Да му предложа ли аз?

• 13 408
  • 372
  •   1
Отговори
# 300
А може би щеше да си спести много главоблъсканици сега, ако се беше набила в магазина да пробва булченски рокли. Представям си реакцията на мъжа... 😂😂😂
Ей това е бил повратния момент! Влиза, харесва и плаща! Айдееее! Щеше да има сватба.
Представих си го. Авторката е трябвало да каже. "ДА. ДА. ДА ПРИЕМАМ.Страхотен си - измисли най-нестандартното и мило предложение за брак." Преди той да се осъзнае, ходейки към магазина, звъни на майка си и се хвали. Бедна им е фантазията на младите....

Една моя позната така си изкопчи предложение за брак в бижутерски магазин, уж подарък уж това-онова. Накрая го притисна: Виж какъв хубав годежен пръстен?!
И оня директно: Що да не се оженим?
В момента са женени и имат едно дете.
И аз си мисля, че момента с булчинските рокли е бил проигран и изпуснат. Можела е след това директно да го завлече в гражданското, вместо сега с две деца да трепери как ще се развият нещата.

# 301
Не съм подстрекател, но ако си представим хипотетично, че вторият мъж си продава жилището, остава без жилище (изпада във фалит, заеми и ги покрива с парите от него). Имало бешело.
Тогава ще приеме ли авторката втория мъж в своето жилище, неремонтираното?
Според мен не.
Няма да бъде "способен" за брак. Ще й мине всякакво желание за Менделсон.
Ако обобщя - всички жени са меркантилни на дребно. Децата са дребен бизнес - раждаш, за да живееш известно време в Хапартамента МУ, преди да го е проиграл или заложил. Изводът - освен меркантилни, всички жени са тъпи и финансово неграмотни - временно пестят от наем няколстотин лева, а поемат до живот издръжката на детето???

Не проектирайте собствените си виждания в чужди решения. Познавам много жени, които са приели мъжа си в своето жилище. А за ремонта - ами на известно време се прави. Ако няма пари в даден момент и по-скромно може да се живее. Покривът си е покрив.

От прочетеното и аз мисля, че авторката е твърде романтична. Доказателство: не е взела Хапартамент за първото дете. Голяма глупост, дори като го пиша с ирония.
На авторката по-скоро й липсва решетилност. Затова не е хванала момента. Например, когато е подхвърлял за булчинските рокли, е можела да кажа "ОК. Купуваме". Но тя е чакала официално предложение - по правилата.

Не коментираме кой колко жени познава, които са взели мъж в собсвеното си жилище, а казуса на авторката.

Не знаем  нищо за първия й мъж, за да правим инсинуации, че авторката не е взела Хапартамент за първото дете.

Това, което знаем от нея е, че след историята с първия, с който не е имала брак и има детенце на 8 години от него, е имала шанса да срещне мъж, с който да сподели живота си, който я приема в жилището си - нея и детето й след само 6 месеца, грижи се за детето й от първия мъж, а после и за общото им дете и нея.
Съдбата й е дала невероятен шанс да срещне в живота си друг човек, поел да се грижи за детето й, още преди да създадат свое, приел е всички в апартамента си, няма деца и е по-млад от нея.
На нея това не й стига.
Фиксирала се да иска брак. Хубаво, ама той не иска.  Негово право е. Както и нейно да иска, но от много врънкане да не изпусне това, което има сега, че тогава ще трябва да търси трети.

# 302
Валери, а той е можел да не я лъже, че някога в обозримо бъдеще, ще й предлага брак. Тя може би и заради тези му обещания му е родила дете. Сега кво - детето е факт и дай да се крием като мишки. Ми не ми мъжко някак си. Нали си мъж, изпълни си обещанията.

# 303
Валери, а той е можел да не я лъже, че някога в обозримо бъдеще, ще й предлага брак. Тя може би и заради тези му обещания му е родила дете. Сега кво - детето е факт и дай да се крием като мишки. Ми не ми мъжко някак си. Нали си мъж, изпълни си обещанията.

Arielle,
Аз предполагам, че той наистина е искал брак, когато й го предложил, после нещо се е случило между тях или пък е разбрал/узнал нещо, което е променило нещата. Какво, не можем да гадаем. Но според мен е достатъчно силно да го възпира. Понеже детенцето е факт, той изпълнява задълженията си на баща, това е важното. По-зле щеше да бъде, ако беше изпълнил обещанието си, брак и сватба, а после да се окаже човек с проблеми, за които често жените тук се оплакват.

