Отговори
# 645
Редактирано!
Русалка, благодаря. Не съм чела внимателно условието.
Знаем, че а+в= 12 и, че А и В са две последователни нечетни числа, единствено 5 и 7 отговарят на условието.
За подточка В) и аз приемам, че след като веригата е съставена от 2021 фигури, то всяка една съставяща веригата фигура се оцветява с различен цвят.
Не е написано, но това ми прилича на задача за трети клас.

Последна редакция: пн, 03 мар 2025, 08:43 от Mama Ru

# 646
  • София
Написала съм как пълно да се обоснове математически кои са двете нечетни поредни числа.Иначе за всеки е ясно, че са 5 и 7 при вече намерен сбор 12.Не съм сигурна,че разбирам обаче  логиката ти за обиколката. Ти така намираш обиколката на един дъъъълъг правоъгълник, но в нея има страни а, които не участват в търсения периметър.Има и други а и  b,  които пък не си включила. Аз точно затова  съм го начертала чертежчето  с всичките 12 фигури, че да се ориентират само кои отсечки влизат в търсения периметър. .Ако потърсим по- бърз вариант за пресмятане, то той би бил да съберем обиколките на 12 такива фигури и от този сбор да извадим излишните 22*b.Но и тогава ще получим написаното от мен.
12*72-22*5=864-110=754.

Последна редакция: пн, 03 мар 2025, 08:27 от Просто русалка

# 647
Русалки, вярно, ама спя. Сега ще се редактирам.

# 648
Момичета, много благодаря за решението и мен ме оцърка тази задача, ако някой има време само да потвърди на задача 3 а 17 седалки ли е отговора, отново благодаря

# 649
  • София
Смятах наум възможностите, та може и да съм сгрешила. Но и аз ги изкарвам 17. Разгледах вариантите за сядане в първия случай и после във втория. Единственият общ вариант между двата е за 17 седалки сборно. В първия вариант са заети една единична  и 8 двойни ( общо 17 седнали)   и отделно има 8 незаети седалки => 1 единична +8 двойни +8 незаети =17. Във втория вариант  са заети само 5 единични седалки  и нито една двойна (общо петима седнали) и отделно  има 12 незаети =>   0 двойни + 5 единични +12 незаети=17

# 650
От „ . . . в автобуса са седнали 17 човека и 8 седалки са напълно празни . . .“, следва, че седалките са не по-малко от 17 на брой.

Действително, за да седнат 17 души ще са нужни не по-малко от 9 седалки (по двама души на 8 двуместни седалки плюс още една седалка, на която е седнал един човек). Като добавим още 8 празни седалки, стават общо не по-малко от 17 седалки. 

От „ . . . в автобуса са седнали 5 човека и 12 седалки са напълно празни . . .“, следва, че седалките са не повече от 17 на брой.

Действително, за да седнат 5 души ще са нужни не повече от 5 седалки (по един човек на седалка). Като добавим още 12 празни седалки, стават общо не повече от 17 седалки.

От една страна седалките са не по-малко от 17, а отдруга – не повече от 17. Следователно, седалките са точно 17 на брой.

# 651
  • В центъра на моретата
Честит празник! Моля за помощ за тези три задачи - 11 кл. ООП.

# 652
Момичета, ако може още 2 въпроса на задача 1 В на връщате от резервата  8 км добавяме ли до къщата на Васил или изваждаме, и на задача 2 отговора 30 минути ли е.

Последна редакция: пн, 03 мар 2025, 18:09 от ani_mih

# 653
Ако Антон отива със сал до къщата на Васил, значи се движи по течението на реката, а резерватът е срещу течението, от тук следва, че къщата на Антон е между къщата на Васил и резервата и на връщане лодката е изминала и тези 8 километра в повече +8
Задача 2 - да, отговорът е 30 минути.

# 654
# 655
Русалке, тъкмо я написах на чисто и ту ме изпревари😁

# 656
  • София

GGT, пускай пак, какво от това...Може решението да е друго, може за питащия да е по-разбираемо и  т.н

# 657
  • В центъра на моретата
Хиляди благодарности! Златни сте! Heart

# 658
Ето ги и моите решения:

# 659
  • София
Хиляди благодарности! Златни сте! Heart
Не съвсем златни,  имаме малка сребърна нишка, хаха, понеже остана една задача. Надрасках я сега  и нея набързо и като гледам какви  са  стойностите за бедрото и лицето, си мисля, че нищо чудно да съм сгрешила в сметките. Но пак ще е ясна идеята, при пререшаване ще  установите сами , ако е  допусната грешка.

Общи условия

Активация на акаунт