Нужни документи за отдаване чрез Airbnb?

• 1 434
  • 9
  •   1
Отговори
Здравейте, искам да попитам, дали някой отдава имот/и чрез Airbnb и ако отдава, къде и какви документи трябва да се издадат?

Благодаря предварително!

# 1
  • Sofia
Най- съществено е да се заплащат данъци върху получените приходи от наеми. Все още не се прилага някакъв задължителен регистрационен режем

# 2
Игнорирайте горното мнение, защото е невярно. За имот отдаван краткосрочно се регистрираш в общината, издават ти удостоверение за регистрация-стая или апартамент под наем. Въпрос на сметки е дали ще отдаваш като физическо или юридическо лице, аз отдавам като юридическо лице. И много важно нещо, за работа с платформите airbng, booking и всякакви други, които ще ти фактурират услугите си за комисионни се изисква регистрация по ДДС по чл 97А(не по общият ред, но ако се регистрираш по ДДС по желание, отпада регистрацията по 97А).

# 3
  • Sofia
Здравейте,
Моля, да ме извините за публикуването на некоректна информация.

Знаете ли каква част от отдаването в тези платформи апартаменти имат такава регистрация? Имам близки които активно отдават от години и не са правили регистрация.

# 4
Здравейте,

Знаете ли каква част от отдаването в тези платформи апартаменти имат такава регистрация? Имам близки които активно отдават от години и не са правили регистрация.
Ами това е като при всеки друг бизнес. Това, че има някой да крие доходи и данъци, не значи, че е легално да го правиш. Туристическият данък в София в апартаменти под наем е 40ст на човек на нощ, данъка печалба 10%...Дай ги тия твои близки да ги натопя Simple Smile)) Не, не се шегувам, при тези ниски данъци е отвратително да криеш и мамиш...А работещите честно сме балъци, знам Simple Smile)

# 5
  • Sofia
Данъка върху дохода и в двата случая е 10 процента ако не греша, но сметките за ток и топлофикация вероятно са двойни ако са прехвърлени на юридическо лице и от тази гледна точка наистина не е честно спрямо изрядните наемодатели

# 6
Данъка върху дохода и в двата случая е 10 процента ако не греша, но сметките за ток и топлофикация вероятно са двойни ако са прехвърлени на юридическо лице и от тази гледна точка наистина не е честно спрямо изрядните наемодатели
Може да си изряден наемодател и като физическо лице. Закона изисква когато физическо лице отдавна имот за краткосрочно настаняване да се самоосигурява без значение, дали работи някъде на трудов договор или не. След текущата година следва изравняване в случай, че дохода е по-голям от осигурителният. Това не важи в случаите когато отдаващият е осигуряван на максималният осигурителен доход на друго място.

# 7
Здравейте,

Ами това е като при всеки друг бизнес. Това, че има някой да крие доходи и данъци, не значи, че е легално да го правиш. Туристическият данък в София в апартаменти под наем е 40ст на човек на нощ, данъка печалба 10%...Дай ги тия твои близки да ги натопя Simple Smile)) Не, не се шегувам, при тези ниски данъци е отвратително да криеш и мамиш...А работещите честно сме балъци, знам Simple Smile)

Колко много завист и злоба има в бълХарина.

# 8
Аз не мисля, че е злоба и завист. Със същата сила мога да твърдя, че има и тарикати, които крият данъци. Но после като идат на лекар, като шофират, като пращат децата си на ДГ/УЧ, като търсят пенсии и тн всички имат претенции нали? Защо някои да плащат за общото благо, пък други да крият данъци?

# 9
  • Някъде Там
Здравейте, а с кое е по-удачно да се регистрира - като физическо лице или юридическо?

Общи условия

Активация на акаунт