Има ли прераждане и кое ни кара да вярваме/не вярваме в него?!!

• 49 734
  • 1 342
  •   1
Отговори
# 1 050
  • В Сънландия
Намерих нещо наистина интересно :
Д-р Ян Стивънсън  правил проучвания в Индия и Тайланд. Разказва ми за един случай,  особено интригуващ.
Докато бил там, при него дошъл индиец, мъж на около 50 години. Твърдял, че ясно си спомня едно свое прераждане - като британски офицер през Първата световна война. Бил убит в битка от куршум, който пронизал гърлото му. Тази информация била интересна, понеже индиецът имал две еднакви рождени петна от двете страни на гърлото си, които, както забелязал д-р Стивънсън, наистина приличали на белези от куршуми. Д-р Стивънсън ми показа снимка на човека. Белезите се виждаха ясно.
След това мъжът разправил с подробности фактите от предишния си живот. Спомнял си името на своя роден град в Шотландия, особени думи и изрази от местния диалект, имената на своите родители и местоположението на къщата си. Описал и други особености от пейзажа - например един хълм извън града, на върха на който имало останки от стара църква.
Д-р Стивънсън потвърди, че индиецът никога не е пътувал до Шотландия или Англия и практически не е имал никакъв начин да получи тази информация. След като го разпитал подробно, д-р Стивънсън отлетял за Шотландия, за да провери автентичността на разказа му. Доколкото успял да провери, всичко казано от мъжа било вярно. Градът наистина съществувал. Видът му, чак до имената на улиците, отговарял точно на описанията на индиеца. Думите и изразите от местния диалект звучали, както мъжът ги бил изговорил, и имало семейство с името, за което твърдял, че е било негово.
Проучванията убедили д-р Стивънсън, че британският офицер се е преродил в онзи индиец. Той проверил по всички възможни начини и установил, че няма начин човекът да знае толкова много за британския офицер, неговия малък шотландски градец и неговото семейство. Това очевидно е автентичен случай на прераждане.
Побликувам и нещо по темата Heart Eyes
Обсъждайки куп интересни неща, забравихме за прераждането Simple Smile, а то не е по - малко интересно от всичко останало

# 1 051
Свещта, която вярващият пали в Православния храм, е вид жертва, тя замества старозаветното жертвоприношение, когато е било изгаряно някакво животно (агне, теле и пр.). Когато се пали свещ, хубаво е да се произнася следната молитва: "Господи, Исусе Христе, приеми тази моя малка жертва за всичко, което е добро и полезно за мене, грешния, за моите роднини, приятели, близки!"

Розе,  Hug  bouquet

Балгодаря ти много Маги.  bouquetИсках да се уверя 4е огънят не е  симола на Сатаната или на ДЯВОЛА нали? Heart Eyes

Последна редакция: пн, 16 апр 2007, 00:22 от roza66

# 1 052
Намерих нещо наистина интересно :
Д-р Ян Стивънсън  правил проучвания в Индия и Тайланд. Разказва ми за един случай,  особено интригуващ.
Докато бил там, при него дошъл индиец, мъж на около 50 години. Твърдял, че ясно си спомня едно свое прераждане - като британски офицер през Първата световна война. Бил убит в битка от куршум, който пронизал гърлото му. Тази информация била интересна, понеже индиецът имал две еднакви рождени петна от двете страни на гърлото си, които, както забелязал д-р Стивънсън, наистина приличали на белези от куршуми. Д-р Стивънсън ми показа снимка на човека. Белезите се виждаха ясно.
След това мъжът разправил с подробности фактите от предишния си живот. Спомнял си името на своя роден град в Шотландия, особени думи и изрази от местния диалект, имената на своите родители и местоположението на къщата си. Описал и други особености от пейзажа - например един хълм извън града, на върха на който имало останки от стара църква.
Д-р Стивънсън потвърди, че индиецът никога не е пътувал до Шотландия или Англия и практически не е имал никакъв начин да получи тази информация. След като го разпитал подробно, д-р Стивънсън отлетял за Шотландия, за да провери автентичността на разказа му. Доколкото успял да провери, всичко казано от мъжа било вярно. Градът наистина съществувал. Видът му, чак до имената на улиците, отговарял точно на описанията на индиеца. Думите и изразите от местния диалект звучали, както мъжът ги бил изговорил, и имало семейство с името, за което твърдял, че е било негово.
Проучванията убедили д-р Стивънсън, че британският офицер се е преродил в онзи индиец. Той проверил по всички възможни начини и установил, че няма начин човекът да знае толкова много за британския офицер, неговия малък шотландски градец и неговото семейство. Това очевидно е автентичен случай на прераждане.
Побликувам и нещо по темата Heart Eyes
Обсъждайки куп интересни неща, забравихме за прераждането Simple Smile, а то не е по - малко интересно от всичко останало

bloodywhite  Благодаря ти за интересната история  bouquet И аз 6те постна  не6то интересно във  връзка с това тези дни Peace

