КОЛЕДА 2024/2025

• 110 143
  • 1 422
  •   1
Отговори
# 315
Да, също толкова пухкава, много крехка, като натиснеш не се слепва (връща си обема), усукана на спирала, и най-трудното - на перфектни конци, много по-изразителни от тези на козунаците. Вкусът й с трите вида мазнина е убийствен.
Дай, моля, рецептата за питката.

# 316
  • Русе
Скрит текст:
Аз съм яла козе масло. Снежно бяло е и много фино и леко. Но трудно се намира. Доколкото знам се прави от по-голямо количество мляко, защото козето не е така маслено. Говоря за домашно. Масово производство не знам да се предлага, поне не съм срещала.

Гръцко био и нашенско.

# 317
Тази на мама е в тетрадка в къщата, която не обитавам постоянно, но мога да постна моя вариант, напр. съм заменила киселото мляко със заквасена сметана и понякога навивам всяка питка отделно, обаче в общи линии съм се придържала към мамината, правила съм и с кисело мляко. Ако искаш да добавиш мас, просто част от олиото или кравето масло ще се замести. 
Направи ми впечатление и че брашното в твоята рецепта е повече, съответно и останалите продукти са с различно количество, но съотношенията са вероятно близки.
И без повече приказки, мамината вита питка със сирене:

Скрит текст:
Продукти:
Около 680 гр брашно, ½ пак. прясна мая (21 гр), 2 яйца (единият жълтък за намазване), 125 мл топло прясно мляко, 125 мл хладка вода, 40-45 мл олио, 2 с.л. с връх заквасена сметана, 60 гр меко  или разтопено на слаб огън краве масло за тестото (добавя се след 500 гр брашно), ½ ч.л. захар, 1 ч.л. сол, допълнително около 60-70 гр. меко или разтопено масло за намазване на питките,  около 400 гр сирене.

Приготвяне:
Водата и млякото се смесват в дълбока купа (може да се меси и с миксер или в пекарна), добавят се натрошената мая и захарта и се разбърква до разтваряне на маята. Сместа се оставя известно време, за да се активира маята. Добавят се последователно яйцето и белтъкът (може леко да се разбъркат с вилица), олиото, сметаната и около 500 гр брашно, а заедно с него и солта, като се разбърква.  Добавя се мекото масло. Миксерът се пуска на 2-ра степен за месене, като постепенно се добавя останалото количество брашно на малки части – меси се до отделяне на тестото от стените и получаване на гладка еластична маса – около 10 минути. Готовото тесто се прехвърля върху леко набрашнен плот и се оформя като се разделя на 4 топки, които се разтеглят с големината на тавата, намазват се обилно с меко краве масло, поръсват се с натрошеното сирене и всяка се навива на руло, което се усуква на фитил (като вариант може питките да се поставят една над друга, като всяка се намазва с масло и поръсва със сирене и се завият заедно на руло, което да се разтегли и усуче на фитил). Така се подреждат в тавата (предварително намазана с краве масло) и след втасване до удвояване на обема се пече на 180 гр. без вентилатор на второ ниво (с вентилатор се намалява на 170) около 30 минути, но след 25-тата минута да се наблюдава. Може да се покрие с фолио, ако започне да се препича отгоре.   Получава се изключително мека и вкусна питка на конци. Тестото е подходящо и за кифлички. 

# 318
  • Русе
Скрит текст:
Гери, прочетох рецептата за масленицата и смятам, че доста се доближава до такава питка на мама, която помня от детските си години и беше наистина невероятна. Мама не я наричаше масленица, но това е без значение. Възможно е тя да е смесвала три вида мазнина (по времето, от което я помня, бях само консуматор), аз досега не съм я правила с мас, а само със смес от краве масло и олио, но ще пробвам и с мас по твоята рецепта.
Става много мека и пухкава питката и от смесването на двата вида мляко.
Отдавна не съм правила, благодаря, че ме подсети!
Моята изглежда така, не знам дали оформянето на баба ти е същото (извинявам се, че в работна обстановка, но нямам друга снимка):

При мен продуктите и оформянето е по различно. Но за Рождество Христово си я правя, заедно с друга питка Дизмана.
https://ipeychev9.blogspot.com/2020/06/blog-post.html

# 319
  • In transit
Гери, масленица е вид тутманик, поне в нашия край така я наричаме, а свеки ѝ казва 'мазен хляб".
Тази рецепта ми е любима, знам я от една приятелка (Веси от Гответе с мен.) Heart Eyes Аз я правя със смес от масло и свинска мас, чудна става, на конци.

# 320
Леле, Пейч, това оформяне твоето ми е висш пилотаж Simple Smile
Ще се пробвам, ама какво ще направя...
Мики, сега се замислям, покрай последните постове, че и мама сигурно я е правила със смес от мас и краве масло, защото повърхността изглеждаше като твоята. Благодаря и на теб, ще се захващаме, ясно е...

Последна редакция: нд, 24 ное 2024, 23:50 от Кубратова

# 321
Joy
Ох, лигите ми текат.
Ние я обичаме с хубаво втасала чорба от кисело зеле. Даже си замразяваме да имаме чорба за масленица и за през лятото.

# 322
Моята баба на масленицата, която месеше само с мас ,слагаше не сирене, а свински пръжки. Е това колко е вкусноооо... В нашия край на тракова нещо казват масълница. Перобвали сме със сестра ми да правим, ама не е като бабината... в неделя  сутринта, когато всички сме у тях на гости,  с жълта пилешка супа с ориз.

