Изключване от ясла

• 3 208
  • 27
  •   1
Отговори
# 15
  • София
Няма как хем детето да не ходи, хем да пазят място, пък на всичкото отгоре да взимате майчинство. Може да го пуснете за 1 ден, при което майчинството ви се спира и можете да ползвате платен/неплатен отпуск, като получавате 50% от майчинството.
Другият вариант е да не го пуснете до 15.11 и друго дете с кеф ще заеме мястото ви.

# 16
Никъде не съм казала, че не искам да пусна детето си. Какъвто бил късмета на всеки, получила е място нейно си е, не е в ущърб на никого,че желая да използвам това, което се полага, а именно 60 дни отлагане. От къде знаете каква е ситуацията и какви са ми съображенията? Не знаете, колкото моето дете има права, толкова и вашето.

Ами нали ти обясниха, че 60дена ти приключват на 15.11 Като искаш да посещава, го пускай до тази дата. Като искаш да си използваш цялото майчинство, кандидатствай догодина и си го гледай до тогава. Хем място да й пазят, хем и майчинство да кара...... То бива наглост.....

Авторке, много хора, очевидно и вие, бъркате или тотално не разбирате израза "полага се".
В никой закон в България не се полагат две облаги едновременно. Не се полага хем да работите, хем да вземате болничен, примерно. Полагат ви се две години майчинство, в които ви се плаща да си гледате детето. После започвате работа и ви се полага да кандидатствате за място в общинска детска ясла/градина, ако се класирате по регионалните критерии. Не може и майчинство, и ясла. Компромисът от държавата е 50% при по-ранно прекратяване. Компромис са и тези 60 дни "гратисен период", които ве дават, за да се наканите да пуснете детето. Никой не ви задължава да кандидатствате, преди да ви е изтекло правото на 2 години платено майчинство. И да, в ущърб сте на друго дете, което иска да посещава. Приетите деца от 15.09 имат 60 дни срок да започнат да ходят, до 15.11. 60 дни дори са твърде много според мен, трябва да ги намалят поне наполовина. Има и междинни приеми, ако майчинството ви е до декември кандинатствайте в класирането за декември, какъв е проблема? Както казахте, какъвто му е на всеки късмета - щом ви се полага ще ви приемат.
Ако майчинството ви свършваше през април 2025 пак ли сега на 15.09 щяхте да кандидатствате и да се чудите как да пазите място цяла година, лишавайки друго дете, за да си довземете майчинството до края?

# 17
Може да се води за няколко часа, ако проблем е възрастта. След майчинство обикновено се пуска платен отпуск. Моят беше много, но е поне месец, два в общия случай.
Иначе наистина ползвате място на някой в нужда. Не само в София, в Пловдив също е проблем с яслите и дъщеря ми посещаваше в друг район, който не е желан заради предразсъдъци, че има деца от ромски произход.
Така че е редно да го пуснете.

# 18
Какъв проблем може да е възрастта, при положение, че за ясла могат да кандидатстват деца от 10м до 36м. Моя син е на 1,8г и се води от големите. Първо приемат децата на майките, чиито майчинство е приключило и след това останалите деца. Всяка ясла и градина си има график, кое дете кога започва, като можехме да се разменяме, но изрично предупредиха за тези 60 дни и че не може повече да се отлага,освен поради някакви сериозни медицински причини. Поне 40дни платен отпуск имат майките и през този период изплащат 50%от майчинството. Толкова. Всичките сме на един хал, дето се вика. Но да искаш да навърши две години, да си изкараш цялото майчинство и да ти пазят междувременно мястото е доста нахално.

# 19
  • Пловдив
Просто ще пуснете детето си преди 15.11, няма да чакате последния възможен момент. За мен е съвсем логично да има такъв период в който родителите да са длъжни да пуснат детето си, защото в крайна сметка са подали документи с ясното съзнание, че детето ще посещава съответното заведение. 60 дни е достатъчно дълъг период от време и имате възможност да се организирате. Деца се приемат и на по-малка възраст, моето пуснах на 1 г и 5 месеца и не съжалявам. Дадоха ми възможност да избера кога да тръгне, съобразено с 60-те дни естествено, като пускат децата поетапно в групите, за да може да не наведнъж само нови дечица.
Иначе и аз съм съгласна, че пазене на място звучи скандално, при положение, че в София и Пловдив е лукс да те приемат на ясла. Имаме права, но никой не се замисля за моралната страна на нещата, че наистина има родители, за които е важно детето да тръгне и които нямат вашия късмет.

# 20
Факт е че заемате място на дете, което се нуждае от него. Ако примерно майчинството ви изтича през декември и вие не искате да си пускате още детето, на майката на някое неприето дете майчинството може да е изтекло през януари и да се чуди какви врътки да прави, за да има кой да й гледа детето. Моят син е роден в началото на годината и съответно кандидатствах при първа възможност, но не го приеха. Ако го бяха приели щеше да започне да посещава в срок, без да чакаме да ми свърши майчинството. За втората година ясла, също не го приеха в квартала и ще пътуваме по час в посока и аз после още час до работата ми. Ще започне да посещава преди ноември, въпреки че аз съм в неплатен отпуск до края на годината.

