Работа, CV-та, HR-и, съвети - 95

• 26 227
  • 788
  •   1
Отговори
# 480
  • София
Да сега ми изтича първата година. Работи ми се, но като знам как ще минавам пак през мрънкане, цупене защо съм в болничен, как натоварвам колегата, как работата мен ме чака и лошо ми става. Но ще си го помисля. Защото преди това с каката пак ми се правеше проблем като си вземех болничен в същата фирма.....бг фирма е и шефа не е ОК с честите болнични и откачаше като мен ме няма и колежката я няма и почваше да ни звъни.....просто за времето в което започнах работа там заплащането беше ОК, сега вече не е....и ще ми се наложи вече да ходя с градски транспорт, а не с автомобила ми, защото няма вече къде да паркирам. И това още повече ме затруднява с взимането на децата.
Помощ бих имала от догодина септември когато роднина вече няма да е на работа и при нужда ще може да ни съдейства.
Мъжа ми изкарва по-големия доход и няма да има възможност да излиза в болнични, но би съдействал с водене на децата и ако се наложи да ги вземе и за малко да са с него - примерно 1, макс 2 часа.
Малкото предстои да тръгва на ясла и знам какво е. Адаптацията е поне месец....в началото ходи по 1-2 часа, после увеличават времето. Докато стигне до обяд.
Иначе работя над 14 г. и до момента наистина не съм ползвала борса. Наистина не знам как седят нещата.
Не съм искала да прозвучи по този начин. Няколко потребителки ми написаха точно и ясно "не може да ползваш защото си с дете под 3 г. и никой няма да си заложи главата". Това ми беше достатъчно да разбера, че това не е правилно, което мисля и е най-добре да си остана в фирмата или да си напусна и да ползвам 4 месеца. Може да си потърся стаж, сега покрай празниците също има временни позиции и плащат дори и нещо минимално, но пак е ок отколкото без никакъв доход.
Това ми е трето дете и мисля, че достатъчно съм дала на държавата. Искано и чакано с огромен страх, тъй като имахме доста проблеми в началото, а и след това през бременността и той, а и другите 2 деца са ми на първо място и те са ми приоритет като са болни, а не работата. За това така съм се настроила.
В по-предна работа бяха mom friendly и никой не правеше проблем да си останеш вкъщи с детето и да си хоум или болничен. Работата си вървеше и нищо не се изкарваше като на живот и смърт. Но за съжаление в БГ работодателите си гледат интереса и не ги интересуват служителите.
До колкото в чуждестранните фирми е доста по-различно, поне по това, което са ми казвали приятели/роднини.

# 481
Хващам се за главата като ви чета и в същото време много добре се обрисуват причините, поради които държавата е в това състояние. Докато не разберем, че държавата, това сме всички ние, и всякакви подобни схеми и измамички, независимо колко дребни ни се струват, всъщност са точно причина, а не следствие, ами... на този хал ще сме.

# 482
Системата ни е социална, ама е по-"социална" за едни.
Ще дам пример за детските градини: ако съм безотговорна купонджийка с общ трудов стаж 1 година, която вечер се напива в някой бар, преспива без предпазни средства с някого, на когото дори името не знае, и роди, ще е самотна майка и детето й веднага влиза в детска градина по социални критерии. Ако пък съм с дългогодишен партньор, който в един момент е проявил характерови изменения, но като образовани цивилизовани хора започвате семейна терапия, работите целенасочено върху връзката си, за да изградите една хармонична обстановка за детето си, работите, плащате данъци, осигуровки и т.н., вероятността детето да не бъде прието на ясла е доста голяма. Та, хората се опитват да се възползват от същата тая система, която дава предимство на едни за сметка на други.
Много не-майки тук многократно са декларирали как няма да търпят повишаване на тон, но пък съветват авторката да си наляга парцалите на сегашното работно място.
А да й стъжнят живота на него, могат по много начини. Като се почне от това да я настанят на бюро, на което става течение, мине се през най-кофти работните задачки, настройване на другите колеги, които трябва да поемата работата й и всичко останало, което наричате "токсични" отношения.

# 483
  • Melmak
Wonder woman, майндсетът ти е много грешен. Работодателят си гледал интереса. А чий интерес гледаш ти? Всеки гледа своя. Ти имаш закон, който те пази да не те махнат. Имаш работа, на която да се върнеш и още година майчинство, която да ползваш.
Това колко ти е чакано и желано детето и колко си дала на държавата си е в твоята глава.

Ако ти мрънкат на работа това нищо не е. Болничен се дава от лекар, да мрънкат на него.

На теб разбирам, че са ти приоритет децата. Обаче не разбирам защо се сърдиш на работодателя си, че неговата фирма му е приоритет също? Не е правилно да те притискат за болнични, съгласна съм. Обаче ти искаш хем да си на трудов договор, да хем да си разполагаш с времето.

Като си на тд си продаваш осем часа от времето на работодателя ти. А дали имаш къде да паркираш си е твоя работа.

