"Зелени" идеи за домашна употреба

• 106 797
  • 1 044
  •   1
Отговори
# 345
Фрош купувам от Пикадили, има и в Бурлекс.

# 346
  • Пловдив
Omega, разкажи за тези орехи, моля.Много интересно звучи.

# 347
Ами те ръстат на сапунено дърво.Имат малко мирис на вкиснало(поне на мен на такова мири6ат),но не придват никакъв мирис на прането.За аромат могат да се добавят етери4ни масла.Орех4етата се слагат в малка торби4ка( 4-5 половинки за нормално замърсени дрехи и 6-8-за силно замърсени-така пи6е на моята инструкция)и торби4ката се поставя в барабана с прането.И после пускат сапунка.Ако се пере на 30 гр може да се използват втори път.
Ами ето тук малко инфо от друг форум(има и други алтернативи):
http://www.jivdom.info/forum/lofiversion/index.php/t216.html

Ина4е и аз засях след като взех идеята от тук,оба4е за сега ни6то не е понкнало.

Последна редакция: вт, 17 апр 2007, 23:19 от Omega

# 348
  • Варна
Май никой не е споменавал, че изключването на уредите, които не се ползват, е хубаво не само за природата, но и за нас. Миналото лято свеки като беше на гости постоянно гасеше телевизора и обясняваше колко ужасен бил електросмога и как едни нейни познати даже си сменили телефона с по-стар (без мобилна слушалка) за да намалят вредните лъчения. Стана ми интересно и потърсих малко инфо. Пишеше, че ретранслаторите са по-вредни за околните блокове, отколкото за тези, на чиито покриви се намират. В някои страни (май във Франция) това намалявало и цената на съответните имоти.

# 349
Между другото преди малко се за4етох и видях,4е отварата от тези орехи се използвала о6те като средство против пърхут и за гланц на косата,за по4истване на кухнята и банята,като дезинфектант,за хигиена на животните,за те4ен сапун и т.н.Даже се вдъхнових и 6те си правя те4ен сапун.

Последна редакция: вт, 17 апр 2007, 23:48 от Omega

# 350
Зелена идея, макар и не за домашна употреба...
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=183121.0

# 351
това с орехите е страхотна идея само да мога да ги открия тук(нито знам ка се казват ,но ще потърся.),защото само с праха за пране ми е голам проблем за го заменя,айде омекотителя иде дойде може и без него.Ще потърся и ще пробвам и ще ви кажа за резултатите. Wink.
но като се зачетох в сайта по подробно пише:   "Това, което не се споменава, е че сапиндуса, макар да не съдържа фосфати, е може би пак толкова вреден, колкото и перилните препарати. Причината е, че той съдържа алкалоиди, които са силно токсични в околната среда. Така че най-малкото може да изтрепе рибата във вашето езерце"/ така че какво мислете

Последна редакция: ср, 18 апр 2007, 13:30 от cveti77

# 352
Мисля,4е не трябва да се доберява6 на форумски писания,а да търси6 сама инфо в нет-а.За мен няма такова не6то като вреда от растение!6том си съ6тествува в природата,зна4и не е напразно.
Орехи може6 да потърси6 в Био-мазагини,макар 4е там са много скъпи.Моите ги купувам от обикновен супермаркет като ги пуснат и са на промоция.

# 353
http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=331497 - Тухла от боклук прави революция в строителството

http://evropa.dnevnik.bg/show/?storyid=329064 - Внимание! Битова химия! -

Близо 70 хиляди са синтетичните химикали в живота на съвременния човек. В кръвта ни могат да бъдат открити повече от 400 химикала. Всичко това е неизбежно, при положение че производството на химия се е увеличило 500 пъти за последните 60 години. Химията е навсякъде - това, че в "лимоненото" веро няма лимони, едва ли ще изненада някого.

Когато директорката на програмата за токсини на WWF Елизабет Грийн изследва кръвта си, най-много я стряска присъствието на ДДТ, защото този препарат е отдавна забранен в Англия. Повечето химикали са трудно разградими и по тази причина продължават да съществуват в природата дълго след употребата им. Голяма част от токсините приемаме чрез битовата химия, която "почиства" не само мръсните плочки, но и вътрешностите ни. Малко хора знаят, че от 17 000 петрохимикала, които се използват в продукти за почистване, едва 30% са изследвани за влияние върху човешкото здраве, да не говорим за ефекта върху многострадалната околна среда. Едва тази година в ЕС ще влезе в сила правилник за регистрация и оценка на химикали (Reach) и всички широко използвани химикали ще бъдат изследвани за сигурност.