# 21
  • Варна
Абе, тоя манталитет да "намажем" колкото може повече или да изстискаме каквото можем или по втория начин да минем или даже не знам как точно да го нарека, само за нас ли е характерен?! Редовно се появява тема, в която се пита как с някакви врътки и вратички в закона да си запазим заветното място в ясла/градина. Или как да напусне човек без да си спази предизвестието ама да му изплатят всичките пари. Или как да прекара колегите и да си вземе болничен за да пътува в чужбина щото е сглупил и не е уговорил отпуската, а вече е платил почивката пък са му отказали отпуска точно за този период ама да не го хванат, че не е точно болен. И още, и още, и още, примерите са много. Започваме подозрително да приличаме на една вече не толкова малцинствена група, която точи държавата, цеди всяка стотинка и реве за права, които им се "полагат", а удобно забравя за дълженията, които вървят с тях. Не изглежда добре.

# 22
И на мен това ми прави впечатление. Много добре описано, HighSpeed. Отделно има един типаж хора, които правят нещо само за да не се прецакат случайно и да пропуснат, щото видиш ли съседа, приятеля, колегата и т.н. така направил. Но дали е най-доброто за тях самите те не знаят.

# 23
Този манталитет е воден от максимата "държавата какво е направила за мен", и се почва едно плюене как преглед при лекар плащат, зъболекар плащат, лабораторни изследвания плащат, медицински процедури (ЯМР и др.) си плащат, раждането си го плащат, как се гледало дете с едно кьораво майчинство (нищо че се осигуряват на минимума и затова им е малко майчинството), как така само 4 месеца минимално обезщетение за безработица се полага (нищо че са си тръгнали от работа с гръм и трясък и имат стаж общо 5 месеца), как живеели родителите им с една мизерна пенсия и така нататък, до безкрай. Сами по себе си тези неща не са лъжа, но не е това начина. Всъщност държавата прави немалко неща за немалко хора и осигурява немалко услуги и удобства. Много неща куцат, разбира се, но все пак. Почти в никоя държава няма такова нещо като две години майчинство, пък камо ли платено. Ако го направим по европейските стандарти майчинството да е 3 или 6 месеца ми е много интересно колко протести ще има.
И другата максима -
"Другите правят врътки за облаги, аз ли да съм по-прост, и аз ще точа каквото откъдето мога..."

Последна редакция: сб, 19 окт 2024, 19:29 от HoneyBee33

# 24
  • Манчестър
Този манталитет е воден от максимата "държавата какво е направила за мен", и се почва едно плюене как преглед при лекар плащат, зъболекар плащат, лабораторни изследвания плащат, медицински процедури (ЯМР и др.) си плащат, раждането си го плащат, как се гледало дете с едно кьораво майчинство (нищо че се осигуряват на минимума и затова им е малко майчинството), как така само 4 месеца минимално обезщетение за безработица се полага (нищо че са си тръгнали от работа с гръм и трясък и имат стаж общо 5 месеца), как живеели родителите им с една мизерна пенсия и така нататък, до безкрай. Сами по себе си тези неща не са лъжа, но не е това начина. Всъщност държавата прави немалко неща за немалко хора и осигурява немалко услуги и удобства. Много неща куцат, разбира се, но все пак. Почти в никоя държава няма такова нещо като две години майчинство, пък камо ли платено. Ако го направим по европейските стандарти майчинството да е 3 или 6 месеца ми е много интересно колко протести ще има.
И другата максима -
"Другите правят врътки за облаги, аз ли да съм по-прост, и аз ще точа каквото откъдето мога..."

Именно…най-дългото майчинство ….че и платено.

В Англия преди 19г майчинството беше 6 месеца , първите 6 седмици се плащат 90% от заплатата, после минимална сума ,която не стигаше за нищо.

Децата ги приемат на ясла от двуседмична възраст …..моето започна на 5 месеца…

В България пак са много ларж….60 дена да се чудиш…имаш дата, почваш , като не почваш губи се мястото…

# 25
  • Countryside
Е, то и 60дни е супер много,  ще кажеш, че космонавт изпращат, а не дете в ясла. Права е Хай, всеки иска да намаже без пари ако може, познати, ала-бала, далаверка, да цоца до откат и т.н. а после се реве, че имало корупция. А да, и в същите тия ясли не ги гледали децата, напикани седяли, с какво ги хранели, зрънчо им давали, телевизия гледали и какво ли още не. Ама частна, ауууууу ама как така 1000лв.... щото там ги гледат минимум по Монтесори, Валдорф, Алф, Аладин и прочие. Та, не е луд, тоя дето яде баницата.

# 26
По първи въпрос - вярно е. Директорката е права и така е редно. Сега, предполагам, че ако наистина точно в края на тези 60 дни детето е болно, то няма да се пусне болно и ще се изчака още няколко дни, но дотам. Вече е въпрос на устна договорка, хора са и когато не се злоупотребява не вярвам да стане проблем.
По втори въпрос - за съжаление също е вярно. Не съм сигурна обаче доколко личен лекар би съдействал да ви дава постоянно бележки, че детето е болно. Не е и морално. Не са длъжни да запазят детето в групата, а са длъжни да извиняват отсъствието му с медицински бележки. Аз лично не бих лъгала, че детето ми е болно, но 'дет се вика "всеки сам си преценЯ".

# 27
  • Sofia
Заключвам по молба на автора.

Общи условия

Активация на акаунт