# 323
  • София
Търся рецепта за сладки - тестото е какаово, прави се на топчета, които се овалват в натрушения ядки. На всако топче се прави кладенче и така се изпичат. После кладенчето се запълва с шоколад, каремал или сладко. Нещо такова.

# 324
Приличат на сладките Руски шапки, но при тях изпълнението е друго.

# 325
  • Русе
Скрит текст:
Търся рецепта за сладки - тестото е какаово, прави се на топчета, които се овалват в натрушения ядки. На всако топче се прави кладенче и така се изпичат. После кладенчето се запълва с шоколад, каремал или сладко. Нещо такова.

https://domashnakunyasdani.com/2023/11/30/%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0% … 0%BD%D0%B8%D1%8F/

# 326
  • Bарна, морето, сините вълни
Любиииимата ми тема.🥰❤️
Вече си правя списък със сладките, които ще приготвим тази година, както и на продуктите, които ще са ми необходими.
Свиркайте, ако някъде има масло на промоция, че ми трябва в промишлени количества. 😁 Преди Коледните празници, щерката е рожденичка и там глася едни менюта, че на два пъти ще го правя. Ще спортуваме след празниците.

Миналогодишни сладки за настроение. 😊

# 327
  • София
DespicableMe, в Билла Лурпак е на промоция до четвъртък. 200 гр. за 5,49

# 328
  • Под сянката на разлистените кактуси

bibia, ето ги моите, бях пускала тук рецептата 2017-та

Рецепта:

Скрит текст:
Chocolate Turtle Cookies
2 1/2 dozen cookies
Recipe from America's Test Kitchen Holiday Cookies 2010 Special Issue
Ingredients
•   1 cup all-purpose flour
•   1/3 cup cocoa powder
•   1/4 teaspoon salt
•   8 tablespoons (1 stick) unsalted butter, softened
•   2/3 cup sugar
•   1 large egg, separated, plus 1 egg white
•   2 tablespoons milk
•   1 teaspoon vanilla extract
•   1 1/4 cups pecans, chopped fine
•   14 soft caramel candies
•   3 tablespoons heavy cream
Instructions
1.   Combine flour, cocoa, and salt in bowl. With electric mixer on medium-high speed, beat butter and sugar until light and fluffy, 2 minutes. Add egg yolk, milk, and vanilla and mix until incorporated. Reduce speed to low and add flour mixture until just combined. Wrap dough in plastic wrap and refrigerate until firm, 1 hour.
2.   Adjust oven rack to upper-middle and lower-middle positions and heat oven to 350 degrees F. Line 2 baking sheets with parchment paper. Whisk egg whites in bowl until frothy. Place pecans in another bowl. Roll dough into 1-inch balls, dip in egg whites, then roll in pecans. Place balls 2 inches apart on prepared baking sheets. Using 1/2-teaspoon measure, make indentation in center of each ball. Bake until set, about 12 minutes, switching and rotating sheets halfway through baking.
3.   Microwave caramels and cream in bowl, stirring occasionally, until smooth, 1 to 2 minutes. Once cookies are removed from oven, gently re-press existing indentations. Fill each with 1/2 teaspoon caramel mixture. Cool 10 minutes, then transfer to wire rack to cool completely. Try not to devour them all at once.

Сладки с карамел и пекан
(Ползвам мерителна чаша 235 мл)
•   1 ч. брашно
•   1/3 ч. Какао
•   ¼ ч.л. сол
•   Едно пакетче масло (тук са по 112 гр)
•   2/3 ч. Захар
•   1 голямо яйце (белтъкът и жълтъкът разделени) плюс един белтък
•   2 с.л. мляко
•   1 ч.л. ванилов екстракт
•   1 ¼ ч. счукани пеканови ядки (според мен и с лешници ще стане супер)
•   14 меки карамелени бонбони
•   3 с.л. готварска сметана
1.   Смесете брашното, какаото и захарта в купа. С електрически миксер на средна скорост разбийте маслото със захарта, докато стане пухкаво, около 2 мин. Прибавете жълтъка, млякото и ванилията и разбийте. Намалете скоростта на миксера и прибавете брашняната смес, без да бъркате много, докато се смесят добре. Увийте в пластмасово фолио и приберете в хладилника за около час, докато се стегне.
2.   Загрейте фурната до 175 С. Постелете 2 тавиччки с хартия за печене. Разбийте белтъците, докато станат на пяна. Сложете пеканите в отделна купичка. Оформете тестото на топчета с диаметър около 2.5 см, потопете в белтъка и оваляйте в ядките. Сложете в ттавичките на около 5 см. Едно от друго. С мерителна лъжичка от ½ ч.л. направете вдлъбнатинки по средата. Ако печете на 2 нива, разменете мястото на тавите по средата на печенето.
3.   В микровълновата разтопете карамела със сметаната, до получаването на гладка смес, за 1-2 мин. Когато извадите сладките от фурната, внимателно натиснете отново вдлъбнатинките с лъжичката. Напълнете всяка с ½ л. карамел. След 10 мин. Преместете на решетка за охлаждане. Гледайте да не излапате всичко наведнъж! (Трудна работа...)

# 329
  • София
Мини щолените или капучиновите звезди с марципан са по-трайни? Чудя се кое от двете да направя тази събота...
Меденките на Джули са готови, предполагам докато дойде време за украсяване ще са наполовина Grinning

Общи условия

Активация на акаунт