# 1 053
огъня в библията е символ на силата на святия дух.

# 1 054

NICOLE B
много ти благодаря за отговора  bouquet Просто някой  ми  писа 4е е огънят е бил  знак на дявола ...та аз малко се  усъмних Embarassed
Но  сега знам истината.... Blush   От сърце съм ти благодарна Heart Eyes

# 1 055

NICOLE B
много ти благодаря за отговора  bouquet Просто някой  ми  писа 4е е огънят е бил  знак на дявола ...та аз малко се  усъмних Embarassed
Но  сега знам истината.... Blush   От сърце съм ти благодарна Heart Eyes
Розе, защо не пратиш на Маги ДС и  NICOLE B, това за което говорихме и което имаш предвид и тогава направи изводи. Въобще, прати им целия сайт. Моля те! Ще видиш, след като можеш да се довериш на тях, какво ще ти кажат! Символи като огън, пламък, красота, хармония и т.н. извадени от контекста могат да значат само хубави неща, но ти визираш нещо, което има конкретен смисъл. Не искам да си мислиш, че искам само да ти се противопоставям, напротив, мисля, че го направих за твое добро. Всеки ден те мисля и дано разбереш какво искам да ти кажа!
Извинявам се за поста, който най-вероятно няма да разберете, защото това беше към Роза конкретно!

Последна редакция: пн, 16 апр 2007, 08:59 от SilIli

# 1 056
"ВЕЛИКИТЕ ПОЕМИ НА ИНДИЯ" - Марко Ганчев

http://borislav.free.fr/mylib/text/2041 

Това, което много ме изненада

Смята се, че ведическите химни са били създадени в края на второто и началото на първото хилядолетие пр. н. е. и предхождат с няколко века персийската „Авеста“. В тях не се споменава великата троица на по-късните древноиндийски божества: Брама, Вишну и Шива. Липсва вярването в прераждането на душите. Кастите още не са съществували и не са канонизирани. Поклонниците не са ползвали идоли, нито други изображения на боговете. Ако всички религии твърдят, че творецът е създал човека по свой образ и подобие, със сигурност може да се каже, че древните индийци са създали боговете си по свой образ и подобие и са ги почитали в тоя им вид. Дали това не е първопричината дълги векове по-сетне, та и до днес, индиецът да вярва, че бог е вътре в него и следи всичките му постъпки?

# 1 057
  • В Сънландия
Mama_Nana интересно четиво, но за съжаление без никакъв смисъл.Явно автора се прави на интересен, опитвайки се да проникне на "дълбоко" в индийските вярвания и същност.
Написаният от Вас цитат в никакъв случай не може да се приеме за достоверен източник на информация, защото единственните достоверни източници на информация по тези въпроси, свързани с Индия са ВЕДИте(това са много хиляди страници, с много хиляди изписани обяснения за всичко случващо се и до днес в света).Тълкования на ВЕДИте има от много хора, дълбоко или не дълбоко навлезнали в същноста им, но това са си някъкви лични спекулации.Мисля, че никой от нас не приема личните тълкования за достоверен източник на информация.
Освен това ВЕДИте датират по преди повече от 5000 години, така че написаното няма общо не само с ВЕДИте, но и с Индия въобще.
Това е информацията, която аз имам и съм получила не само от книги, а и от много хора по - навътре в нещата от мен, имам в предвид - индийци, които поколение след поколение съхраняват много информация,чрез предаването и в семейството.
Без лоши чувства  bouquet

# 1 058
  • В Сънландия
Mama_Nana токущо разгледах и сайта даден от Вас,ами прочетох само края на две книги(статии) и останах с впечатление, че има побликувани нечии спекулации.Това не значи, че не е източник на информация(както казах само го прегледах на бързо)., просто за мен лично други са източниците на достоверна информация Heart Eyes

# 1 059
bloodywhite

Аз споделям това, което съм намерила. Всъщност търсих друго и случайно попаднах на това. Аз не познавам нито една източните писания толкова добре, че да преценя, кое е "във" и кое "извън" тях.  Споделеното реших, че просто ще е любопитно. Единственото, което знам за изтока е, че религия, култура и начин на живот там се преплитат и вървят като едно.

