КОЛЕДА 2024/2025

• 109 729
  • 1 422
  •   1
Отговори
# 915
Аз ще правя за Коледа капама с кисело зеле и меса между него.
Чудя се обаче салатите какви да са, че с киселото зеле зелена салата няма да върви.

# 916
  • Sofia
Със сигурност няма да върви зелена салата 😂
По-скоро картофена, винегрет, може и нещо със зърнени от сорта на булгур и киноа, червено цвекло, гарнирани с ядки.
На киселото зеле трудно му се угажда…

Аз съм си поръчала прясно телешко и ще правя по бургундски.

# 917
Здравейте,от къде мога да купя цитросовия микс сушени плодове,който използвате за мини щолените?

Аз не ползвам готови миксове, а слагам сушени  кайсии, червени боровинки, киви, ананас, пъпеш.
Продават се в почти всички магазинчета за ядки.

# 918
Пробвах поръчаните кутии, не ми допаднаха особено, малко по-дълбоки са, но аз и не съм готова с мини линцерите и  кравайчетата.
Дано успея с тях по-късно днес, че кутията с меденките претърпя малък инцидент и част от тях не стават за подаряване.

# 919
  • In transit
Преди час отварям, гледам 40 нови отговора...нямате изчитане. Едвам ми стигнаха лайкчетата. Много красоти видях, браво на всички! Heart Eyes

Писах, писах, накрая ми заби телефона, крашна се форума и.... целия ми роман отиде У рЯката. Head Band Ядосах се, хапнах, пийнах и ето ме с нови сили да си споделя размислите и страстите.  Joy
Скрит текст:

Днес приключих със сладките. Всичко е изпечено и прибрано, уикенда, като ми дойде музата ще ги украсявам. Подаръците са опаковани и строени под елхата. Мм каза, че само пелерината на Супермен ми липсвала последните дни. Sweat Smile
Част от Сахерите ги направих във формата на звезда. Ще видя как ще ги украся.

За Коледа традиционно - капама, къде без нея Joy, за салати ще направя пиемонтската руска салата с риба тон, много ми харесва, Снежанка, ще метна и някоя разядка за разкош...а бахур ще има, свински уши, питка.
За десерт си мисля за Пандоро, но може и някоя мус торта да забъркам, ако взема, че освободя място във фризера. Joy
За Бъдни вечер ще правя станимашки сарми, пълнени чушки, лозови сарми, постна питка, не содена, туршия, ..другите неща още ги мисля и събирам идеи.

Vox, и аз основно това ползвам, но последния пакет беше доста влажно брашното. Вече ще го изсушавам леко във фурната. Ето ти финансиерите.

Марчева, май само ние двете с теб не сме фенки на Монарх-а. Тази година заложих на няколко кила италианско масло Метро шеф на 22лв килото, 2кг вече заминаха Blush. Разкошно е! Даже писах на производителя, който е доста голяма фирма (Virgilio) за качеството на продукта и за другото тяхно масло Аро. Бяха изключително любезни да ми отговорят, че Метро шеф(продават го и в италианското Метро) се произвежда само с най-високо качество италианска прясна сметана. Не му правя реклама и не ви агитирам да го купувате. Вие си карайте на Монарх и Президент, просто споделям, за мен кое е по-добро.

Реа, не се притеснявай, ако не ти се получат, ще ти дам една торбичка сладки. Hug

2в1, сърдечно благодаря! Heart Eyes

# 920
  • Някъде по Дунава
Привет! Показвам последните сладки за тази коледа: Сахер, капучинови звезди и червено кадифе (уж една и съща боя купувам, но не стоят червени тази година).

Сахер ги направих като смесих рецептите на Марчева и Мики и ги слепих със сладко от праскови. У наше "село" не намерих кайсии. Слепих още меденките, линцерите и звездите. Остана само украсата.

# 921
  • София
..................

Марчева, май само ние двете с теб не сме фенки на Монарх-а. Тази година заложих на няколко кила италианско масло Метро шеф на 22лв килото, 2кг вече заминаха Blush. Разкошно е! Даже писах на производителя, който е доста голяма фирма (Virgilio) за качеството на продукта и за другото тяхно масло Аро. Бяха изключително любезни да ми отговорят, че Метро шеф(продават го и в италианското Метро) се произвежда само с най-високо качество италианска прясна сметана. Не му правя реклама и не ви агитирам да го купувате. Вие си карайте на Монарх и Президент, просто споделям, за мен кое е по-добро.
.....................
Ами.... така е, относно маслото.
Купих и от Метро шеф масло - повече от доволна ,не го ползвам за първи път, винаги ми е харесвало, споделяла съм из кулинарните теми, но не ми обърнаха внимание, тяхна воля.
На количество, около 3 кг,  купих и от Лидл, това което е 250 г в синьо, ама много е хубаво, в хладилника стои на камък, а ако искам студено , замръзнало да го срежа се дели на парчета, е това е хубаво масло, то е по 7 лева, ако не се лъжа.
Марчев отиде в Метро и ми е купил, без да ме пита масло на Президент - 2 масла по 1 кг по 22 лв/кг. излиза. Видял ,той, че почти всички го купуват и той да не остане по назад, добре, купил човека ще го имам, не съм го ползвала още.
Италианските масла от миналата година не ги видях никъде, не съм ги ползвала, как се казваха не помня, едно дълго име беше, не е важно.
Какво ще готвя, ами само за Бъдни вечер и Коледа. След това пътувам зад граница,  изпълняваме си традицията от години да не сме  в България,  беше забравена последните години поради разни други забрани, но сега сме на път, така че за мен ще  е лесно.

