"Зелени" идеи за домашна употреба

• 106 690
  • 1 044
  •   1
Отговори
# 945
"Обещано", както лепват в Господарите...

# 946
   Здравейте, всички! Извинявайте, че така се намъквам в темата - обсъждате подаръци Wink ,
но тя е толкова необятна, а не съм усяла да я изчета.
   Имам един въпрос за прането - пробвах да слагам сода вместо омекотител за прането и
се получи чудесно, но тук водата е адски твърда и се питах дали има някакъв вариант за
омекотяване на водата в пералнята? В праховете уж има, купих си течен препарат на Фрош -
излиза на цена като обикновен Персил (дали пък и той не е безфосфатен??), но при твърдост
на водата 4. степен от 4 възможни, да не сменяме пералнята догодина пак?  ooooh!

# 947
Ани, това къде - във Варна или в швабско?
Ако е за швабско - слагай сода. Има специална за пране, добавяш колкото пише. Хем е срещу петна, хем и омекотява водата. Най-вероятно ще ти се налага да слагаш по 4 с.л.

# 948
...но при твърдост на водата 4. степен от 4 възможни...
                   Мисля, че содата и омекотява водата, но да не говоря глупости - не съм сигурна. Чудя се за солта от миялната също, но пък не знам дали е подходяща  newsm78.

# 949
И как работят тези заводи?
Ако в един контейнер с пластмаса,освен нея има о6те стъкло,консервени кутитии и др. боклуци кой ги отделя?
Ако има технология за отделяненто им, тогава какъв е смисълът на разделното събиране?

...
За Германия знам,4е единственото не6то,което има смисъл да се събира разделно е стъклото.Вси4ко останало си отива накуп и после се рециклира по някакъв на4ин.Но въпреки това разделното събиране си продължава-от незнание,от това,4е така са свикнали, и най-ве4е за6тото някой навремето така е ре6ил и не може да се помръдне лесно от установеното

Има едни поточни линии с болкуци и разни лелички и чичковци с ръкавици и маски бъркат и отделят нещата. Simple Smile
   А ние в събота ходим до депото с колата и чували с хартия, пластмаса, метални дози (те вече се връщат срещу
пари, но от консерви не) и стъкло. Всичко се хвърля в отделни контейнери, но след това пак подлежи на селекция.
Искрено се надявам да има смисъл.  Simple Smile

Вечернице, за тук, Германия, става дума - ние имаме ужасно твърда вода, да не говорим че в тръбите на къщата
тече ръжда... ooooh! Аз си купих еди пакет от Дм , ама малък ми се вижда, ако ще слагам по 4 лъжици.
Че за 5 години - втора пералня... Whistling

# 950
Един пакет от dm, какво, сода ли? Колко струва тозпакет, я дай повече инфо, защото мъжа ми пътува често и бих искала да му поръчам, НО си трябва точно описание, знаете... Mr. Green

# 951
Най-после видях плетените от употребявани найлонови торбички сандали(снимката е в процес на плетене), за които пише в началото на темата.
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=86570&photo=18

Майката, която ги плете ми прати да видя плетените играчки  
 http://www.snimka.bg/album.php?album_id=86570&photo=14   но аз с голямо удоволствие разгледах всичко! Последните ранички е изплела за Коледния базар, с което ме жегна, т.к. аз не съм подготвила нищо!

мда, това са моите неща, благодаря за насърчението! Надявам се след коледния базар да мога бързо да покажа и нови играчки, екологични, понеже идеите в момента са ми повече от времето Simple Smile

# 952
Един пакет от dm, какво, сода ли? Колко струва тозпакет, я дай повече инфо, защото мъжа ми пътува често и бих искала да му поръчам, НО си трябва точно описание, знаете... Mr. Green
Ето, Бет, за какво става дума

# 953
Вечернице, много ти благодаря! Някаква ориентировъчна цИна...?

# 954
Вечернице, много ти благодаря! Някаква ориентировъчна цИна...?
Пакетите са по 500 гр и са около 1,20 евро

# 955
   Beth, аз купих за 0,95 еври , но съм сигурна, че в България содата е по-евтина.

Аз бих ви агитирала въобще да не ползвате пелени или поне да са памучни, ама да не ме погнете сега... Embarassed Embarassed

# 956
анна в., второто трябва да е с по-голям шрифт, кой да те погне...
Ще видим каква ще ми донесе моя пътешественик, но то ще е след Коледа със сигурност, ако се навие, че той не обича да се затормозява.

# 957

Аз бих ви агитирала въобще да не ползвате пелени ....

Без да те погвам,само ми е интересно за6то да не се ползват изоб6то пелени?Да няма6 впредвид отнзи метод за отглеждане без тях?

# 958
Има някакви еко пелени, които са гащи с "пълнеж", който се сменя. Не съм особено на ясно.
Другият вариант, който аз практикувах, е да научиш бебето от най-ранна възраст да ходи по нужда извън пелената. Синът ми това го схвана с голямата нужда на 3 месеца (не съм го сгъвала в кръста, не се притеснявайте), а малката на 6 месеца. Резултатът беше, че баткото на година и половина изобщо не ползваше пелени. А малката на същата възраст остана само на нощна пелена. Сега и нея я махнах. Като видя (подуша) някое наакано бебе да си играе в градинката, а майка му да пуши на пейката, лошо ми става.

# 959
   Omega, не въобще да не се ползват, ами колкото може по-кратко, в първите 2-3 месеца на бебето и то памучни,
а след това гащички с тензух - просто е много по-щадящо не само за кожата на бебето, а и за природата, а и детето
страшно бързо свиква да е чисто - с хубавото бързо се свиква. Wink Аз се усетих как става номерът, когато дъщеря ми
беше на 4,5 месеца и постепенно спрях да ползвам еднократните пелени, като ги замених с гащички с "предпазители"
от тензух. Получи се доста бързо, по-добре, отколкото очаквах и от ок. 2 месеца не съм прала мокри гащи. Simple Smile И аз не
съм я "сгъвала" Simple Smile - много е нежно отношението към детето и комуникацията се получава страхотно. Просто доставя
радост и на двете страни и по-малко разходи за нас, понеже таксата ни за боклук се събира спрямо количеството на
боклука, което изхвърляме седмично. Без пелени се намалява точно наполовина! Даже смятам това за най-големия ми
засега принос за чистотата. Wink

Общи условия

Активация на акаунт