КОЛЕДА 2024/2025

• 110 264
  • 1 422
  •   1
Отговори
# 240
  • Под сянката на разлистените кактуси
Ще се карамелизирз и още как, хората и в тенджери под налягане ги варят (мен ме е страх, но виж из нета). Бялото е просто сгущенка - кондензирано мляко, кафявата е варенная сгущенка

# 241
  • In transit
Mikkey,  а ако го поваря известно времe така както е в запечатаните консерви, дaли няма да се самкарамелизира?
Туната вече ти е отговорила, но виж как точно се вари, аз лично не съм го варила(и мен ме е страх)...а и като продават готово сварено ми е по-лесно. Grinning

# 242
  • Русе
Скрит текст:
Благодаря, Пейч, за разбирането! 
Сега познай дали любопитството няма да ме накара да отварям и скрити картинки.
Ама вече изядох бисквитите и сякаш е безопасно Simple Smile
Любима комбинация ми е това - маслени бисквити с мармалад и обилно ганаш или млечен шоколад за глазура.
Като бързам, ги нося да стягат на студено и в първия възможен момент влизат в употреба.
А помните ли (не знам дали навсякъде са били с такова име) от детските ни години (моите са били през 70-те и част от 80-те) един сходен сладкиш "Триочка" - представляваше две големи квадратни дебели бисквити, слепени с мармалад и поръсени с пудра захар. Сякаш не беше точно фино маслено тесто, по-скоро от рода на захаринките.
Ако някой има такава рецепта, моля да я сподели.

Кубратова, само с едното око, и набързо. Smile
Не е с бисквити, но е божествен.
https://ipeychev9.blogspot.com/2017/05/blog-post.html

Скрит текст:

# 243
Мерси много, Пейч, непременно ще го направя!
Сега се сетих, че съм правила някакъв подобен сладкиш в битността си на млада снаха, но беше с краве масло и първо се печеше половината блат, после се сиропираше съвсем леко с прясно мляко, намазваше се мармаладът и накрая се покрива с втората част от блата и се пече само той. Съмнявам се обаче, че съм запазила рецептата, толкова отдавна е било, че дори не помня къде точно съм ги записвала тогава. 

# 244
G..D.., обикновено сгущенката в синя кутия е кондензирано мляко.

Варената сгущенка, която е подобна на дулче де лече е в кафява кутия.

Ако си купила от първата можеш да си направиш дулче де лече. По-изгодно е да направиш поне 2-3 консерви, които слагаш в тенджера, заливаш ги с вода, която да ги покрива 2-3 пръста отгоре и вариш 3-4 часа. Ако видиш, че водата намалява - доливаш още вряла вода. Просто трябва да внимаваш консервите да не се откриват и винаги да са под вода. Накрая вадиш и оставяш да изстинат напълно на стайна температура преди да ги ползваш. Трайността им е голяма.
А, отворено кондензирано мляко аз прехвърлям в бурканче и затварям с капачка.

# 245
Много благодаря за разясненията , точно от първата взех, кафявата ми клопчеше в консервата и реших че е по течна . Ще сваря моите консерви през уикенда , как няма. Щом   знам какво трябва да получа , ще варя .
А за линцерите ще ползвам максимално сух мармалад , щото ми омръзна всяка година да ми се разтичат .

# 246
  • In transit
G..D.., какъв конфитюр ползваш, че ти се разтича? Да не слагаш много?

# 247
Малина , както е по рецептата, само в средата за да с е вижда от отвора , но попива в горната  бисквитка и никак не е красиво .

# 248
Малина , както е по рецептата, само в средата за да с е вижда от отвора , но попива в горната  бисквитка и никак не е красиво .
И аз един-два пъти ползвах малинов, че много го обичам, но първо сгъстих конфитюра с нишесте (на котлона) и след охлаждане го ползвах, а втория път - с желатин. Става достатъчно гъст и в двата случая и не попива в бисквитата.

# 249
  • София
Такава е класиката, да се ползва малинов. Не ми се разтича, правя си го  лятото най-вече заради линцерите,  и е гъст, но винаги можеш да купиш конфитюр, той е много гъст, но каквото и да ползваш винаги по-малко ще попива в горната бисквитка.
Скрит текст:
https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/10/blog-post_270.html

# 250
  • In transit
По-скоро имах предвид марката...според мен и това може да ти изиграе лоша шега. Зависи от конситенцията и вложените съставки. И аз слагам малко, само колкото като ги притисна да излезе малко през дупката. Леко омекват, като стоят със сладкото, но не попива със сигурност в бисквитата.

# 251
  • София
Голям мерак ми бяха линцерите и форми си купих, и ги направих само веднъж. Много ми харесват на външен вид, обаче ми стояха твърди. Ползвах мармалад Малина от Лидл, от регулярния им асортимент. Не се разтече, не попи и в бисквитата.

# 252
Имам дългогодишен опит с коледните сладки, защото по традиция тук се раздават навсякъде, та няма измъкване. В последните години експериментирам с полезни съставки, не само да разнообразя вкуса, но и да вмъкна нещо здравословно.
Тези Linzer Augen са с пълнозърнесто брашно от спелта, смлени бадеми и нерафинирана захар. За слепване ползвам пасирано сладко от червен касис на марката Дарбо, може да я има в Била в Бг.Рецептата е от Frisch Gekocht. Бърз превод:
Скрит текст:
125 гр масло
50 гр нерафинирана захар
200 гр брашно от спелта (аз ползвах пълнозърнесто)
100 гр смлени бадеми
1 ч.л канела
1/2 ч.л смлян карамфил
1 жълтък

2 с.л брашно за поръсване при точене на кората

За слепване
60 гр пудра захар
130 гр сладко от червено френско грозде (може и от малини, кайсии или друго леко кисело)

От продуктите се замесва хомогенно тесто, разточва се на кора с дебелина 2 мм и се изрязват сладки в различни форми.
Пекат се около 10 минути на средно ниво в загрята фурна на 180 градуса.
Оставят се да изстинат 15 минути и се слепват. Горните с отвора се поръсват с пудра захар.
(В рецептата сладкото се слага на котлона да кипне, но аз пропускам.)
Меденките,  Lebkuchen,  ги направих с остатъчните продукти.

# 253
Здравейте ,момичета ,
търся  рецептата  за Английския коледен сладкиш със сухи плодове и подправки .
В търсачката ми излизат само  изречения , в които присъстват само  думите
🙏

Иначе възнамерявам да правя този сладкиш , какаови топчета и ванилените лунички .
В началото на декември ще започна с тях , за сега набавям продуктите , но сякаш усещам ,как малко по малко се събужда въодушевлението ми 🥰

# 254
Аз както нямаше да правя нищо, вече опекох АКК.
Румид ето https://djemmasvetlana.blogspot.com/search?q=%D0%B0%D0%BD%D0%B3% … D0%B5%D0%BA%D1%81  Рецептата е на Джемма.

Общи условия

Активация на акаунт