КОЛЕДА 2024/2025

• 110 125
  • 1 422
  •   1
Отговори
# 600
  • In transit
Kъсно ли е вече за минищолените?
За мен даже е рано за тях. Аз ги обичам по-меки и сочни затова ги правя седмица преди Коледа.

# 601
Аз миналата година се замотах и до последно правих сладки,щоленити ги бях забравила, та на 21-ви ги пекох и ни харесаха още повече. Тази година умишлено ще ги оставя за по-натам

# 602
https://www.facebook.com/share/17vGoStv9t/
Хартиени къщички за декорация

# 603
  • Варна
Как ще е късно, аЗ снощи накиснах плодовете, утре замесвам, уикенда изтрещявам и пека до пълно изтощение . Другия уикенд пак, и приключвам. 10 вида съм набелязала, макар че и финландски бих направила,  ако ми е останала грам силица.

Това с изтрещяването е точно казано. И като видях десет вида, почувствах се респектирана и се поуспокоих с моите шест. Най-много осем да станат.
Joy

# 604
  • Под сянката на разлистените кактуси
Тази година и аз изтрещях...Обикновено по това време имам поне 4 вида готови сладки. Тази - едва вчера замесих 3 теста, днес ще ги пека. 3 пъти вчера изгорих шам фастъците за копчетата на Мики. Накрая така се ядосах, че моят приятел Джак Даниелс трябваше да ме успокоява...Нямах повече ядки и сложих най-малко "препечените". Тестото ми не е зелено, а бежово. Но мирише добре поне. Няма да са на дядо ти Коледа копчетата, а от някакъв опърпан балтон...И ще правя само сладки, които не съм правила досега, с изключение на алфахорес, такаче е вероятно това да се повтори

# 605
Моята баба на масленицата, която месеше само с мас ,слагаше не сирене, а свински пръжки. Е това колко е вкусноооо... В нашия край на тракова нещо казват масълница. Перобвали сме със сестра ми да правим, ама не е като бабината... в неделя  сутринта, когато всички сме у тях на гости,  с жълта пилешка супа с ориз.
Може ли да помоля за рецепта за Масленица с пръжки? Моят мъж не яде сирене, а от уикенда имаме пресни пръжки... та може да го зарадвам ако слуша Smirk

# 606
  • In transit
Туна, не мога да спра да се смея с теб! Joy Дано Джак да е успял да те успокои вече. Hug

Като ги говорим за лудости...в тази тема действате много заразно. Hug Бях си казала, че няма да пробвам нови сладки тази година...ама това беше до вчера. Нали ги говорехте за шприцовани сладки наскоро, тази сутрин една приятелка ми показа едни с лешников пралин. Видяха ми се много лесни, без да е нужно да купувам шприцове и уреди. Ами, ето ги...или по-точно това, което остана от тях, защото минаха младежите и забърсаха половината, а аз докато ги шприцовах щях да изям тестото сурово, уникално. Карамел и ядки, а колко бързо станаха. За около 40 минути ги приготвих и изпекох. Не залепват, малко по-височки трябваше да ги направя, че се разляха леко, но пък много се харесаха.
И малко сълзици направих, ама само една срамежливка остана за снимката. Joy Тях даже не ги изчакаха да изстинат.

# 607
Мики, чудни бисквитки! Има ли я рецептата в сайта или рано питам?
Така и така си тука, да се възползвам - правя днес за пореден път Спекулос по твоята рецепта и исках да ги печатам, обаче за сефте тестото ми се разпада и е видимо сухо (следвам си рецептата, а и съм ги правила често, че много ги харесахме) и не знам на какво да го отдам.
Мислих, мислих, реших, че брашното е по-хигроскопично или маслото ми е било неподходящо и добавих малко Президент (че с друго ги работих), доомесих и прибрах пак в хладилника да се охлади тестото. Още не знам дали е подействало, ама ако имаш цяр, моля те да ми кажеш...Инак ще натъркалям едни топчета да изпека от него и утре пак, че днес правих двойна доза меденки и се уморих.

# 608
  • In transit
Кубратова, благодаря! Рецептата утре. За спекулоса...какво брашно ползва? Да не е било с повече протеин в него. Не ми се е случвало, но аз за сладки, бисквити и кексове ползвам много слабопротеиново брашно. В последните месеци купувам това на Дивела, в Метро, ама стана на втори пакет засичам по една буболечка жива на сгънката, като отворя пакета и не ме кефи. Ще трябва да ги хигиенизирам да не плъзнат по другите брашна.
https://shop.metro.bg/shop/pv/BTY-X40862/0032/0021/DIVELLA-%D0%9 … %B8-1%D0%BA%D0%B3
Ако ти е по-силно брашното го смесвай с малко нишесте, за бисквитите, колкото в по-нископротеиново, толкова по-добре.

П.П. Сега видях, че това масло е на 27лв в Метро, а Президента все още е на 30лв, ако на някой му е свършило маслото. Joy

https://shop.metro.bg/shop/pv/BTY-X195892/0032/0021/Grand-Fermag … %BE-1%D0%BA%D0%B3

Последна редакция: ср, 11 дек 2024, 20:52 от Mikkey

# 609
Благодаря, Мики! Всеки път ползвам едно и също брашно за тях, но може партидата да е различна, случвало се е (убягва ми сега името, че го пресипвам в кутия, но определено не е с много протеини, внимавах още първия път какво купувам). Сега има леко подобрение с маслото,  ще ги довърша, те си бяха ей така за нашето сутрешно/следобедно кафе и чай, малка доза е, ама после ще има поправителен.
Масло пак ще взема, макар да не съм го свършила, благодаря и за инфото.

# 610
  • София
Може, но да стоят в хладилник, все пак са сиропирани. Е, ако хване някой студ, може и на терасата
Така ще ги съхраня и аз, щом това е вариантът.
Срам не срам, ще си кажа, че една година ми мухлясаха и реших, че на терасата е било много влажно. Сега увих кутията в хартия и ги прибрах в хладилника. Ще ги наглеждам през няколко дни.

Последна редакция: ср, 11 дек 2024, 22:11 от oki4

# 611
  • Варна
Миналата година след като пекох цял уикенд сладки, реших "догодина рохлички, шококугели и меденки, толкоз".
Сетих се за това си заричане днес, докато пека последния шести вид и ме досмеша. Ама с вас не съм сама.
На вашето внимание - кокосови бастунчета. Не претендирам за художество, но са лесни и вкусни.

# 612
Mikkey, шприцованите сладки изглеждат много добре! Може ли рецепта, моля?
И как ги шприцова, ако не със шприц? С пош и по-голям накрайник?
Много искам да направя сладки от типа "гръцки" - маслени, слепени с мармалад, потопени в шоколад в едното крайче, ама нямам шприц.

# 613
Здравейте! Някой правил ли е меденки с такъв пълнеж -https://lussisworldofartcraft.blogspot.com/2015/12/best-filled-honey-cookies.html?m=1

Ще ми се да ги пробвам, но не мога да преценя колко по-рано да ги направя, нито колко ще са трайни, заради пълнежа.

# 614
  • В светлината на слънцето
Ей, като каза Мики сълзици, та се сетих, че преди няколко Коледи бях правила, но канелени. Чудни стават. С кафява захар и мнооого канела. Blush

Общи условия

Активация на акаунт