Подостър Тиреоидит и последствия от лечението с кортикостероиди

• 1 590
  • 44
  •   1
Отговори
# 30
Включвам се да дам малко надежда 🙂
И аз съм с прекаран подостър тириоидит това лято. 3 седмици бях с температура и болки във врата. Лекуваха ме първо ибупрофен, после с АБ със съмнения за гнойна ангина. Накрая се оказа жлезата. Пуснах изследвания - тсх ми беше 0.000, а т4 >100. CRP 250 (при норма до 5). Направо бях ужасена!

Никога не съм имала проблеми с жлезата и навсякъде четях как се пият КС с месеци, че и с години. Започнах с 6 хапчета на ден и постепенно махах по 1, като след 10 седмици ги спрях напълно. Още на първият месец прием всичко беше влязло в норма, само тсх се вдигна по-бавно. Но в този месец не докоснах нищо сладко (а аз си ям всеки ден ппц), нищо преработено, безалкохолно, глутен си позволих само веднъж. Просто бях толкова уплашена, че ще се тровя с това нещо с години.. Ядох всеки ден по 2,3 бразилски ореха, сусамов тахан, чия. Приемам вит.Д, вит.Б12 и омега3. Върнах си 5те кг, които бях свалила като бях болна, но не съм качила отгоре нищо. След това започнах по малко да си хапвам както преди.

Когато спрях КС бях с тсх 4,4 и т4 10.2. Сега 2 месеца по-късно съм с тсх 2,5 и т4 11.1 като не приемам нищо от тогава. Пусках и ПКК, полови хормони, всичко е супер! Разбра се, всичко е до организъм, но според мен режимът много помогна да се оправя толкова бързо. Единственият страничен ефект е малко повече окосмяване под бакенбардите, но на фона на всичко, което изчетох е бял кахър.

Така за около 2 месеца успях да се справя с тази гад и се надявам да не се връща никога!

# 31
Благодаря V_sS за включването,супер е че за два месеца си оправила всичко. Аз също гледам да внимавам какво ям,защото и без това си имам инсулинова , а с КС доста ми играе захарта. Иначе наблягам и на тренировките за да не кача, въпреки че имам 2-3 кг отгоре и доста ми е подуто лицето за 7 седмици КС, в петък съм на преглед и евентуално спиране на хапчетата. Също днес си пуснах и хормоните тсх от 0.03 преди месец сега е 0.200, а фт4 от 12 е 14,което смятам че за месец е добре.

# 32
Момичета,кажете с какво да вдигна имунитета след кортикостероидите, че вече не се издържа.

# 33
Моята ендокриноложка  ми предписа авиралекс.
quote author=nana7777 link=topic=1701811.msg48833909#msg48833909 date=1731567690]
Момичета,кажете с какво да вдигна имунитета след кортикостероидите, че вече не се издържа.
[/quote]

# 34
Аз пия клеева тинктура (прополис). Отделно направих смес от 500 гр мед, 500 мл лимонов сок (изстискан от лимони) и 50 гр. пчелен прашец. Държа го в хладилника и сутрин на гладно пия по 1 с.л.

# 35
Момичета ,вече повече от месец откакто съм спряла хапчетата и продължава да ми е надуто лицето и съм 6кг плюс, които по никакъв начин не мърдат надолу, вече почвам да се депресирам. Кажете вие как се справяте с килограмите .
Наблягам на тренировките ,основно кардио , от към храна си ям както обикновено,без да съм повишила количествата.

# 36
Аз от два месеца вече не пия кортикостероиди и няма промяна в килограмите. Нищо не се спихна, всичките 7-8 + са стоят. Вярно че нищо не съм предприела, но се надявах поне мъничко да мръдна надолу, уви не. Депресирана съм много, освен този подостър тиреоидит, преди година и 2 месеца ми отстраниха матката. Яйчници имам, но съм на 50 вече и това също дава отражение за качването на килограмите. Имах период на по-обилно и често хранене и ядене на боклуци. Сега се старая да избягвам лоши храни, въпреки това резултат с понижаване на килограми няма. Не искам да се вкарвам в диети и ограничения в храненето, защото това ще е допълнителен стрес към щитовидната, а положението е много крехко. Имам моменти на напрежение и стрес, в които усещам как ме стяга гърлото в тази област и започват едни познати болки. Панирам се че ме повтаря и изпадам в още по-голяма паника.
Като информация за последиците от прием на кортикостероиди и периода на възстановяване на баланса в тялото, намирам инфо че поне 6 месеца трябва да минат. Надявам се след тоя период наистина нещата да се подобрят. Пожелавам го на всички Heart

# 37
Аз от два месеца вече не пия кортикостероиди и няма промяна в килограмите. Нищо не се спихна, всичките 7-8 + са стоят. Вярно че нищо не съм предприела, но се надявах поне мъничко да мръдна надолу, уви не. Депресирана съм много, освен този подостър тиреоидит, преди година и 2 месеца ми отстраниха матката. Яйчници имам, но съм на 50 вече и това също дава отражение за качването на килограмите. Имах период на по-обилно и често хранене и ядене на боклуци. Сега се старая да избягвам лоши храни, въпреки това резултат с понижаване на килограми няма. Не искам да се вкарвам в диети и ограничения в храненето, защото това ще е допълнителен стрес към щитовидната, а положението е много крехко. Имам моменти на напрежение и стрес, в които усещам как ме стяга гърлото в тази област и започват едни познати болки. Панирам се че ме повтаря и изпадам в още по-голяма паника.
Като информация за последиците от прием на кортикостероиди и периода на възстановяване на баланса в тялото, намирам инфо че поне 6 месеца трябва да минат. Надявам се след тоя период наистина нещата да се подобрят. Пожелавам го на всички Heart

