Трябва ли тези с гаражи да плащат тротоарно право и място за паркиране?

• 10 005
  • 275
  •   1
Отговори
# 45
Улицата и тротоарът не са места за паркиране, а за движение на коли и пешеходци. Като няма къде да паркираш, плащаш за истинско, разчертано паркомясто, за гараж или за паркинг, или махаш колата.
Аз с кола рядко ходя из София, но когато все пак ходя, си пускам СМС за зоната. Ама ако някой е построил гараж там, вече зона пред гаража му няма. Никой няма да пусне СМС и общината се лишава от 2 лева на час (150-те лева на година да приемем, че все пак живущите ще си ги платят, защото те място не гарантират).
И извън центъра също е проблем - само около моя блок има лаборатория Цибалаб, аптеки 2-3, шивачка, фризьорка, винарна, сервиз за ГСМ-ти, и не знам си какви още малки бизнеси. Много клиенти ги посещават с коли.
Ако всички живущи си бяхме направили гаражи и разчертали паркоместа, къде ще паркират всички приходящи граждани?
Дори на гости да ти дойде някой - няма къде да паркира, трябва да идва с градски транспорт или с такси.
Аз не че съм против - нека да се намали малко трафика в града.
Ама поне някакъв брой обществени паркоместа трябва да има на улицата - така е в цял свят. И всеки, който си направи гараж, заради него изчезва едно обществено място.

Но поне достъпът до гаража, за примерно 5 коли, отнема по-малко място от 5 успоредно паркирали коли на улицата, та пак е нещо.
Но разликата е там, че тези 5 места сега ги ползват само 5 определени граждани. А иначе ги ползват всички - кой превари, той натовари. Живущи, техни гости, клиенти на бизнеси в района и т.н. То не може всички да се закотвим само на собственото си паркомясто и всичко да е частно и заплюто - тогава няма смисъл да имаш кола, защото няма къде да отидеш с нея - където и да отидеш, ще търсиш да я спред пред гаража на някого ли?

# 46
Не, не е заел две места за паркиране. Грешката Ви е, че приемате по дифолт всяко място като място за паркиране. А всъщност място за паркиране може да има там, където е допустимо. Пред гараж не е допустимо - по-нагоре вече няколко пъти се изясни защо.
Всяко място, на което паркирането е допустимо, може да се превърне в парко място, да се разчертае и общината да получава пари за него. По този начин, хората, за които пишете, са си платили абонамент, за да резервират парко местата пред своите обекти.
Добре, почвам пак отначало.
Улицата общинска собственост ли е - общинска е.
Ако някой иска да ползва общинска собственост може ли да я ползва - може.
Как става ползването на общинска собственост - срещу заплащане.
Хората ползват ли улицата за паркиране - ползват я. Как става това ползване - плащат си за правото да ползват (да паркират) на общинска собственост.
Частта от улицата пред гаража (който и да е гараж) резервирана ли е за точно определено конкретно физическо лице - резервирана е.
Някой може ли да ползва тази общинска собственост като паркира там или каквото и да е било като си плаща на общината - не може. Значи това парче от улицата е резервирано само за един човек.
Този човек за който има резервирана част от общинска улица плаща ли си за това че общинска собственост е отделена специално за него и за негово благо - не не си плаща.
Е, къде е логиката питам аз. Имаш резервирано специално за теб парче от общинска улица и не си плащаш за това удоволствие, а всички други си плащат.

# 47
chris78, рядко ходим в центъра с кола, но откакто има синя зона никога не сме имали проблем с намирането на място. Тя е проектирана спрямо вече построените сгради, съмнявам се скоро да съборят всичко и да се построят нови. Ако има тук-там нова не съм забелязала да дават разрешение за масови гаражи. На такива места обикновено разрешават подземен паркинг, който изяжда само 1 място.

Аз не съм в центъра, но съм до метро. Като идват живеещите около София пълнят паркинга на станцията и после плъзват м/у блоковете. Отделно всички празни парцели се застроиха и вече не може да се спира там. Трудно е с паркирането, но обикаляш, обикаляш и намираш все някъде. Но съм такъв човек, обичам да е оживено около мен, по-добре ми е, отколкото с трънаците преди. Ако предпочитах по-спокойни места обаче, щях да се преместя.

# 48
Тротоарът не е паркомясто много преди там да има гараж. Тротоарът е пешеходна зона. Затова и кварталното барче плаща тротоарно право, защото пречи на пешеходците, а не защото заема несъществуващо паркомясто. Демек, и 100 пъти още да повториш фермана си, все си в грешка.

# 49
Много по-общ закон е, че до всеки имот трябва да има свободен достъп. И за това не се плаща. Дали ще е нива, вила, вход или гараж е все тая - осигурява се достъп. Иначе собственикът на имота няма други права - не може да паркира на улицата пред гаража, не може да си струпа багаж там или да спира преминаването.
А има и страничен ефект - тези места пред гаражите са много удобни за спиране, когато човек има някаква работа и ходят двама - единият стои в колата, другият върши нещо. Онзи ден водих майка ми на зъболекар и я чаках точно пред един гараж. Ако го нямаше не виждам как щеше да стане, защото трябваше да спра, да я заведа за ръка, да я чакам да я посрещна...

