Рак на белия дроб - тема 12

• 9 350
  • 113
  •   2
Отговори
# 90
  • Пловдив
Aз реших ,че това е някаква грешка - че е определен като сквамозен.
В този случай STAT не играе ,има други комутации които имат прогностично-информативна стойност.
Това донякъде обяснява и липсата на отговор към Osimertinib.

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8236808/

Последна редакция: пт, 20 дек 2024, 10:07 от whitefang

# 91
Здравейте на всички.
Много съм притеснена от това,че новият онколог на татко видимо се опитва да пести пари на болницата....След нова година има скенер,  и треперя от ужас.
Искам да си разработя план какво ще стане ако реши да му спре Тагрисото, обаче незнам кой път да хвана...
Стария онколог не ми вдига телефона и не мога да се свържа. Явно там няма как да станат нещата.

Какво ще стане ако реши да му спира хапчетата? Кой път да хвана? Към кой нруг онколог - ЧОВЕК  да се насоча, за  който да знам, че няма да постъпи според финансовия интерес на болницата, а според интереса на пациента?

Много съм притеснена....
Весели празници на всички и дай Боже здраве

# 92
Весели празници на всички! Само здраве ви желая!

Майка направи първата вливка в петък и досега единствено се чувства много отпаднала и спи. Имаме огромен проблем с храненето, който не е от химиото, а отдавна. Говорене не помага, просто трябват вече лекарства за засилване на апетита. След празниците ще говоря с лекаря й, но ако имате някакви идеи, ще съм много благодарна. Поне да знам какво да искам от него.

Калина - не трябва да се спира Тагрисо. Само при прогресия. И пак зависи от конкретния случай. Не знам за какво пестене става въпрос, като здравната каса го поема. Да не са променили нещо протоколите?!
Аз лично съм изключително доволна от д-р Мила Петрова и проф.Щерев в болница Надежда, много човечни, освен и големи професионалисти. Запиши час при тях и кажи, че искаш да преместиш баща си там. Предполагам, че и в Токуда няма да откажат. Това се покрива от касата. Лошото е, че са празници и всички са в почивка, но веднага след тях, запиши час.

# 93
Смърфиетка, Благодаря!
Ще запиша час за проф Щерев!
Ще съм благодарна ако някой сподели мнения....най-вече на хора,които са на Тагрисо - къде се лекувате ?
Благодаря

# 94
Здравейте момичета и момчета за много години живи и здрави. Аз се включвам да споделя какво стана с татко . Направихме му втори ямр с контраст ,който да е подходящ за лъчетерапия. Минахме през консултация с лъчетерапевт и вече имаме план за лечение . Назначени са 5 фракции по 20,30 мин . На 20ти ще го приемат. Ще правим радиохирургия в Пловдив.  Ще кача и разчета на ямр . Незнам дали това е правилната стъпка. От втория ямр ни казаха ,че добре е опериран.

# 95
  • Пловдив
Нали ти написах ,че е възможно да постоперативен кистом - хигром ,ако е правен предишния магнитен резонанс без контраст- не може да се определи от какво естество е находката.
Това е "хубавата" новина-Минкин го операрирал и резектирал. Но има и лоша - има втора метастаза с размер около 4,3/4,7мм . При планирането на лъчетерапията трябва да я вземат в предвид и да планират и нея -
обема и достатъчно малък да е възможна стереотактична радио-хирургия(SRS)  с една фракция и достатъчно висока доза за радикално лечение.
Покажете този резонанс(ако не са го пратили от КЛЛ на него)(не само разчитането, а и диска с изображения) на лекуващия лъчетерапевт ,за да я включи в плана след като му направя и скенер за планирането.
Успех!

Последна редакция: вт, 14 яну 2025, 20:53 от whitefang

# 96
Нали ти написах ,че е възможно да постоперативен кистом - хигром ,ако е правен предишния магнитен резонанс без контраст- не може да се определи от какво естество е находката.
Това е "хубавата" новина-Минкин го операрирал и резектирал. Но има и лоша - има втора метастаза с размер около 4,3/4,7мм . При планирането на лъчетерапията трябва да я вземат в предвид и да планират и нея -
обема и достатъчно малък да е възможна стереотактична радио-хирургия(SRS)  с една фракция и достатъчно висока доза за радикално лечение.
Покажете този резонанс(ако не са го пратили от КЛЛ на него)(не само разчитането, а и диска с изображения) на лекуващия лъчетерапевт ,за да я включи в плана след като му направя и скенер за планирането.
Успех!
Благодаря ти за включването , всички дискове са при тях ,надявам се да са включили всичко  което трябва в  тези 5 фракции . Ще ги питам тези дни или в деня на приема .

# 97
  • Пловдив
Aз доколто разбрах от комуницията на лични - 5 фралции (SBRT) за резекционното ложе на голямата оперирана метастаза. Малката ,"нова" едва ли ще я видят на скенера за планиране на РХ (CAT се предпочита за планирането защото е анатомичести по-достоверен ,Магнитния резонанс размерите са ориентировъчни и не може да се изчисли точното местоположеие с милиметри).
Спомене на лъчетерапевта за втората ,малканметаста,защото общата за целия мозък доза е по-ниска когато облъчват и двете на един път,а не малката в последствие.

Последна редакция: чт, 16 яну 2025, 22:09 от whitefang

# 98
Чесно казано по телефона не успях добре да разбера какво точно ще правят. Дано има с кого да говоря , когато го приемат и да питам дали са включили и тази метастаза в плана за лечение. Предполагам, че все някой лекар ще има на приема . Иначе разбрах, че ще са 5 общо по 20 до 30 минути на ден. Даже в притеснението си питах дали има шанс тази гадина да изчезне след лечението.  И тогава отговора беше  че е опериран добре и само ще предпазват развитие на ракови клетки или нещо такова. Което много ме притесни ,защото май не говорихме за един и същ човек. В момента съм много притеснена да не сбъркаме нещо.

