КОЛЕДА 2024/2025

• 110 015
  • 1 422
  •   1
Отговори
# 450
и аз чакам с нетърпение подробности, ако не - ще следвам клипчето!! изглеждат супер сладурски и мерси за идеята и за клипчето!

по отношение на захарта, да споделя една по-различна перспектива: във всички рецепти ползвам само типово брашно и нерафинирана захар, а където е пудра - меля я. глазурата за меденките не ми е снежно бяла и сладките също, но решението го взех преди много години и всичко ни изглежда на нас нормално и на вид и на вкус.

и да се оплача - кремът от шам фъстък вече два камиона не идвал в магазина италианския да го зареждат!!! ужас Sad
реших, че ще изчакам по-другия уикенд макс и ще направя копчетата поне с шам фъстък като брашно, а крем ще е белят шоколад с малинките... някой, мики?, всъщност препоръчва ли някой друг крем шам фъстък, пробвала съм един ужасен от била...

# 451
  • София
Миналата година коментирахте едно по-фино брашно за сладките и мислех, че го помня, но като влязох в магазина се оказа, че нищо не помня. Каже ми, моля ви, какво брашно да си купя. Ще правя рохлички и алфахорес на първо време.

# 452
Миналата година коментирахте едно по-фино брашно за сладките и мислех, че го помня, но като влязох в магазина се оказа, че нищо не помня. Каже ми, моля ви, какво брашно да си купя. Ще правя рохлички и алфахорес на първо време.

Аз съм си купила едно "Сладкар", струва ми се по-финно от обикновеното. Та с него си работя без проблем. Помня, че имаше и други съвети за разни италиански брашна, но не съм запомнила от кой вид да е брашното.
Скрит текст:

# 453
  • Sofia
Аз съм заредила от "Земята на траките" - много фино бяло брашно. И типовото е фино.

# 454
Ползвайте си обикновено брашно за сладките. По-фините и високопротеинови са за питки и козунаци.
Ако искате маслените сладки да станат по-нежни и пръхкави заменете част от брашното с натурално нишесте(пшенично, царевично, картофено...,  каквото ви се намира) или оризово брашно.

Ето една базова рецепта за маслено тесто:
400 г брашно или 300 г брашно + 100 г натурално нишесте
250 г масло
200 г пудра захар
2 жълтъка или 1 цяло яйце
щипка сол, ванилия или аромат по избор
1-ви начин: Маслото, оставено да омекне на стайна температра, и пудрата захар се разбиват с миксер. Добавят се жълтъците/яйцето  и подправките. Сместа се разбива отново докато стане еднородна. По малко се добавя брашното смесено с нишестето и се замесва меко тесто. Меси се за кратко, докато стане гладко и не лепне. Увива се в стреч фолио и се оставя да престои поне 30 минути в хладилник преди да се работи с него. Тестото може да престои в хладилника няколко дни, а може и да се замрази.
2-ри начин: Брашното, захарта и солта се смесват. Добавя се нарязаното на кубчета студено масло и се претрива през ръцете да стане на трохи. Това може да се направи и в кухненски робот/блендер. Добавят се яйцето и подправките и се омесва за кратко тесто, колкото да не лепне. От тук нататък процедирате, както и при горното.
Тестото се разточва върху леко набрашнена повърхност на дебелина около 3 мм. Изрязват се форми, които се подреждат в тава върху хартия за печене. Пекат се в предварително загрята на 180°C фурна за 10-12 мин. или докато краищата им започнат леко да порозовяват. След като се извадят от фурната се оставят за няколко минути в тавата, а след това се прехвърлят върху решетка докато се охладят напълно.

Може да ползвате и тесто за меденки или което и да е тесто за бисквитки от първа страница на темата.

За "стъкления" ефект вече се разбра как се процедира с бонбоните. Според моя опит е по-добре да се натрошат и да се сложи по-голяма купчинка, за да не стане съвсем тънко "стъкълцето".

Друг вариант е да се ползва изомалт. При него бисквитката първо се изпича, а след това дупката се запълва с разтопен изомалт и се оставя да се втвърди.

# 455
2в1, много ти благодаря за подробното обяснение!

# 456
  • София
2в1, много благодаря.

# 457
  • In transit
arino, нямам голям опит с готови кремове, но съм пробвала няколко, които са вкусни. В лидл бяха пуснали миналата седмица, не знам дали още го има. Като опция, тези двата са хубави: цък и цък
Може да си направиш домашен крем с шамфъстък, писала съм в рецептата как става. Приготвяш си тахан от шамфъстък, прехвърляш го в купа и към него добавяш разтопен бял шоколад. Бъркаш и готово, имаш крем за мазане с шамфъстък.
Третия вариант е да си купиш готов тахан от шамфъстък, има такива на bettr или викинътс, и към тях да добавиш разтопен бял шоколад.

И аз започнах лека полека с бисквитите, че ей сега ще се изтърколи месеца. Пробвах една доза от тестото за копчета с шамфъстък, но ги слепих с конфитюр от малини, много свежи станаха. Другата част от тестото замразих, само да я изпека другата седмица.

Направих и едни шоколадови бисквити Сахер, които пробвах миналата година и се получиха много сполучливи. Слепих ги с конфитюр от кайсии, който е с леко кисела нотка и чудесно върви с шоколада.

# 458
Аууу, Mikkey, тези Сахер бисквити ще се пробват Hands Thumbsup. Не съм фен на оригиналната торта, но пък една нейна вариация е любима в къщи, та вярвам, че и бисквитите ще се харесат.

# 459
  • Русе
Днес малко тренировки.

Италиански винени сладки

Втора доза датски коледни бисквити

Гевречета

Една тарелка за училищния коледен базар

# 460
оха и аз май ще пробвам сахерчетата, мисля да ги потопя или облея целите с шоколад, да ми станат по-тортени?!? Simple Smile

# 461
  • Под сянката на разлистените кактуси
Mikkey, и аз хвърлих око на сахерчетата! Ако ги направя този уикенд и не ги слепям, ще изкарат  до Коледа, нали? И шамфастъковите копчета мисля този уикенд да  правя. Тази година мисля само нови рецепти да пробвам

# 462
  • In transit
Туна, да, ще изкарат. Тестото си е тип линцерово. Копчетата с крема от шамфъстък издържаха 2 седмици без да мръднат, т.е не омекнаха изобщо (говоря за 2-3 броя, които оставих да видя как ще се държат). С конфитюра веднаха си омекнаха, както нормалните линцери.
Сахерчетата без слепване си издържат доста, дори с шоколадовата глазура отгоре, това от миналата година, като ги правих. Сегашните свършиха много бързо. Joy

2в1, и вкъщи не сме сред феновете на Сахер, но тези бисквити младежите ги обявиха, като най-вкусните имитации на Сахер, които са яли. Joy

arino, може да потопиш двете бисквити по отделно в шоколад и като стегне да ги слепиш с конфитюра.

# 463
И аз тъкмо се чудих какво ново да направя.Та въпроса е решен.

# 464

Общи условия

Активация на акаунт