Рак на белия дроб - тема 12

• 27 783
  • 274
  •   2
Отговори
# 255
Привет, готини хора Simple Smile
Все се каня да ви пиша и да споделя нюанси от първата терапия (химия+имуно опдиво и йервой). В четвъртък от 11ч до към 19ч почти цял ден са наливали банки с лекарствата, остана да пренощува в болницата и в петък го изписаха. Видях, че Ипилимумаб са го намалили от 70% на 50%, като в епикризата прочетох, че е решението е взето заради риск от токсичност - честно не разбрах защо го намалят, но се надявам, че е правилно решение от страна на докторите. До събота вечерта баща ми се чувстваше много добре, но в събота срещу неделя, т.е. на 3-4 ден след вливките вдига над 37 Т, появява се диария, и му се гадеше, съответно повърна.. кръвното също му падна доста ниска за него 100/50.,  Взех му натриев цитрат, герисан, ентерол на прах. Два дена го държа неразположението, като основно лежеше и ходеше до WC-то, нищо не искаше да яде. Още в понеделник следобед, обаче, си продължи с обичайните разходки, което може само да ме радва, върна си старите навици.. За сега това е, ще наблюдаваме за други симптоми.

Поздрави от мен и хубави моменти, и дай Боже здраве и усмивки за всички Simple Smile

# 256
Привет, готини хора Simple Smile
Все се каня да ви пиша и да споделя нюанси от първата терапия (химия+имуно опдиво и йервой). В четвъртък от 11ч до към 19ч почти цял ден са наливали банки с лекарствата, остана да пренощува в болницата и в петък го изписаха. Видях, че Ипилимумаб са го намалили от 70% на 50%, като в епикризата прочетох, че е решението е взето заради риск от токсичност - честно не разбрах защо го намалят, но се надявам, че е правилно решение от страна на докторите. До събота вечерта баща ми се чувстваше много добре, но в събота срещу неделя, т.е. на 3-4 ден след вливките вдига над 37 Т, появява се диария, и му се гадеше, съответно повърна.. кръвното също му падна доста ниска за него 100/50.,  Взех му натриев цитрат, герисан, ентерол на прах. Два дена го държа неразположението, като основно лежеше и ходеше до WC-то, нищо не искаше да яде. Още в понеделник следобед, обаче, си продължи с обичайните разходки, което може само да ме радва, върна си старите навици.. За сега това е, ще наблюдаваме за други симптоми.

Поздрави от мен и хубави моменти, и дай Боже здраве и усмивки за всички Simple Smile

Здравейте.

Радвам се за баща ви, дано всичко е наред.
Към момента върлува вирус с описаните от вас симптоми - главоболие, силни болки в коремната област, диария, повръщане, температура до 37-37,5. Съответно всеки индивид развива или всичките, или част от симптомите. Преминава за около 2 до 3 дни.
Може и през него да е преминал Simple Smile

# 257
  • София
Здравейте! Излезе резултата от скенера на баща ми - прилагам го. Това е след почти година без лечение, само една ХТ през ноември м.г. Моля ви сърдечно за коментар - какво мислите за резултата и как да продължим? Той си е добре, ще ходим на ендокринолог заради хиперфункцията на ЩЖ ( няма защо да споменавам, че не си пие  лекарствата…).

# 258
  • Пловдив
Щом има прогресия, ще трябва да възобнови лечението. Дали пак Пемерексед или имунен чекпоинт/комбинация от CTLA4 и  PD-1/PD-L1 или и Пеметрексед- онколога трябва да прецени.

# 259
  • София
Whitefang, благодаря! Докторът предлага имунотерапия. Размерът на описаната формация реално е същият колкото беше и на пет скенера от октомври 2024, няма нарастване. А за 3 години има общо 1 см увеличение. Не са описани и уголемените лимфни възли, които се виждаха на пет… Една година без лечение и, слава богу, няма нови лезии. Дано е така!