# 99
  • Бургас
Къде в момента може да направим Пет скенер , платено? Да ме насочите за болници в София? Четох, че в Софиямед бил най - новият. Така ли е?

# 100
Здравейте. Влизам в тази тема заради майка ми. Имам няколко въпроса и ще бъда благодарна,ако някоя от вас може да отговори. След няколко бронхоскопии и една торакотомия майка ми беше с диагноза пневмония. Изпи половината менделеева таблица и пневмонията си седеше. Изведнъж лицето и се изкриви и едната и ръка се парализира. Та в крайна сметка след много тичане по лекари и казаха че има тумор на белия дроб и,че материала не е взет от правилното място и по другата половина на дроба вече има разсейки. Та толкова от лекарите в провинцията,объркаха я много. На пет скенера и пишеше за активност и къде точно се намира,ама хирурга явно не го е чел. Та препоръчаха и доц Минчев от Токуда,защото вече е загубила много време с погрешна диагноза и лечение. Някой може ли да даде мнения за него и евентуално ориентировъчни цени на прегледи или операции? Ясно ни е че трябва да бъде отворена втори път за материал поне да разберем какъв е тумора,но тук в нашата болница операцията и беше новмври,как се очаква да я отварят пак?
Допълвам сега. Правени са няколко КТ,на последната се показа и увеличаване на петното към десния бял дроб,като според пулмоложката става въпрос за туморно образование с размерите гд на юмрук,както и е правен КТ на глава като там също има лезия в следствие на което е и парализата на ръката,понеже невролога каза,че не е инсулт. Та възможно ли е наистина да е лезия,вследствие на голямото забавяне за откриването на тумора? Лечението на “ пневмонията” и започна юни 2024 и сме се забавили много ходейки при не много кадърни лекари… много съм притеснена и съжалявам,че е толкова объркано всичко което съм написала

Последна редакция: чт, 30 яну 2025, 13:28 от Ивелина Стефанова 699315

# 101
Здравейте. Влизам в тази тема заради майка ми. Имам няколко въпроса и ще бъда благодарна,ако някоя от вас може да отговори. След няколко бронхоскопии и една торакотомия майка ми беше с диагноза пневмония. Изпи половината менделеева таблица и пневмонията си седеше. Изведнъж лицето и се изкриви и едната и ръка се парализира. Та в крайна сметка след много тичане по лекари и казаха че има тумор на белия дроб и,че материала не е взет от правилното място и по другата половина на дроба вече има разсейки. Та толкова от лекарите в провинцията,объркаха я много. На пет скенера и пишеше за активност и къде точно се намира,ама хирурга явно не го е чел. Та препоръчаха и доц Минчев от Токуда,защото вече е загубила много време с погрешна диагноза и лечение. Някой може ли да даде мнения за него и евентуално ориентировъчни цени на прегледи или операции? Ясно ни е че трябва да бъде отворена втори път за материал поне да разберем какъв е тумора,но тук в нашата болница операцията и беше новмври,как се очаква да я отварят пак?
Допълвам сега. Правени са няколко КТ,на последната се показа и увеличаване на петното към десния бял дроб,като според пулмоложката става въпрос за туморно образование с размерите гд на юмрук,както и е правен КТ на глава като там също има лезия в следствие на което е и парализата на ръката,понеже невролога каза,че не е инсулт. Та възможно ли е наистина да е лезия,вследствие на голямото забавяне за откриването на тумора? Лечението на “ пневмонията” и започна юни 2024 и сме се забавили много ходейки при не много кадърни лекари… много съм притеснена и съжалявам,че е толкова объркано всичко което съм написала
Татко ми беше с рак на белия дроб и получи инфаркт в ръцете ми.Но той нямаше жизнените показатели за живот😪😪Кръвта му беше станала бледорозова и рядка.При Татко беше скоротечно -от рак на устната го удари в белия дроб и в комбинация с диабет беше фатално.Дано при вас не е така.Щом се лекувате от миналата година може да има шанс.

# 102
Татко ми беше с рак на белия дроб и получи инфаркт в ръцете ми.Но той нямаше жизнените показатели за живот😪😪Кръвта му беше станала бледорозова и рядка.При Татко беше скоротечно -от рак на устната го удари в белия дроб и в комбинация с диабет беше фатално.Дано при вас не е така.Щом се лекувате от миналата година може да има шанс.
Работата е там че е лекувана от пневмония,каквато няма,а не за рак…

# 103
  • София
Болните от рак на белия дроб правят пневмонии, сигурно наистина е имала пневмония и това е объркало нещата.
Доц.Минчев е изключителен професионалист. Малко е сопнат, но хирурзите са така. Той прави с да Винчи лобектомия на майка ми и благодарение на това живя три години. Ако не беше направила рецидив щеше още да е жива. При вас ще е само бронхоскопия, но е много добър, знае какво прави.
ЯМР на глава правили ли сте? Защото споменахте изкривяване на лицето или е отминало това?

# 104
Болните от рак на белия дроб правят пневмонии, сигурно наистина е имала пневмония и това е объркало нещата.
Доц.Минчев е изключителен професионалист. Малко е сопнат, но хирурзите са така. Той прави с да Винчи лобектомия на майка ми и благодарение на това живя три години. Ако не беше направила рецидив щеше още да е жива. При вас ще е само бронхоскопия, но е много добър, знае какво прави.
ЯМР на глава правили ли сте? Защото споменахте изкривяване на лицето или е отминало това?
ЯМР не правена е КТ на главата,която показа лезия но сега не се сещам колко мм

Общи условия

Активация на акаунт