Хайде на театър - 13

• 46 211
  • 724
  •   1
Отговори
# 285
Ни съм съгласна говеда е точно на място , те се държаха като пълни животни . Но както и да е вече го е казал . Браво на актьорската гилдия че се е вдигнала на крака . 😏😏

# 286
На излизане видях Петър Дочев, но сигурно е имало все още и други артисти, не се оглеждах особено много.

# 287
Аз не мисля, че Явор Бахаров може да бъде сравняван с тези хора отвън. Много артисти, особено в световен мащаб, имат неговите пороци, но това не ги прави безмозъчни говеда. Онези навън( не всички, повечето) с поведението си сами се охарактеризираха

# 288
Някой с отзив за "Заешка дупка" в театър 199?
Знам, че е тежко, но освен да ти е тежко, нещо друго взимаш ли от представлението - като поука, като тема за размисъл?

Последна редакция: сб, 09 ное 2024, 07:39 от тинки

# 289
Може и да е коментирано назад, но не успях да върна достатъчно явно. Някой може ли да даде мнение за "Луцифер"?
В издирване съм на комедия, но трябва да се играе в периода 20.12-04.01.2025г в София. Идеи за някоя?
И преди да ми се посмеете, че точно тогава искам - с 3 деца сме и без баби. В този период майка ми и сестра ми си идват до България  и ще има кой да удари едно рамо с децата, та с мъжа да се социализираме малко.

# 290
  • София
На мен ми хареса много "Мръсното копеле", виждам, че ще го играят на 20.12 в Сълза и смях.

# 291
Непопулярно мнение
Съжалявам, но се опасявам, че допълнителната поляризация не води до нищо добро в случая. Това е една 50-годишна политика (патриотарска), която дава своите изродени плодове и не е изненадваща. И не е идеята да се обиждаме едни други и да се радикализираме още повече. Агресията и омразата не се лекуват с омраза.
Наистина се надявам като общество/институции да намерим причините за тия крайности и да си ги работим.

По отношение на постановката, от това което гледах, не е шедьовър, но поне е ценно, че изважда някакви обществени болежки.

Най-много ми хареса изказването на Захари Бахаров. Доста хард, както и трябваше, но в  няколко изречения каза всичко. Няма как да стане диалог с някакво безпросветно, просто, озверяло същество! Безумие е да се канят на театър ултраси и патриотари! Никое от тези същества не се интересува от същността на проблема. За тях е абсолютно все едно дали са пред театъра, на площада, пред парламента или на стадиона. Важното е да има въргал, да крещят, бият, обиждат, тормозят. Те с това се хранят...
Що се отнася до самата постановка, гледах я онлайн и не ми хареса. Нито играта на актьорите беше добра, нито режисурата, нищо сценографията. Имах чувството, че гледах читалищен театър. Не мисля, че
проблемът беше, че съм пред екран, а не в залата. Тъй като не живея постоянно в София, често ползвам сайта 7 Аrts. Гледала съм всички български постановки качени там и част от тях ме впечатлиха дълбоко, нищо че не бях в зала.

# 292
  • софия
Мнението не е непопулярно. Логично е, но според мен част от причината да се стигне дотук е, че дълго време бяхме толерантни, простащината и агресията не се коментираха и бяхме на принципа, че "по-умният винаги отстъпва". Стигнахме граница, от която не трябва да се отстъпва. Глупака не можеш да го биеш с култура и аргументи.

Последна редакция: сб, 09 ное 2024, 17:31 от zvаnchе

# 293
"Глупака" го гледаш как е станал такъв, съвсем естествено за някои хора това е единствената общност, която им е достъпна и разбираема. Т.е. има много предпоставки в средата ни, които оставят само такъв път за тия хора. Пък ние нека сочим с пръст кой е тъп и кой не, това само засилва агресията.
За мен по-тъжното е, че не знам да се работи за намаляване на капсулирането на такива общности.

# 294
  • софия
А като не "бяха сочени с пръст" къде сме?
Масово опростачване. Крещящата вербална агресия вече е норма и право.

# 295
А, де. Simple Smile За мен отговорът е преработка на учебни планове, децентрализация на културните институции, работа на терен с такива общности и време, защото сега може да изглежда, че временно си решаваме проблема с квалификации ("леке", "глупаци"), ама такива разделения са предпоставка за много големи конфликти в бъдеще.

# 296
Не намирам оправдания за прости хора над 30-годишна възраст. Преди това са възможни грешки на растежа, неотработени травми и т.н. Ако и след това остава душевната пустота, никакви оправдания не са ми приемливи, превеждам си го като личен избор.

Има бедни и добри хора, които се стараят да възпитат у децата си любознателност и любопитство. Има богати и кухи хора, които държат само на етикети с цени и имена на брандове. Семейството и социалната среда са определящи и ако добрият пример не преобладава, няма как да има промяна в положителна посока.

Последна редакция: сб, 09 ное 2024, 17:19 от IriS`

# 297
Първо официално ревю на теарален критик, който чета често - Ирина Гигова. Опитвала се е да бъде деликатна, но общо взето говори за преобладаващо читалищно ниво в постановката на Малкович. Все по убедено си мисля, че самия Малкович няма вина за случилото се преди два дни. Директора, директора ... не е читав. Гледах му интервюта вчера и днес и никак не вярвам на плачливите му аргументи. Пиесата просто не е хубава това е. Ако ти като водач на националната ни сцена имаш визия и вкус - то ще търсиш качествен избор, а не такъв, който в сложните времена в които живеем ще нагнети още повече обстановката и то безмислено... Ето и анализа на Гигова:  https://www.segabg.com/category-observer/malko-e-da-si-dzhon-mal … jLhMFLrT2qjASxGPg

# 298
Аз пък смятам, че не може вечно да се стъпва на пръсти в изкуството и трябваше да сме надскочили тънкообидчивостта си отпреди 100 години. А и няколко партийки винаги могат да намерят повод за размирици във всяко нещо. И да не беше поставяна сега тази пиеса на Шоу, все друго щеше да е. Поне това е моето мнение и не ангажирам никого с него.
Аз прогнозирам дълъг живот на постановката най-малкото заради цялата патардия, която се вдигна. Тълпите накрая вместо да извадят очи, изписаха вежди. Simple Smile

Последна редакция: сб, 09 ное 2024, 18:50 от АлисаВСтранатаНаЧудесата

# 299
Tilda.M., мерси, че сподели статията, доста добре описва ситуацията, това изречение е достатъчно за пиесата: "Възрожденска по наивитет на посланията, читалищна по дух на реализацията."

Общи условия

Активация на акаунт