КОЛЕДА 2024/2025

• 110 222
  • 1 422
  •   1
Отговори
# 630
  • In transit
Мира, не мисля, че е ок да престояват в суров вид, имат яйце, а и бакпулвер, значи трябва веднага да се пекат. Сега видях рецептата на Бени, подобна е на моята, само, че при мен няма яйце.

# 631
Velikova1 - може ли рецептата за кокосовите бастунчета. Благодаря предварително.

# 632
Мира, не мисля, че е ок да престояват в суров вид, имат яйце, а и бакпулвер, значи трябва веднага да се пекат. Сега видях рецептата на Бени, подобна е на моята, само, че при мен няма яйце.
Колко им е трайността? Аз едните сладки ще ги подарявам към 19-20.12, значи мога да ги изпека довечера?

# 633
Към момента направих "лесните соленки" от тази тема(наистина са лесни), като малко ги поукрасих. Те са за бърза употреба.
Пробвах "стъклените сладки", не ми се получиха много добре. Тестото е хубаво, но крайният ефект не успях да "докарам". Следвах клипчето от пост 440 на 2 в 1.Предварително казвам, че клипчето е много хубаво, много подробно е обяснено.

Тези, на снимката са последната тава, малко по-прилични, първите ми бяха с форма на елха, звездичка и др.
моите грешки
Изкуших се да пека повече от 10минути.Видяха ми се неопечени първите сладки. Грешка, защото потъмнява и цветът на "стъкълцето".
Сладките трябва да се извадят от тавата след като напълно изстинат. Аз първия път бърза и на някои украсата "падна". Тези сладки също са ми за бърза употреба. Иначе много хубаво ухаят бонбинките(лукчета, теменужка и др)

Последна редакция: чт, 12 дек 2024, 11:22 от Светкавица

# 634
  • In transit
Мира, ок, изпечи ги довечера. Само не ги овалвай в пудра захар сега. А ден преди да ги подариш.

# 635
  • София
Може ли да ми кажете алфахорес, след като се слепят, колко време издържат и трябва ли да се съхраняват в хладилник. Този уикенд ще ги направим. На 20,12 дъщеря ми ще подарява сладки на учителките си, а останалите ще ги подаряваме на 25-26,12. Бих могла да слепя само за учителките, а останалите на 21,12, но честно казано предпочитам всичко на един път.
В сайта си Йоана често споменава колко време издържат различните сладки. За нейните Алфахорес казва "Съхраняват се в добре затворена кутия на стайна температура за около 1 седмица или в хладилник до 2 седмици".

# 636
  • София
Може ли да ми кажете алфахорес, след като се слепят, колко време издържат и трябва ли да се съхраняват в хладилник. Този уикенд ще ги направим. На 20,12 дъщеря ми ще подарява сладки на учителките си, а останалите ще ги подаряваме на 25-26,12. Бих могла да слепя само за учителките, а останалите на 21,12, но честно казано предпочитам всичко на един път.
В сайта си Йоана често споменава колко време издържат различните сладки. За нейните Алфахорес казва "Съхраняват се в добре затворена кутия на стайна температура за около 1 седмица или в хладилник до 2 седмици".
Много благодаря!

# 637
  • София
Мира, ок, изпечи ги довечера. Само не ги овалвай в пудра захар сега. А ден преди да ги подариш.

Никога не съм имала проблем с дълго съхраненеие на сладки с пудра захар. Нито рохличките, нито локумките на Джема, нито мини щолените на Лабрекс. Случвало ми се е да доизядем следките и през януари, не съм намирала проблем. Но винаги съхранявам на студено на терасата.

# 638
  • In transit

Никога не съм имала проблем с дълго съхраненеие на сладки с пудра захар. Нито рохличките, нито локумките на Джема, нито мини щолените на Лабрекс. Случвало ми се е да доизядем следките и през януари, не съм намирала проблем. Но винаги съхранявам на студено на терасата.
Това е ключовото. Ако се съхраняват в кутия на стайна температура, може да започнат да лепнат.

# 639
И аз държа в затворени кутии на терасата, почвам началото на декември, дояждаме ги януари - никога не съм усещала разлика във вкуса, освен разбира се факта, че топли сладки са най  уникалното нещо, поне за мен.
Тестото меся на единия ден, отлежава в хладилник и пека следващия, така процедирам с всички сладки, без значение с бакпулвер и яйце ли са.
Мики, какво изпускам като оставям тестото да преседи - дали е за сметка на вкуса ?

# 640
  • София
За да не се овлажнява пудрата захар, се слага 1/4 от количеството нативно нишесте. Това е рецептата за нехигроскопична пудра.

# 641
Коя е любимата ви рецепта за баклава? Обожавам баклава и най-хубавата, която съм опитвала е една купешка. Успях да се добера до съставките - има прясно мляко и грис. Мисля да опитам да я направя.

# 642
  • Русе
Скрит текст:
Коя е любимата ви рецепта за баклава? Обожавам баклава и най-хубавата, която съм опитвала е една купешка. Успях да се добера до съставките - има прясно мляко и грис. Мисля да опитам да я направя.

Трите са гръцки рецепти. Последните два линка са с грис.
Традиционно някоя от тях присъства за Рождество Христово.

Гръцка баклава

Бугаца (Μπουγάτσα)

Галактобуреко

# 643
  • София
Не съм голям почитател, но споделям тайната на хрупкава и сочна гръцка баклава. Най-добре се получава, когато се оформи във вид на саралия, т.е кората се намазва хубаво цялата с мазнина, поръсва се плънката, навива се (с подходяща метална пръчка или шиш за плетене), събира се, за да стане къдрава и се подрежда в тавичката за печене. След като тавата се запълни, отгоре се намазва с мазнина и се изпича. Вади се от фурната и още докато е много топла, внимателно се изцежда, за да изтече излишната мазнина. Изстинала, вече се залива с топъл сироп 1:1, като обаче се приготвя от (примарно) 700 г захар + 300 г глюкоза и 1 л вода. Така сиропът става гъст, но не е толкова сладък. Като изстине, все едно е сиропирана с мед Simple Smile

# 644
По рецепта за крем върху мъфини пише да се използва сладкарска сметана и мляко 1,5% масленост.
Мога ли да заменя млякото с ядково ?
При крем карамел и бисквитена торта нямаше проблем.

Общи условия

Активация на акаунт