Страсти - ясли и градини в София, кампания 2024/2025 - Тема 2

• 11 583
  • 176
  •   1
Отговори
# 105
На горния въпрос - да.
Аз искам да попитам ако детето ми сега трябва да е 2ра яслена група, роден 2022, но е в детски център, защото няма места има ли право на компенсации? От детския център твърдят , че дават компансации.. не трябваше ли само ЧДЯ и ЧДГ (лицензирани по МОН) да дават компенсации?

# 106
  • София
Получават ли се компенсации по време на големите класирания? Да кажем за месец април?
Компенсациите вървят целогодишно, ако имате право на такива.
Аз искам да попитам ако детето ми сега трябва да е 2ра яслена група, роден 2022, но е в детски център, защото няма места има ли право на компенсации? От детския център твърдят , че дават компансации.. не трябваше ли само ЧДЯ и ЧДГ (лицензирани по МОН) да дават компенсации?
При посещение на детски център може да се взима компенсация само за неприети в градина деца (неприетите в ясла нямат право на компенсации при посещение на детски център, т.е. сега няма да получавате компенсации със сигурност, защото към момента набор 2022 са в яслена възраст).
Набор 2022 от септември 2025 ще е в градинска възраст, така че ако запишете детето в детски център и отговаряте и на всички останали условия за компенсации, ще може да взимате такива от септември 2025. До септември 2025 обаче нямате право при посещение на детски център.

# 107
А ако детето ми започне часна ясла от 1 април, която е по МОН,а досега е все некласиран, ще получим ли компенсации, въпреки че тече голямото кандидатстване?

# 108
  • София
А ако детето ми започне часна ясла от 1 април, която е по МОН,а досега е все некласиран, ще получим ли компенсации, въпреки че тече голямото кандидатстване?
Големите класирания за следващата учебна 2025/2026 година не са пречка - въз основа на неприемането на детото на класиранията за учебната 2024/2025 година може да кандидатствате за компенсации от април до края на настоящата учебна година.

# 109
Благодаря ви.

# 110

От компенсацията могат да се възползват семействата с деца от тригодишна възраст до постъпването им в I клас.
За да можете да се възползвате от компенсацията трябва частната ясла да е регистрирана в СРЗИ, а ако е частна детска градина с яслена група, да е лицензирана от МОН.

Явно е станало малко объркване, защото  от написаното се вижда, че и деца по-малки от тригодишна възраст могат да получават компенсации стига да са в самостоятелни частни ясли.  Не съм сигурна как седят нещата в ЧДГ, но то болшинството ЧДГ приемат от две годишна възраст. Реално, компенсация може да получаваш ако имаш и детегледачка, която е медицинска сестра(или другите варианти на медицинско лице, които не помня в момента). След три годишна възраст детегледачка - педагог.

Имам въпрос точно с тази хипотеза за деца на 2 годишна възраст в ЧДГ. Синът ми е набор 2023 и нямаме наблизо частни ясли. Проведох вече няколко разговора с удобни за нас като локация ЧДГ и на 2 от местата ми казаха, че няма проблем да го приемат в 1ва градинска група, но не влизат в детайли относно компенсацията. Аз от прочетеното до момента разбирам, че той няма да има право на компенсация, ако изберем ЧДГ. Така ли е наистина?

# 111
  • София
Имам въпрос точно с тази хипотеза за деца на 2 годишна възраст в ЧДГ. Синът ми е набор 2023 и нямаме наблизо частни ясли. Проведох вече няколко разговора с удобни за нас като локация ЧДГ и на 2 от местата ми казаха, че няма проблем да го приемат в 1ва градинска група, но не влизат в детайли относно компенсацията. Аз от прочетеното до момента разбирам, че той няма да има право на компенсация, ако изберем ЧДГ. Така ли е наистина?
Ако ЧДГ няма яслена група, децата в яслена възраст не следва да получават компенсация при посещение. За всеки случай си отворете модул Документи/Компенсации в профила на детето ви в ИСОДЗ - там би трябвало да има падащо меню, в което предварително са заредени самостоятелните частни ясли и частните детски градини с яслени групи, от които може да изберете името на посещаваното от детето частно заведение за целите на компенсациите за ясла - ако въпросните ЧДГ не излизат в падащото меню, няма да може да получите компенсации за ясленче, което ги посещава.

# 112
Здравейте, искам да помоля някой да се включи с мнение ако е запознат.

Ако детето не е кандидатствало за ясла, когато е на две години, а кандидатства за детска градина на три години и не го приемат (град София) има ли опция майката да не се върне на работа без да напуска?

# 113
  • СОФИЯ
Първо може да се ползва платения годишен отпуск. После неплатен, за отглеждане на дете до 7 г. възраст.

# 114
Здравейте, за яслените групи правото за отсъствие по семейни причини е 30дена . Искам да ви попитам в градинските групи пак ли е 30 или са по-малко?

# 115
  • Sofia
Първа група - 30 работни дни.
От втора до четвърта група - 10 работни дни за учебна година.

# 116
  • София
Първа група - 30 работни дни.
От втора до четвърта група - 10 работни дни за учебна година.
15 дни са за 2-4 група - промениха Наредба № 5 за предучилищното образование миналата година, за да изравнят дните с тези на учениците:

Чл. 10 (2) (Изм. - ДВ, бр. 75 от 2021 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 46 от 2024 г., в сила от 31.05.2024 г.) Отсъствията на децата по ал. 1 по семейни причини е допустимо за не повече от 15 дни за съответната учебна година, но не повече от 10 последователни дни, с писмено уведомяване от родителите в срок, определен с Правилника за дейността на детската градина или училището.

Последна редакция: пн, 17 мар 2025, 18:26 от *Lorena*

# 117
А какво се случва, ако се надвишат 10те дни? Има ли проследяемост на това дали детето отсъства с медицинска бележка, а всъщност напуска границите на страната?

Казусът е, че пътуваме често. Тази година е първа група по чудо се вместваме в 30те дни по домашни причини, но догодина няма да успеем. Да, разбирам, че образованието е задължително, но считам, че и пътуването е важно за децата, особено предвид че ние винаги организираме пътуванията си така, че да са обогатяващи. Ние самите имаме големи отпуски от почти 40 дни на година, та не искам да си отменяме плановете и да разреждаме екскурзиите още във втора група на детската градина. После в училище е ясно, че ще се придържаме към ваканциите, но на този етап ми се вижда абсурдно.

Не взимам детски надбавки или други помощи. Идеята да взимам фалшива медицинска бележка за пътуването изобщо не ми е по вкуса, даже не мога да повярвам, че ми минава през ум, защото принципно съм много стриктна в спазнавено на всякакви правила. Но усещането е, че буквално ми се извиват ръцете с тази разпоредба, или да спра от полезно пътуване детето, защото няма как да концентрираме всичките отпуски лятото, или да се занимавам със социалните...

# 118
Много просто. Отивате на частна градина и освобождавате място за дете в държавните. И без това се борим със зъби и нокти за токова.

# 119
Каква е разликата между държавна и частна в това отношение? Не би ли следвало разпоредбите да са еднакви за лицензираните към МОН институции?

Общи условия

Активация на акаунт