Рак на белия дроб - тема 12

• 11 250
  • 127
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Болните от рак на белия дроб правят пневмонии, сигурно наистина е имала пневмония и това е объркало нещата.
Доц.Минчев е изключителен професионалист. Малко е сопнат, но хирурзите са така. Той прави с да Винчи лобектомия на майка ми и благодарение на това живя три години. Ако не беше направила рецидив щеше още да е жива. При вас ще е само бронхоскопия, но е много добър, знае какво прави.
ЯМР на глава правили ли сте? Защото споменахте изкривяване на лицето или е отминало това?
ЯМР не правена е КТ на главата,която показа лезия но сега не се сещам колко мм
Да, това предположих, че има с това изкривяване, затова попитах.
Доц. Минчев ще вземе биопсия, ще чакате 10 дни за отговор, но консултирайте все пак със свестен онколог кое е нужно като процедури и как ще се подходи към мозъчните метастази, а и като цяло. Биопсията ще ви покаже вида на рака и евентуално дали е подходящ за имунотерапия, но обърнете паралелно внимание на мозъка. Тук има оперирани с добри резултати, ще ви пишат повече, но не бива да се протака.
Ако трябва и онлайн консултация направете с някого или само вие елате в София с дисковете и снимките. В какво състояние е майка ви в момента?

# 106
Болните от рак на белия дроб правят пневмонии, сигурно наистина е имала пневмония и това е объркало нещата.
Доц.Минчев е изключителен професионалист. Малко е сопнат, но хирурзите са така. Той прави с да Винчи лобектомия на майка ми и благодарение на това живя три години. Ако не беше направила рецидив щеше още да е жива. При вас ще е само бронхоскопия, но е много добър, знае какво прави.
ЯМР на глава правили ли сте? Защото споменахте изкривяване на лицето или е отминало това?
ЯМР не правена е КТ на главата,която показа лезия но сега не се сещам колко мм
Да, това предположих, че има с това изкривяване, затова попитах.
Доц. Минчев ще вземе биопсия, ще чакате 10 дни за отговор, но консултирайте все пак със свестен онколог кое е нужно като процедури и как ще се подходи към мозъчните метастази, а и като цяло. Биопсията ще ви покаже вида на рака и евентуално дали е подходящ за имунотерапия, но обърнете паралелно внимание на мозъка. Тук има оперирани с добри резултати, ще ви пишат повече, но не бива да се протака.
Ако трябва и онлайн консултация направете с някого или само вие елате в София с дисковете и снимките. В какво състояние е майка ви в момента?
Ами състояние и аз не знам как да го кажа. Тя по принцип е силна жена,и като имунна система и като всичко,сега е като зеленчук. Боли я глава,ръката само виси,имаше и теомбофлебит на десния крак,левия започна да я боли предполагам от неподвижната ръка,забравя,някой неща не ги вижда и като че ли и е трудно да асимилира някой неща,трябва да и се повтори. Кашля много,има кървави храчки и едва се разбира какво говори.доц Минчев разбрах,че не работи със здравната каса,а как мога да разбера колко би струвала една биопсия при него?

# 107
  • София

Ами състояние и аз не знам как да го кажа. Тя по принцип е силна жена,и като имунна система и като всичко,сега е като зеленчук. Боли я глава,ръката само виси,имаше и теомбофлебит на десния крак,левия започна да я боли предполагам от неподвижната ръка,забравя,някой неща не ги вижда и като че ли и е трудно да асимилира някой неща,трябва да и се повтори. Кашля много,има кървави храчки и едва се разбира какво говори.доц Минчев разбрах,че не работи със здравната каса,а как мога да разбера колко би струвала една биопсия при него?
Доц, Минчев си работи със Здравната каса, но в частните болници винаги нещо се доплаща. Биопсията е с един ден престой и май избор на екип, не беше съществена сума, може би 200-30 лв, но беше преди 3 години и половина, ще ви подведа. Обадете се в Токуда и ще ви кажат.
За другото – консултирайте се с онколог дали има вариант за мозъчните лезии, защото това, което описвате хич не ми харесва. Не знам дали има смисъл изобщо да я мъчите и разкарвате, дали и някой ще се съгласи да я подлага на сериозни интервенции в подобно състояние.
Тя от колко време е с тези пневмонии, кога започна всичко? Питам, защото ми се струва, че просто класически се е проявил рака в късен стадии. В повечето случаи няма симптоми и чак като започнат пневмониите на късен етап се разбира. Не казвам, че и лекарите не са объркали нещата, но може и вече да си е бил доста напреднал рак, както го описвате. Метастази освен в мозъка има ли на други места според видяното на пет скена?

