На пазар в Одрин, Лозенград и Чорлу - 48

• 78 258
  • 744
  •   1
Отговори
# 60
  • там където има винаги вятър
Да, с безсрочни лични карти не може да се минава. И съвсем не е ново.

"...От 2022 г. гражданите на Република България, притежаващи лични карти, са освободени от визи при туристически посещения в Турция за 90 дни в рамките на всеки 180-дневен период и при транзитно преминаване през страната. В съответствие с препоръките на Международната организация за гражданско въздухоплаване (ІСАО) и правилата на Организацията относно документите за пътуване, предоставяните на ГКПП лични карти трябва да имат НЕ ПОВЕЧЕ ОТ 10 ГОДИНИ валидност, с оглед ограничената трайност на документите за път..............................................

Хайде сега, вашата такава ли е? Никога не сме имали проблем с ММ. Последно 20-23 септември бяхме в Истанбул...ами с лични карти минахме.

# 61
Цитат
ВAЖНО! Валидност на документи за пътуванията до Турция!
31.05.2024
‼️Важно съобщение за пътуване до Турция ‼️

В съответствие с последните изисквания на летище София и авиокомпаниите, Ви предоставяме актуална информация за необходимите документи и валидност за пътуване до Турция със самолет:

1. Български граждани
Пътуващите до Турция трябва да притежават международен паспорт или лична карта с валидност минимум 150 дни от датата на пристигане в Турция. Ако пътувате с безсрочна лична карта, издадена преди повече от 10 години, е необходимо да имате валиден международен паспорт.

# 62
  • там където има винаги вятър
Цитат
ВAЖНО! Валидност на документи за пътуванията до Турция!
31.05.2024
‼️Важно съобщение за пътуване до Турция ‼️

В съответствие с последните изисквания на летище София и авиокомпаниите, Ви предоставяме актуална информация за необходимите документи и валидност за пътуване до Турция със самолет:

1. Български граждани
Пътуващите до Турция трябва да притежават международен паспорт или лична карта с валидност минимум 150 дни от датата на пристигане в Турция. Ако пътувате с безсрочна лична карта, издадена преди повече от 10 години, е необходимо да имате валиден международен паспорт.
Полезна информация Hands Plus1
За сега със самолет до Турция няма да ходим.

Далеч сме от тия 10 години, имаме и международни паспорти, носим ги за всеки случай и то само защото преди време  познат  го върнаха от турската граница - не им харесала личната му карта/та трябваше да анулират и запазения хотел/, нещо е имало по нея. Колкото и да ни е близо Лесово, не искаме "г... път да види", т.е. - до границата и обратно Thinking

# 63
  • Бургас
Информацията, която съм цитирала, е от сайта на Външно министерство. И в нея не става дума за самолет, а за ГКПП, включително и сухопътни.
Оттам-нататък всеки да я интерпретира, както намери за добре. Ако щете, и без лични карти ходете.

# 64
Tintina, аз пък я копнах от сайта на летището, но първоизточника е един и същ. Може би е добре да се сложи и на първа страница в следващата тема, за да няма пак не доразбрали.

# 65
  • Варна
Дами, дали някой може да ми препоръча оптика в Одрин? Ще сменям само стъкла. Ако имате личен опит, ще съм благодарна да споделите.

# 66
  • Варна
Дами, дали някой може да ми препоръча оптика в Одрин? Ще сменям само стъкла. Ако имате личен опит, ще съм благодарна да споделите.

Една дама от форума беше споделила, че е доволна от оптиката на Ераста мол, момчето било мн. клиентски ориентирано, търсело все промоции да предложи, а също и разни услуги правел свързани с рекламации. Нещо такова.

# 67
Информацията, която съм цитирала, е от сайта на Външно министерство. И в нея не става дума за самолет, а за ГКПП, включително и сухопътни.
Оттам-нататък всеки да я интерпретира, както намери за добре. Ако щете, и без лични карти ходете.
Много точно!
От Паспортна служба също ми потвърдиха,  че след 10 години картата е валидна за тук. Новите л.к. ще бъдат съобразени с това. Скоро щели да започнат да издава и паспортите за срок от 10 год, а не за 5, както е сега.
Живи и здрави, че бързо ми отговорихте. Иначе свекитата щяха да са ми сърдити не знам до кога, ако ги бяха върнали. Подарихме им една седмица из Турция за златна сватба, мале какво ни чакаше...

# 68
Ново 20! Приятели пътували за Турция миналата седмица с безсрочни лични карти  са били върнати защото личните карти били  издадени преди повече от 10 год. Някой знае ли за такъв проблем?

Да, връщат на границата. Турците не пускат с такава лична карта.
Ние бяхме с агенция. Изрично ни се обадиха да ни предупредят, защото единия турист е пенсионер.
Сегашните лични карти не отговарят на изискванията (безсрочните за пенсионерите).
  Новите лични карти имат снимка и от задната страна освен отпред.
С такава нова лична карта със снимка отзад може да мине пенсионер.
Като за пенсионери вече не е безсрочна, а при попълване на заявлението се избира валидност - от 10 години до 30 години.
Хубаво е да се смени личната карта сега, защото от Нова година таксата се увеличава двойно почти.

# 69
Аз си смених л.к. лятото и ми издадоха документ от старите, та се чудя дали мога да я сменя отново.

# 70
  • Пловдив
Картата ми е безсрочна, издадена е февруари. Минавам без проблеми с нея. Винаги си нося и паспорта, за всеки случай, но не са ми го искали.

# 71
Така изглеждат личните карти с които не може да се премине границата ако пътуващия е пенсионер.
 Безсрочна и без надпис европейски съюз на тях.

Ето и от интернет снимка наложени една върху друга. Картата отдолу няма надпис ЕС - с нея не може да се мине ако е пенсионер.
И картата отгоре, на която вече пише ЕС и има знамето.

# 72
Моля за помощ за дежурните аптеки тази неделя.

# 73
  • Димитровград
yanyan75, още не са публикувани. Като излезнат ще пиша.

# 74
ОК, благодаря.

Общи условия

Активация на акаунт