а хормони изследвали ли сте да видите на къде вървят, аз вчера си пуснах и са по-добре , но въпреки усилените тренировки не отслабвам

# 38
Аз пия хормон т4 , за да вдигна нивата. Преди седмица изследвах, почти оптимални са.

# 39
Здравейте момичета,
Пак съм в драма, пуснах си изследвания и се оказа, че за един месец ФТ4 и ФТ3 са ми паднали, като фт4 дори е под нормата, също и чернодребните са ми завишени. А преди месец си бяха супер. Едниственото, което съм прибавила към добавките ми е имуфлан за имунната система, дали според вас от него са ми паднали хормоните. ТСХ е добре плавно се покачва откакто ме почна тиреоидита от 0.001 сега е 0.6, като обикновено ми е около 1. Съответно доктора, каза че щом тсх е добре, другите хормони не са важни, а според мен и те са си доста важни.

# 40
  • Пловдив
На какъв етап си от лечението на Подострия тиреоидит, спрени ли са кортикостероидите и кога?

Разбира се, че са важни ФТ4 и ФТ3 - точно те са щитовидните хормони и щом са паднали, показват, че си в хипофункция

Аз бях диагностицирана ноември 2023 г., до август 2024 г. трябваше да пия кортико, като до март -април хормоните бяха добре, след това изпаднах в трайно хипо.. . Надявах се да се нормализират, жлезата да възстанови функцията си, но не стана. Започнах хормон от ноември

# 41
На какъв етап си от лечението на Подострия тиреоидит, спрени ли са кортикостероидите и кога?

Разбира се, че са важни ФТ4 и ФТ3 - точно те са щитовидните хормони и щом са паднали, показват, че си в хипофункция

Аз бях диагностицирана ноември 2023 г., до август 2024 г. трябваше да пия кортико, като до март -април хормоните бяха добре, след това изпаднах в трайно хипо.. . Надявах се да се нормализират, жлезата да възстанови функцията си, но не стана. Започнах хормон от ноември

От септември до ноември пих кортикостероиди и от тогава плавно фт3,фт4 и тсх си вървяха към норма, но януари фт3 и фт4 са паднали много, като само тсх върви плавно , той не е паднал,  в момента е 0,6 а декември беше 0.2.
Доктора ясно ми заяви, че щом тсх е нормално да не се притеснявам от дискфункция, не се предполагало заболяване , тсх било водещ показател , щом той е нормален заболяване е малко вероятно.
И аз сега съм супер обърката, то е ясно че влизам в хипо с фт4 под долна граница и какво да правя да почвам хормон на своя глава, до сега никога не съм пила такива хормони и нямам никаква представа с какво да започна дозировки и те подобни, все пак нали доктор трябва да следи.

# 42
  • Пловдив
А как се чувстваш, имаш ли симптоми на хипофункция - умора, потене нощем, напълняване, косопад, задъхване, тревожност, депресия, запек....? Как са останалите показатели - желязо, феритин, вит. Д, вит. В12, антителата? Всичко е тясно свързано, ТСХ може и да е ниско, но останалите показатели като са ниски - си в хипофункция.
Прочети в съседната тема за Хашимото - там не всички сме с Хашимото (и аз поне засега нямам), но има много полезна информация за хипофункцията и употребата на хормон. На мен хормонът ми беше изписан от лекар все пак

Последна редакция: ср, 15 яну 2025, 10:31 от змейковица

# 43
Човек не трябва сляпо да вярва на докторите, а да следи знаците на тялото си и това да му е основен ориентир за здравето. То е първо и единствено лична отговорност. Ако имате симптоми на хипофункция и при тези ниски нива на щитовидните хормони фт4 и фт3 (ТСХ е хипофизен хормон), редно е да поговорите с лекаря и да му кажете притесненията си. Той е длъжен да се съобрази и с това как се чувствате, не само с ТСХ кръвни изследвания.

# 44
А как се чувстваш, имаш ли симптоми на хипофункция - умора, потене нощем, напълняване, косопад, задъхване, тревожност, депресия, запек....? Как са останалите показатели - желязо, феритин, вит. Д, вит. В12, антителата? Всичко е тясно свързано, ТСХ може и да е ниско, но останалите показатели като са ниски - си в хипофункция.
Прочети в съседната тема за Хашимото - там не всички сме с Хашимото (и аз поне засега нямам), но има много полезна информация за хипофункцията и употребата на хормон. На мен хормонът ми беше изписан от лекар все пак

не мога да кажа, че имам от всички симптоми, но определено тревожността ми се върна, имам екстрасистули, но и те си бяха преди това. Само вит.Д съм изследвала на долна граница е, като септември като се разболях дори беше предозиран, но не го бях спирала преди изслеванията и може и от там да е бил над нормата, от три месеца не съм пила и сега е на долна граница. Антитела не съм пускала, като се разболях и бяха добре и след кортикото пак си бяха в норма.

Общи условия

Активация на акаунт