Може да има съмнения в нея, може отношенията им да са се влошили (дано да не така), може самото ежедневие да е разкрило неща, които тя не е показвала преди - в поведението например. Но понеже е станал баща, заради детето си, статуквото се е запазило - всичко е както преди, единственото, което не приема е подписа.
Някой спомена за юридическия аспект. Може и това да е.
Аз например на нейно място, представи си, нямаше да държа на брак, точно заради това, да не поставя децата си едно срещу друго.

# 304
  • Пловдив
Аз например на нейно място, представи си, нямаше да държа на брак, точно заради това, да не поставя децата си едно срещу друго.
Ъ?!?!?! Как брака поставя децата едно срещу друго?

# 305
Валери, ако отношенията им покрай децата им са се влошили по-добре от сега да я напуска. Да седи там само "заради децата" също не е опция. Ако е спрял да я обича достатъчно, за да й предложи брак то скоро и ще се разделят. Или смяташ, че чинно ще стои до нея докато детето навърши пълнолетие? Защото аз не го вярвам.

# 306
Валери, ако отношенията им покрай децата им са се влошили по-добре от сега да я напуска. Да седи там само "заради децата" също не е опция. Ако е спрял да я обича достатъчно, за да й предложи брак то скоро и ще се разделят. Или смяташ, че чинно ще стои до нея докато детето навърши пълнолетие? Защото аз не го вярвам.

И аз не го вярвам, че ще стои до нея.
Но отношенията им не са се влошили покрай децата или заради децата, а заради нея. Само че е майка с малко дете, явно му е мило за детето и си поема кръста.
Примери много има - открива след месеци, че има психични проблеми, например, които не е споделила умишлено, зависимости, заеми, които дължи и за които не е знаел, може да има слабост към хазарт, може да не иска родителите му да ги посещават, може да му поставя условия, които той да не приема. Огромна е палитрата от проблеми, които може да преобърнат един брак - преди или след подписа. Подписът не е никаква гаранция, но ако го поставиш, включва и др усложнения.

Ето на мен ми направи впечатление, че не отговори на много от въпросите, които тук различни форумци й поставиха:
- детето планирано и искано и от двамата ли е или се е "случило"?
- какво би направила, ако той й каже "не" на предложение за брак, направено от нея - ще остане все едно нищо не е било? Ще се разсърди и ще го остави? Ще продължи да го врънка и да си натиска парцалите в апартамента му?
- защо се е провалила връзката с първия мъж?
- уклончиво с две думи и неясно отговори за това как я приемат родителите му.

И най-вече ми направи впечатление това, че не сподели и дума за първото си дете как се чувства в новата конфигурация, как е приело идването на бебето, липсва ли му биологичния баща. Изобщо динамиката в ситуация като нейната е много сложна и трябва да се гледа на цялата картина и на това 4-мата в семейството как се чувстват един с друг - тя е фигурата, която ги обединява или която би трябвало да осъзнава, че от нея зависи всичко. Не зависи от подписването на брак. И тя е фигурата, която разединява, доколкото в главата й е само искането за брак.

# 307
FrauDanna, не задължително. Имам много готина позната, семейното жилище е на родителите на мъжа й. Тя иска да остане там поне известно време (1-2 години), защото в София е много трудно с наемите и квартирите. Сега водят епични битки за това велико жилище, както и за детето. Всеки иска и двете. И за мен е чудно, ама не съм им в ситуацията на хората, та не смея да се изкажа.
Кое е трудното? Да се плащат наемите ли? Т.е. да работи или да направи компромис с големината и локацията на жилището? Много готина, няма що, да използва детето, за да се шири. Да го остави детето на баща му, явно той го иска, ама не й стиска, за да има причина тя да си продължи, както е свикнала.

Последна редакция: ср, 30 окт 2024, 10:53 от Linda*kiss

# 308
Защо просто не му кажете, че за вас бракът е важен и искате да ви даде категоричен отговор? Ако ви обича, ще го разбере и ще се замисли.
Иначе това за фейсбук за мен е тъпо. Моя приятел също почти не поства. И аз не обичам да демонстрирам лични неща.
Все едно дори и ежедневно да качвате снимки с него, ако иска да изневери, няма да намери как и с кого?
Социалните мрежи са метод на неуверените да се успокояват, че човекът до тях е сериозен, щом всички знаят, че са заедно. Или просто да се хвалят със щастието си. Аз така го разбирам.

# 309
  • Пловдив
Иначе това за фейсбук за мен е тъпо. Моя приятел също почти не поства. И аз не обичам да демонстрирам лични неща.
Все едно дори и ежедневно да качвате снимки с него, ако иска да изневери, няма да намери как и с кого?
Социалните мрежи са метод на неуверените да се успокояват, че човекът до тях е сериозен, щом всички знаят, че са заедно. Или просто да се хвалят със щастието си. Аз така го разбирам.
Моя мъж във ФБ я има, я няма 50 човека приятели, не е особено активен, обаче аз му казах (преди повече от 10 години, не помня колко), че за мен е важно да си личи, че сме женени и сега си пише "Има брак с ....". За него не е важно, все тая му е, но след като разбра, че за мен е важно го направи. Ей това е, точно това е брака изобщо.

