Забелязала съм, че едно от нещата, които са най-дразнещи по празниците в края на годината, е програмата на телевизията - както на самите празници, така и през почивните дни около тях. От една страна се спират всички предавания, които се излъчват през обичайните дни, което е неприятно за много хора, а от друга - на самите празници се излъчват възможно най-скучните, досадни и депресиращи неща, които могат да съществуват.

Много хора прекарват празничните вечери навън - тази тема не е за тях, а за онези, които прекарват поне един от празниците вкъщи, заедно със семейството и на включен телевизор.
Запитах се какво най-много не ми харесва в празничната програма и каква всъщност бих искала да бъде.
Първо за почивните дни :
1. Ако може, да не се излъчват непрекъснато повторения на долнопробни Коледно-Новогодишни филми - от тези, дето се правят на килограм и имат все еднакви сюжети. Досадни са и вече сме ги гледали предишни години. Разбирам, че телевизиите нямат избор и излъчват повторения, защото нямат с какво да запълнят ефира, но ако ще са повторения, поне да са на нещо хубаво. Нека да са класика и филмите да се дават по един път, а не всеки ден по различни телевизии (някои от тези телевизии са на едни и същи собственици, да не се правят на интересни) - "Сам в къщи" 1 и 2, "Коледата невъзможна", първият "Умирай трудно", "Хари Потър" 1 и 2 (по-невинни и празнични, в сравнение с останалите), първият "Бриджит Джоунс" и т.н. Стават, но само по веднъж и не на връх празника (който и да е той)! Може и нещо качествено, което да включва Дядо Коледа - истински филм, не нещо евтино и вулгарно, снимано с подръчни средства. Примерно "Чудото на 34-та улица", или "Елф". Би било добре да пускат и по нещо ново. Предпочитам да дават разтоварващи филми, а не депресиращи - има си време за тях, този период е неподходящ, според мен.
2.Библейските сюжети. Защо по някои канали точно по празниците дават за Мойсей и други персонажи от Библията, които нямат абсолютно нищо с Христос? Не съм религиозна, но това ме дразни. Дразни ме и когато се дават подтискащи документални филми, свързани с този период от историята или филми с библейски сюжет, които са прекалено натуралистични (т.е. изпълнени с насилие и жестокост). "Не!" на тези.
3. Иска ми се да се правеха повече празнични издания на познати предавания - вместо да излязат във ваканция, хората, които ги правят биха могли да си заслужат парите - затова работят в шоу бизнеса. Да отразяват нещо на празнична тематика. Това определено ще разнообрази програмата. Иска ми се и безкрайно скучните благотворителни концерти с протяжни коледни песни да се излъчват или много рано сутрин, или много късно вечер - да не се натрапват. Или пък по някоя кабеларка - не и по най-гледаните телевизии. Благотворителността е прекрасно нещо, но защо трябва да се осъществява по такъв начин?

Второ - какви трябва да бъдат програмите в самите празнични вечери - т.е. на Бъдни вечер, Коледа и Нова година:
Искам да има истински празнични програми на живо (може и част от тях да е на запис, но основното да е на живо). Да продължават по няколко часа и да не са отбиване на номера като това, което гледаме сега. Да си личи, че са скъпи и да се провеждат на сцена, която не напомня за провинциално читалище. Да има и музика, и скечове, и репортажи (примерно излъчвания от различни градове), които да са подготвени специално за празника - може и коледни песни, но да са нестандартни и категорично весели! Изпълнителите да изглеждат все едно им е приятно да са там и да бъдат такива, които са познати както на по-младите, така и на по-възрастните зрители. За предпочитане музиката да е на български и нищо да не се политизира! Може да има и нещо със състезателен елемент за публиката, както и за тези от зрителите, които не са пияни и все още могат да ползват Интернет.

Като че ли това е - не мисля, че очакванията ми са прекалено големи, но въпреки това, изглежда не са по силите на българските телевизии.
Какво е вашето мнение по този въпрос?