КОЛЕДА 2024/2025

• 110 143
  • 1 422
  •   1
Отговори
# 585
Марчева , колко какао слагаш в блата на коледното пънче? Мисля че ще ползвам твоята рецепта тази година .
Много ми хареса мнението за психичното отклонение през декември на тема коледни сладки , припознах се напълно.

# 586
natalyna, не си ме засегнала в никакъв случай! То и аз се чудех как да го обясня, че да не прозвучи като заяждане, затова и сложих цветето накрая. Sparkling Heart

# 587
Прекрасна тема и много интересни  рецепти.
Искам да споделя с вас любимата ми рецепта за основното постно ястие, което правя за Бъдни вечер. Наричаме ги постни сърми , но в тях има и пълнени сухи чушки. .. Та необходими са кисело зеле и сухи чушки , ориз, орехи, морков (ако се извади от сурова туршия става божествено) , орехи, лук, чесън, паприкаш, чубрица , чери и червен пипер. Разбира се олио, сол и т.н.
 Ястието става най-вкусно ако се направи в гювеч (с капак) директно във фурната , но може и в тенджера на котлон .. Не съм добра в пропорциите, почти винаги готвя по усет, та затова количествата от продуктите са препоръчителни .. зависи разбира си и за колко хора готвите.
Ще са необходимо 10 зелеви листа от истинско домашно кисело зеле и 10 броя сухи чушки, които преди пълненето се накисват за около част в топла вода , за да омекнат.
За плънката :
 - Задушавате с около 50 мл олио , на средно силен  котлон,  половин глава червен лук , буркан паприкаш с повече домати в него , настърган кисел морков . Може и с пресен да стане .
- Задушаването е добре да става бавно докато се смесят хубаво продуктите, добавяте и малко от водата на киселото зеле ( около 100 мл)
- пет минути преди  свалянето добавяте смлени около 150 грама орехи и нарязани няколко скилидки чесън и около 350 -400 гр . Ориз
-накрая добавяте малко сол (тъй като в киселото зеле има) , черен и червен пипер и малко чубрица на вкус..
- Пълните зелевите листа и сухите чушки ( трябва да има и малко пространство , тъй като ориза си увеличава обема )
- Подреждате ги в гювеча , като отдолу  също се  слага зелев лист
- Доливате вода , съобразно пропорцията на ориза , т.е. 3:1 , като водата е наполовина вода, наполовина зелев сок
-Печете на около 250 градуса във фурната за около 2 часа , може би и мо- малко докато водата се усвои напълно
Вкусът е невероятен , това е най - любимото ми ви ястие и не само за бъни вечер

# 588
  • В светлината на слънцето
За основните ястия изобщо не съм мислила. Винаги обаче са били обвързани с темата на Коледата ни. За златната издирвах ренесансови рецепти, та имаше еленско, за сребърната беше скандинавска кухня. Ама това беше отдавна. Понеже тази година темата е Завръщане в детството, ще трябва да бъдат рецепти, които съм правила като са били малки и те много ги обичат. Помня как синът ми - тогава някъде на 3-4 години, ядеше в една ръка хванал пуешка кълка, а в другата рисувана с глазура меденка - това хапвано едновременно. Joy Та ще видим какво ще е. За Бъдни вечер нещата са ясни.
Мога да ви предложа за Коледа едно любимо предястие, което правих за някоя от Коледите преди години - фурми, пълнени с горгонзола и орех, и поръсени с ядливо злато. Супер вкусна комбинация, златото е за ефект само.

Последна редакция: вт, 10 дек 2024, 10:20 от lulumba

# 589
Лулумба, възхищавам ти се.

# 590
Здравейте, за Коледа искам да направя баница с локум. Имате ли изпробвана рецепта?

# 591
  • Русе
Скрит текст:
Здравейте, за Коледа искам да направя баница с локум. Имате ли изпробвана рецепта?

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/05/blog-post_10.html

# 592
  • София
Марчева , колко какао слагаш в блата на коледното пънче? Мисля че ще ползвам твоята рецепта тази година .
Много ми хареса мнението за психичното отклонение през декември на тема коледни сладки , припознах се напълно.
Пропуснала съм да то напиша , веднага отивам да се срамувам и да го допиша -  30 г  хубаво високомаслено какао. Но ти предлагам да погледнеш тук,  от където съм свалила рецептата, много я ползвам Ела, много неща има приятни, лесно обясними и много хубави, заслужава си.
https://www.homecookingadventure.com/chocolate-coconut-buche-de-noel-yule-log/

# 593
Споделете рецепти за джинджифилови меденки, респ . Джинджифилови къщички . Всяка година правя по рецепти , на които попадам в нета , та бих разнообразила с нещо ново ..

# 594
  • Русе
Аз правя от няколко години джинджифиловите човечета на Йоана
https://www.kulinarno-joana.com/2012/12/gingifilovi-chovecheta/

# 595
  • Русе
Скрит текст:
Споделете рецепти за джинджифилови меденки, респ . Джинджифилови къщички . Всяка година правя по рецепти , на които попадам в нета , та бих разнообразила с нещо ново ..

Това са линкове към книги. Има много идеи. На руски са.
https://disk.yandex.ru/i/Eqh9PCzWXWPdwA

https://disk.yandex.ru/d/-hll99hnXWy_0g

Последна редакция: вт, 10 дек 2024, 20:56 от peych

# 596
Здравейте, тази година ще правя меломакарона за първи път, въпросът ми е нали мога да ги направя седмица по-рано?

# 597
  • София
Може, но да стоят в хладилник, все пак са сиропирани. Е, ако хване някой студ, може и на терасата Simple Smile

# 598
Kъсно ли е вече за минищолените?

# 599
Как ще е късно, аЗ снощи накиснах плодовете, утре замесвам, уикенда изтрещявам и пека до пълно изтощение . Другия уикенд пак, и приключвам. 10 вида съм набелязала, макар че и финландски бих направила,  ако ми е останала грам силица.

Последна редакция: ср, 11 дек 2024, 13:41 от G..D..

Общи условия

Активация на акаунт