Малките ни откриватели - родени Август 2022г🤸🤹‍♂️🧚‍♀️(тема 19)

• 22 255
  • 764
  •   1
Отговори
# 705
  • Пловдив
Аз пък не съм чувала за това място,какво представлява, какво правят на децата

https://www.belodrobnadetska.com/

# 706
Сандански също се препоръчва.
Но на нас от Варна ни е доста пътя.

# 707
Да, за астматични и белодробни проблеми се препоръчват Сандански и Трявна най вече, на една надморска височина са и са с борови гори и двете места.
Ради преглежда ги лекар ,назначава им физиотерапия, правят им нагревки на чело/синуси , гърди и др , по големите деца правят и сутрин гимнастика. И общо взето въздуха, боровите гори също помага на децата ,които боледуват с респираторни болести често.

Джой , педиатърката не иска ли да ви прати? Настоявай , щом искаш да ги заведеш! Наща явно праща доста деца , защото още две майки дето познавам ми казаха, че им е препоръчала, да ги прати, като те повече боледуват от яслите от бактерии, не толкова бронхити, по скоро упорити градински сополи.
И аз мисля за някакъв апартамент до болницата, мойте както са злояди , няма как да не им готвя и да ядат болнична храна. Иначе четох,че  имат самостоятелни апартаменти със собствен санитарен възел. 20 лв е за придружител, в такъв апартамент.
Мен майка ми ме е водила на Сандански , защото съм била с алергии и като мойте болна постоянно. 10 дни сме били , пак на около 2, 3 годишна , 10 дни сме били само да дишаме въздуха , без физиотерапия  , трябвало е още веднъж да ме заведе , но не ме е завела, защото съм спряла да боледувам.

# 708
Бързо да оздравяват всички болни!
Аз да ви разкажа една случка от днес, която много ме разочарова. В квартала миналата година ремонтираха една площадка, беше в окаяно състояние. Сега е нова и хубава. Днес отидохме след ясла, беше цялата в кенчета и пакети от чипсове, направих оборка. Дойдоха 10ина деца на 11-12, с кенчета, пакети. Нищо не казах, защото не знам дали те са оставили мизерията. Преместиха два коша и момчетата започнаха да ритат топка много силно, въпреки че имаше малки деца. Забелязах, че кошчетата са с огънати ламарини, едното счупено, и няколко дъски на оградата точно зад кошчетата счупени. Казах им, че рушат, хора, направиха се, че не ме чуват. А другите се подхилкваха. Майките с малки деца си тръгнахме, защото можеше да отнесат някое с топка и въпреки че им казахме изобщо не ни отразиха. Това за мен са малки деца, как може да са толкова арогантни. Обадих се да подам сигнал, защото виждам как рушат площадката, след 2 часа си продължаваха в същия дух. Ами много ми е кофти, и малкото което се прави не се пази. И като знам, че отглеждаме дете и ще стане на тези години направо ме е страх, не искам да е в такава компания.

# 709
Ангелова за съжаление това е масово. Аз бях шокирана от друга ситуация. Срещу вкъщи има денонощен магазин. Като прибирам моите от ясла и Дг минавам покрай него. Преди около месец се прибирам и от магазина излизат майка и дете, синът ми после каза, че е в един от другите класове, т.е.3кл. На излизане детето казва: "Мамо вече излязохме даи си ми напитката (детето каза името на напитката) дето идиотите не искат да ми я продават". И майката вади кенче с една от енергийните напитки, отваря му го и му го дава. Следва въпрос от детето: "Взе ми и за авечеря и за утре нали, че сутринта пак няма да ми дадат да си купя". Това е дете, което тази година навършва 10г, как може да му се дават енергийни напитки. Значи реших, че мойте дето все искат вафли, чипс и други подобни буклуци са ми бял кахър.

Аз имам алергична кашлица, проявила се е когато съм била на 4г. Лекарите са препоръчали да ходим на планина. Тогава на следващото лято са ме завели на Велинград, майка ми казва, че на 2-3 ден съм спряла да кашлям. Аз си спомням, че от басейна се качвах на виенското колело и обратно. На следващата година след ходили на Вършец, на по следващата на Сандански. На Трявна ходих на зелено училище в 4кл и много ми хареса. Сега съм поела инициатива да заведем децата и мен на Трявна, не в болницата, за нейкото съществуване научих предната седмица. Обикновенно пролетно зимния сезон имат навика да ми кашлят без здравословна причина. Понякога и зимата. Моята алергична кашлица се събуди преди няколко години и тази пролет е много зле положението. Сега сме на село да сменят климата, предбалкана е и кашлиците им почти изчезнаха, а и тримата бяха започнали да кашлят. За съжаление не съм толкова добър шофьор да тръгна сама с децата.

