С какво се удостоверява, че си в отпуск?

• 1 804
  • 30
  •   1
Отговори
# 15
При разписана молба за отпуск не може да се отметне. И преди е имало дискусия и имаше в КТ нещо по въпроса. Все пак хората купуват билети, букват хотели... Би трябвало и утвърден график да е достатъчен.

Мисля, че може да отмени разписана отпуска.
Но ако не се лъжа втори път не може.
Някой по-разбиращ да каже дали е така.

# 16
До тук май вече стигнахме, въпросът е какво става, ако човекът  с отменената отпуска е дал 5000 лева за билети и хотел някъде си?

# 17
Тук вече не знам има ли защита от закона.
Безумно е.
Аз тази година  като планирах отпуска си я платих. Не беше 5000 разбира се, ама казах, че съм си запазила датата и съм платила. Казаха ок, даже пуснах молба 2 месеца по-рано.
Защо не е попитала на базата на какво и отменят отпуската? Няма да пълни буркани с домати все пак.

# 18
Всъщност според мен "има право да" не е равностойно на "не носи отговорност за". И ако шефът ти изгори 5000 лева можеш да искаш да ти ги компенсира. Точно както ако те сложат дежурна на Нова година ти плащат двойно - имат право, но това си има цена.

# 19
То може да се пробва, но дали ще компенсира или ще ти  каже - абе я си гледай работата.

# 20
В правова държава винаги можеш да се съдиш.

# 21
Може, особено за такива пари.
Друг е въпроса при такъв казус дали ще спечели.

# 22
До тук май вече стигнахме, въпросът е какво става, ако човекът  с отменената отпуска е дал 5000 лева за билети и хотел някъде си?

Застраховам всяко пътуване.
Това е начинът да си върнем парите при внезапна промяна на плановете. Веднъж ни “изгоря” пътуване заради внезапно заболяване на близък човек и веднъж - заради смърт.
Оттогава не планирам без застраховка - към всяка почивка, организирана с агенция, може да се направи застраховка. При самостоятелните пътувания също - в Booking запазвам само с право на отмяна, самолетни билети купувам само със застраховка отмяна на пътуване. Всичко се случва - и отмятащи се шефове, и отмятащ се късмет….

# 23
Да, ама отмяната не е до последния ден и пак може да се прецакаш.

# 24

няма заповед за отпуска - няма отпуск!

такъв е и отговора на заглавния въпрос - с какво се удостоверява отпуската - със заповед подписана от работодателя!

Другото са бла бла празни приказки, и нищо черно на бяло насреща.

# 25
В графика е подадено от прекия ми началник да почивам 2 седмици. Не е мое желание.

2 седмици не са 15 дни отпуск.

# 26
Графиците не дават право на отпуск. Със заповед се разрешава отпуск.
Графиците са вътрешни правила организационни, предшестват разрешаването на отпуск, но...заповед само е това, което удостоверява, че си в отпуск.

# 27
Разписана и одобрена молба не ли равносилно на заповед?

# 28
Не.
При нас одобрява прекия, а заповед издава големия бос.
Тя има ли одобрена, и от кого е одобрена...

# 29
Не.
При нас одобрява прекия, а заповед издава големия бос.
Тя има ли одобрена, и от кого е одобрена...

Тук  е ключът от бараката. Явно навсякъде е различно, важното е да има подпис на упълномощен началник. Аз да съм имала заповед не си спомням. А и в КТ не е написано, че е нужна именно заповед, казано е, че трябва отпускът да е разрешен.

Цитат
Редът за ползване на платеният годишен отпуск е регламентиран в чл. 173 от Кодекса на труда. Платеният годишен отпуск се ползва от работника или служителя с писмено разрешение от работодателя (чл. 173, ал. 1 КТ). Необходимо е работникът или служителят да подаде писмено искане до работодателя, с което да поиска да му бъде разрешено да ползва платен годишен отпуск, като посочи размера му в работни дни и датата, считано от която да започне ползването.

Общи условия

Активация на акаунт