# 922
  • под тепетата
Ох, радост за очите ми са последните страници! Все красиви изкушения!
Mikkey, сахерът е станал много як така - различен и приказен!
По менюто за Бъдни вечер съм си с традицията - Ароматните питки на Карина, гравче на тавче, сухи чушки с ориз, тиквеник, разядката на лулу с орехи , чесън и сухи чушки. За Коледа още не съм намислила.

Последна редакция: чт, 19 дек 2024, 21:49 от bilqna_69

# 923
Последно от мен :

Спекулус, алфахорес и тазгодишния ми експеримент - напукани портокалов с канела . Тях няма да повторя . У дома казаха - не са уау.
Мисля че приключих за тази година . Това което показвате много красиво , убедена съм че е и толкова  вкусно .
Евентуално по празниците ще направя коледно пънче , ще снимам ако става за показване . А вие не спирайте да радвате с красота .

Последна редакция: пт, 20 дек 2024, 10:32 от G..D..

# 924
Здравейте, мили дами!
Чета постоянно при вас и сте ми вдъхновение Simple Smile
Много бих била благодарна на на Mickkey и marcheva да ми покажат въпросното масло от Метро, което им  харесва. Защото много съм капризна на маслото, а точно на тях двете много вярвам. Всичко, което съм правила по техни указания и рецепти е точно такова, което очаквам Simple Smile
Аз принципно харесвам lurpak, president, turringen /което напоследък не намирам/ и едно половинкилограмово италианско в Кауфланд, но според мен то има много вода Simple Smile но бива.
Благодаря им ако ми отговорят!
  А иначе  си имам и други фаворити - за азиатски, за български, за други ястия Simple Smile Много, много ви харесвам всички и се възползвам от идеите ви. Както казах - вдъхновение сте ми:)
Бъдете здрави!

Последна редакция: пт, 20 дек 2024, 00:12 от Elone

# 925
  • София
Здравейте, мили дами!
Чета постоянно при вас и сте ми вдъхновение Simple Smile
Много бих била благодарна на на Mickkey и marcheva да ми покажат въпросното масло от Метро, което им  харесва. Защото много съм капризна на маслото, а точно на тях двете много вярвам. Всичко, което съм правила по техни .........................
Веднага го показвам -METRO Chef Краве масло италианско 1кг
Скрит текст:

# 926
Благодаря ти! Simple Smile
И да кажа, че точно като теб обичам мерките в грамове, а не чаши и лъжички, че не се оправям с тях и все нещо не правя както трябва  Simple Smile
Утре летя към Метро Simple Smile
А бе обичам ви всички. Лека вечер Simple Smile )

Последна редакция: пт, 20 дек 2024, 01:39 от Elone

# 927
Аз се отчитам с меките меденки с шоколадова глазура на 1000 islands, линцери и рохлички на Наталина. Меденки почти не останаха, че пекох в сряда, но успях да опазя и прибера няколко. Страхотни са, точно каквито исках - меки и шоколадови! Рохличките и тази година се топят в устата и бързо свършват, а линцерите не съм опитала още, защото преядох… Но са слепени и поръсени с пудра захар.
От белтъците се опитах да направя макарони и стана пълен провал, та отидоха в кофата. След всичкото миене и чистене тези два дни, не ми останаха сили за други сладки. И от бързане не бях затворила един шкаф, та както се въртях като торнадо в кухнята, се ударих във вратата на шкафа - и си имам бонус цицина. Това е напомняне да не бъдете като мен, а да внимавате и да не оставяте отворени вратички Grinning
И два въпроса имам - рохличките съм ги сложила в метална кутия, постлана с хартия за печене (нямам картонена) - така могат ли да се съхраняват или да ги местя в хартиен плик?
И вторият - какво правите с малките формички, изрязани от линцерите? Стори ми се добра хрумка да ги изпека като мини бисквитки, обаче сега някак са ми недовършени. Когато изпекох всичко, се усетих, че е можело просто да ги сложа пак в тестото и да ги разточа за още няколко бисквити, но уви.

# 928
Аз пък всичките дребосъци ги връщах обратно в тестото, а оставих изпечени само няколко. Може да ги топнеш в шоколад или да им направиш някаква глазура и да ги ползваш за декорация или да ги смелиш и вложиш в друг сладкиш.

# 929
Рохличките съхранявам в метална кутия, на дъното и най-отгоре слагам салфетка.
Всъщност, всички сладки съхранявам така.

Остатъците от линцерите и аз събирам в тестото. Щом са изпечени, мисля че може да се замразят и после да се използват като декорация на линцерова торта (имаше рецепта тук, във форума, много сполучлива).

Общи условия

Активация на акаунт