# 710
Момичета да ви питам ползвате ли балсам за косите на вашите девойки?
Почна доста да й се сплита косата като спи, а до преди няколко месеца не беше така.

Пак сме на етап трудно заспиване вечер.
Преди 22:30 не може да заспи и това е.

Има ли “отличници”, които си лягат около 21 часа и как го постигате?

# 711
Момичета да ви питам ползвате ли балсам за косите на вашите девойки?
Почна доста да й се сплита косата като спи, а до преди няколко месеца не беше така.

Пак сме на етап трудно заспиване вечер.
Преди 22:30 не може да заспи и това е.

Има ли “отличници”, които си лягат около 21 часа и как го постигате?

Те за лягане си лягат. Но понеже им спрях млякото за заспиване и сега си " говорим", караме, ревем има няма час, час и половина...

# 712
Балсам на бочко имаме , но Яна няма много коса .  Аз го ползвам и за себе си от време на време, става, като нямам база за сравнение с други детски балсами. Една приятелка също го взе и тя е доволна, нейното дете има повече коса, каза че и тя си пръска от него Joy

В събота Сами стана доста зле, кашлици , постоянни повръщания , заведох го в болницата вечерта , то се оказа нашата педиатърка, удари му орбазон, предписаха антибиотик, аз  в началото се дръпнах, не исках , защото само 5 дни не е пил антибиотик и педиатрката ми каза да си избера, вкарва го в болницата на орбазон и антибиотик или му бие сега орбазон и си пие вкъщи антибиотик .
Днес педиатърката ми звънна да види как е , той още кашля и ми каза , че иска да го вкара в болница , аз пак не исках , детето е активно , да, кашля доста, но няма хрипове,  накрая ми каза че до утре ако не му е минало го вкарва в болница, то кашлица няма как да мине за един ден. ... Та заведох го на второ мнение, друг педиатър , каза че не е за болница, но и двамата са в началото на астма  , имат характерното свиркане за пристъп, предписаха им лекарства за астма , пулмикорт по голяма доза, отхвърли сиропа на наща педиатърка (блузин) и цялото и лечение. И иска след няколко дни , да си купя нов инхалатор , някакъв специален  и да им предпише Фликсотид 50 за няколко месеца, влезнах да видя какво е , оказа се кортикостероид, няма го в България , продава се в Англия и Румъния. Сега се чудя какво да правя, каза че не е бил за  антибиотик, но сега като сме го почнали , да си направи курса 7 дни.  Та така , не ги пуснах на ясла и въпреки това не успях да ги опазя и пак си отключиха астма.
Този лекар отрече  физиотерапията в Трявна , каза че за да има ефект трябва да се преместя да живея в Трявна, за 10 дни нищо няма да им помогне.
Та в дилема съм ... Да записвам час за пулмолог в София или да се доверя на този лекар. Клоня за София, но пак  трябва на частно и при ендокринолога на Яна трябва да ходим и при кардиолога на Сами, всички частни, направо ще ни удерат кожата, това на нищо не прилича.
Джой, доц  Рада Маркова , колко време на пред и вървят часовете , помниш ли горе долу. Нали не е 3-6 месеца да се чака за час?

Последна редакция: вт, 08 апр 2025, 01:32 от Lizi:) :)

# 713
NI_CI моята си ляга рано. Обикновенно между 20ч и 21ч. Понякога и преди 20ч. Ляга и запива обикновенно до 5-10мин. Обаче за това как се постига мога само да кажа, че детето си е такова. Баткото е същия и като бебе беше като нея. Обаче каката я преспивах по 2 часа с ревове и писъци без значение по кое време на деня е. Все още заспива бавно и трудно, но поне вече няма ревове и писъци.

