КОЛЕДА 2024/2025

• 109 669
  • 1 422
  •   1
Отговори
# 975
  • софия
Кубратова, направи Павлова.

Много ви обичам в тази тема, сладки феи! Всяка година ми създавате коледно настроение и се наяждам с очите. Прекрасни неща правите.

# 976
Може ли да споделите хубава, изпитана рецепта за баница с тиква, постна.

# 977
  • In transit
Заповядай: https://www.mycookingcreations.com/2009/03/pumpkin-pie-with-nuts-in-filo.html
Маслото може да го замениш с олио.

# 978
Сега си търся сполучлива рецепта за френски макарони.

За Френските макарони и преди съм споделяла в темата. Без да имам претенции за голям майстор.

Първоизточника, от който се учих
https://veroniquevecco.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82% … 0%BE%D0%BD%D0%B8/

Моят прочит на рецептата.
Скрит текст:

Необходими продукти:

За макароните

110 гр. бадемово брашно /ползвам бадемовото брашно на Лидл/
200 гр. пудра захар /харесвам пудрата захар на Фамилекс, пробвала съм и други, но имат някакъв натрапчив за мен вкус, който накрая доминира в макарона и като цяло усещането ми е че ям пудра захар/
40 гр. кристална захар
90 гр.белтъци/около три белтъка от средно големи яйца/
щипка сол
малко количество прахообразна боя

За крема за слепване

100 гр. бял шоколад
120 мл.подсладена сладкарска сметана
Това количество е много и остава доста крем, който пак изяждаме. Но спокойно може да намалите грамажа, аз вече карам на око с мерките Simple Smile

При използването на белтъците спазвам три правила:

1.   Отделям три белтъка в стъклен съд с капак и ги оставям да престоят/остареят/  три дни в хладилника.
2.   Когато се използват белтъците е задължително да са със стайна температура,т.е добре е поне един час по-рано да са извадени от хладилника.
3.   Белтъците се разбиват в суха метална купа.

Вадя кухненската везна и започвам прецизно отмерване.

В купа смесвам сухите съставки - бадемовото брашно и пудрата захар, като задължително ги пресявам.

В металната купа на миксера измервам 90 гр. белтъци и добавям щипка сол. Разбивам на средна скорост за кратко и прибавям кристалната захар постепенно, като увеличавам и скоростта на миксера на максимално. Аз използвам планетарен миксер, който е доста мощен и белтъците стават на сняг за около три минути.
/Купих такъв, след като си развалих обикновения миксер, който прегря от продължителното ползване./

Смесването на всички съставки се прави, като към белтъците добавям сухата смес на няколко пъти/в този момент добавям и прахообразната боя/. Продължавам да разбърквам по метода на фолд техниката около 60 пъти.

Сместа шприцовам върху силиконови килимчета/редя ги на две по 48 бр./,потупвам тавите,за да излезе въздуха  и оставям да съхнат 30-40 мин. Ползвам такъв комплект.

Пека на предварително загрята фурна на 115’-120’ около 35 минути. В началото задължително ги наблюдавам. От по-висока температура може да се напукат, при ниска пък не се образува "краче". Затова ако се налага отварям за малко фурната, намалявам/увеличавам температурата и така общо взето докато се образува "крачето" на макарона. После вече само си следя времето /задължитено с таймер, откакто забравих една тава и макароните станаха хрупкави и с избелял цвят/.
Накрая, като ги извадя от фурната ги оставям хубаво да изстинат преди да ги отлепя от килимчето.

От години ги правя и съм забелязала, че много неща им влияят, дори и влажността на въздуха в стаята. Винаги ги правя по един и същи начин и винаги тръпна до последно дали ще се получат /да имат представителен външен вид, да не се напукат/.

Снимки от тази година показвах скоро, ето от предишни години.

Капризни са, но ако човек има желание да се научи, няма начин, да няма начин! Grinning

Последна редакция: сб, 21 дек 2024, 10:53 от vox

# 979
zvаnchе, много обичам Павлова, но ще пътуваме и не ми се иска да разнасям такова крехко нещо, пък и където отиваме, не знам доколко ще имам възможност да я напълня с крем и декорирам непосредствено преди сервиране. Вероятно обаче на Нова година, като се установим в селската къща, ще направя.
vox, чудни макарони!
Действително, работят се по една и съща рецепта, с една и съща технология и всеки път и аз им треперя. Смахната работа, ама пък много вкусни Simple Smile

# 980
  • Sofia
Бихте ли ми казали с каква мазнина стават по-вкусни,меки и трайни меденките-краве/кокосово масло,олио или мас?

