КОЛЕДА 2024/2025

• 109 663
  • 1 422
  •   1
Отговори
# 990
  • Русе
Скрит текст:
Привет на всички в любимата ми тема!
Тази година нещо нямам муза за сладки, но като попрочетох тук и ми дойде желанието за печене.
Миналата неделя правихме с дъщерята сладки за учителите в училище. За един следобед направихме любимите вкъщи слепени меденки с крем плюс маслени сладки, амарети, бонбони гараш и schoko-nuss-kugeln.
Скрит текст:
Сега си търся сполучлива рецепта за френски макарони.

Ако владееш руски, книгата ще ти е от голяма полза за направата на френски макарони.
https://disk.yandex.ru/i/Ho3tcxS_JYkdfQ

# 991
  • In transit
Марчева, течните бои съдържат добавки, които могат да компрометират черупката по време на печене, т.е да втечнят сместа и прочие. Не съм срещнала някой професионалист да ползва течни, всички препоръчват сухи бои за макарони.

Vox права си, че всичко е индивидуално и всеки път все едно ги правиш за първи път. Например на моята фурна се пекат точно на 150С, на по-малко или повече не се получават. Но си дала много хубави съвети за начинаещи. Flowers Hibiscus
Моите килимчета не са с такива очертания, а кафяви тефлонови, на тях и на силиконовите от Амазон най-добре се получават. На хартия никога не съм правила, но и препоръчват да не се правят.
Винаги ги шприцовам с еднократен пош, с 8мм накрайник, държа вертикално, като оформя кръга, завивам леко и спирам с ръка, да не пускам повече, стават перфектни.
Друг е въпроса, че са ми ужасно сладки, затова и рядко правя. Иначе да чукна да дърво ми се получават. Grinning

Скрит текст:

тези поръсих със сушени ягоди, получиха се много ароматни, но леко им се промени цвета по време на печене, сравнени с горните.

# 992
  • пак на Рив Гош
Аз също пека макароните само на хартия. Като започнах да ги правя преди години, нямаше силиконови килимчета, а още повече и с очертания Joy. Ползвам и еднократни пошове и обикновено ми се получават. Последните години, обаче, правя доста рядко, може би веднъж годишно.
Но се присъединявам към препоръките за прахообразни бои. Освен ако течните не са много силни. Иначе рискувате да развалите съотношението сухи/течни съставки.

Ние вече изядохме почти всички коледни сладки (моите са за домашна консумация само) и днес трябваше да правя ванилови кравайчета и хрупкави джинджифилови, за да останат до Коледа. Но фамилията ме изненада в гръб и поискаха втора доза корекомки/балеринки вместо тях, та сега една кутия крем-сирене се отпуска на плота. Утре, обаче, все пак ще си забъркам една доза джинджифилови, понеже много ги обичам.

# 993
Mikkey, красота! Heart
Ще споделиш ли крема за слепване?
Погледнах в блога ти, но не ги намерих.
Аз също вече не правя често, за рожденият ден на ММ колегите ги чакат задължително, за Коледа и евентуално при някой друг случай, в който искам да "блесна". Satisfied

Последна редакция: сб, 21 дек 2024, 17:57 от vox

# 994
  • София
Да, Мики, много са сладки, затова  и може би у дома не са любими, а да си кажа честно не винаги се получават перфектни, не ме е срам да си кажа, че имам и провали.
Щом съветвате за сухи боички, сухи ще добавям, не ми е проблем, но течните бои имат най-хубав цвят, червеното на wilton   е перфектното червено, а зеленото е още по-хубаво, но добре.
С килимчето не се разбрахме и го зарязах, хартията за печене ми върши прекрасна работа, но трябва да я очертавам все пак, по лесно ми е. Но няма сега да ги правя, имам си още по-важна работа, трябва да направя 2 торти, така съм обещала, а е ще ги правя за първи път, така че ще внимавам, трябва да станат - Дубайски чийзкейк, приготвила съм всичко, остава довечера да забъркам едната, да видим дали ще се справя. Лошото е, че мястото в хладилника свърша окончателно, какво ще местя и преместя не зная, да настаня тортата, довечера едната, другата в следващите дни.

# 995
Не ми се получават на мен, но и съм пробвала само няколко пъти. Слагам хартията за печене върху килимчето, защото прозира и виждам очертанията на кръгчетата без да ги рисувам.

# 996
  • пак на Рив Гош
Марчева, аз за да не се моря всеки път да си разчертавам хартията за печене, си направих "шаблон" от два листа хартия А4, на които с черен маркер начертах кръгчетата и после само слагах шаблона под хартията за печене, за да прозира.
А напоследък ползвам техниката - навеждам поша, започвам да шприцовам, броя 1-2-3-4 (на български, или френски, в зависимост от настроението Joy) и дигам поша.
Иначе, провали и аз съм имала, при това, някои грандиозни Joy - още помня едни злощастни "червенокадифени" макарони... 15 години по-късно Joy

# 997
  • In transit
Mikkey, красота! Heart
Ще споделиш ли крема за слепване?
Погледнах в блога ти, но не ги намерих.
Аз също не правя често, за рожденият ден на ММ колегите ги чакат задължително, за Коледа и евентуално при някой друг случай, в който искам да "блесна". Satisfied
Vox, благодаря! Blush Няма да ги намериш, защото не е дошло времето да пусна рецептата. Някой ден и това ще стане. Grinning
Иначе ги слепвах с крем Намелака, много го обичам, но това, ако ги съхраняваш на студено в хладилник. Защото, този крем не става за съхранение на стайна температура.