# 484
Можеш да опиташ друго. Да се върнеш на  работа, да си вземеш платената отпуска и ако видиш, че детето не боледува да си работиш. Ако са много зле нещата, след нея можеш да се върнеш в майчинство. Все пак то ще е по-високо от минималната борса, води ти се трудов стаж, а щом наесен ще имаш помощ, няма да си задълго на този доход. Обаче ще трябва да спреш детето от ясла, а не знам къде живеете и после ще може ли да се класира. По принцип майка на дете до 3 години може да се съкрати и с право на пълна борса, ако е назначена по заместване, но това е много трудно да се осъществи. Или на срочен трудов договор, например в някой МОЛ покрай празниците им трябва допълнителен човек за месец-два. Не знам обаче в този случай колко трябва да е минимум като продължителност договора. Като цяло мисля, че се задава някаква криза и намирането на нова работа е трудно, бих те посъветвала да не бързаш да напускаш.

# 485
  • София
Да, заявила съм, че ще си ползвам отпуската защото детето ще тръгва на ясла. Ще видим как ще са настроенията като дойде това време - за отпуска, документи и т.н. и какво ще кажат за връщането на работа и ще го решавам според ситуацията.

# 486
Чувах скоро, че такива временни назначавания светят на НАП и правят проверки. Говореха, че трябва поне месец и половина реално отработени да има. Не става да те назначат и освободят след 2 седмици, нито да те назначат и да излезеш болничен след 3 дни.

# 487
Много не-майки тук многократно са декларирали как няма да търпят повишаване на тон, но пък съветват авторката да си наляга парцалите на сегашното работно място.
А да й стъжнят живота на него, могат по много начини. Като се почне от това да я настанят на бюро, на което става течение, мине се през най-кофти работните задачки, настройване на другите колеги, които трябва да поемата работата й и всичко останало, което наричате "токсични" отношения.

Тук е разликата. Едно да си майка (в този случай дори на 3 деца), друго е да си фрий. Има значение и какъв гръб имаш, дали можеш финансово да разчиташ на мъжа си, че може да изхранва 4 гърла. Ако нямаш много избор, ще си траеш и дори да те навикват. Истории всякакви. А и тук я съветваме да не слага коня пред каруцата. Все пак и 14 г е била в тази фирма. Би следвало да имат някакво уважение към нея и да си тежи на мястото.

# 488
В CV-то в полето на Курсове и сертификати посочва ли се къде е изкаран курсът?

# 489
  • Somewhere far away
В CV-то в полето на Курсове и сертификати посочва ли се къде е изкаран курсът?
аз съм посочила , да.

# 490
Wonder woman, в другата тема ти писаха, а и според мен няма никакъв смисъл да напускаш по собствено желание и да използваш минимална борса. Сумата е твърде ниска и ти пречи после 3г да получаваш максимална. Мисля, че не разсъждаваш много разумно, не се обиждай. Явно си наплашена от потенциално лошо отношение в случай на болнични, но и според мен ще е грешка ако напуснеш сега по никое време, когато имаш защита от закона. Близо 2г не могат да те бутнат. ПОне опитай и виж как ще потръгне.

Последна редакция: пт, 08 ное 2024, 16:15 от Miss_Kaprisse

# 491
Здравейте, бих искала да ви попитам, ако искат да ме отстранят от сегашната ми позиция под  предтекст, че я обединяват с друга, но ми предлагат друга позиция, а аз откажа, имам ли право да искам от работодателя обезщетение за съкращаване на щат?!

# 492
Wonder woman, в другата тема ти писаха, а и според мен няма никакъв смисъл да напускаш по собствено желание и да използваш минимална борса. Сумата е твърде ниска и ти пречи после 3г да получаваш максимална. Мисля, че не разсъждаваш много разумно, не се обиждай. Явно си наплашена от потенциално лошо отношение в случай на болнични, но и според мен ще е грешка ако напуснеш сега по никое време, когато имаш защита от закона. Близо 2г не могат да те бутнат. ПОне опитай и виж как ще потръгне.

Тя иска да напусне по собствено желание, но после приятел да я назначи в неговата фирма и от там да я съкрати, за да взима пълна борса. Въпрос й беше да не би да има после някакви последствия за него, защото тя е майка на дете, ненавършило 3 г. То да напуска при минимална борса няма смисъл, защото тя има още една година платено майчинство, макар и не същото като първата година.

# 493
  • тук-там
Стига я дъвкахте  Wonder woman...
Нищо няма да му направят на бъдещия приятел-работодател... Ще я прекрати в срока на изпитване и толкоз - ни деца , ни дявол го лови....

# 494
Тя втората година майчинство е повече пари отколкото минималната борса, че е и година а не тия 4 месеца.
Но и на мен ми се струва че са прекалено предварителни тия тревоги какво и що ще бъде. ОК, не се радват на болнични, то никой не се че все пак не е нещо хубаво. Но и по-нататък пак, то изобщо не е само с най-малките деца. А като чуят пък че има три броя... На сегашното място има защитата до третата година на детето, та няма смисъл от бързане да се лиши от нея.
Иначе да, не знам защо се спряга само съкращаване като възможна опция да отиде за пълно обезщетение, напълно достатъчно е да започне някъде и да прекратят в срока на изпитване, който да е в полза на работодателя както и без това е почти винаги. Напълно легитимна опция, друг е въпросът че и на проверки от ИТ се радват по-малко и от на болнични и избягват зорлем да си ги предизвикват.
Дали би било печеливш ход това е съвсем трето и пето, дори и да успее с маневрите.

Общи условия

Активация на акаунт