# 260
Здравейте, силни и борбени хора!

От няколко дни ви чета. За съжаление започнах да се паникьосвам, че не се справям с времето и няма да успея да синтезирам всичко, което сте споделили и е важно да се събрази, за да съм поне малко по-спокойна, че вървим в правилната посока.

Става въпрос за баща ми, който е на 72 год. - дългогодишен пушач. От няма и месец започна да кашля. Личният лекар го изпратил, не разбрах защо, при специалист УНГ, но докато отиде при него в храчките се е появила кръв и докторът веднага го е насочил към Тубдиспансер. След консултация там, го изпращат да му направят рентгенова снимка и веднага след това правят скенер поради съмнения за нещо по-сериозно. След това го насочват към болница за допълнителни изследвания и уточняване на диагноза. Започват лечение с антибиотик, но подобрение няма и го пренасочват за биопсия. Приеха го на 18.09 и на следващия ден беше направена биопсията. На 25.09 излязоха резултати - нискодиференциран аденокарцином, МСК и TTF-1 позитивни,  p40 и SOX10 негативни.

Изпаднала съм в ступор и не знам оттук нататък какво да правим. Споделих с приятелка, на която преди 2.5 години откриха РМЖ, който оперираха и след успешно проведена терапия, вече само следи. Тя изпрати резултатите от биопсията на нейния онколог, който е казал да направим допълнително EGFR, ALK и PD-L1.

Междувременно мои колеги ме насочиха към генетика на Полимед, според който е по-добре първо да изберем онколог и заедно с него да решат какви допълнителни и/или повторни изследвания да се направят, тъй като от една страна имаме само 2 частично използвани парафинови блокчета, а отделно баща ми има и предходни 2 операции - една на простата (преди 15 г.)и втора на дебело черво (частично отстранено преди 4 г. заради полипи).  

Вече ме обзе паника и не знам оттук нататък накъде. Татко все още е в Унихоспитал вече 7 дни, тъй като все още отделя много секрет през дренажа, но очаквам в началото на следващата седмица да го изпишат. В Унихоспитал имат онколози, но ще ми е изключително трудна логистиката, а и докъдето успях да изчета темите, в които сте споделили опит и препоръки, не попаднах на информация за болницата и конкретни лекари. Към момента единственото, което оценявам е, че са любезни с пациентите, но от там нататък имам известни колебания, особено след като на човек, който кашля лошо и има дренеж в белия дроб дадоха АЦЦ и след като видяха резултата, минаха в другата крайност - Димекс за потискане на кашлицата. Това го научих от баща ми, който разпитва сестрите какво му дават. Не знам дали това може да е довело до по-бавното възстановяване след vats, а също и дали всичко е наред, тъй като доколкото разбрах и от татко, и от гръдния хирург - все още го обезболяват, а по това, което до тук изчетох пациентите се изписват до около 5 дни след манипулацията. И в тази връзка искам да попитам при вас/вашите близки колко време отне възстановяването след vats и колко е необходимо да се изчака преди да се направи ПЕТ скенер?

Ще съм благодарна, ако можете да ми препоръчате онколог в София, като за татко е важно да има комуникация. Разбира се, и за мен е важно, тъй като всичко в тази област всичко ми е ново и въпреки подробните записки, които водя, ми е доста трудно да се ориентирам.

Също, моля за информация, кога и кой прави стадирането. Аз по документите на татко, които имаме до тук не намирам да е описано. И също, според вас, дали да повторим контролно маркерите, които са изследвани в Панагюрище + допълнителнитите, които онкологът на приятелката ми е препоръчал да се направят.

Извинявам се за дългия пост, но въпросите ми са много, както и притесненията.

Предварително благодаря на всички, които могат да ми помогнат с информация и пожелавам на всички да сте все така силни и да имаме повече добри новини!