Марчева, напомни ми след празниците да ти пратя една таблица за смесване на цветовете на сухите бои, така, че да се получат перфектни.

Вече всичко е украсено, измазано и опаковано. Кръст не ми остана... Изморих се повече отколкото, като ги пекох.
Това са последните сахери

и всички видове сладки за тази година. Сахери, шоколадови полумесеци, шоколадови с портокал, линцери, копчета с шамфъстък, шоколадови с шоколад и поръска, хърватските розички, белгийските канелени и шоколадовите дамски целувки.

Сутринта направих и едни чудни соленки с Грана Падано и розмарин, на които от месец се каня. Много успокояващо ми се отразиха, докато украсявах сладките и почти свършиха. Joy

# 998
  • Под сянката на разлистените кактуси
Боже, Mikkey, красота! И аз заложих на много от твоите рецепти тази година. Чакам елфовете да се събудят да ги впрегна за черната работа, но се прибраха в 5 доколкото чух, та има да почакам...При нас е 9:30 сутринта, може би към обяд...

Аз вчера правих Schoko Nuss Kugeln, ама нещо тестото ми изглеждаше странно. Когато бяха почти опечени забелязах купата от робота с лешниците на плота Joy Сега втора доза, тия ги кръщавам шоколадови и толкоз...Иначе са вкусни. Ще ги поръся с лешници след като ги топна в шоколада

# 999
Mikkey, истинска наслада за сетивата! Heart Eyes
За сахерките искам да кажа, че колкото повече престояват слепени, по-вкусни стават.
Благодаря за информацията за крем Намелака, ще го пробвам задължително. Даже и глюкоза имам в хладилника. Simple Smile

За таблицата с цветовете, ако Марчева не ти напомни, аз ще ти напомня. Стана ми любопитно. Hug

# 1 000
Чудесни сладки, Мики! Като картина са - натюрморт със сладки  Flowers Hibiscus
За макароните - интересно, че при мен първите и няколко десетки пъти след това се получаваха, а след тях имах един провал и не че не се изпекоха, а станаха едни сухи, сухи...съответно и на форма - грозни, така и не разбрах от какво.
Ползвам и аз две килимчета, но напоследък едно с тенденция да купя второ - едното е на Силикомарт, другото - на неизвестен автор. Е, второто лепне - не винаги, но се случва и не ми се рискува. Работя с еднократен пош и кръгъл накрайник или с пош за макарони (показания от vox).   
Понеже спрях да ползвам второто килимче, а количеството е много, пека останалите върху хартия, даже преди него все на хартия ги печах - отначало очертавах кръгчета (на който не му идва наум да си направи шаблон, му се пада...), а после започнах да ги правя и без кръгчета. Ползвам сухи и гел бои (не течни), но когато ще ползвам гел, предварително съобразявам съотношението на сухите съставки и увеличавам с няколко грама брашното или захарта. Впрочем и сухите бои, ако се налага да се сложи повече количество, също се отразяват на консистенцията, но там с повече бъркане този ефект може да се отстрани, докато от течната съставка - не може.

# 1 001
  • В светлината на слънцето
Отказвам да надничам в темата. Ами все си харесвам по нещо и го добавям. Heart Eyes
Днес прекарах един ползотворен ден в кухнята. За утре ми остана да изпека финалните и да започна да украсявам и слепвам. Значи, забравих кой показа фъстъчените шоколадови сладки с фъстъчено масло в центъра. Е, това колко е вкуснооо… Hug И да не е съвсем без хич откъм снимков материал… многократно повтарящ се опит да премести с поглед медената елха, за да успее да я придърпа с лапичка. Joy

# 1 002
  • София
Аз днес правих сладките с фъстъчено масло, но нещо не ми се получиха... тестото беше толкова рядко,  добавих още брашно, после трудно се работеше с него, напукаха се и затова замазах цепнатините с разтопен шоколад, не мисля че ще ги правя пак, но зависи и от домашните дали ще пожелаят....

# 1 003
Упорствам с макароните защото са любими на детето. Сред всичките ми опити съм разбрала, че всичко е важно при тях и продукти и смесването и печенето, на всеки един етап може да се обърка нещо. Вчера реших, че мога да се отклоня малко с боите, обърках и количеството захар и не станаха- минах ги пред фемилито като ореховки с бадеми.
Течните бои са ми азиатски, доволна съм от тях, хем са естествени извлеци, хем са силни хубави цветове. Заложих на тях защото с прахообразните ми стават бозави цветовете. Но за макароните ще се въздържам от цветове, само какао.

# 1 004
  • под тепетата
Mikkey, респект! Искам от всички, но сахерът е страшно красив във всички форми!

Общи условия

Активация на акаунт