"Зелени" идеи за домашна употреба

• 106 651
  • 1 044
  •   1
Отговори
# 255
Добре де, не разбирам. Защо списанията и офис хартията да не се изхвърля при хартията? Ами всевъзможните брошурки и рекламни материали? С тях какво да правим. Аз досега от офиса де що има хартия и реклами от списанията ги хвърлях в контейнера за хартия.
                И аз досега Peace. плюс всякакви хартиени опаковки от цигари, от лекарства, от парфюми и козметика, изписани листове от тетрадки, билети всякакви и т.н.т... А импрегнираните какво включват? То почти не остана хартия  ooooh!...
               Страшно ми хареса идеята за дъждовна вода за тоалетните казанчета (вероятно не само за тях, деthumbsup... Как точно става?

Последна редакция: пт, 30 мар 2007, 15:06 от MechoPuh

# 256
Майчета, един такъв въпрс от мен - Къде изхвърляте мазнините от пържено? От тигана, от фритюрника... У дома от години събираме вече негодната за употреба мазнина в буркани (примерно от грах, кисели краставички и т.н.) и изхвърляме така завинтения буркан в контейнерите пред блока. Обаче... до колко това е ок, едва ли... и има ли по-еко вариянт?

Защото миналата година се оказа, че долу в мазетата на блока е избила отходна канализационна вода (как го обясних  newsm78), демек от мивките, или от WC-тата) и викахме фирма да отпушва, чисти и т.н. Доста се оръси целия вход за процедурата... и се оказа, че в тази избила 'вода' огроооооооооомен процент са били мазнини  Sick Явно доста хора си 'наливат' мазнотиите в мивката, WC-то?! То тези води май се пречистват после...?

Та въпроса ми е - Мазнотиите къде?

# 257
МечоПух, ние постфактум инсталирахме системата.
Копахме на двора дупка, вкарахме резервоара. Копахме канали, слагахме тръби. Докато стигнем до водоснабдяването в къщи. Включихме водата след водомера към тръбите, които зареждат тоалетните.
Резервоара си имам помпа, филтър и показател за нивото. Филтъра го чистим през няколко седмици - все пак се събира прах по покрива и изтича с водата в резервоара.
Водата към резервоара идва от покрива - улуците сме ги вързали да не изтичат към централната канализация.

По-лесния вариант е в ново строителство да се изиска в плана. Може да се използва водата за поливане на градинката.

# 258
мазнотиите и аз изливам в мивката, и олиото от фритюрника също Embarassed

# 259
  • София
Майчета, един такъв въпрс от мен - Къде изхвърляте мазнините от пържено? От тигана, от фритюрника... У дома от години събираме вече негодната за употреба мазнина в буркани (примерно от грах, кисели краставички и т.н.) и изхвърляме така завинтения буркан в контейнерите пред блока. Обаче... до колко това е ок, едва ли... и има ли по-еко вариянт?

И аз правех доскоро като теб. Като почнах обаче разделното събиране се снабдих с една саксия с пръст и ги изсипвам вътре. Като се напои почвата дотолкова, че не поема повече слизам и изхвърлям пръста в градинката зад блока. Не е много екологично, но четох, че мазнината се разтваря много по-бързо в почвата, отколкото във водата. Или по- скоро, за да се разтвори 1 литър мазнина са необходими не- знам- колко- си хиляди литра вода, а всичко това отива в моретата и океаните. Гледах един филм за загиването на цели коралови рифове, поради подобни замърсявания.

# 260
                   И аз в бурканче или шише. Предпочитам пластмасови, щото ме ужасява мисълта какво се случва в контейнера, ако се счупи бурканчето. Ако ме убедите за почвата - обещавам да пробвам. То аз принципно по тиганчетата и не слагам, нали са незалепващи, пък и готвя без мазнина, каквото може. Само от фритюрника каквото остане.

# 261
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
Мазнините не трябва да се изливат в канала ... изсипвайте ги в шише и - в кофата ....една от причините е, че ако някой реши да си отпушва канала със сода каустик, мазнините реагират и стават на сапуни, които запушват тръбите .... поне аз така мисля.... не съм питала дали е истина тази моя представа за нещата

lilfi, сега прочетох твоя начин ...хитро...дано е вярно ...друг вариант, който ми хрумна след твоя постинг е да се сипват в стърготини, а стърготините да се изгарят в печката  newsm78

# 262

lilfi, сега прочетох твоя начин ...хитро...дано е вярно ...друг вариант, който ми хрумна след твоя постинг е да се сипват в стърготини, а стърготините да се изгарят в печката  newsm78
Добре биха горяли, но как би омирисала квартала....
Да не говорим, че изгарянето на вече изгорели мазнини си е доста мръсна работа. Все пак го дишаме въздуха веднага, докато с пръстта нямаме толкова досег.
Иначе не е лоша идеята.

# 263
Аз-жената са пуснали своя зелена страница  Grinning

http://az-jenata.com/green/

# 264
Аз-жената са пуснали своя зелена страница  Grinning

http://az-jenata.com/green/

Добре, че стана модерно. Нека се увеличаваме. Макар, че честно казано аз не мога да се похваля особено. Пликчета гледам да не взимам, чистя вече със сода и лимонтозу, но живея при свекървата, която е луд фен на препарати и даже сина и понякога и се кара, че прекалява, да не говорим, че не я бърка да чисти с белина, има някаква мания да дезинфекцира всичко и аз лично направо се задушавам понякога от това. Добре, че е рядко. Чудя се как ли ще реагира, ако и изхвърля омекотителя, Бингосила и Цифа и белината. Дебна аз да пускам пералнята, за да не слага омекотител.  ooooh!

