Работа, CV-та, HR-и, съвети - 95

• 25 371
  • 788
  •   1
Отговори
# 690
...и всичко що е "държавна работа" го приравняват на "държавен служител" със съответните предимства които това дава.

"Съответните предимства" са легенда, която се разпространява сред хората, които никога не са били на такава позиция. 🙂 Единственото, за което се сещам, е изпитателният срок, който тече само веднъж (но пък е 1 г.).

# 691
Осигуровките също са предимство - при държавен служител работодателят, т.е. държавата поема и частта на служителя. Т.е. от заплатата се удържа единствено данък 10% а не като при трудов договор по КТ.
А че като за всяка работа който не работи това му се вижда че е много сладка, спор няма. То за всичко е така, все на другите е лесна Grinning

# 692
Осигуровките са друга легенда - при държавните служители парите, предназначени за тази цел, просто не се включват в брутната заплата, а се превеждат централизирано от МФ в бюджета на ДОО.

Ако се възприеме същият подход като при тези по трудово правоотношение, тези пари ще трябва да си разпределят м/у няколкостотин бюджетни организации и да се удържат там. В най-добрия случай крайният резултат ще е същият, а на практика - по-лош поради допълнителните административни разходи и неизбежните грешки тук-там.

Последна редакция: сб, 16 ное 2024, 09:51 от Khufu

# 693
Е, все пак се гледа какво се удържа от брутната заплата и там няма спор че процентът е различен.
А че не са забогатели от това повечето е друга тема. Както казах - всеки гледа другите какво повече имат, не какво нямат и съответно това се обсъжда. То на нямането какво да завидиш? Grinning

# 694
Срокът е три години. Аз нямам намерение да си търся държавна работа или поне не ми е това мечтата, предпочитам да работя в голяма фирма в частния сектор. В момента няма голямо търсене и тази обява ми допадна отчасти, понеже на сегашната работа така или иначе не мога да остана още дълго. Подробностите за срока на договора и т.н. ми ги дадоха по телефона, даден за контакт, още не съм била на интервю, дори и не съм кандидатствала през Джобс, колебая се. По-скоро мисля да кандидатствам, а на интервюто да си задам всички въпроси, които ме интересуват и вече, ако ми предложат оферта да преценявам.

# 695
Аз бих кандидатствала. Реално нищо не губиш в сравнение с безсрочен ТД. Каквато и работа да почнеш, след 3 години я си там, я не.

# 696
Ще споделя моят опит със СВ-тата със снимка или не. Виждала съм всякакви неподходящи- в далеч план в цял ръст, сред палмичките, на плажа, какви ли фонове. Даже и двойки, да се чудиш кой точно кандидатства. Предизвиквали са смях и ужас. НО… по-добре лоша снимка, отколкото изобщо, при обикновени позиции, офисна работа. Такива СВ без снимка ги бутаме настрани и прибягваме в краен случай. Чиста психология. Какво има да се крие един човек, като така или иначе ще се видим? В някои случаи по снимката си припомням как това е второ кандидатстване на някой. Някакси се подготвяш предварително за това, какво очакваш насреща. Случвало ми се е да дойде човек с доста лоша визия/ недъг и някакси при вида правя гримаса, която не можеш да скриеш и по-този начин обиждаш кандидата. Такива ми ти разсъждения …

Е, като е с лоша визия или недъг кандидатът, а ти явно не можеш да се контролираш, наистина ли би одобрила въпросния кандидат? Защо тогава да праща снимка? А някой с инвалидна количка, протеза на някой крайник и пр. непременно ли трябва да прати снимка в цял ръст вместо стандартната тип "паспортна", че ти да не се изненадаш и да не правиш просташки физиономии?

По принцип би трябвало да ви правят обучения на рекрутъри, ЧР и въобще хора, занимаващи се с наемането на персонал. Това, което твърдиш, по всеобщо мнение, не е подходящо поведение и мислене за специалист, който наема професионално персонал. Реално го прави неподходящ за този вид дейност, ако не ги коригира тези неща.

# 697
кукумицинка, не знам за другите, но Вие изобщо не ми разбрахте мисълта.
Говоря, че макар е несправедливо, дискриминационно и т.н го има това отсяване и е въпрос да не си губят времето и двете страни. Това, което ме дразни, е че има доста кандидати, които не стига, че не отговарят на условията, ами и всеки път пускат СВ. И тъй като не винаги помня имена, по снимката веднага се сещам и подминавам. За гримасите пък не е до възпитание или контролиране, а поне за мен неволна реакция, поставяне в неудобна сиуация. Това не ме прави човек, неподходящ да търси персонал, нито пък ми е потрябвал ЧР, чиято роля така и не разбирам в фирмите. В крайна сметка за моя отдел, за моята професия имам конкретни критерии и преценка, а кандидатите са от кол и въже.
В сегашната ми работа, имаме възрастна колежка - офис мениджър, която е роднина на шефа. Има някакъв недъг, който е свързан речта. В нормална фирма, не би била подходяща за тази длъжност. Определено е трудно да контактувам с нея, защото се чувствам неловко. Същото е и с силно заекващи хора. Всеки трябва да търси там където би могъл да си върши работата, а и където да се чувства по-комфортно.

