КОЛЕДА 2024/2025

• 110 175
  • 1 422
  •   1
Отговори
# 615
  • Русе
Скрит текст:
Здравейте! Някой правил ли е меденки с такъв пълнеж -https://lussisworldofartcraft.blogspot.com/2015/12/best-filled-honey-cookies.html?m=1

Ще ми се да ги пробвам, но не мога да преценя колко по-рано да ги направя, нито колко ще са трайни, заради пълнежа.

В затворен съд до 10-14 дни, на хладно. Да не е в хладилник.

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/08/blog-post_27.html

# 616
  • In transit
Лулумба, благодаря за идеята. Следващите така ще ги направя.

Кубратова, 1000islands, заповядайте рецептата за шприцовани сладки с карамел

Ползвах еднократен пош с накрайник звезда. Умишлено избрах по-голям диаметър, защото оная захар, за която ви питах онзи ден, Мусковадо не успя да се разтвори напълно и както се вижда на снимката останаха тъмни топченца. За вкуса нямаше проблем, но ми се накъса шарката, докато ги шприцовах и малко се разляха при печенето. Следващата доза ще я сменя с Панела, която знам, че няма такива проблеми или ще ползвам тъмна демерара.

1000islands, гледай само да е гладка сместа за сладките, които ще правиш, не знам кои гръцки визираш, за да не ти заседнат бучици или топченца от сместа по накрайника на поша.

# 617
Благодаря, Мики! И аз ще сменям май захарта, последния път не намерих Панела и съм с Демерара.

# 618
https://-spam238-/selska-pitka-s-prazhki/?fbclid=IwY2xjawHG5PFle … xNJNSPDKUevDgywDA

Пита с пръжки
Някой пита за масленица с пръжки.

Много са сполучливи рецептите в Хитрини бг, но незнам защо винаги ми излиза като спам линка и не се отваря.

"Селска питка с пръжки (джумерки)"

# 619
Благодаря, Пейч! Според теб кой вариант е по-вкусен - меденки с такъв пълнеж или стандартните с мармалад?

И още един въпрос - замесих тесто за мини щолените на Бени, утре ще пека, но не съобразих дали не е още рано за тях? Колко време предварително е добре да се правят и съответно имат ли нужда от време да отлежат?

# 620
Не съм Пейдж, но точно защото не мога да се разделя между меденките с масления млечен крем и мармалада, винаги приготвям и от двата вида, всеки си има своя уникален вкус.
Най-подходящи са мармалад от сини сливи или асорти със сини сливи, ябълки, круши.
 Мама правеше такива с крем, потопяваше половината в шоколад и им рисуваше очички. В моето детство и това на сина ми ни бяха (и още са) любими.

# 621
  • Под сянката на разлистените кактуси
Моите любими меденки са с мармалад от шипки

# 622
  • Русе
За мен и двата варианта са вкусни. Обичам сладките неща.

# 623
  • В светлината на слънцето
Ооо, това са меденките по стара търновска рецепта. Правих ги за първи път за старовремската ни Коледа. Но тогава сбърках и ги направих много по-рано. В началото бяха чудни, но онези, които заделих за празника не издържаха, именно заради пълнежа. Та имайте едно наум. Втори път ги правих след това, но около седмица преди Коледа и тогава вече всичко беше точно.

# 624
  • София
Харесвам и двата вида меденки, но точно тази рецепта на Пейч най-много харесвам! Прекрасни, лесни и много бройки!

Гледам в една немска коледна сладка тема пекат много такива шпритц сладки, потопени в единия край в шоколад - правят ги и бели, и шоко вариант.

Как ми се правят и на мен, но просто нямам  време…..

# 625
  • In transit
Мира, няколко поста по-горе коментирахме, че е рано за щолен курабиите. Ако вече си ги направила, не ги овалвай в захар поне, защото бързо ще се скапят.

# 626
Мира, правя тези меденки от много години. Много е рано за тях. Не повече от седмица преди, употреба. Мъже да ги направиш, издълбаеш и напълниш с крема ден- два преди празника.

# 627
Мики, само замесих тестото за мини щолените, тази вечер мислех да пека. Колко време мога да го оставя в сурово състояние или по-добре да го замразя до следващата седмица?
Колкото до меденките  - ок ли е да ги направя днес или утре, а следващата седмица да ги слепя с мармалад?

# 628
  • София
Може ли да ми кажете алфахорес, след като се слепят, колко време издържат и трябва ли да се съхраняват в хладилник. Този уикенд ще ги направим. На 20,12 дъщеря ми ще подарява сладки на учителките си, а останалите ще ги подаряваме на 25-26,12. Бих могла да слепя само за учителките, а останалите на 21,12, но честно казано предпочитам всичко на един път.

# 629
Моята баба на масленицата, която месеше само с мас ,слагаше не сирене, а свински пръжки. Е това колко е вкусноооо... В нашия край на тракова нещо казват масълница. Перобвали сме със сестра ми да правим, ама не е като бабината... в неделя  сутринта, когато всички сме у тях на гости,  с жълта пилешка супа с ориз.
Може ли да помоля за рецепта за Масленица с пръжки? Моят мъж не яде сирене, а от уикенда имаме пресни пръжки... та може да го зарадвам ако слуша Smirk

Не мога да кажа точната  рецепта на моята баба, но  идеята е - тесто за питка, с мая, яйца и мляко - както си му е реда, късат се големи топки ( 3-4), с ръце  потопени в мас се разтглят до размера на  тавата зз печене и се наръсват отгоре с препържени пръжки, и така кора върху кора. Всичко това се пече като пита / тутманик.

Общи условия

Активация на акаунт