КОЛЕДА 2024/2025

  • 107 149
  • 1 422
  •   1
Отговори
# 1 155
  • София
  • Мнения: 3 332
Коледа мина, обаче аз днес направих мини щоленчетата на Бени - уникално вкусни! Пак ще ги правя, няма начин!

# 1 156
  • Мнения: 285
Коледа мина, обаче аз днес направих мини щоленчетата на Бени - уникално вкусни! Пак ще ги правя, няма начин!
+1

# 1 157
  • Русе
  • Мнения: 6 350
Скрит текст:
Понеже дълго отсъствах, и аз отново да благодаря за прекрасната тема и преживяване в нея (за сладкишите отделно) и макар със закъснение, да ви пожелая здрава, спорна и щастлива година!
До нови скорошни срещи и в други празнични теми!



П.П. Къде са Марчева и Пейч? Да не останаха на север? Сакън!!!

За много години, Кубратова! Живи и здрави на всички през Новата 2025 г. !
Тук съм, в България. Прекарах няколко вълшебни дни по Коледа в Дания.
Още не ме е напуснало коледното настроение.

Торта "Гараш". Остава трудното - да изчакаме 24 часа

Последна редакция: ср, 15 яну 2025, 17:03 от peych

# 1 158
  • Мнения: 7 980
Благодаря, Пейч! Добре завърнал се и спорна година!
Безпокоих се, че ще останеш някъде при снега и дядо Коледа, не те даваме Simple Smile
Мдааа, и аз намирам, че най-трудната част от всяка рецепта е чакането.

# 1 159
  • Мнения: 825
Торта "Гараш". Остава трудното - да изчакаме 24 часа


Рецепта ?

# 1 160
# 1 161
  • София
  • Мнения: 3 332
Ох, умирам за тази торта Гараш! И орехи имам, и изпитана рецепта, пък на всичкото отгоре скоро и рожден ден ще имам.

# 1 162
  • София
  • Мнения: 12 257
Ох, умирам за тази торта Гараш! И орехи имам, и изпитана рецепта, пък на всичкото отгоре скоро и рожден ден ще имам.
Ще ти покажа и моята, имат разлика освен това ще направя конкуренция на Peych,... фръц


Скрит текст:
https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/11/1885.html

# 1 163
  • Мнения: 7 980
Аз я правя по рецепта, сходна на тази на Пейч (т.е. кремът е с масло, а не със заквасена сметана) и съм записала, че е по Добрина Венкова. Разликата е, че е с повече яйца и съответно всички останали продукти са пропорционално увеличени, тъй като е шестпластова, но това по същество и състав не е точно разлика. Задължително я заливам с ганаш и поръсвам с шам фъстък.
Не помня пробвала ли съм със заквасена сметана, но засега рецептата ни устройва и правя по нея.
Ще пробвам и на Марчева обаче, благодаря за предложението!  
 
Тези дни се канех да правя, и на нас ни е сред любимите, обаче шоколадът ми е на свършване и трябва да поръчам нов или да ида до Метро да взема, което ще стане в някой почивен ден, не е речено да е слънчев Simple Smile.

# 1 164
  • Мнения: 1 123
Аз пък я правя по една мързелива рецепта Joy която преди няколко години мисля, че я показа внука на този, който е създал оригиналът.

# 1 165
  • Sofia
  • Мнения: 4 848
Marmoleta,
дай и мързеливата, че то време за нищо няма вече Laughing

# 1 166
  • Мнения: 1 123
Ето я. Така и не съм я преписала на чисто в тефтера.

# 1 167
  • Русе
  • Мнения: 6 350
Скрит текст:
Аз пък я правя по една мързелива рецепта Joy която преди няколко години мисля, че я показа внука на този, който е създал оригиналът.


Няма оригинална рецепта. Не е сигурно дали Коста Гараш е неин автор, но така е прието.
Лично съм проверявал в архива в гр. Русе, но няма запазена рецепта в оригинал. През 30-40 години на миналия век се появява в кулинарните издания в различни варианти.
https://utroruse.com/article/846282/

# 1 168
  • Мнения: 7 980
И мързелива имам (трябва да я видя в тетрадка, че не съм я прехвърляла на файл, май е ако не същата, поне много подобна по спомен), правила съм я в много младите си години, но съпоставена със сегашната ми рецепта, бих казала, че мързеливата ще направя по изключение, колкото да си припомня. На вкус никак не е лоша, де, не бих я отказала в никакъв случай.
Тя и многопластовата не е бавна, просто изисква повече форми за печене - аз така правя вече и всичките си торти, не пека и режа цял блат с конец (така ми беше най-лесно, въпреки че имам и една-две джаджи уж за лесно рязане, ама кой ги знае къде са вече), а пека в отделни форми, да речем по 3 наведнъж (24 и 26 см), а от формите 20 и 22 см събирам по две на скара, т.е. мога да пека 6. 
За моята Гараш, която е 6-пластова,  а съм правила и почти двойна доза за две торти, но с по 4 платки (с всичкия си ум разбих 12 белтъка наведнъж със захарта в купата на по-малкия миксер, направо напираше да излезе сместа Simple Smile, та не правете като мен!), пека 2 пъти по 3 блата - това за мен е най-пипкавото от цялата рецепта - инак е печи, охлаждай, пуши поне 1 цигара,  вади внимателно, пак поставяй хартия, пак така...до свършек на платките, времето и света  Simple Smile   
За селската къща ще добавя още форми в различни размери, че там фурната пече на 4 нива, да се възползвам, градската пече само на 3. За целта си търся и разтегателен шкаф.

# 1 169
  • USA
  • Мнения: 2 516
Торта Гараш, за мен е само тази, на която кремът е с жълтъци. Тази със заквасена сметана няма нищо общо и ми киселее, но въпрос на вкус. Моята рецепта е подобна на Пейч, но с 6 яйца и без водата в крема.
Миналата седмица направих 2 тортички-за кръглата пекох 5 блата, пипкаво си е. Втората е от един голям правоъгълен блат, разрязан на 4. Ами, лесна работа, пък после пак можеш да си я нарежеш на триъгълни парчета, ако искаш.

Общи условия

Активация на акаунт