Не иск

# 108

Доц, Минчев си работи със Здравната каса, но в частните болници винаги нещо се доплаща. Биопсията е с един ден престой и май избор на екип, не беше съществена сума, може би 200-30 лв, но беше преди 3 години и половина, ще ви подведа. Обадете се в Токуда и ще ви кажат.
За другото – консултирайте се с онколог дали има вариант за мозъчните лезии, защото това, което описвате хич не ми харесва. Не знам дали има смисъл изобщо да я мъчите и разкарвате, дали и някой ще се съгласи да я подлага на сериозни интервенции в подобно състояние.
Тя от колко време е с тези пневмонии, кога започна всичко? Питам, защото ми се струва, че просто класически се е проявил рака в късен стадии. В повечето случаи няма симптоми и чак като започнат пневмониите на късен етап се разбира. Не казвам, че и лекарите не са объркали нещата, но може и вече да си е бил доста напреднал рак, както го описвате. Метастази освен в мозъка има ли на други места според видяното на пет скена?

Не иск
Ами от лятото на 2024 година,тогава я откриха. Само в мозъка пишеше за лезии на пет скенера и за активност в лявата част на белия дроб. От 5 скенера предположението беше тумор на warthin и аз започвам да мисля че това е някой късен стадии…

# 109
  • София

Ами от лятото на 2024 година,тогава я откриха. Само в мозъка пишеше за лезии на пет скенера и за активност в лявата част на белия дроб. От 5 скенера предположението беше тумор на warthin и аз започвам да мисля че това е някой късен стадии…
Не съм лекар, но с далечни метастази е 4-ти стадии. Въпреки това всичко зависи от мястото на тази мозъчна лезия и дали не може да се оперира с кибер нож, или по друг начин. Почти всички се диагностицират в 4-ти стадий, но тук съм чела примери даже с ремисия. Въпрос и на късмет е кое къде се е получило. Консултирайте документите с онколог, че няма нужда да мъчите майка си с излишно влачене по прегледи, щом може и само изследванията да се прегледат. И ще ви кажат какво може и какво не може да се направи. Не се отчайвайте, стискам палци да има добри новини.

# 110
Здравейте, някой пил ли е CELLFOOD?
Моля за мнение

# 111
  • Пловдив

Не иск
Съжалям ,че се сблъсквате с тази диагноза,при това вече в 4-ти стадии.
ПЕТ не е показател в ЦНС и в частност главевн мозък. Все пак на CT-то от хибридния PET/CT ,CT-то показва къде и с кави размери е/са лезиите в ГМ.
Заради вече наличната неврологична симпроматика и то тежка - предполагам,че метастазата/те в мозъка е със сериозни размери,и няма да е подходяща за радио-хирургия.
Изглежда ми и ,че ситуация е вече е спешна. Няма смисъл да се занивавате с Минчев и повторна торакотимия -дори и с робота в зависимост от местоположението се правят
(предполагам ,че е централно разположен щом не са правили ТАБ а директно торакотомия) такива ,а възстановяването е продължително и със сериозни последсвтия.
При метастатично заболява се оперира единствено при животозастрашаващи ситуация,особено при белодробни карциноми ,а в случая ми се струва ,че лезията в мозъка е вече с животозастращи размери. Ако Минчев е коректен ,би трябвало директо да откаже да оперира гръден кош при метастатичен белодробен карцим,при това с метастази в мозъка. Направете в спешен порядък магнитен резонанс на главен мозък и търсете неврохирург който да оперира най-голямата метастаза в мозъка.От нея ще има материал за хистология,имунохистохимия и молекулярни изследвания за движещи таргетируеми генни мутации.
Апропо - туморите на Вирт са малигнени - демек не са злокачествени и не метастазират,ако не бъркам де,защото е възможно и да е дребноклетъчен и разположен в горните дялове (непосредствено под рамото).

FBID738792689555981,
не си харчете парите за глупости и влагайте напразни надежди във някакви рекламни трикове на безскрупулни търговци.Оопс... "Търгаши на надежда".

Бoяна,
пневмониите не са точно чести симптоми.Единствено при обструхиране на бронх/компресиране от Ту формация ,което затруднява циркулацията на въздух към даден дял
е итиологичната причина за един специфичен вид пневмония- "мантелна". При голяма част от случаите на белодробни карциноми въобще няма  симптоми от долните дихателни пътища.

