Изключване от ясла

• 3 207
  • 27
  •   1
Отговори
Здравейте, търся информация при какви условия е възможно дете да бъде изключено от ясла. Град София

Предстои на детето да ми тръгне на ясла, искам да се възползвам максимално от отлагането (60 дни) ще я пусна преди навършване на 2 годишна възраст. Вчера имаше родителска среща на която директорката каза следното: ако детето не постъпи на 15.11 (не съм изброявала дали са 60дни) без значение дали има медицинска причина ( болно е ) то ще бъде изключено автоматично от системата. Това вярно ли? Как аз мога да съм сигурна на 100 % ,че детето ми няма да се разболее?

Зная от друга майка ( тя постъпи така),че ако детето тръгне утре (примерно) и аз преценя, че искам да си го догледам до 2 години мога да се върна обратно в майчинство и те са длъжни да запазят мястото на детето в групата. Знаете ли нещо по въпроса?

Ако може да ме насочите къде да чета ( ако е наредба моля ви бъде по-специфични иначе се губя в тях) или пък да пиша на ИСОДЗ

Последна редакция: пт, 18 окт 2024, 15:56 от mmmAm

# 1
Защо не напишете за коя община става въпрос, защото мисля, че всяка община си има своя наредба за яслите и детските градини. Можете да говорите лично с директорката, или да се обърнете към отдел Образование в съответната община. Simple Smile

P.S.: https://sofia.obshtini.bg/doc/4507655
чл. 15. (10) Постъпването на децата в самостоятелните детски ясли/детските градини, класирани за прием през новата учебна година, се извършва поетапно, но не по-късно от 60 дни за яслени групи и 30 дни за градински групи, считано от 15-ти септември на съответната календарна година. За текущи класирания сроковете започват да текат от датата на записване на децата. В случай, че детето не постъпи в самостоятелната детска ясла/детска градина в определените срокове, незаетото място остава свободно за следващо класиране. Родителят/настойникът губи правото си за кандидатстване в съответната самостоятелна детска ясла/детска градина до началото на приема за следващата учебна година. Детето може да участва в следващо класиране, като допълнителните точки за поредността на детските градини според желанието на родителите по низходящ ред се намаляват с една точка.

# 2
То освен общината, вероятно и всяка градина си има собствени правила. За ясла не знам, но за моето дете се разбрах с директорката да тръгне от пролетта първа група и ми запазиха мястото, даже тя предложи, вероятно за да облекчи и персонала. Не си спомням да са ми изисквали бележка или друго. Но съм почти сигурна, че няма наредба за запазване на места, още повече на постоянния наплив тук.

# 3
Отлагането от 60 дни е точно до 15.11. Абсолютно е така, ако детето не тръгне до тогава се изключва автоматично.
Няма как да знаете, дали няма да се разболее случайно точно тогава, затова не чакате последния ден. Това си е ваш личен избор и си поемате риска.
Няма вариант да ви се пази мястото в яслата, още повече да си продължите майчинството. Майката ви е излъгала или нещо не сте се разбрали. Можете да си пуснете детето и след това да си го спрете с медицински бележки, но вие трябва да видите как ще отсъствате от работа.

От наредбата за прием на деца в ДГ/ ясла:

10) Постъпването на деца в общинска СДЯ/ДГ, класирани за прием през новата учебна година, с изключение на децата в задължителна предучилищна възраст, се извършва поетапно, но не по-късно от 60 дни за яслена група и 30 дни за градинска група, считано от 15-ти септември на съответната календарна година. За текущи класирания след 15-ти септември сроковете започват да текат от датата на записване на децата. В случай, че детето не постъпи в общинската самостоятелна детска ясла/детска градина в определените срокове, незаетото място остава свободно за следващо класиране. Родителят/настойникът губи правото си за кандидатстване в съответната СДЯ/ДГ до началото на приема за следващата учебна година. Детето може да участва в следващо класиране, като допълнителните точки за поредността на общинските самостоятелни детски ясли/детски градини според желанието на родителите по низходящ ред се намаляват с една точка

И когато тръгне, трябва да има основание защо отсъства, иначе:

Чл.17 (3) Деца се отписват от общинска СДЯ/ДГ при отсъствие повече 30 последователни дни без писмено заявление от родителите/настойника до директора за причините, поради които детето не посещава съответната общинска СДЯ/ДГ. За децата от подготвителните групи в общинските детски градини/училища е допустимо отсъствие в учебно време за не повече от 10 дни за съответната учебна година с писмено уведомяване от родителите в срок, определен с Правилника за дейността на детската градина или училището.

# 4
Говорете с директорката. Или освен, ако не сте в някоя малка община да ви го пазят. В повечето градове, местата не стигат и никой няма да ви пази мястото.

# 5
  • София
Авторката пише за ИСОДЗ – значи става въпрос за София.

# 6
Благодаря milenaka. Ами значи шанса е почти 0. А и до колкото знам, за да се отложи тръгването, трябва да е по сериозни медицински причини. И пак може да не му пазят мястото.

# 7
А, защо не пуснете детето за седмица ( примерно ) и след това с извинителни бележки ? Обаче ,има точен период от време за изследванията. Ако детето отсъства повече от 60 дни, трябва да се правят отново. Иначе не мисля , че ще ви се запази мястото , ако изобщо не отиде.

# 8
А през това време друго семейство без такива луксозни проблеми чака и се моли за място с все рискът от болести!

# 9
А през това време друго семейство без такива луксозни проблеми чака и се моли за място с все рискът от болести!
Факт ! Аз не разбирам защо едно дете се записва за кандидатстване, при положение, че родителите не желаят да го пускат на ДГ ?!...

# 10
Факт ! Аз не разбирам защо едно дете се записва за кандидатстване, при положение, че родителите не желаят да го пускат на ДГ ?!...

Искат да го пуснат, но искат и да си ползват цялото майчинство Simple Smile За това кандидатстват преди втората година.

# 11
Никъде не съм казала, че не искам да пусна детето си. Какъвто бил късмета на всеки, получила е място нейно си е, не е в ущърб на никого,че желая да използвам това, което се полага, а именно 60 дни отлагане. От къде знаете каква е ситуацията и какви са ми съображенията? Не знаете, колкото моето дете има права, толкова и вашето.

# 12
  • София
Ами пускай го тогава, какъв ти е проблема.

# 13
  • Countryside
Мисля, че наредбата за 60-те дни дойде заради много подобни случаи, предимно в София, където местата са кът. То не може хем майчинство, хем да ми пазят място в яслата. Персоналът като цяло е ок, едно дете по-малко за обгрижване, защото групите така или иначе са раздути и едвам насмогват.

Последна редакция: пт, 18 окт 2024, 23:04 от Г-жа Букет

# 14
Никъде не съм казала, че не искам да пусна детето си. Какъвто бил късмета на всеки, получила е място нейно си е, не е в ущърб на никого,че желая да използвам това, което се полага, а именно 60 дни отлагане. От къде знаете каква е ситуацията и какви са ми съображенията? Не знаете, колкото моето дете има права, толкова и вашето.

Ами нали ти обясниха, че 60дена ти приключват на 15.11 Като искаш да посещава, го пускай до тази дата. Като искаш да си използваш цялото майчинство, кандидатствай догодина и си го гледай до тогава. Хем място да й пазят, хем и майчинство да кара...... То бива наглост.....

Общи условия

Активация на акаунт