Страсти - ясли и градини в София, кампания 2024/2025 - Тема 2

• 11 564
  • 176
  •   1
Отговори
# 15
Здравейте, днес се регистрирах в системата,но имам въпрос. Като наредя желанията автоматично ли кандидатствам или трябва някъде да натисна бутон 'кандидатсвай' (такъв не видях) или нещо друго трябва да се направи?

# 16
  • София
Здравейте, днес се регистрирах в системата,но имам въпрос. Като наредя желанията автоматично ли кандидатствам или трябва някъде да натисна бутон 'кандидатсвай' (такъв не видях) или нещо друго трябва да се направи?
Няма бутон "кандидатствай" - щом имате наредени желания в профила, с тях участвате на следващите класирания. За да сте спокойна, че всичко е ОК, може да отворите списъците Чакащи в градините, които сте подредили като желания, и да проверите виждате ли инициалите и идентиф.№ на детето.

# 17
Здравейте.
Аз имам следното питане.
На 11 ти Ноември малкия ще отсъства по семейни причини от детска градина.
За първи път ще попълвам такава молба.
Как точно трябва да я напиша.
И кога да я предам на 11 ти във Понеделник или на 12 ти сутринта когато го водя на детска.
Хубав ден

# 18
  • София
Можеш да я дадеш и във вторник, но задължително в понеделник, рано сутринта, трябва да се обадиш и да предупредиш, че детето този ден ще отсъства.

# 19
По-семейни причини давам бележките предварително по възможност.

# 20
  • София
Здравейте,
Детето ми навърши 1 г. и предстои да тръгне на ясла. Ползван е 3 месечния срок за отлагане. Той все още не ходи и от яслата не останаха доволни от този факт. В момента е болен. Като представя бележка, че ще отложим тръгването по мед. причини ще се освободи ли мястото? И има ли начин да ме принудят да си го задържа вкъщи след като все още не е проходил и ще е най малкия в групата.

# 21
  • Sofia
Срокът за отлагане за яслените групи е 2 месеца, не 3.
И за да си запазите мястото, след този срок, детето трябва да започне да посещава яслата. Не знам дали навсякъде искат детето реално да започне да посещава или могат само да го въведат в системата, че вече посещава, но в момента е болно. При нас искат детето реално да отиде в яслата. Макар и за един ден (поне до обяд), но трябва да отиде. После не е проблем да представите мед. бележка.
Говорете с директорката дали в този случай искат детето, което е болно, да присъства.
Нашата директорка ни беше предупредила да не пускаме детето в последния момент, защото може именно да се разболее и да не може да тръгне. Въпреки това миналата година моята я пуснах в последния възможен ден, именно мислейки, че ако се разболее, просто ще представя мед. бележка.

За ходенето - до ДЗ си е. По принцип ако детето е навършило 10 месеца, трябва да го вземат. Там си имат кошари и ги държат вътре докато проходят, което изобщо не е идеално, защото така детето ще проходи още по-бавно. Имахме подобен проблем.
Някои ясли определено искат детето да е проходило, за да го приемат. Но това го няма никъде като условие в наредбите, така че реално нямат право да го изискват.

Последна редакция: нд, 10 ное 2024, 07:53 от Brin de muguet

# 22
  • София
Даааа точно това ме притеснява. Че като го пусна те ще го държат в кошара и това още повече ще забави прохождането.
При нас искат за да тръгне да сме сложили ваксината за 1.1 г. и тогава по график да тръгне.......което е сега ноември.
Ще се свържа в понеделник с директорката да уточня как да се случат нещата след като оздравее и да не се освободи мястото.

# 23
  • Sofia
Даааа точно това ме притеснява. Че като го пусна те ще го държат в кошара и това още повече ще забави прохождането.
Няма как да ги спрете да го държат в кошара, ако това е техният "маниер". На нас ни казваха, че я държат в кошарата, за да я пазят от по-големите. И тяхната цел била да опазят децата живи и здрави.

Аз донякъде се съгласявах с това, защото поне нямаше много близки контакти с другите деца. Но въпреки това пак боледуваше, че и до пневмония стигна.
Отделно й се отрази на прохождането.

# 24
В групата на дъщеря ми имаше непроходило дете и не е държано отделено. Слагаха я на килимче, заедно с другите деца и я пазеха, като по-малка. Проходи там, само няколко седмици след започването, даже имаше клип в групата ни на първите стъпки, как я насърчават и колко се радват всички, че върви.
Виждам сестрите на яслата, когато водя сина си сега. Питах ги имат ли и тази година непроходили. Имало, но и те правили там крачките си.
Не бих демонизирала така наред. Все едно в тези ясли и градини дебнат чудовища, които само чакат да дойдат чуждите златни яйца, за да ги тормозят по всевъзможни начини.

# 25
  • София
В групата на дъщеря ми имаше непроходило дете и не е държано отделено. Слагаха я на килимче, заедно с другите деца и я пазеха, като по-малка. Проходи там, само няколко седмици след започването, даже имаше клип в групата ни на първите стъпки, как я насърчават и колко се радват всички, че върви.
Виждам сестрите на яслата, когато водя сина си сега. Питах ги имат ли и тази година непроходили. Имало, но и те правили там крачките си.
Не бих демонизирала така наред. Все едно в тези ясли и градини дебнат чудовища, които само чакат да дойдат чуждите златни яйца, за да ги тормозят по всевъзможни начини.

Със сигурност има и такива, но една голяма част предпочитат не проходили да не взимат или ако няма как да ги държат в кошари за да не ги наранят по големите деца....все пак малък процент в яслите са млади хора, а възрастните изнемогват с толкова много "бебета" и наистина няма как да им обърнат на всички необходимото внимание.

# 26
Здравейте, мами!
Кажете дечицата Ви и Вие от коя Държавна ясла в Надежда сте доволни? Благодаря предварително!

# 27
Здравейте, виждам, че в наредбата е описано, че се намаляват точките, ако дете е записано, но продължава да кандидатства в текущата учебна година.

В случай, че в рамките на една учебна година дете се класира и запише в самостоятелна детска ясла/детска градина/училище, но кандидатства за преместване в други по реда на чл. 16, ал. 1, допълнителните точки за поредността на самостоятелните детски ясли детските градини/училищата според желанието на родителя/настойника по низходящ ред се намаляват с 1 точка.

Предполагам, че ако е записано, няма да има намаляне на точките за кандидатстванията за следващата година (при желание за преместване), но не го намирам написано изрично. Дали е така?

# 28
  • София
няма да има намаляне на точките за кандидатстванията за следващата година (при желание за преместване), но не го намирам написано изрично. Дали е така?
Да, за следващата учебна година точките отново са пълен набор.

# 29
Здравейте, извинявам се ако въпроса ми не е за тук. Баткото на 4г. Тръгна на градина от септември, проблема е,че постоянно боледува, а имаме и по-малко дете на 2, в момента са на трети антибиотик за последния месец и половина - може ли зимния период да не го пускам всеки ден за да избегна повторно разболяване, детски надбавки не взимам. Могат ли да ми направят проблем за неизвинени отсъствия?

Общи условия

Активация на акаунт