Съкратиха ме и не ми изплащат заплата - какво да правя?

• 1 890
  • 19
  •   1
Отговори
Работих в малка фирма за маркетинг 3 години, като бях всичко - маркетинг, управител и през последните месеци като останах последния служител, правех всичко аз и му помагах и се опитваме да разработим фирмата. Така и не стана, не тръгна.
Шефът ми е чужденец. Работехме онлайн и говорехме на видео почти всеки ден, и той винаги ме уверяваше, че преди всичко сме и приятели и сме си споделяли много и сме си помагали през годините. Знае, че стягам сватба за края на лятото и имам нужда от финанси.

Януари ми забави заплатата (плати я към 6-7ми вместо на 01ви).
Февруари я плати на 12ти вместо на 01ви.
Март - няколко пъти предупреди, че ще се забави със заплатата, тъй като преминава през развод (това е от близо 6 месеца), и има някакви проблеми с изпращането на парите. На 17.03. Ми съобщи, по време на поредната онлайн среща, че “май ще трябва да затворим.. не се получава и не може да продължи да финансира фирмата, явно няма пазар за нас”. Казах окей… кога мислиш да затворим, как ще ми прекратиш договора и тн - каза - веднага, и, разбери се със счетоводителката за прекратяването.

Аз продължих 2-3 дни да работя да опитам да довърша всичко което имаме и да продам каквото мога от продуктите (макар че не съм взимала никога бонуси за продажби).
След това- пълно мълчание.

Счетоводителката се обади - ще ме съкращават по чл. 328, и ще получа 1 месец обезщетение (реално, все едно един месец предизвестие…). Викам, добре, пак е нещо и се съгласих. Питах я кога ще ми плати за февруари (това вече се случва на 20.03), и тя шокирана - ами не знам, ще го питам.

След това ми писа два пъти счетоводителката с предложения за работа при нейни познати - явно, за да не искам още обезщетения, не знам. Аз не искам. Искам си изработеното. Дори и не искам този последен месец обезщетение, а само месец и половина, които съм изработила.

Бившият ми шеф ми ми се обади 15 дни по-късно с въпроса - как върви търсенето на работа. След това просто се оплакваше колко е трудно при него и че след 1 месец има дело за развода, и са му запорирали сметките заради делото. Казах му, че при мен е още по зле, защото след 5 месеца имам сватба, а съм две заплати назад. Питах кога ще има възможност да ми плати - каза, чакам някакви пари скоро… ще се опитам скоро да ти платя. Дори не мисля, че знае точната сума, която трябва да ми плати, не се изнересува, и не дава никакви срокове.

Какво да правя??? Фирмата няма активи, мисля. Имам достъп до банковата сметка - аз сама си превеждах заплатата - и там в момента няма нищо. Не зная да има други каквито и да било активи. Той е с гражданство Изр@ел и Австрия. Моля със съвети, какво мога да направя, защото вече се изчерпва търпението ми. Опитах се да разбера, да съм човечна и добра. Човека взе да ми се качва на главата вече - ако просто беше ме предупредил преди 2-3 месеца, да си потърся друга работа, да довършим всичко във фирмата, щеше да е доста по-човечно….

# 1
Може да пробваш, но не знам дали ще има ефект. Най-сигурно и бързо ми изглежда от НОИ:
https://nssi.bg/fizicheski-lica/garantirani-vzemaniya-pri-nesyst … na-rabotodatelya/
https://www.pariteni.bg/novini/osigurjavane/rabotodateliat-mi-fa … platata-si-232437

# 2
  • Melmak
Договорът ти прекратен ли е вече?

Говори с ИТ и адвокат. Ако имаш нужда от адвокат мога да ти препоръчам на лично добър професионалист, който ми движи няколко дела.

# 3
Договорът ти прекратен ли е вече?

Говори с ИТ и адвокат. Ако имаш нужда от адвокат мога да ти препоръчам на лично добър професионалист, който ми движи няколко дела.

Да, прекратен е, като на него пише, че трябва да получа една брутна заплата възнаграждение и неизплатения платен отпуск.

