Страсти - ясли и градини в София, кампания 2024/2025 - Тема 2

• 11 586
  • 176
  •   1
Отговори
# 90
Здравейте, не знам дали това е темата, но ще попитам тук, за да не пускам нова. Тъй като за държавна ясла няма да ни стигне бала, въпреки  че сме събрали почти максимума от основните точки разглеждаме други варианти. Имам възможност да ходя на работа 2-3 дни от седмицата на половин заплата, но не знам дали съществуват частни занимални/ясли, които гледат деца за по- малко от 5 дни седмично. Вие чували ли сте за нещо такова?

# 91
Знам за занималния Мечета към Френския институт, там можете да оставите детенце в удобно за вас време, но не хранят децата, т.е по обяд трябва да си го вземете.

Здравейте, не знам дали това е темата, но ще попитам тук, за да не пускам нова. Тъй като за държавна ясла няма да ни стигне бала, въпреки  че сме събрали почти максимума от основните точки разглеждаме други варианти. Имам възможност да ходя на работа 2-3 дни от седмицата на половин заплата, но не знам дали съществуват частни занимални/ясли, които гледат деца за по- малко от 5 дни седмично. Вие чували ли сте за нещо такова?

# 92
  • Sofia
Знам за занималния Мечета към Френския институт, там можете да оставите детенце в удобно за вас време, но не хранят децата, т.е по обяд трябва да си го вземете.

Водила съм моите там преди години.
Това си е буквално почасова занималня до обяд. Тоест една стая, нямат двор, не ги извеждат. Но добре се занимават с тях - пеят песнички, рисуват и им говорят само на френски.

# 93
Уж прерових сайта на ИСОДЗ, но не успях да открия.
Има ли списък с частните ясли и градини, за които може да се кандидатства за компенсации?

# 94
  • София
Има ли списък с частните ясли и градини, за които може да се кандидатства за компенсации?
Ако детето ви е некласирано и е в яслена възраст, би трябвало в секция Компенсации в профила на детето в ИСОДЗ да ви излезе падащо меню с имената на всички детски заведения, които вършат работа за компенсации в яслена възраст.

# 95
  • София
Здравейте, не знам дали въпросът ми е за тази тема, ноо все пак ще го задам. Синът ми е втора яслена група и често боледува, по-често сме си вкъщи отколкото в яслата, но както и да е. Въпросът ми е какво се прави с мед.бележка, ако детето се разболее в края на месеца и бележката трябва да продължи и в следващия месец? Трябва ли да взема една бележка до края на съответния месец, да я занеса и когато оздравее да занеса още една от новия месец или мога да занеса само една бележка за цялото отсъствие, като уведомя персонала на яслата, че отсъствията ще бъдат извинени с мед. бележка? Понеже доколкото знам бележки се представят до края на съответния месец, но в тази ситуация, ако детето въпреки края на месеца е все още болно, какво правим?

# 96
  • Sofia
Трябва да занесете две бележки - по една за всеки месец.

# 97
Здравейте,

Интересувам се дали след като детето ни е прието и посещавало детска ясла 2024/2025, ще трябва отново
да кандидатстваме за прием в първа група на същата детска градина?
Детето навършва 3 г. през юли 2025 г. Нямаме промяна на местожителството и адреса.

Модул „Компенсации“ в Информационната система(ИСОДЗ, ПГУ и I-ви клас) е в експлоатация от 27.09.2023 година, като всички документи се подават и обработват по електронен път.  
От компенсацията могат да се възползват семействата с деца от тригодишна възраст до постъпването им в I клас.
За да можете да се възползвате от компенсацията трябва частната ясла да е регистрирана в СРЗИ, а ако е частна детска градина с яслена група, да е лицензирана от МОН.
Всички други организации, напр. родителски кооперативи, детски центрове
не отговарят на условията за компенсация.

Списък на частни ясли и градини, одобрени от СРЗИ и МОН за компенсации

https://detskitegradini.com/spisuk-na-chastni-qsli-i-igradini/

# 98
Не, децата от яслата автоматично продължават в първа група на същата градина.

# 99
Благодаря за отговора.

# 100

От компенсацията могат да се възползват семействата с деца от тригодишна възраст до постъпването им в I клас.
За да можете да се възползвате от компенсацията трябва частната ясла да е регистрирана в СРЗИ, а ако е частна детска градина с яслена група, да е лицензирана от МОН.

Явно е станало малко объркване, защото  от написаното се вижда, че и деца по-малки от тригодишна възраст могат да получават компенсации стига да са в самостоятелни частни ясли.  Не съм сигурна как седят нещата в ЧДГ, но то болшинството ЧДГ приемат от две годишна възраст. Реално, компенсация може да получаваш ако имаш и детегледачка, която е медицинска сестра(или другите варианти на медицинско лице, които не помня в момента). След три годишна възраст детегледачка - педагог.

# 101
Ако детето е прието в ясла, но без градински групи, а само ясла. Когато навърши 3 години как се процедира? На случаен принцип ли го местят някъде или се кандидатства на ново. Питам тъй като в съседния квартал има ДЯ, а в нашия има ДГ, но без ясла. Ако имаме късмета да влезем в ДЯ след това ще можем ли да си изберем градината в квартала?

# 102
От СДЯ не можете да продължите в ДГ. Кандидатства се наново. Получавате допълнителна точка за кандидатстването за ДГ в първа градинска група.

# 103
Какво имате предвид под "когато навърши 3"? По наредба на СО могат да са в ясла до септември в годината, в която навършват 3, така че кандидатстват при основното класиране.

# 104
Получават ли се компенсации по време на големите класирания? Да кажем за месец април?

Общи условия

Активация на акаунт