Качвам и резултата от биопсията

Последна редакция: нд, 28 сеп 2025, 16:33 от Mimi Pipi

# 261
Привет, Мими Пипи, пожелавам бързо възстановяване на тети, всичко ще се оправи.
Аз започнах да пиша в темата от 13стр., моя татко ще стане, да е жив и здрав на 70г тази година, юбиляр, и почти набори са с твоя баща Simple Smile  По терминологиите хич ме няма, определиха го като недребноклетъчен карцином, аденокарцином.. нещо такова.. ако имаш възможност прочети, споделям тук, защото срещнах подкрепа, компетентни насоки, и се чувствам по-спокойна.. Ние сме от Варна, но направих консулти освен във Варна, така и в София при проф.Щерев, лъчетерапевт пак в Сф при Георгиев от СофияМед, а във Варна при проф Цонев - от всякъде си сверявам часовника, защото искам най-правилното, най-доброто и работещо лечение.. Сигурна съм, че  и при вас ще се подредят нещата!
За ПЕТ скенер след интервенция като вашата, предполагам, че поне месец трябва да се изчака, но това са само мои предположения. На татко ще му направят ПЕТ след четвъртата имуно терапия, която се пада някъде около 8.11, а ПЕТ скенера за около средата на м.12, нещо такова..
За София, аз препоръчвам проф.Щерев, лично съм много доволна от отношението към нас, от насоките.. В Панагюрище се бяхме консултирали по телефона със Захариев, който също ни обърна внимание, въпреки че часът запазих през "Една от 8", човек търси какви ли не варианти, за да събере информация за най-доброто лечение.  
Баща ти ще се оправи, просто пазете духа неговия и вашия, да е силен и борбен! Човек трябва да има цели и да си ги следва, да не потъва в мрачни страхове..

Да дам отчет, в четвъртък беше втората химия и имуно на тате, като на 3-4 ден отпадналост и мускулни болки, за сега няма Температура. Всеки ден го питам как се чувства, отговаря ми, че много съм се притесняваля, да не се впрягам толкова, а да си гледам живота, и че  щом си правел сутрешните и следобедните разходки, значи е добре Simple Smile Не му споря Simple Smile
Косичката, обаче, започна да му пада някъде около петнадесетия ден от първата вливка, вероятно от химията, а не от имуното.. Повече химии, уж, няма да има, остават двете имунотерапии и после ПЕТ.
С най-добри чувства, поздрави от мен Simple Smile

# 262
Привет, Anonimous78,
И благодаря за милите думи, и за куража!
В такива моменти е важно да знае човек, че не е сам и да не губи надежда.
Оптимизмът ви е заразителен. Дано и ние успеем да го запазим, а косичката на тати пак ще порасне, пък и без нея можете да отпразнувате юбилея Simple Smile.
Ние на 12-ти октомври планирахме златна сватба, но за съжаление, май няма да се получи. Татко днес го изписаха от Панагюрище, но много кашля и вероятно няма да иска гости.
Между другото татковците са почти набори и ние също. Точно 2 години е разликата и при нас.

Продължавам да чета и дано имаме повече добри новини!

Привет, Мими Пипи, пожелавам бързо възстановяване на тети, всичко ще се оправи.
Аз започнах да пиша в темата от 13стр., моя татко ще стане, да е жив и здрав на 70г тази година, юбиляр, и почти набори са с твоя баща Simple Smile  По терминологиите хич ме няма, определиха го като недребноклетъчен карцином, аденокарцином.. нещо такова.. ако имаш възможност прочети, споделям тук, защото срещнах подкрепа, компетентни насоки, и се чувствам по-спокойна.. Ние сме от Варна, но направих консулти освен във Варна, така и в София при проф.Щерев, лъчетерапевт пак в Сф при Георгиев от СофияМед, а във Варна при проф Цонев - от всякъде си сверявам часовника, защото искам най-правилното, най-доброто и работещо лечение.. Сигурна съм, че  и при вас ще се подредят нещата!
За ПЕТ скенер след интервенция като вашата, предполагам, че поне месец трябва да се изчака, но това са само мои предположения. На татко ще му направят ПЕТ след четвъртата имуно терапия, която се пада някъде около 8.11, а ПЕТ скенера за около средата на м.12, нещо такова..
За София, аз препоръчвам проф.Щерев, лично съм много доволна от отношението към нас, от насоките.. В Панагюрище се бяхме консултирали по телефона със Захариев, който също ни обърна внимание, въпреки че часът запазих през "Една от 8", човек търси какви ли не варианти, за да събере информация за най-доброто лечение.  
Баща ти ще се оправи, просто пазете духа неговия и вашия, да е силен и борбен! Човек трябва да има цели и да си ги следва, да не потъва в мрачни страхове..

