КОЛЕДА 2024/2025

• 110 087
  • 1 422
  •   1
Отговори
# 330
Аз бих направила капучиновите звезди.И ги слепете като наближи.

# 331
  • Бургас
много ми приличат на едни мамини сладки, но без метакса и с печени орехи, вместо бадеми, а понякога същите правеше без ядки, в средата с локум. Ееех, как ме върна назад към пухкавия сняг зад прозореца и пухкавите бели топчета на масата...Yellow Heart
Кубратова, да не са тези?
https://www.bg-mamma.com/?topic=1168752
Тази рецепта ми е от баба,после и с майка ми много ги правехме.
Сега аз ги приготвям с момчетата си.
Обожаваме ги у дома.

# 332
Докато сте на тема бабини рецепти, някой да се сеща за постни сладки с бира? В тестото няма захар, а се потапят в захарен сироп докато са топли. Правят се на топчета, а в средата се слага орех и локум.

# 333
  • Русе
Скрит текст:
Докато сте на тема бабини рецепти, някой да се сеща за постни сладки с бира? В тестото няма захар, а се потапят в захарен сироп докато са топли. Правят се на топчета, а в средата се слага орех и локум.

# 334
karzz, подобни са, тези с вино в моя край се наричаха виненки и са изключителна, макар и забравена и незаслужено пренебрегвана сега класика от детските ни години. Мама ги правеше и с бяло, и с червено вино - каквото тате наточи Simple Smile, но ги предпочитахме с червено, някак вкусът ставаше по-наситен, плътен.
Най-много ги обичах с конфитюр от сини сливи и орехче. Мама обаче ги режеше на триъгълници и ги навиваше като кифлички, как не изтичаше конфитюрът, не знам.
Локумките ги правехме без вино (като сегашното маслено тесто, но с мас) и ги наричахме точно така - локумки, да се различават от виненките.
Имам отворена бутилка бяло вино, като нищо ще се прероди във виненки тези дни, и без това не я пием...
Пейч, страхотна Добрина Венкова! Чудех се къде точно съм срещала описаните сладки с бира (не съм ги правила обаче), а ето къде било...Тази книга ми беше първата собствена сладкарска в младите години, мяза на халваджийски тефтер вече, но ми е много ценна Yellow Heart

# 335
Скрит текст:
Мини щолените или капучиновите звезди с марципан са по-трайни? Чудя се кое от двете да направя тази събота...
Меденките на Джули са готови, предполагам докато дойде време за украсяване ще са наполовина Grinning

За капучиновите звезди е рано още. Най-рано две седмици преди празника може да се направят.

# 336
Моята предколедна  програма е малко по-различна, защото следваме други традиции. По принцип, сладките трябва да са готови за първия Адвент, т.е. в неделя. Така че, бих казала,  съм приключила със сладкарството. Освев това, мили и услужливи колежки ме снабдиха с дстатъчно количество и остава да се отдам на други приятни коледни занимания Grinning

# 337
  • Бургас
Охххх,локумки,виненки,...все вкусотийки!
Тези сладки с бира не съм ги срещала. Имам я книгата на Д.Венкова. Много е хубава.
Имам си и любими соленки от нея. А,как само вървят със шампанско!

# 338
  • София
Охххх,локумки,виненки,...все вкусотийки!
Тези сладки с бира не съм ги срещала. Имам я книгата на Д.Венкова. Много е хубава.
Имам си и любими соленки от нея. А,как само вървят със шампанско!
Можеш ли да ми пуснеш соленките, но ако не са с масло недей, няма да ми харесат, благодаря!

# 339
  • Бургас
С масло са, Марчева!
Имам ги в личната тема.
Масло,сирене,брашно. Много лесна и вкусна рецепта.

# 340
Винаги съм правила меденки те на Наталина ❤️ Сега искам да експериментирам, та може ли някой да каже любима друга рецепта, да стават формички от тях, не слепени, а за човечета и т.н. Мерси!

# 341
  • София
С масло са, Марчева!
Имам ги в личната тема.
Масло,сирене,брашно. Много лесна и вкусна рецепта.
Eeee, къде е тази лична тема, дай ти тук, що да не са и те коледни, че от толкова захар .....

# 342
# 343
# 344
  • Бургас
Благодаря на Скай,че е качила рецептата, че сега видях поста на Марчева.
Аз ги правя редовно на Коледа.

Общи условия

Активация на акаунт