# 714
Лизи , очудвам се ,че няма фликсотит в България, тъй като още на 11 години като ми откриха астма , терапията беше с фликсотит и вентолин ако не се лъжа,но явно сега
етака. Междудругото точно тия пристъпи, в които се стига до повръщане и свирканията, които описваш ме карат да мисля , че децата ти са с астма , а не са за антибиотици, кръв взимат ли им като предписват за втори път антибиотик изобщо? Или снимка рентгенова или всичко е на базата на една слушалка? Разбирам те за паричните притеснения , всичко е ужасно скъпо, но ако успеете да си позволите още едно мнение от алерголог или пулмолог , както и редовно ходене на санаториум според мен би било най - доброто , което може да направиш за тях.Разбирам притесненията ти като майка и ти пращам много сили и позитивна енергия за да се справиш с напрежението и труднистите.
При нас пък са други проблеми.
Казвала съм ви за изхожданията на детето , че клони към запек , като напоследък все по - зле стават нещата.Стигна се до там да я гледам как напъва и крещи все едно ражда , ужасна мъка.На следващия ден бяхме на гастроентеролог - 170лв за преглед на едно дете....
Назначават ни изследване за глутенова непоносимост , а междувременно минаваа на диета без млека , млечни продукти , бял хляб и производните му и като цяло нещата , с които тя най - често се храни.Изобщо не знам как ще я лъжем да яде манджи ,супи и плодове като изобщо не ги иска.Вкъщи ще ги пробутвам тайно , пасирано , намачкано , но в яслата.....те там за една вода ми се заядоха.
Съответно разговарях с директорката на яслата за съдействие от тяхна страна, да си внасяме пълнозърнест хляб и каквото друго се наложи например за следобедната закуска, понеже тя почти винаги е крем с мляко или грис или някаква кифла/кекс. Тя откликна, но днес лелките са се скарали с мъжа ми за хляба и разни такива.Направо съм бясна.Звънях да говоря с едната сестра(понеже съм на работа) , тя едва ли не ме отряза - да съм намерела време да говоря с персонала.Утре смятам да се освободя половината ден от работа и да говоря на дълго и широко с тях как точно ще се случат нещата и ако пак ми се сопкат насреща или нямат време за мен ще се обърна към директорката с оплакване,защото това отношение от една от сестрите не е еднократно.
Аделна си ляга до 21 ч ако не е спала на обяд, което напоседък се случва често.Вече са големи, възможно е да пропускат дремки според мен , а ако все пак спят на обяд оттам идват и проблемите с късното заспиване.Единствения начин е будене според мен.

# 715
Орехче , при вас изглежда положението като ,,царят дава , падарът не дава,,!  Тия хора комуникация нямат ли ? Директор- персонал имам предвид...

Фликсотид го няма за инхалации, помпичка гледам че го има. Явно е спрян от продажба.

# 716
Да , явно не им бяха предали информацията...
О да , аз говоря за помпичка.

# 717
Лизи, първо ти пиша после ще дочитам коментарите.
Има Фликсотид трудно се намира , ще ти съдействам,  ако решиш да ги почваш с него.
Моя е на тая терапия, писах ти 😉
Часовете се записват като и излезе графика
Не сме чакали много. Ние го съчетахме с наше пътуване.
"Звънни и попитай да видиш за часове.
Първа детска консултативна клиника"
Ще ти пратя на лично какво е писала за моя хубосник.

P.SАко имаш снимки на белият дроб,  носи ги, че на становище не се доверява. Иска да види снимките
Ние нямахме и изискахме от спешното да ни качат на диск от януари когато бяхме пред влизане в болницата.

2P.S Лизи, ние сме с камера.
Не на инхалация с инхалатор.
Да не е станало недоразумение с вторият педиатър.

Инхалатора си е за пулмикорта и вентолина.

Последна редакция: вт, 08 апр 2025, 11:23 от Joy Joy

# 718
Орехче, това си е хранителен режим. В нашата ясла и ДГ, а и не само, а в яслите и ДГ във Варна, има диетично хранително меню и изключва точно тези храни. Но за да е детето на режим се носят разни документи. Провери при вас как е. И тук не може да се внася храна на детето от родителите, забранено е. Могат само ако е на съвсем специален хранителен режим.

# 719
Орехче, предполагам си пробвала но все пак да пиша
Сушена слива хубава. Не малка като джанка 😉 , я накисни във вода.
Аз изтеглям течноста със спринцовката на панадола две пълни го разхлабват малкият.
Той ака камачета😒
И периодично, ако е бил на ясла там му разрешават повече хляб и не наблягат на супите. Като сложиш и малкото вода която приемат там и положението става много болезнено.
Пробвай, ако не си.
Ако дам такава "водичка-сокче" на другия . Той няма проблем с голямата нужда, става мазало с него 🫣

Дори засмуквам със спинцовката и от меката част на сливата.
Може да я пасираш на пюре също като омекне

Общи условия

Активация на акаунт