Последна редакция: ср, 05 фев 2025, 21:15 от whitefang

# 112
Ами утре документите ще са при Минчев и ще си каже мнението. Правихме и ЯМР за да изключим инсулт,пращат я при неврохирург,но искат да се уточни и какъв точно е проблема в белия дроб в случай че е тръгнало от там.Ръката се пооправи,може би от Дексаметазона който пие в момента. Та ще видим съвета на Минчев и ще действаме оттам нататък. Само се чудя как рози тумор никой от първите 3ма не го видя на КТ…
Включвам се пак след консултацията с Минчев. Казал е че има множество разсейки в белия дроб и е препоръчал премахване на тумора(3см) от главата и каза че чак след това може да се предприеме и лечение на белия дроб,което предполагам сигурно ще е химиотерапия.

Последна редакция: чт, 06 фев 2025, 11:01 от Ивелина Стефанова 699315

# 113
  • Бургас
При нас, на последният Петскенер се появи участък с повишено поглъщане - частична прогресия, както е описано в разчета, но с невъзможност за вземане на биопсия, тъй като мястото не позволявало. И решението на  турските лекари е да включат “лека ХТ”, и след нея ИТ , тъй като било минало много време от последната ХТ (над 2 год.)
За първи път чувам такова нещо.
Така ли е наистина 🙄 Силно започнах да се съмнявам в преценките им вече….

# 114
  • Пловдив
Зависи има ли движещи мутации за които има таргетна терапия или не. Ако няма -да, съчетана ХТ+ИТ ,не бих казал обаче че е лека ,съвсем нормална .Ако обаче първата линия е имало Цисплатин ,може би ще го сменят Карбоплатин ,2-рия Химиотерапевтик според типа - Аденокарцином - Пеметрексед ,той може да се прилага с години ,ако е плоскоклетъчен -Някакъв таксан , ако е бил първата линия на Паклитаксел ,може и да се наложи някой "по-лек" ,но и по неефикасен -Доцетаксел/Гемцитабин . Таксаните предизвикват невропатия която може да остане трайна продължително  време. Всичко изредено го има и се прилага и в БГ- Сигурне ли сте ,че имате финансова възможност да
си позволите имунния чекпоинт инхибитор -от порядъка на 7500 евро на 3-седмици(само за ИТ,но химиото не е скъпо)?!
Редакция:
Моя съвет -вземете диска сизображенията от скенера(защото редовно се правят на "Заклани мисирки" и по техни си финансови съображения дават само разчитането без диска) и го дайте за повторно разчитане в БГ. Знам за дузина случаи при  които  разчитането няма нищо общо с реалността  в Турски клиники. Най фрапиращите са на една жена с дифузен глиален тумор (поне според генетичните изследвания не е все още глиобласстом),с големи размери и обхващащ хипоталамуса -оператина намеса не е приложима,както и комформатна лъчерапия -защото хипоталума е една от "критичните зони в главен мозък"-нетърпящи дори средно високи дози). Та саамо лекарствена терапия е възможна. Тезоломид - той алкалиращ агент - предотрватя ДНК поправката и е ефективен само в комбинация с ЛТ и след нея- няма да е ефективен в конкретния случай.Затова Авастин -поне да спре неоваскулацията. Магнитен резонанс -само разчитане според което всичко е наред - стабилно заболяване -> Съответно трябва да си продължи Авастина. Да я разкарват тази женица в абсолютно безпомощтно състояние с линейка на всеки 3 седмици до Турция,да плащат ст-стта на АВастина,престоя и цената за прилагането му. Отказ да дадат диска с изобреженията - "Ми всичко е наред",Повторен магнитен резонанс в БГ - Хиперпрогресия - за под 3 месеца обема е нарастнал повече от 2.5 пъти . Поне си прибраха да си почине у дома и не платиаха за следващите 3 месеца всичките разходи за продължаване на лечението.
Втория случай - съпруга на Миднайт Стар - с Гастро-езофагиелен карцином,HER2 позитевен - в продължение ,вече не помня 2 или 3 седмици , го лекуват за някаква незнаина инфекция - в реанимацията ,уж с тромби в мозъка(Цената за престои в интезинвнот е главозамайсваща - но тогава в няколко други теми с постов3е се събраха в кратък срок към 100К евро) . Там поне и бяха дали диска с изображенията от магнитния резонанс - второ разчитане в БГ - множество мозъчни метастази - а в Турция си го лекуват за тромбоза и неизвестна бактериална инфекция + ХТ за карцинома. Поне и той си почина в дома в БГ.  Та така така е в "Търки" -да върви алъш вериша,пък "Гяурите" да си плаща и да мрат.