# 698
Съжалявам, но аз по-зле изразено мнение от ЧР не съм чувала. Направо започнах да се радвам, че съм работила само в големи корпорации, на които ще им прималее ако ги обвинят, че пресяват по недъзи и външен вид. Снимка никога не съм слагала на СВ, винаги са ми връщали обаждане. Тези разсъждения могат да работят само на ниво 'у наща фирма', но не и при големите, които треперят над всичко, което може да се свърже с дискриминация.

# 699
  • София
Аз пък донякъде съм съгласна, че човек, работещ с клиенти, не бива да заеква, примерно. Или човек, четящ новините по телевизията, трябва да може да казва отчетливо Р. Това не е дискриминация на база недъг, защото по тая логика всеки може да каже "вие ме дискриминирате за анализатор, защото не знам ексел" или "имам социална тревожност и не мога да обеля 2 думи, а  вие ме дискриминирате за сейлс". Дикцията и правоговорът са умения донякъде.

# 700
Мда, ето за това почти никой не обича ЧР-и и рекрутъри.  Спомняла си снимката и дори не поглеждала СВ-то. 😃

Което ме подсеща да Ви разкажа за разговор с позната, HR generalist. Уточнявам позната, тъй като не се оказа много читава след повечко разговори с нея. Работи за БГ фирма и изпълнява всякакви функции - payroll,  recruitment,  employer branding и изобщо всичко ЧР.

Надълго и нашироко говори как подбивала кандидатите,  за да се хареса на шефа (който не е ЧР, а някакъв изпълнителен директор,  и тя му е подчинена и се съобразява за всичко с него)
Търсят юрисконсулт, имат бюджет,  кандидат иска 2700, те го подбиват на 2400, въпреки че са можели да задоволят искането... Или шефът я кара да пита жените семейни ли са, имат ли планове за деца и т.н., на което аз й отговорих, че това е абсолютно незаконно. И въпреки това го прави. В тяхната фирма в момента се опитвали да "прецакат " две момичета в изпитателен, предлагайки УЖ по-висока позиция и титла,  само за да започне да тече нов изпитателен.  Въпросната уж не харесва тези неща,ама ги прави,и няма намерение, като я слушам,да напуска фирмата. Просто смях и много тъга, потвърждавам си тезата,че масово работодателите СА изедници,  а функцията на ЧРа е максимално да потиска хората.
Друго, коетоми разказа - коледни бонуси само за хора над 6м. 😄,и редукция на сумата по искане на въпросният ръководител,  въпреки че бюджет има....

Та, така се работи в българските фирми, но в чуждестранни не вярвам да е по-различно.
Ето заради такива хора има негативни мнения по форума.
И последно по историята с генералистката,  предходен опит на позицията няма.  Това го знам,  защото сме работили заедно по нещо, тотално несвързано с ЧР.

# 701
Всяка фирма трябва да има изрично описани условия за дадената длъжност. В случая се дава пример с офис мениджър, ще ме прощавате, но това не е журналист или професор, абсудно е по такъв  признак да бъде пресяван. 

Съгласна съм за съответните примери, но аз и не мисля, че заекващи хора са се скъсали да кандидатстват за подобни позиции или им е много приятно да им се подиграват в лицето. Пък и това не е нещо, което се преценява, по снимка, а това е проблемът тук, че как като нямало снимка щели да преценят става ли...ужас. В момента не съществува и един кариерен консултант, който ще посъветва някого да споделя лична информация в СВ-то си. Това са отживелици.

# 702
  • Melmak
Лошо ми става като чета! Наистина!

По снимка още се отсявал кандидата, защото много пъти бил кандидатствал???

Ами човек може да добие нов опит и умения след време и вече да е подходящ за дадена позиция или да кандидатства за друго.

Също смятам, че има хора, които не биха били подходящи за нещо много нишово, примера с журналиста, изисква много добра дикция и правоговор. Но не вярвам заекващ човек да се пъне сам да ходи да работи в кол център или водещ на предаване по радиото.

Тези неща не се вижадат от СВ. Също така съм сигурна, че хора с видими недъзи са дискриминирани, но ходи докажи, че просто не си подходящ.

# 703
Да, за снимки говорихме, а то тръгна в друга посока. И да, моето мнение е, че държа да има снимки в СВ-тата. Толкоз са нахални кандидатите, че независимо от всичко няма да ги допусна на интервю, защото не покриват изискванията за длъжността. И не съм сбъркала досега. Ако не беше така, за една обява нямаше да има над 100 кандидата, от които едвам се подбират 10. Не съм ЧР, както може би някои помислиха.
Под офис мениджър, разбирайте обикновена секретарка, както му викахме едно време.

# 704
  • София
Ммм дааа, мила родна картинка! Какво да ви кажа, разбирам всичко до последната точка, тъжно е наистина, много тъжно….

Общи условия

Активация на акаунт