Изследване на ХОРМОНИ – 28 (тема за взаимопомощ и мнения върху резултати)

• 34 692
  • 707
  •   1
Отговори
# 645
А възможно ли е нещо друго да го държи висок инсулина? Примерно проблем с червата или не знам.  Моя инсулин не е 4, но и не е висок, а пък когато го тествах дори не ядях всякакъв вид захар, мляко или тестяно. И не знам какво трябва да се случи,че да стане 4 , примерно

# 646
Каква стойност е?Той не се вдига само от мляко, захар и тестяно.

# 647
И аз с висок инсулин като ви чета.
Останаха ми още изследвания, които се правят на определен ден от мц, и тогава ще видим каква е картинката с ендото. Пътувам много и нямам време за спорт, нито за стриктни диети, сънят е неспокоен от край време, явно ще трябва да си обърна по-сериозно внимание. За ТСХ - от години ми е висок, но нямам типична симптоматика. Тази година качих 6-7 кг, като си хапвам, но започнах да се ограничавам. Цикълът ми стана доста продължителен, ще видим и другите полови как са и ще коментираме отново.
Скрит текст:
Скрит текст:

# 648
Каква стойност е?Той не се вдига само от мляко, захар и тестяно.

6.5 и пак се води рисков за ИР. По принцип развит диабет при роднини се води предразположеност, може би за това

# 649
  • София
По повод силен косопад, съпроводен с болезнен скалп, пуснах следните изследвания:

Какво ви е мнението за щитовидната? С подобни изследвания преди година ендокринолога каза, че нямам проблем...

# 650
  • Бургас
Привет, може ли разчитане на резултатите? Бременна съм в 31г.с, с гестационен диабит и ИР от преди бременността. Дали съм и за инсулин с тази стойност на гладно? През деня са ми в норми (час и два слeд хранене, както и между хапванията) ❤

ПС: за месец хемоглобина е паднал от 127 на 110.  

Като човек, борещ се с ИР от над 10 години. Всяка стойност над 8 не е нормална и са нужни мерки.Кръвната ми захар никога не е била над 5.

# 651
  • София
По повод силен косопад, съпроводен с болезнен скалп, пуснах следните изследвания:
Скрит текст:

Какво ви е мнението за щитовидната? С подобни изследвания преди година ендокринолога каза, че нямам проблем...
ТСХ е висок, Т4 нисък - показват Хипофункция на ЩЖ. Няма Хашимото.
Феритинът е добре... освен, ако скоро не имало боледуване, някакво възпаление?!
Вит. Д е нисък, трябва да е около 175nmol/L ...ФК трябва да е на горна граница.
Малко вероятно, само тези отклонения да са причина за силен косопад ... възможно е, да има и друга причина - други дефицити, ИР, високи нива на андрогените ... заболяване.

# 652
  • София
Привет, може ли разчитане на резултатите? Бременна съм в 31г.с, с гестационен диабит и ИР от преди
Скрит текст:
бременността. Дали съм и за инсулин с тази стойност на гладно? През деня са ми в норми (час и два слeд хранене, както и между хапванията) ❤

ПС: за месец хемоглобина е паднал от 127 на 110.  

Като човек, борещ се с ИР от над 10 години. Всяка стойност над 8 не е нормална и са нужни мерки.Кръвната ми захар никога не е била над 5.
Здравей!
По-добре се консултирай с лекар - освен високата КЗ и кетоацидозата, има и някакво възпаление
Отиваш с ЖДА - трябва да се вземат мерки.
Пий повече вода.

# 653
  • София
Скрит текст:

Малко вероятно, само тези отклонения да са причина за силен косопад ... възможно е, да има и друга причина - други дефицити, ИР, високи нива на андрогените ... заболяване.

Благодаря, denis©!
За съжаление няма как да се преборя с ендокринолозите да ми изпишат лечение, освен ако не излъжа, че планирам бременност. Преди около 2 седмици ме покоси някакъв лек вирус, нищо особено. Инсулинова резистентност имам, но е под контрол поне от 2 години (последните ми изследвания преди месец и половина не показаха отклонения). Полови хормони не съм изследвала скоро, но и цикълът ми е перфектен, откакто вкарах ИР под контрол. Кои андрогени и какви други дефицити мога да изследвам, според теб?