Консултирах се с един адвокат, каза, че мога да заведа дело докато е активна фирмата, за да мога ако спечеля да й взема от активите. Само че, тя няма никакви активи.

Може ли да ми препоръчате на лично адвокат, да се допитам до още някой.

# 4
При така описаната ситуация изглежда няма да успееш, тъй като от дружеството просто няма какво да се вземе. Можеш обаче да пробваш с адв. Светлана Нейкова.

# 5
  • Melmak
Писах на лично с препоръка за адвокат.
Другите колеги, които по-рано си тръгнаха от фирмата, успяха ли да получат парите си?

# 6
Да, всички си получиха дължимото, може би защото фирмата продължаваше все пак да работи. Сега, най-нагло ми звъня да ме пита за едни стари клиенти да му ги пратя, и казах окей, това ще помогне ли да ми платиш по-бързо заплатата? Каза - о да, много по-бързо.
Не ми вдъхва доверие. От счетоводството спряха да отговарят, а гледам, че преди 3 дни в папагал пише, че единият съдружник (който беше само фиктивен, човек на счетоводството), са го отписали като участник във фирмата. Тоест готвят затваряне.

Писах на лично с препоръка за адвокат.
Другите колеги, които по-рано си тръгнаха от фирмата, успяха ли да получат парите си?

# 7
  • Melmak
Тази фирма да не е някоя с начален капитал 10 лв? Като видя такава и лошо ми става.

Да ти кажа честно не знам ако нямат никакви активи и капитал, и да ги осъдиш какво ще вземеш…

# 8
  • Далечният изток
Да разбирам ли, че дружеството е българско?
Защото първоначално, с шеф чужденец, предположих, че е чуждестранно.
Щом е българско - Инспекция по труда.

# 9
Обявена ли е в несъстоятелност фирмата?

# 10
Все още не е обявила несъстоятелност. Да, капитала е 20лв…
Фирмата е българска.

# 11
Щом собственика е евреин, работата е ясна! На тия хора им е в кръвта и гените как да преебат някого. При положение че няма активи, едва ли нещо може да вземеш освен някакво оборудване или обзавеждане, което да ползваш или продадеш /заложиш/. Ако решиш да ги съдиш, даже и да ги осъдиш, едва ли има какво да вземеш, но ще дължиш пари на адвокати и на съда. Трябвало е по-рано да обмислиш за такъв вариант и да се подсигуриш или презастраховаш. Все пак ако си официално съкратена, а не е по взаимно съгласие, имаш право на по-продължително обезщетение от бюрото по труда и за по-голяма сума, ако не се лъжа на 60% от заплатата ти, на която си била осигурена, а продължителността зависи и от трудовия стаж, може да е 9 месеца или цяла година. А докато си взимаш парите от бюрото по труда, винаги има вариант да заработваш частно и без договор и да ти плащат на ръка.

# 12
  • София
Ако няма активи, дружеството е с ограничена отговорност, минимален капитал, пиеш една студена вода. На теория можеш да го съдиш, на практика - само ще си похарчиш парите. В най-добрия случай ще запорират сметките, които са празни. Дори и да назначат проверки от НАП и ИТ, все тая от твоя гледна точка. Регистрирай се в бюрото по труда, срокът е кратък.

# 13
Бившият ми шеф се обади, да ме пита за едни клиенти, да опитам да им продам някои от дигиталните ни продукти, за да изкараме пари и да може “по-бързо да ми изплати заплатата”. Каза, че има проблеми с банката заради развода, през който преминава, и няма абсолютно никакви пари (помилих го да ми даде поне февруарската заплата)…..
Каква наглост…

# 14
Бившият ми шеф се обади, да ме пита за едни клиенти, да опитам да им продам някои от дигиталните ни продукти, за да изкараме пари и да може “по-бързо да ми изплати заплатата”. Каза, че има проблеми с банката заради развода, през който преминава, и няма абсолютно никакви пари (помилих го да ми даде поне февруарската заплата)…..
Каква наглост…
Да, много нагъл. Ясно е, че трябва усмихнато или пък не да му теглите една, иначе не знам обаче имате ли полезен ход.

Общи условия

Активация на акаунт