Но някои химикали са доказано опасни и няма нужда да чакаме ЕС да се произнесе за вредата им. Триклозанът например се използва заради антибактериалните си свойства в много почистващи продукти (както и в дезодоранти, козметика, антимикробни кремове и паста за зъби, но това е друга тема). Химическата му формула и молекулярна структура го нареждат сред най-токсичните химикали в света. Смята се, че причинява ракови заболявания. Следи от триклозан са намирани в майчино мляко.

Не по-малко опасни са хлорните продукти, белината, нафталинът, фосфатите в праха за пране, препаратите за почистване на килими на основата на перхлоретилен, препаратите за почистване на мебели, които съдържат нитробензен и прахчетата за отпушване на канали, които разчитат на силно токсични хидроксиди и хидрохлорни киселини. Освен че увреждат здравето, тези токсини замърсяват неистово природата и правят мисълта за морето това лято леко отблъскваща. Защото химикалите, в които се давим, не изтичат в някакъв бездънен канал, а се връщат при нас със силата на бумеранг.

Seventh Generation и Ecover са най-големите производители на "зелена" битова химия - "химия" без химията. В България тези продукти все още не се предлагат, но това не ме прави безпомощна в лицето на токсичния враг. От опит знам, че содата е най-добрият почистващ препарат, повече от всяка химия в бутилка. Смесена с гореща вода и оцет тя дори отпушва канали. Лимонът (истинският!) е друг любим "препарат" - почиства фаянс по-добре от всеки препарат с непроизносимо име. Дрехите си пера с прах за пране от зехтин, който не пропускам да си купя при всяко ходене отвъд Кулата, но знам, че и настърган сапун, сода и малко лавандулово масло вършат същата работа. Интернет е пълен с информация за тези и много други алтернативни комбинации за чист дом, който ухае на истински лимони.

Другото, което пише в Дневник днес, но няма линк към него, е, че мобилните телефони са вероятната причина за умирането на пчелите, конкретно пише - радиацията от мобилните телефони. На мен един приятел пък ми каза, че от край време се знае, че когато има замърсяване пчелите са първите, които започват да умират и това е сигнал за тревога. Аз защо си мислех, че са много устойчив в еволюцията вид...  newsm78

Последна редакция: ср, 18 апр 2007, 14:16 от deshtovidi

# 354
Май никой не е споменавал, че изключването на уредите, които не се ползват, е хубаво не само за природата, но и за нас. Миналото лято свеки като беше на гости постоянно гасеше телевизора и обясняваше колко ужасен бил електросмога и как едни нейни познати даже си сменили телефона с по-стар (без мобилна слушалка) за да намалят вредните лъчения. Стана ми интересно и потърсих малко инфо. Пишеше, че ретранслаторите са по-вредни за околните блокове, отколкото за тези, на чиито покриви се намират. В някои страни (май във Франция) това намалявало и цената на съответните имоти.

Ох, ето пак за тия ретланслатори... На работа по цял ден съм в такъв блок, който е адски близо до такова нещо, вкъщи в квартала е малко по-далеч, но не е и чак толкова далеч...

# 355
http://money.ibox.bg/news/id_1282517868.

Ето един линк в който можете да прочетете за умирането на пчелите. newsm78

# 356
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
За тухлите съм скептична ... едва ли живота в такова жилище е много здравословен  Rolling Eyes ...

# 357
Е,мен ме накефиха коментарите след статията за п4елите.И аз не вярвам,4е при4ината е в мобилните телефони.Не 4е не са вредни,ама тъй изведнъж да станат толкова опасни ...
Пак ни избудалкаха.Кой знае какво всъ6тност стои зад цялата история.

# 358
Ето как можете да направите домашен пластелин за децата Simple Smile
http://www.gorichka.bg/index.php?p=10&id=233&ss_PixelFlo … ec425fc8098c84ead

Някой, ако пробва, да каже как е.

# 359
Ето как можете да направите домашен пластелин за децата Simple Smile
http://www.gorichka.bg/index.php?p=10&id=233&ss_PixelFlo … ec425fc8098c84ead

Някой, ако пробва, да каже как е.
Имаше цяла тема в Наши деца - потърси я и пусни линка тук. Ако не ме лъже паметта, Хедра беше дала рецептата.

Общи условия

Активация на акаунт