Последна редакция: вт, 18 фев 2025, 21:45 от whitefang

# 115
  • Бургас
Зависи има ли движещи мутации за които има таргетна терапия или не. Ако няма -да, съчетана ХТ+ИТ ,не бих казал обаче че е лека ,съвсем нормална .Ако обаче първата линия е имало Цисплатин ,може би ще го сменят Карбоплатин ,2-рия Химиотерапевтик според типа - Аденокарцином - Пеметрексед ,той може да се прилага с години ,ако е плоскоклетъчен -Някакъв таксан , ако е бил първата линия на Паклитаксел ,може и да се наложи някой "по-лек" ,но и по неефикасен -Доцетаксел/Гемцитабин . Таксаните предизвикват невропатия която може да остане трайна продължително  време. Всичко изредено го има и се прилага и в БГ- Сигурне ли сте ,че имате финансова възможност да
си позволите имунния чекпоинт инхибитор -от порядъка на 7500 евро на 3-седмици(само за ИТ,но химиото не е скъпо)?!

За ДБК става въпрос. Така и не разбрах изследвани ли са изобщо мутации или не. Първа линия беше - цисплатин и етопозид.
 Споменават Infinzi, но чета, че е за НДБК 🙄.
И как без биопсия се решава това?

Редакция:
В четвъртък имаме консултация при проф. Пиперкова и д-р Койнов. Дано и те да дадат някакви насоки.

Последна редакция: вт, 18 фев 2025, 21:49 от sisi_f

# 116
  • Пловдив

За ДБК става въпрос. Така и не разбрах изследвани ли са изобщо мутации или не. Първа линия беше - цисплатин, етопозид и CRT.
Прилага се и при Дребноклетъчен - но според мен е по-скоро маркетинг трик за да извлекат макс от продажби на Инфинзи - резултатите не са особено впечатляващи .
Има официално одобрение такава схема от америкаската FDA,европейската EMA и се реимбурсира в БГ от НЗОК. Та си мисля,че може да се разпитате из по-популярните онкологии в БГ -къде ще се наемат да я прилагат- Стойността на Медикаментите +приложението им + образни/нуклеарни изследвания за рестадиране - ще за сметка на НЗОК.
И няма да пътува на всеки 3 седмици до Турция.

В началото на Януари станах 6 години откак съм на Кейтруда и подкрах 7-ма ,вече не ми се смята колко милиона е платила НЗОК за мен.

# 117
  • Бургас

За ДБК става въпрос. Така и не разбрах изследвани ли са изобщо мутации или не. Първа линия беше - цисплатин, етопозид и CRT.
Прилага се и при Дребноклетъчен - но според мен е по-скоро маркетинг трик за да извлекат макс от продажби на Инфинзи - резултатите не са особено впечатляващи .
Има официално одобрение такава схема от америкаската FDA,европейската EMA и се реимбурсира в БГ от НЗОК. Та си мисля,че може да се разпитате из по-популярните онкологии в БГ -къде ще се наемат да я прилагат- Стойността на Медикаментите +приложението им + образни/нуклеарни изследвания за рестадиране - ще за сметка на НЗОК.
И няма да пътува на всеки 3 седмици до Турция.

В началото на Януари станах 6 години откак съм на Кейтруда и подкрах 7-ма ,вече не ми се смята колко милиона е платила НЗОК за мен.

А от имделтра? Дали е приложима за ДБК и по - успешна от Инфизи?
Съвсем се обърках вече…

# 118
  • Пловдив
Не съм го чувал(чел за него).звучи ми като "drug-conjugate" -комбинация от антитяло и химиотерапевтик. Със сигурност НЕ се реимбурсира от НЗОК,както и че със сигурност цената му не е ниска - като всяко ново лекарствено лечение .
Като за начо проверете реален ли е рецидива. Извън Турция.И ако ДА -ориенриайте се към утвърдени схеми на лечние които дават реални резултати с успеваемост над 12-13%
.Като за невороендоринен карцином-какъвно е ДБК тези проценти са към максимума.
Всъщност не е drug- conjugate ,а поредния Блокер за рецептор на Т-лимфицитите -вариант на Pd-1 чекпоинт инхибиторите като Кейтруда,Опдиво и Инфинзи.
https://www.imdelltra.com/about-imdelltra/how-imdeltra-works

Последна редакция: вт, 18 фев 2025, 23:51 от whitefang

# 119
  • София
Пиша и тук с молба за бърз отговор 🙏

Моля ви за съвет! Баща ми от два дни започна много да кашля, има болка в главата, която не се влияе от никакви лекарства… Вдигна Т еднократно. Отпаднал е. Къде да го заведа днес по спешност - Пирогов, ВМА, друго? Какво да искам като изследвания? Скенер и ЯМР ще позволят ли?

Допълвам се - излезе положителен за грип А. Предписаха му Тамифлу. Надявам се, че не е противопоказно От рентгена на гръден кош не се виждало нещо притеснително засега.
Мога ли да му давам нещо допълнително?

Последна редакция: сб, 22 фев 2025, 14:18 от magia

Общи условия

Активация на акаунт