# 981
Сега си гледам листчето с мерките, тотално съм се объркала. Намалявах рецептата на половина и някак съм прибавила една стотица към грамовете пудра захар. 100 гр пудра захар повече, което е почти двойно, затова ми е станала толкова гъста сместа. Тази рецепта не търпи импровизации в количествата.

# 982
Driada, аз по тази рецепта направих линцерите, да.
Vox, благодаря за подробните разяснения - видях, че съм направила много неща грешно и затова не са ми се получили макароните. Някой ден, ако се озова пак с много белтъци, може да рискувам отново.

# 983
  • Русе
Скрит текст:

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/10/blog-post_21.html

# 984
_Mishlence_ може ли рецепта за бонбони Гараш.

mimi0585, по тази рецепта ги правих. Вкъщи много се харесаха.

vox, благодаря много, ще пробвам тази рецепта. Аз до сега само веднъж се бях пробвала да правя макарони, но претърпях такова фиаско с черупките, че дълго отлагах да се престраша пак да им се пробвам.

# 985
_Mishlence_, много бързо си се отказала. Simple Smile
Не искам да те обезкуражавам, но има голяма вероятност и с тази рецепта да не ти се случат нещата от първия път. Отвори ли линка, който публикувах? Дамата споделя, че е преживяла 11-сет провала и едва 16-ят опит го брои за успешен.

Скрит текст:
Моите първи опити даже не ги помня, но твърдо бях решила, че искам да се науча. И започнах да чета и да купувам всичко, каквото прецених, че ми е нужно. Например да пека на хартия не ми хареса, купих килимчета. Да оформям макарона с лъжица, не ми хареса, купих шприц. За миксера вече писах, обикновеният го развалих, купих планетарен. И след това започнах да ги правя и да наблюдавам. Да пека на 150' абсурд, напукаха се, разбрах, че за моята фурна е добре температурата в началото да е 120', докато тръгнат да се надигат и после намалям на 115', но пак наблюдавам. И после трябва да прецениш, кога са готови. Ако не се изпекат добре, не можеш да ги отлепиш. Ако ги печеш повече си променят цвета, избеляват. И така, като цяло рецептата е с прости съставки и сложно изпълнение, заради многото условности.

Просто трябва да намериш оптималният за теб вариант, ако ти се занимава. Hug

# 986
  • Балчик
Моята коледна работилничка тази година работи с намалено работно време. До тук имам само баклава, меденки и виенските сладки на Мона.

# 987
  • София
Сега си търся сполучлива рецепта за френски макарони.

За Френските макарони и преди съм споделяла в темата. Без да имам претенции за голям майстор.
...................
Чудесни макарони!
Това силиконово килимче  за макарони също го имам, купих го веднага щом го видях Чудесно, вече няма предварително да си рисувам кръгчета върху хартията  за печене, улесних се. Да ама, не, започнали да ги оформям с поша  в/у килимчето  , слагам ги във фурната,  и............. дърво! Нищо! Не стават! Оформям ли ги върху хартията - отлични, но в/у килимчето ... не и не и не!  Защо така се получава не ми е ясно. Опитвах толкова пъти и накрая го захвърлих окончателно. Ти ползваш ли го, килимчето?

# 988
  • София
Зари, течните оцветители не са препоръчителни за макарони, ползвай сухи. Става и със сухите бои за яйца, те реално са същите, като другите сухи. ...........
Добавям течни, купила съм на Wilton ама  все тая е, не ми пречи, че са течни, защо да не става с течни, като става на тестото, на wilton са страхотни цветове, наситени, жалко че вече ги няма у нас, май не се предлагат повече.

# 989
marcheva14, благодаря за оценката!
Аз писах, че при мен на хартия не се получаваха и купих даже две килимчета, защото сместа е много за едно.
От години само така ги правя, шприцовам в две тави на килимчета и оставям да съхнат.
Защо при теб е обратното и на мен не ми е ясно. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт