Въпрос за завишени сметки към ВиК !?

• 751
  • 9
  •   1
Отговори
Здравейте,

ВиК тероризират жена, която месечените и приходи са 150-200 лева. Отработва към бюрото по труда.

Изненадата започва миналият месец, като и начисляват 90 кубика вода отгоре, а тя винаги през годините е харчила между 4-8 кубика.

Дава последните си събрани пари, за да плати тези сметки над 400 лева, за да си няма проблеми, че е на общинско жилище.

Днес я посещава служител на ВиК за месечно отчитане и казва, че новите изразходени кубици вода са 104 !! - нови 450-500 лева...

Тя няма пералня и душа мисля, че и е развален и почти не харчи вода.

Проблема може да е дошъл от съседи, който са си ремонтирали значително банята и при това положение тръбите, за който се държи водомера са се клатили силно. Вероятно тогава да са го повредили.

От ВиК са и казали ако искате да изпратим екип да свалят този водомер (15 лева) и да бъде изпратен в София да се провери в лаборатория (110 лева) и вероятно ще и искат още пари и за нов водомер. Водомера е от тези старите и не е сменяван сигурно много години , а може би откакто е създаден блока 1988 година.

----------------

Може ли да се оспорват тези сметки?

Как да процедира тази жена, че се е много притеснила и се чуди какво да прави..

В каква последователност да мине, за да са по-малки последиците. Реално тя тези 190 кубика не ги е харчила и ВиК я тероризира.

Следващият месец сигурно ще и дойдат нови 100 кубика...

Жалба ли да пише? Къде? Някой минал ли е по този път и как се справи?

---

Аз ги виждам така да дойде екип, да свали този водомер и да го пратят на изследване, където сигурно ще е в тяхна лабораторията и може да кажат , че си работи, защото няма да им се иска да й връщат 400 лева дето е вече дала... Този лукс за изпращане и слагане на нов водомер нови 200 лева.

# 1
Странно е, че въобще го гледат този водомер. Ние бяхме изпуснали срока за смяна и отказаха да ни го отчетат. Писаха на база, докато го сменихме.
Да не би да са някакви кубици от общи части или наказателни, защото се води без водомер?

Най-добре е да направи консултация с адвокат, който се занимава с подобни въпроси. Той ще даде най-точно мнение, след като прегледа документните за конкретния случай. Помогнете ѝ с таксата, ако няма възможност, но е много вероятно въобще да не поиска такава.

# 2
  • София
Водомерите се сменят на 10 години. Мине ли този срок, отчитането е на база.

# 3
Максимално бързо трябва да се махне водомера и да се даде за проверка. докато е така без водомер, ще й се начислява по стандарт което е в пъти по-добре от тези стотици кубици. Ако се окаже че водомерът е повреден, едва тогава може да се оспорва, иначе няма вариант да докаже нещо щом до сега е плащала по негови показания.  ВИК им е все едно дали кубиците са тези или не. Това е нейният интерес. Да, всичко по сваляне, носене, калибриране  - струва пари както са й казали.

Чудя се защо не са го махнали по предписание след 10 г. Така или иначе щом е плащала показание по него  до сега не виждам как това ще е мотив сега да не плаща като не е свален. Трябва да се докаже че той е повреден и да се изиска преразглеждане на изразходените кубици.

Последна редакция: сб, 12 окт 2024, 00:52 от _re_ge

# 4
Да си види в договора с общината чие задължение е смяната на водомера. Може и да не е на наемателя.

# 5
В този сайт не пише нищо за 10 г. https://www.pravatami.bg/s/23578 дали е актуален?
Но и тук не виждам да пише https://www.sofiyskavoda.bg/uslugi/vodomeri/dostavka-montazh-i-p … irane-na-vodomeri

# 6
# 7
Пише че са задължителни проверки и смяна ако проверяващия установи неизправност .
Не виждам да пише , че задължително се сменят дори при изправност .
Или аз не чета правилно?

Чл. 34а. (Нов - ДВ, бр. 63 от 2012 г., в сила от 17.08.2012 г. (*)) (1) Периодичните проверки на индивидуалните водомери като средства за измерване и разпределение на изразходваното количество вода в сгради - етажна собственост, се извършват през 10 години.
(2) Периодичните проверки по ал. 1 се извършват по искане и за сметка на потребителите от Българския институт по метрология или от лица, оправомощени за това от председателя на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор по реда на ЗИ.
(3) Резултатите от периодичните проверки на индивидуалните водомери се удостоверяват със знаци по реда на Наредбата за средствата за измерване, които подлежат на метрологичен контрол, приета с Постановление № 239 на Министерския съвет от 2003 г. (ДВ, бр. 98 от 2003 г.).
(4) Операторите са длъжни да осигуряват комплексна услуга за сметка на потребителите, която включва демонтаж на индивидуалните водомери, периодична проверка от лицата по ал. 2, монтаж и пломбиране.
(5) Когато длъжностно лице на оператора установи потребители с непроверени индивидуални водомери съгласно ал. 1, срокът за извършване на проверка на водомерите е три месеца. В случай че след изтичането на този срок не е извършена периодична проверка на водомерите, количеството изразходвана вода се начислява по реда на чл. 39, ал. 6.

# 8
  • София
Проверка или смяна, цената е сходна. При проверка вероятността да си платиш и проверката, и нов, е много висока.

# 9
Права си. Но тук се писа че е задължителна смяната на 10г. и аз потърсих информация за това как се задължава . Стана ясно, че проверката на 10г. е задължителна и проверяващия решава за смяната.
Аз не разбирам защо инкасаторите да не искат да погледнат над 10г. водомер ей така просто.Те би трябвало да уточняват с клиента да си провери водомера или да го смени . После гледам има 3 месеца в които се дава възможност да се смени водомера преди да действат по чл. 39.

Сега вече по темата ако жената е била предупредена и не е направила каквото се е налагало проблема си е в нея.
А аз както ги виждам нещата тя си е кътала както си може , но се нанасят нови съседи с ремонт и започват проблемите . Аз понеже съм си подозрителна си мисля , че те са подали сигнал. Може би подозират , че при неизправни водомери и отчитане на водата плащат чужди количества. А може би са искали и смяна на повече неща  за да няма загуби и за ефективност , но жената не е могла да се включи и са подали сигнал ... не знам, но моето подозрение натам клони.

Общи условия

Активация на акаунт