Почвам ударно вит. Д, фолиева, магнезий, биотин, цинк и селен. Пък да видим. Според личната може и да съм изкарала Ковид преди 2 седмици и това да е "наследството му".

# 654
  • София
denis,
Последните ми изследвания на вит Д бяха на горна граница (117), но сега прочетох, че препоръчваш нивото да е около 175 nmol/L. Няма ли опасност да преминем разумна граница? Също не разбирам защо в Цибалаб реф. стойности са 50-120 nmol/L, а в Бодимед са в много по-голям рейндж 80-250 nmol/L. Прилагам мои изследвания от т.г. и м.г.

Последна редакция: вт, 04 ное 2025, 17:35 от Restless

# 655
  • София
Скрит текст:

Благодаря, denis©!
За съжаление няма как да се преборя с ендокринолозите да ми изпишат лечение, освен ако не излъжа, че планирам бременност. Преди около 2 седмици ме покоси някакъв лек вирус, нищо особено. Инсулинова резистентност имам, но е под контрол поне от 2 години (последните ми изследвания преди месец и половина не показаха отклонения). Полови хормони не съм изследвала скоро, но и цикълът ми е перфектен, откакто вкарах ИР под контрол. Кои андрогени и какви други дефицити мога да изследвам, според теб?

Почвам ударно вит. Д, фолиева, магнезий, биотин, цинк и селен. Пък да видим. Според личната може и да съм изкарала Ковид преди 2 седмици и това да е "наследството му".
На 1 стр. на темата са посочени всички андрогени, които е добре да се проверят.
След като си била болна, много вероятно, това да е причина за по-висок Феритин , т.е. в момента да не е обективен  ( той се повишава при възпаление) - повтори, след 2-3 седмици, целият т.н. железен панел... защото, една от причините за косопада е дефицита на желязо.

denis,
Последните ми изследвания на вит Д бяха на горна граница (117), но сега прочетох, че препоръчваш нивото да е
Скрит текст:
около 175 nmol/L. Няма ли опасност да преминем разумна граница? Също не разбирам защо в Цибалаб реф. стойности са 50-120 nmol/L, а в Бодимед са в много по-голям рейндж 80-250 nmol/L. Прилагам мои изследвания от т.г. и м.г.

Някои лаборатории, зa летните месеци, посочват по-ниски рефер. граници и е възможно да не са ги сменили... защото, физиологично, тогава е нормално нивата да са по-ниски (депата са се изчерпали, което също е нормално ... стига човек да няма няма проблем с усвояването и конвертирането на вит. Д от слънце, храна...).
Ако искаш се обади и ги попитай.
70ng/ml = 175nmol/L

Последна редакция: вт, 04 ное 2025, 18:38 от denis©

# 656
  • Melmak
Здравейте,
Денис, забременях и веднага след това пуснах панел на щитовидната. TSH беше 2.1.
Колко често трябва да го следя?
Не съм имала никога лоши стойности на ЩЖ, моите проблеми са били с високи андрогени и ИР.

# 657
  • София
Здравейте,
Денис, забременях и веднага след това пуснах панел на щитовидната. TSH беше 2.1.
Колко често трябва да го следя?
Не съм имала никога лоши стойности на ЩЖ, моите проблеми са били с високи андрогени и ИР.
Здравей! и Честито! Лека, спокойна и безпроблемна бременност
За ТСХ и Т4 - в началото, е желателно да се следят по-често - на 2-3 седмици

# 658
  • Melmak
Благодаря много, Денис! Малко съм закъсняла значи. Направих изследването щом видях двете черти през август. Вече съм в 17 г.с. Не съм изследвала на ново. Тоест да пускам тези дни пак?

Дали ваксинацията против грип би повлияла? Вчера се ваксинирах? Ако пусна утре изследване дали е ок?

# 659
  • София
Благодаря много, Денис! Малко съм закъсняла значи. Направих изследването щом видях двете черти през август. Вече съм в 17 г.с. Не съм изследвала на ново. Тоест да пускам тези дни пак?

Дали ваксинацията против грип би повлияла? Вчера се ваксинирах? Ако пусна утре изследване дали е ок?
Да, трябва са ги следиш ... като Т4 ще покаже, нали има достатъчно хормон за бебчо.
Ваксината, много вероятно, да повлияе на хормоните, изчакай няколко дни, ако искаш... или се консултирай с лекар.

Общи условия

Активация на акаунт