Здравейте! Ще помоля за мнения и съвети за следната ситуация - със семейството ми живеем в Англия. Синът ми е на 5 години, ходи на училище тук в Англия, първи клас е. Предстои ни прибиране в България началото на 2025. Март месец детето навършва 6. Задължително ли е този период от да речем феруари, когато се приберем, до септември да посещшава подготвителна група в училище или детска градина? Ще е ли проблем ако просто стартира от септември месец подготвителна група в училище? Училищата в града ни нямат свободни места в предучилищните групи, а варианта да го изпратя за няколко месеца в бг детска градина ми се струва безмислен и ужасен! Всякакви мнения и съвете ще са ми от полза, благодаря ви!
В града, в който ще живеем няма частни детски градини, нито частни училища. Двете училища, към които има предучилищна паралелка - няма свободни места. Не желая детето ми да започва детска градина на 6 години въобще. Има ли закон, който да ме задължава да изпратя детето си в детска градина за няколко месеца (периода от февруари до септември реално - след това така или иначе ще почне предучилищна в учишище)? Какви са санкциите за родителите, какъв е законът? Благодаря още веднъж!
Законът е, че детската градина е задължителна от 4г възраст на детето. Обърнете се към директора на училището или към местното РУО за съвет и съдействие.
И аз това имах предвид,като писах назад в темата,че детето трябва да ходи на градина на 5г.възраст.Има си закон.Естествено може и предучилищна група в училище. И също мисля,че може да се обърнете към РУО. Но от там вероятно ще ви насочат към детските градини.
Последна редакция: вт, 15 окт 2024, 20:23 от Veronikaaa
Детската градина на 5 е предучилищна. В училищната подготвителна учат по същата програма. Тамън ще свикне за няколко месеца със системата да не му е рязко и различно, а после го записвай в училище подготвителна на 6.
Благодаря за отговорите на всички! Ако все пак НЕ ЖЕЛАЯ детето ми да посещава детска градина, а преценя да остана вкъщи и да се грижа за него за няколко месеца докато успее да започне предучилищна през септември в училище, какво мога да очаквам - санкции, глоби? Някакви идеи?
Може детето да мине на самостоятелна форма на обучение, т.е. да го обучавате в къщи. Има си определени изисквания за това. Подава се молба в детската градина и се следват някои процедури.
Разбрахме за желанията ти, но помисли за доброто на собственото се дете. Ще дойде от друга страна с друг език и друга система на преподаване. Вместо да му дадеш няколко месеца за адаптация искаш да си го държиш вкъщи. В детските градини не ядат деца.
Ако в детската градина във вашия град не искат да го запишат самостоятелна форма на обучение, може да се разберете с частна детска градина в друг град да се води там в самостоятелна форма, че и даже присъствена някъде е възможно. Ще им платите някаква такса за оформяне на документите и накрая на уч. година ще ви издадат необходимия документ, за да го запишете в местното училище. Но ще трябва да говорите на място с директора на детската градина. По телефон няма да стане. Децата да не учат "Рокет Сайънс" на 5 год., нищо няма да попречи на детето, даже може да е по-добре. Говоря от личен опит. И наистина опитът на дете в общинска детска градина може да е ужасен, а за безсмислен - със сигурност.
Последна редакция: ср, 16 окт 2024, 09:23 от Magenta2022
Здравейте! Ще помоля за мнения и съвети за следната ситуация - със семейството ми живеем в Англия. Синът ми е на 5 години, ходи на училище тук в Англия, първи клас е. Предстои ни прибиране в България началото на 2025. Март месец детето навършва 6. Задължително ли е този период от да речем феруари, когато се приберем, до септември да посещшава подготвителна група в училище или детска градина? Ще е ли проблем ако просто стартира от септември месец подготвителна група в училище? Училищата в града ни нямат свободни места в предучилищните групи, а варианта да го изпратя за няколко месеца в бг детска градина ми се струва безмислен и ужасен! Всякакви мнения и съвете ще са ми от полза, благодаря ви!
Много добре ви разбирам. Ако не можете да отоложите прибирането поне докато завърши учебната година, то говорете в училищата в града. Обяснете ситуацията. Дете, което ходи на училище да се връща в градина е много, много грешно. Не само забавяне в развитието, ами и връщане на зад. Не бих го направила. По скоро бих изчакал до май месец. И да си взема документа за завршен 1 ви клас. Ще започне септемви пак 1ви клас в България, и това също си има минусите, но по добре отколкото да се връша в градина. Успех ви желая, ако искате пишете ми на лично.