Всичко, което не е важно за единия, или му е съвсем малко важно, или му е безразлично, а за другия е много важно - прави се важното. Примерно аз искам отровно зелена кухня, на мъжът ми му е  все тая - имам отровно зелена кухня. Искам във ФБ да пише, че е женен, на него му е все тая - пише, че е женен. Той иска еди си каква кола (в рамките на обсъдения бюджет), на мен ми е все тая - колата я избира той.

Що се правите, че не разбирате?

# 310
  • Paris, France
Скрит текст:
Защо винаги майката трябва да си тръгва с детето и да е способна да го отглежда сама? Един мъж като прави дете не трябва ли да е способен да го отглежда сам, ако се наложи? Пък разни изкуфели баби, които държат на имота си повече, отколкото на внучето си, нито ги разбирам, нито искам да ги разбирам. На оня свят още никой не е занесъл имот.....

Не трябва. В случая с битката бащата иска и детето да остане при него. Това освобождава време и ресурси на майката, която евентуално ще плаща издръжка и ще взема детето само за два уикенда месечно. Другото е смесено гледане. Въпросният баща си иска и детето, което му прави чест. Пише си, че си иска детето:

Скрит текст:
FrauDanna, не задължително. Имам много готина позната, семейното жилище е на родителите на мъжа й. Тя иска да остане там поне известно време (1-2 години), защото в София е много трудно с наемите и квартирите. Сега водят епични битки за това велико жилище, както и за детето. Всеки иска и двете. И за мен е чудно, ама не съм им в ситуацията на хората, та не смея да се изкажа.

Наемът от въпросното жилище може да е половината или даже целия доход на "изкуфялата бабичка", която вероятно е отделяла от залъка си за да го купи. Това преди да остарее и изкуфее. Дамата може да поиска от "изкуфелите" си родители да и купят жилище. Или те не са толкоз тъпи? 

Като искаме чуждите апартаменти, трябва да сме готови да загубим собствените си деца.

# 311
  • Най-красивата страна
Никога не бих предложила брак на мъж.
Той да предложи.
Обаче в случая защо да предлага,като вие живеете заедно,че и дете си имате.Като искаш брак-не раждаш без брак.
Но   познавам и хора,които сключиха брак след 12 години съвместно съжителство и 7 годишно дете.Ама си имаха причина-спор с роднини заради имот .

Мъжът на братовчедка ми се мота 3 години ,докато и предложи.Събирал пари човека да я заведе на екзотично място ,защото искал да е незабравим спомен....

За Фейсбук-и аз не съм отбелязала семейното си положение,нито пускам снимки със съпруга ми и детето.Смятам,че това са лични неща и не желая да са на показ.Особено пък снимки на детето.
В профила ми има само клипчета,смешки,музика,сладкиши,които съм направила...

# 312
Точно социалните мрежи не са ми мерило за любов и щастие. Повечето мъже ще се съгласят да си сложат статус обвързан и да пуснат снимка и това нищо не значи.
За другите неща е така. Но и цвета на кухнята и колата са маловажни неща за мен.
Ето моя приятелка скоро се омъжи. Беше казала на приятеля си,че дете без брак няма да ражда и че много държи да е омъжена. Напомняше му за пръстен, за всичко, сватбата организира изцяло тя. Той се съгласи с всичките и желания. Но ако чакаше инициатива от него, щеше да си чака още.

# 313
Ами аз не разбирам какъв кеф е на някои жени все да мрънкат и да бутат насила, за да се случи това, което искат, когато няма инициатива от отсрещната страна. Тези разминавания са си индикация за бъдещи проблеми и разногласия.

# 314
Честно казано и аз не го разбирам и не бих го направила. За мен е нормално да покажеш и кажеш какво очакваш и ако то не се случи, а за теб е важно, търсиш друг човек, който да ти го предложи. Факт обаче, че нейния мъж просто е такъв - пасивен, слуша я за всичко, но чака тя да го бута и двамата това ги устройва.
Но и да не си правим илюзии, че в сегашните времена са често явление мъжете, които предлагат и настояват за брак, особено пък ако са получили и дете. На тях си им е много угодно да живеят без брак, а пак да получават всичките привилегии на семейния живот от страна на жена си. Ако сами не се борим за това, което искаме, единици са тези, които ще ти го дадат.
И според мен авторката е сгрешила, че не е настояла за брак преди да забременее, ако това е толкова важно за нея.

Общи условия

Активация на акаунт