КОЛЕДА 2024/2025

• 109 857
  • 1 422
  •   1
Отговори
# 555
  • под тепетата
Ако ти е стегнал хубаво шоколадът, няма да се размаже, tani_sz. Дръж ги на хладно.

# 556
  • Стара Загора
Ако ти е стегнал хубаво шоколадът, няма да се размаже, tani_sz. Дръж ги на хладно.
Благодаря! Сложих една в пликче да видя как е, не залепва 😊

# 557
Скрит текст:
Предложете ми лесна рецепта за коледен базар в училище? И мъфини е ок, но искам коледни, ако може. Или руло някакво.

Напуканите. Лесно и бързо се правят. Снощи ги правих, 46 броя излязоха.

Здравей, може ли рецептата😊

Моята рецепта е същата като дадената по-долу, но е с олио. Аз замествам част (1/3) от него с масло. Като печеш ги изваждай, докато са още меки. Те се втърдяват, като изстинат. Ако изчакаш да станат твърди и тогава ги извадиш, ще станат като камък.

# 558
Здравейте!
По коя рецепта правите "Коледното пънче"?
Миналата година правих на Йоана, но ми е сухо. Иначе е много ефектно.
Можете леко да сиропирате блата с мляко, захарен сироп или сок от компот. След като го развиете, за да го намажете с крем, с четка, съвсем леко го напръсквате с топъл сироп. Изчаквате няколко минути да се охлади и нататък процедирате според рецептата.

# 559
Аз преди 2 години правих пънчето точно по рецептата на Йоана, но промених крема, че по дословната рецепта сметнах, че ще остане сухо. Не помня сега какво точно промених, дано съм записала.
Но и напълно подкрепям съвета на 2в1 за леко сиропиране с четка, наистина много леко, да не се разкашка блата.

# 560
  • Czech Republic
Здравейте, понеже получих две запитвания как процедирам с оформянето на ванилените кравайчета(рохлички), направих една бърза снимка докато оформях. Тя е за тези, които нямат опит и не са разбрали написаното в рецептата. Много е важно и повтарям, че тестото трябва да е много студено. Да, изглежда че е като камък, но като отчупите парче и леко размесите в ръце, веднага се отпуска. Правите цилиндър и разрязвате на кръгчета както е показано. От всяко кръгче правите топче, а после фитил, който оформяте като подкова. И не ги препичайте, за да са после приятно рохкави. Когато ги извадите трябва да са леко меки на допир, но след няколко минути се втвърдяват и тогава, още топли ги оваляйте в захарта смесена с ванилия.
Скрит текст:

Ето ги вече готови и подредени в кутия за съхранение, която ще бъде скрита ( за да остане нещо за Коледа)през следващите две седмици на студено. Няколко оставих на момчетата за дегустация😉.

Последна редакция: пн, 09 дек 2024, 12:46 от natalyna

# 561
Аз пък си оформям от тестото тънка пръчка, с дебелина, каквато искам да са рохличките и си режа, колкото искам да са дълги. Огъвам леко като полумесец и редя в тавата.

# 562
  • Czech Republic
Аз пък си оформям от тестото тънка пръчка, с дебелина, каквато искам да са рохличките и си режа, колкото искам да са дълги. Огъвам леко като полумесец и редя в тавата.

И това е вариант, но според мен така както казваш, тестото се загрява по-бързо и за тези, които не знаят може да се получи разливане.

# 563
На нас са ни любими и ги правя многократно и през останалото време от годината. На мен ми е най-лесно да ги нарежа точно като на  снимката по-горе и да ги претъркалям по силиконовото килимче. Точно с 2-3 завъртания са станали на фитил ,хващам по средата и докато ги местя в тавата те се огъват по средата и стават подкова. Така установих, че минимално си ги въргалям из ръцете за да се запази студено тестото.

# 564
Всяка Нова година приготвям торта Рошла. Бърза, лесна и вкусна, дори може и половин доза да се направи. Върху 
шоколадовия слой слагам различни тематични поръски. Така че може да се прави и при различни поводи.

https://www.bg-mamma.com/index.php?topic=297129.msg8603571#msg8603571

Когато синът беше ученик, за училищния базар заложих на напуканите сладки и маслените бисквити с шоколад.
https://pep-4o.blogspot.com/2014/08/blog-post_22.html

За Коледа съм решила да използвам като основа Ябълковото руло на Теди Титова за коледното пънче
https://www.youtube.com/watch?v=Iqb8D_FJYaE
Отгоре ще го намажа с шоколад.

# 565

И това е вариант, но според мен така както казваш, тестото се загрява по-бързо и за тези, които не знаят може да се получи разливане.

Не се разливат. От показаното от теб парче изрязвам три или четири по дължина, според дебелината. Всяка пръчка приплъзвам два-три пъти напред и назад, за да се оформи кръгла и режа. Като се реже на кръгчета, пък те се правят на топче, после на "пръчка", има повече затопляне с ръце, отколкото част от тестото да се оформи на тънък фитил и направо да се реже. Flowers Hibiscus

# 566
  • Стара Загора
Здравейте! В тази тема само сладки изкушения ли се обсъждат или и ястия? За коледно ястие бих да приготвя цяла печена пуйка, но не съм пекла цяла пуйка досега и ме интересуват някои тънкости - мариноване, плънка, време за печене. Освен това се интересувам какво мислите да приготвите за основно ястие на Коледа? Приемам всякакви идеи за ястия за около 10 човека. Може да си променя мнението за пуйката Simple Smile

# 567
  • София
Ами от това, което знам от колежките ми, е, че я пекат цяла нощ във фурната. Ние вземаме готова, изпечена за Деня на благодарността. Не сме й особени фенове като цяло. Няма пълнеж в нея, сервират задължително със сос Грейви, картофено пюре, задушен зелен фасул (тип френски) и нещо като намачкан хляб с някакви подправки, но ние точно това не го ядем.

Аз бих заложила на зайче, на Банска капама, на телешко месо. Може да погледнете идея за марината на телешко и агнешко на Щипка Серотонин - Тюркян Севен. Уникално лесна и вкусна.

# 568
  • Под сянката на разлистените кактуси
Здравейте! В тази тема само сладки изкушения ли се обсъждат или и ястия? За коледно ястие бих да приготвя цяла печена пуйка, но не съм пекла цяла пуйка досега и ме интересуват някои тънкости - мариноване, плънка, време за печене. Освен това се интересувам какво мислите да приготвите за основно ястие на Коледа? Приемам всякакви идеи за ястия за около 10 човека. Може да си променя мнението за пуйката Simple Smile

Валя, според мен за начинаещ най-лесно ще ти е, ако я сложиш в плик за печене. Не знам в България дали  продават толкова големи. Ако ще я пълниш с оризова плънка, тя трябва да е практически готова преди да я напълниш, иначе остава сурова

# 569
  • Русе
Скрит текст:

https://www.iamcook.ru/showrecipe/10087

Когато се събираме родата /тогава съм рожденик/, правя банска капама.
https://ipeychev9.blogspot.com/2014/10/blog-post_23.html

Общи условия

Активация на акаунт