомени са, че по-малките търпят друго отношение и то негативно от по-големите деца. Няма да забравя как като малки моите приятели все се изказаха негативно за по-малките си братовчеди и това се подемаше и от другите деца. Малкото Ви дете има право само да си изгражда социална среда, а не да е вечно в тази на брат си.
А и както са казали, така е в пряка конкуренция с по-големия по справяне с неща... които не са за неговата възраст. Ще е в сянката на брат си.
Ако пък е "гений" и всъщност е по-напред от брат си, голямото дете ще се чувства зле. Ето по-голям съм, ама малкия е по-добър.
Просто за децата в тази възраст тази динамика е по-различна.
Оставете ги да са братя.

(Някак подразбрах че са две момчета, но няма значение особено)

# 10
Здравейте,
Имам две деца набор 2022 и 2023 понеже от сега малкия си върви доста едър и сме решили да ги пуснем заедно в първи клас. Все още не сме питали в детската градина, става въпрос за София. Въпросът ми  е възможно ли е още в детската градина малкия да мине към набор 2022?
Достатъчно е в детската градина да са съгласни и преди предучилищната подготовка, която е задължителна по закон, да успеете да съберете децата в една група.
Аз лично смятам, че няма да сбъркате.
Просто си има деца, които покрай по-големи братя и сестри по-бързо израстват и се учат.

# 11
В яслата сигурно няма проблем, но за у-ще още е рано, за да се каже.
Не е невъзможно, но аз не бих го направила. Из Европа избягват дори близнаци да са в един клас.

# 12
  • Варна
Малкото дете е на година, доколкото схващам. Има много време, ако само това, че е едро ви е мотив... След 2-3 години може връстниците му да го догонят. Освен това доколкото знам е важно дали детето е готово да тръгне една година по-рано на училище. Та малко слагате коня пред каруцата. Иначе в началното училище в класа ми имаше две породени сестри, не помня да им е било трудно или кофти. Но пък и не съм им била в обувките.

Общи условия

Активация на акаунт