Да дам отчет, в четвъртък беше втората химия и имуно на тате, като на 3-4 ден отпадналост и мускулни болки, за сега няма Температура. Всеки ден го питам как се чувства, отговаря ми, че много съм се притесняваля, да не се впрягам толкова, а да си гледам живота, и че  щом си правел сутрешните и следобедните разходки, значи е добре Simple Smile Не му споря Simple Smile
Косичката, обаче, започна да му пада някъде около петнадесетия ден от първата вливка, вероятно от химията, а не от имуното.. Повече химии, уж, няма да има, остават двете имунотерапии и после ПЕТ.
С най-добри чувства, поздрави от мен Simple Smile

# 263
Здравейте, мили хора,
Пиша ви с молба за съвет. Вчера бащата на мъжът ми беше на пулмулог във връзка с предположение за влошен ХОББ. Диагностициран е с него преди години и е на помпа, но последните седмици кашля да задушаване и с много разправии го докарахме в София на пулмолог. Бях го записала в София мед, просто там намерих удобен скорошен час. Та...
Снощи ни изпрати разчитането от КТ на бял дроб, в който е описано образувание и медиастинална лимфаденомегалия. Има и два нодула на други места, които по-скоро разчитат като мастни образувания.
Въпросът ми е следният, наясно сме, че е суспектен за прогресирал злокачествен процес и трябва да вземем спешни мерки. Моя позната, която наскоро мина по този път ме насочи към Проф. Петров от белодробното на Иван Рилски, но за момента не се свързвам с него.
От личния ви опит, къде бихте препоръчали да направим консулт и биопсия в спешен порядък? Трябва със сина му да направим организация, тъй като живее далеч от София и ще си го докараме евентуално при нас в неделя.
Благодаря ви предварително!

Последна редакция: пт, 10 окт 2025, 19:25 от Nancy93

# 264
  • Варна
Nancy93.за биопсия на бял дроб, препоръчват Минчев в Токуда. За записване на час, да кажат другите. Моя позната беше при Червеняков в София Мед, но не е успял да вземе от точното място с Vats.

# 265
Благодаря, Alatea. И аз мислех за Минчев, до колкото съм чела (даже май и тук се е споменавало) при него се ходи без час и се чака. И това е вариант.
За София мед съм малко резервирана в момента. Предложи ли са му и са му дали направление директно за хоспитализация и операция (по обърканото му обяснение ми се струва с ДаВинчи), което за мен е безумно без уточняване на диагноза и стадиране. Той има засегнат кръвоносен съд и два нодула за уточняване... Без да съм медицинско лице, но не е ли напълно задължително първо да се разбере с какво точно се борят и има ли далечни разсейки? Как така ще оперират директно...
Ето коментарът на образната:

# 266
  • Варна
Винаги се прави първо биопсия. Нека Хоуп и Уайт да се включат, да дадат повече съвети, дали може да се вземе биопсия от мястото където се намира образованието. При бял дроб е по сложно. Трябва да се направи и КТ на цяло тяло и ЯМР на глава, да се отхвърлят далечни метастази,но това мисля, може да стане след биопсията.

# 267
Ще се връщам да чета назад, но все пак да попитам. Някой знае ли в МБАЛ Надежда занимават ли се с диагностика и лечение на белодробен карцином или са само с фокус към половата система и гърди?

# 268
Занимават се, да.

# 269
Проф. Щерев е специалист именно в областта на рак на белия дроб. Може да се доверите на неговия професионализъм. Успех🍀

Общи условия

Активация на акаунт