Страсти - ясли и градини в София, кампания 2024/2025 - Тема 2

• 11 627
  • 176
  •   1
Отговори
  • Sofia
Добре дошли в новата тема!

Наредба за прием на деца в общинските СДЯ, ДГ и в ПГ в общинските у-ща
Информационна система за обслужване на детските заведения
Въпроси и отговори
Класиране - квоти
Свободни места

Списък на самостоятелни частни детски ясли, регистрирани в СРЗИ - дават 1т. при кандидатстване за 1-ва градинска група (при посещение на яслата най-малко 6 месеца от последните 12 месеца към датата на класиране):
Скрит текст:

Календар 2024 :
Текущи класирания 2025 :
10, 24 януари 7, 21 февруари Обявяване на свободните места за 2025/2026 : 24 март Първо класиране за 2025/2026 : 9.05.2025г

Срокове за постъпване
Постъпването на деца в общинска СДЯ/ДГ, класирани за прием през новата учебна година (с изключение на децата в задължителна предучилищна възраст) се извършва поетапно не по-късно от 60 дни за яслена група и 30 дни за градинска група, считано от 15-ти септември на съответната календарна година. За текущи класирания след 15-ти септември сроковете започват да текат от датата на записване на децата.

Незаетите свободни места за деца със СОП и ХЗ ще се прехвърлят към свободните места по общ ред за първото текущо класиране за съответната година. - тази година това е 30-ти август.

Смяна на набора
След приключване на класиранията през месеците май и юни за съответната учебна година, в общинските ДГ и ПГ в общинските училища, децата могат да кандидатстват с по-голяма или по-малка възрастова група, когато :
* има наличие на свободни места и
* няма чакащи за прием деца от съответната възраст.
Дете, което посещава яслена група в общинска детска градина, може да кандидатства за по-голяма възрастова група в същата детска градина.

Санкции :
Скрит текст:
* В случай, че родителят на дете, класирано в общинска СДЯ, ДГ и общинско училище не запише детето си в определения срок, губи право за кандидатстване в съответната общинска СДЯ/ДГ и общинско училище до началото на класиранията за следващата учебна година. Детето може да участва за следващо класиране. Допълнителните точки за поредността на желанията по низходящ ред се намаляват с 1 точка.

* При две последователни класирания по първо желание, за които родителят не е записал детето или не е подал заявление до директора на общинската СДЯ/ДГ, че не желае да го запише, губи правото да кандидатства до началото на класиранията за следващата учебна година, с изключение на децата, подлежащи на задължително предучилищно образование.

* Дете, класирано чрез Системата, не се записва, ако директорът установи, че родителят е заявил критерии, които не могат да бъдат доказани със съответните документи или служебни проверки. В случаите, когато детето е класирано два пъти чрез Системата и не бъде записано, или са констатирани невярно заявени обстоятелства, детето губи правото да кандидатства до началото на класиранията за следващата учебна година, с изключение на децата, подлежащи на задължително предучилищно образование.

* В случай, че детето не постъпи в общинската самостоятелна детска ясла/детска градина в определените срокове, незаетото място остава свободно за следващо класиране. Родителят губи правото си за кандидатстване в съответната СДЯ/ДГ до началото на приема за следващата учебна година. Детето може да участва в следващо класиране, като допълнителните точки за поредността на желанията по низходящ ред се намаляват с една точка.

* Дете се отписва от общинска СДЯ/ДГ при отсъствие повече 30 последователни дни без писмено заявление от родителите/настойника до директора за причините, поради които детето не посещава съответната общинска СДЯ/ДГ.

Работна група
В Столична община е образувана Работна група от представители на партньори в сферата на образованието от: Столична община, родителски и други неправителствени организации, директори на детски градини, професионални съюзи и разработчиците на системата. Към работната група може да се обърнете официално, депозирайки лично, по куриер или чрез Български пощи Вашето предложение, молба или жалба в деловодството на Столична община, ул. "Московска" № 33 или през контактния център на Столична община (за функцията  с червения плик "Писма, жалби, ЗДОИ и др." се изисква регистрация в платформата).

Протоколите на заседанията на двете РГ
За връзка и въпроси към РГ: ЛС до мама САННЯ и Kinder AG
При информация за неправомерен прием на дете: ЛС до мама САННЯ

Стари теми :

Успех на всички кандидатстващи!

Последна редакция: ср, 01 яну 2025, 18:20 от AnMary

# 1
Здравейте извинявам се ,ако въпросът ми не е за тук.
Детето ми посещава ясла от Септември, въпросът ми обаче е свързан с болничния.
Започвам работа на договор и от различни майки чувам различни неща относно това,дали болничния се взима от лл на детето или от лл на родителя.
Понеже моят е в друг град ,а неговият е наблизо при последното ни посещение забравих да питам,но ме питаха трябва ли ни болничен,отговорих не и не се замислих над това.
Някои майки ми казаха,че взимат направо от лл на детето,(при все че техният е друг),а други ,че ходят до лл на родителя и си взимат от там,може ли някой да ми обясни,в Интернет пише ,че може да се издаде от всеки специалист и нищо повече.
Благодаря и извинявайте,ако не е за тук въпроса ми.

# 2
Ако е за гледане на детето - от неговия лекар, ако е за ваше заболяване - от вашия.

# 3
Здравейте,

Не открих никъде мнения за Детска градина от семеен тип “Бодливчета” в квартал "Витоша".
Ще се радвам да получа коментари и обективна преценка, защото ревютата в интернет са доста малко, а тук отсъстват.

Благодаря предварително !

# 4
  • Sofia
В частните ясли и градини таксата намалява ли при отсъствие на детето поради болест?

# 5
Като цяло не, при нас имаше при отсъствие повече от 15 дни някакво минимално намаление. Единствено храната не се плащаше.
Предполагам че на повечето места е така.

# 6
  • Sofia
И при племенницата ми плащаха пълна такса, независимо дали детето посещава или не.

# 7
Здравейте дами, срещам доста противоречива информация из интернет и реших да питам тук, тъй като вероятно ще сте наясно от първа ръка и опит. За класиране за ясла/детска градина, адреса и на двамата родители ли се гледа за последните 3 поне години? Или само този на майката има значение?

# 8
Само на единия родител, без значиние кой.

# 9
Здравейте, детето ми е прието и записано първа група със сменен набор във втората ни по желание ДГ. Тъй- като първата е буквално до нас,мога ли да го запиша отново в системата като кандидатстващ за нея?

# 10
Да, можете.

# 11
Здравейте ще ме извините, ако въпроса ми не е за тук, но не намрих подходяща тема. Та, питането ми е - медицинска бележа за неходене на ясла, само личния педиатър ли трябва да я издаде, или може лекар който сме ходили на преглед?

# 12
Всеки лекар може, не е задължително да е личният.

# 13
Здравейте, може ли да ми дадете линк към сайта, в който се вижда актуалния списък за: Списък на самостоятелни частни детски ясли.
Гледах този списък в първия пост в групата, но знам за една съвсем нова частна ясла, която не откривам там. Може списъкът да е стар или яслата да не дава точка..

# 14
  • София
Здравейте, може ли да ми дадете линк към сайта, в който се вижда актуалния списък за: Списък на самостоятелни частни детски ясли.
Гледах този списък в първия пост в групата, но знам за една съвсем нова частна ясла, която не откривам там. Може списъкът да е стар или яслата да не дава точка..
https://kg.sofia.bg/#/manual - в точка 4 е качен списъкът, в името на файла се вижда и към коя дата е актуален - 16.10.2024

Общи условия

Активация на акаунт