# 1 060
  • Варна
"ВЕЛИКИТЕ ПОЕМИ НА ИНДИЯ" - Марко Ганчев

http://borislav.free.fr/mylib/text/2041 

Това, което много ме изненада

Смята се, че ведическите химни са били създадени в края на второто и началото на първото хилядолетие пр. н. е. и предхождат с няколко века персийската „Авеста“. В тях не се споменава великата троица на по-късните древноиндийски божества: Брама, Вишну и Шива. Липсва вярването в прераждането на душите. Кастите още не са съществували и не са канонизирани. Поклонниците не са ползвали идоли, нито други изображения на боговете. Ако всички религии твърдят, че творецът е създал човека по свой образ и подобие, със сигурност може да се каже, че древните индийци са създали боговете си по свой образ и подобие и са ги почитали в тоя им вид. Дали това не е първопричината дълги векове по-сетне, та и до днес, индиецът да вярва, че бог е вътре в него и следи всичките му постъпки?

Не съм спец по тълкувания на древни източници, но не намирам връзка в това точно съждение.

# 1 061
  • В Сънландия
Mama_Nana
Цитат
Единственото, което знам за изтока е, че религия, култура и начин на живот там се преплитат и вървят като едно.
Всъщност и това е най - важното Peace

# 1 062
  • В Сънландия
Бих искала в тази връзка
Цитат
Ако всички религии твърдят, че творецът е създал човека по свой образ и подобие, със сигурност може да се каже, че древните индийци са създали боговете си по свой образ и подобие и са ги почитали в тоя им вид
да покажа няколко снимки на индийски богове
 - Бог Вишну - създава материалното творение
 - Бог Брама - поддържа материалното творение
 - Бог Шива - разрушава материалното творение
 - Бог Нрисимхадев - пази от страхове и лоши сили
 Всъщност хануман не е Бог а слуга на Бога
 Това е Бог Ганеш - той е Бога на "началото", което в превод значи - започвайки нова дейност молещите му се, го молят да направи осъществяването на целите им възможно, също покровителствува и писателите.

На фона на тези Богове, звучи нелепо тълкуванието, че в Индия Боговете са произлезли от хора...поне аз човек с глава на тигър не съм виждала newsm78, нито със слонска глава(между другото Бог Ганеш е един от любимите ми Богове - историята за появяването му също е изключително интересна)

# 1 063
Бих искала в тази връзка Ако всички религии твърдят, че творецът е създал човека по свой образ и подобие, със сигурност може да се каже, че древните индийци са създали боговете си по свой образ и подобие и са ги почитали в тоя им вид

На фона на тези Богове, звучи нелепо тълкуванието, че в Индия Боговете са произлезли от хора...поне аз човек с глава на тигър не съм виждала newsm78, нито със слонска глава(между другото Бог Ганеш е един от любимите ми Богове - историята за появяването му също е изключително интересна)

Не точно. До колкото ми е известно само в православното християнство има изображения и то на светии - реално живяли хора. Бог, изобразен е само Исус, но той също е бил в човешки образ т.е. хората нямат "реална" визуална представа за Бог, но ние човеците в този си вид сме творческото виждане на Бог. Не знам как да го обясня за да съм ясна.

Индийците имат визуална представа за Боговете т.е те са сътворили образа и подобието/качествата/ на Боговете си и почитат собствените си творения. Не става дума, че са по образ и подобие на човеците, затова и са такива каквито са показани.

Така тълкувам цитата аз.

А мисля, че по интересно в статията е как са се появили религиите. Ако си спомняте по напред в темата беше засегнат въпроса за това, че каноните в християнството са се променяли в зависимост от управляващите, власт имащите. Те са решавали, кое е правилно и кое не, то тук се указва същото. Тези които са били управляващи, те са определяли кое как е и как се тълкува. Буда (563–483 г. пр. н. е.) не отрича боговете на индуизма, нито учението за прераждането. Той обаче се противопоставя на господството на жреческото съсловие и си прави религия. 
Това е!

# 1 064
  • Варна
Чели ли сте Анастасия? Там се говори, че религията като специална форма на поклонение на Бог е била създадена, за да  се отвлекат хората от естествения начин на общуване с Бога (присъщ на всеки човек) и така да бъдат подчинени на "елит" - система, която действа и до днес и е надхвърлила религиозните средства. Анастасия също нарича себе си ведруса, но не знам има ли връзка с Ведите, които се цитират тук от bloodywhite.

Общи условия

Активация на акаунт