# 265
  • София
Да споделя моя опит с разделното събиране:

Ориентирахме се от следния адрес: http://www.ecobulpack.com/InfoCenter.php?opt=separateColl. Разпечатах указанията и ги залепих на терасата при боклука. От големи бутилки за вода - 10 л. и 5 л. създадохме 2 кофи (в нашия район има жълти -> хартия, пластмаса, метал + сини -> стъкло). Малката - за "разделното" - жълтата кофа, а голямата - за общия боклук (вкл. мръсна хартия и т.н. - по указанията). Слагаме торбичка вътре и после хвърляме с торбичката - знам, че не е добре, но не ми е възможно да мъкна "кофите" до контейнера, а и ми става лошо от тази операция с кофите (от малка). Виж, с чантичка по-става. Стъклото изнасяме на ръка, то такова почти няма. И така. Имаме грижи само със съквартиранта "Аре те ша ма учат как да си събирам боклука, я да си е*** майката!", ама малко по малко го обработвам, барем стане.

Друго, което правим: малко, но от сърце:
* Купила съм си порцеланова чаша за кафе за работа
* Винаги отказвам найлонова торбичка, ако имам в себе си чанта/торба (а обикновено имам, във всяка чанта по една поне)
* Събирам всички найлонови торбички, които все пак няма как да откажа: чистите се сгъват внимателно и се ползват поне още един път, ако може - повече, в мръсните събираме боклук, т.е. ползваме поне още 1 път всяка найлонова торбичка.
* Прочетох в тази тема за Фрош и имам намерение като свършат наличните продукти, каквото може да се замени с Фрош. По принцип не ползваме особено много препарати, но все пак в някои моменти няма как, напр. в тоалетната няма канал и се налага често да се дезинфекцира и да има 2 ароматизатора наведнъж  Embarassed ...
* Прах бършем без препарат.
* Опитах да измия тенджерата със сода-бикарбонат - стана Simple Smile
* Стремя се да пестя ток и вода както може, помага и за сметките, дразня се на разхищения от рода 5 минути да се източва чешмата за 1 чаша вода  Embarassed
* Аз лично винаги си мия зъбите на спряна чешма, сега уча и мъжО.
* Стремим се при миенето на чиниите първо да насапунисаме всичко на спряна чешма и едва тогава бързо да плакнем.
* (и по други причини) пътувам с градски транспорт, не одобрявам 3 коли в семейството и возене само на 1 човек в колата.
* Чета http://gorichka.bg/ и се стремя да спазвам каквото мога.

Засега това се сетих. Извинявам се, ако стана прекалено дълго. Мечтата ми е да станем толкова добре финансово, че да можем да си позволим да се храним здравословно.

# 266
Мечтата ми е да станем толкова добре финансово, че да можем да си позволим да се храним здравословно.

Би ли разяснил/а, моля? Визираш по-скъпите био плодове и зеленчуци ли? (каквито на бг-пазара сертифицирани почти няма)

От както се храня здравословно(т.е. се опитвам) смятам, че сме намалили разходите дори. Едно от главните ми правила е храната да е просто сготвена (пестене на енергия) - най-често е варена е тенджера под налягане на газов котлон). Избягвам много различни продукти на едно хранене... например, като малка не можех да ям боб без сирене... е, след като прочетох тук таме, че растителни и животински високо-белтъчинни (брех каква дума сътворих) храни не е добре да се комбинират намалих разхода на сирене... Започнах да се храня по-бавно(ама има още накъде да забавя)... и съответно по-малко количество ми е нужно.  Силно избягвам неща с натриев глутамат, вафли, бъкани с какво ли не... 
Уф, обърках темите и затова се отплеснах да обяснявам Rolling Eyes

Последна редакция: сб, 31 мар 2007, 21:18 от Maktub

# 267
  • София
Извинявам се за off-topic-a  Embarassed

Например донякъде фактът, че няма много време за обяд и не коментирам бюджета и => рядко обядвам здравословно, ще пропусна съвсем. Относно нещата, които купуваме, бих се радвала да ядем истинско месо, а не салам или кренвирши, а и самото купено месо не е сигурно колко е здравословно в момента (мой познат ми сподели, че след работата си във фирма за месо яде само домашно). Ще ми е приятно, ако храни с биологичен произход (истински) има в повече от 5 магазина, а също така и извън столицата. Ще е супер, ако плодовете и зеленчуците са отглеждани с по-малко торове и всякакви химикали (така ще пощадим природата, което беше идеята ми), а и ако нямат вкус на картон ще е разкошно.

Пак се извинявам, това ми се въртеше в главата и май "развалихме" темата  Embarassed

П.С. Иначе почти не пържим, предимно варим, задушаваме и печем, може би проблемът е в сладкишите и хляба, па макар и пълнозърнест  newsm78

Последна редакция: сб, 31 мар 2007, 22:37 от Zeleno choveche

# 268
Не сте я развалили бе, ще пишем и за органично земеделие и биопродукти тук.  Peace

# 269
Аз за пестене на вода практикувам и още нещо - като къпя детето после не изхвърлям водата, ползвам я за тоалетната.

Общи условия

Активация на акаунт