# 50
Улицата и тротоарът не са места за паркиране, а за движение на коли и пешеходци. Като няма къде да паркираш, плащаш за истинско, разчертано паркомясто, за гараж или за паркинг, или махаш колата.
Аз с кола рядко ходя из София, но когато все пак ходя, си пускам СМС за зоната. Ама ако някой е построил гараж там, вече зона пред гаража му няма. Никой няма да пусне СМС и общината се лишава от 2 лева на час (150-те лева на година да приемем, че все пак живущите ще си ги платят, защото те място не гарантират).
И извън центъра също е проблем - само около моя блок има лаборатория Цибалаб, аптеки 2-3, шивачка, фризьорка, винарна, сервиз за ГСМ-ти, и не знам си какви още малки бизнеси. Много клиенти ги посещават с коли.
Ако всички живущи си бяхме направили гаражи и разчертали паркоместа, къде ще паркират всички приходящи граждани?
Дори на гости да ти дойде някой - няма къде да паркира, трябва да идва с градски транспорт или с такси.
Аз не че съм против - нека да се намали малко трафика в града.
Ама поне някакъв брой обществени паркоместа трябва да има на улицата - така е в цял свят. И всеки, който си направи гараж, заради него изчезва едно обществено място.

Но поне достъпът до гаража, за примерно 5 коли, отнема по-малко място от 5 успоредно паркирали коли на улицата, та пак е нещо.
Но разликата е там, че тези 5 места сега ги ползват само 5 определени граждани. А иначе ги ползват всички - кой превари, той натовари. Живущи, техни гости, клиенти на бизнеси в района и т.н. То не може всички да се закотвим само на собственото си паркомясто и всичко да е частно и заплюто - тогава няма смисъл да имаш кола, защото няма къде да отидеш с нея - където и да отидеш, ще търсиш да я спред пред гаража на някого ли?
В София е пълно с гаражи. Толкова много, че не останаха  улици.
Аз се чудя даже, кой и разрешава да строят гаражи ?
Много по-добре е зони и всеки си плаща.
Гаража е отживелица.
Даже предлагам в съществуващите гаражи да направят зони.
Какво като са купени гаражите ? Общината да прави  пара и от там.

# 51
Много смешно.
Истината е, че колите са адски много. И шофьорите с липсващи елементарни познания, но пък огромно нахалство, също са много.

Последна редакция: пн, 21 окт 2024, 19:17 от Нарцùса

# 52
  • София
Обществени паркоместа има. Както има и места за инвалиди, места, на които не може да се паркира поради някаква причина, служебни абонаменти и т.н.

# 53
  • София
Darvo12, ако става на въпрос за София, всички вход/изходи на паркинги и гаражи си имат съгласуван достъп, както и понижен бордюр за целта. Общината си е взела такса за това.
От там насетне по закон (виждам, че вече са го цитирали) - до всяка собственост трябва да има осигурен достъп. И този, който има гараж на улицата - той има право на достъп. А ти ползваш улицата и за целта заплащаш за нея.
Няма как общината да принуди собствениците да плащат за изконното си право на достъп до собственост.
А ти да беше купил гараж. И когато някой ти запуши гаража, друга песен ще запееш.

# 54
Ето тази сутрин минах покрай две съседни сгради, които добре илюстрират това, за което става дума:

Първата има гаражи на партера, никой не спира пред тях. Следващата (по-светлата) е с подземен паркинг, чийто изход премахва само едно публично паркомясто, а пред останалата част от сградата си спират хора на улицата.
Е, тия от предната сграда (тъмната) са си купили гаража, викате платили са си, имат право да им е свободно отпред. Ама са си платили на строителя, не на общината. Съседите им се лишават от 5-6 паркоместа на улицата заради това, че те са си направили гаражи на ниво партер. Както и приходящите гости в района, клиенти на бизнесите наоколо - в другата сграда има на партера сладкарница и зъболекар. В тази има търговско помещение отстрани - засега е празно. Кой ли ще го вземе, като клиените му няма къде да спрат - трябва да запушват гаража на някого?
Засега не е зона, но в близко бъдеще ще стане и общината също се лишава от приходи на час и от абонамент за зона от тези изчезнали места.

# 55
  • София
Ако това е било проблем за общината, е нямало да получат разрешение от нея за такъв тип гаражи.

# 56
Нямал пари за подземен паркинг, направил надземен. В това няма проблем, често партерните помещения са трудни за реализация и може да се направят на гаражи.
Това което Крис пропуска е че собственика може да си паркира още един автомобил пред гаража, защото няма да запуши никой. В редута например това е честа практика. Но в този случай пешеходците трябва да се придвижват на зиг заг.

# 57
Много странно, аз не виждам паркоместа, а тротоар и улица. Питах и шофьор, да не би аз нещо да бъркам - и той вижда тротоар и улица, и никакви паркоместа.

# 58
Ми Нарци, Закон за Движението по Пътищата, чл. 94, ал. 3:
За престой и паркиране в населените места пътните превозни средства се спират възможно най-вдясно на платното за движение по посока на движението и успоредно на оста на пътя.
Тая улица, дето я виждаш, ако не бяха построили гаражи на нея, хората щяха да си паркират там. Както правят пред съседната сграда, в която гаражите са подземни.
На общината наистина не й дреме, че обществените паркоместа (на улицата) намаляват, вместо да ги управлява в интерес на гражданите, а и да печели от тях. Както не й дреме и за разбитите тротоари, почистването, горенето на гуми, и много други неща.

# 59
  • Пловдив
Криска, ако гаражите ги нямаше, там нямаше ли да паркират сегашните им собственици от сградата?

Общи условия

Активация на акаунт